Guest Letaa Posted August 12, 2004 Posted August 12, 2004 Owczarek niemiecki znajomego ktorego czasami wyprowadzam ma problem z sierscia...mianowicie pies ktory jest czysty (niedawno byl kapany) po odchyleniu siersci ma widoczny taki jakby kurz z piaskiem....i poza tym siersc z wierzchu jest matowa, nie "swieci" sie tak jak u siostry tego psa.... wiem ze cos jest nie tak a nie ma kto zareagowac....moze ktos mi doradzi jakis w miare niedrogi preparat na to.Z gory dziekuje za pomoc.... Quote
Cortina Posted August 13, 2004 Posted August 13, 2004 szczerze mowiac przyczyn takiego stanu rzeczy moze byc duzo. Moze pies po prostu klaczy i ma brzydka siersc, moze jest chory i to nie tylko na choroby skory, a moze zle odzywiany, a moze po prostu wykapany w zlym srodku. Jest wiele dobrych szamponow Jean Pierre Hery dr Seidla i inne. Ja swoje ONy kapie w zwyklym szamponie hau i jestem z niego zadowolona. Moje psy maja piekna siersc a np w okresie klaczenia ta siersc wlasnie matowieje i czasami ma upierz. Mozna najpierw zaczac od zmiany szamponu i zorientowania sie czym pies jest karmiony a jezeli to nie pomoze to chyba najlepiej udac sie do weta i porobic badania. Pozdr Monika z Cortina i Haga Quote
sota36 Posted August 15, 2004 Posted August 15, 2004 Ja z kolei polecam niedrogi szampon Hau z olejem norkowym! Moj pies (mieszaniec po owczarku) kest juz lata w takowym kapany - super siersac - blysczy sie jest mocna mimo wieku psa ( ponad 12 lat) Dodatkowo polecam preparaty dla ...zwierzat futerkowych z biotyna! Tez Atosowi podawalam w okresie linienia, ale nie tylko i do zarcia lyzeczke oleju z oliwek - i siersc fajna i kupka super - oczywiscie jesli watrobka ok - bo u nas juz niestety nie i tosiek wcina Hepatic.... Quote
asher Posted August 15, 2004 Posted August 15, 2004 ja równiez radzę sprawdzic, czy pies nie jest chory. jesli nie jest (oby!) to trzeba pokombinowac z dietą no i właściwa pielęgnacją. jeśli chodzi o dietę - polecam dodawanie do jedzenia surowego jajka (raz na tydzień), bo w żółtku jest sporo biotyny. świetnie działa również olej z pestek winogron (dwie łyżki dziennie). jednak na efekty trzeba troche poczekać. wiem, że można też podawać psu papkę z siemienia lnianego, ale sama nigdy tego nie stosowałam i nie bardzo wiem jak sie ową papke przyrządza. z gotowych preparatów na sierśc najlepiej podziałają te, które zawierają biotynę, np. Biotin Forte (ok. 40 zł za 30 tabletek). co do pielęgnacji - kąpiel w dobrym szamponie, najlepiej z olejem norkowym, no i regularne szczotkowanie - można przy tym spryskiwac sierśc specjalnymi preparatmi, które kupisz w dobrym sklepie zoo (w Radomiu taki preperat z olejem norkowym kosztuje ok. 30 zł). Quote
sota36 Posted August 16, 2004 Posted August 16, 2004 Jajak surowego raczej bym nie polecala, co innego samo zoltko. Zalecam papka z siemienia lnianego - faktycznie moj pies tez ja jadla, oprocz tego ze dobra na siersc to jeszcze na jelita (oczywiscie jesli watroba jest ok - a to sprawdzi wet przy badaniu krwi - POLECAM) . Kupisz zwykly len (nie ten w expresowkach!!!) do garnka wlewasz z litr wody i gotujesz jakies 40 min, dolewajac wody - tak zeby bylo owego sluzu (bo taka len przybierze posac) jakies ponad pol litra. i podajesz - bez ziaren!!!_ do jedzonka - moj nie oponowal. Na dwie porcje - dziennkie jakies 3/4 szklanki. Quote
sota36 Posted August 17, 2004 Posted August 17, 2004 wiem, ze tez firma pewna ( na pw odpowiem jaka - nie chce reklamowac) produkuje specjalistyczna karme dla owczarkow , z nastawieniem nie tylko na kosciec ale rowniez na siersc. Quote
Łezka24 Posted July 24, 2009 Posted July 24, 2009 wiesz co ja w przypadku owczarka nie ryzykowałam tanie szamponu z norek, bo mój pis po tym diostał taki łupuies zi uczculenie że mała głowa, a on sa bnardzo wrazęliwe i skłonne do podraznienie, jest do kupienia szmpon u weta dla alergików , nie pamietam w tej chwili nazwy, a jeżeli sierść jest brzydka słaba, skura brzydka i sie syfie i łuszczy spóbój kwasu omega lub vitalinu-koszt koło 20zł butelka ktora dodaje sie sredni 5 łyzeczek od herbaty 1x dziennie do posiłku, nawet polać suche.ja u swoejej juz widze poprawe a miała koszmarna sierść, poza tym tanie jedzienie suche jak pedigree czy chapi szybko uczulaja [psa, lepiej zainwestować w lepszą karme ale widzieć efekty. Quote
konwalia62 Posted November 20, 2010 Posted November 20, 2010 A czy możecie mi powiedzieć, kiedy szczeniak wymienia sierść na dorosłą? Bo na necie nie znalazłam żadnych informacji :( Quote
Recommended Posts