Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W sobotę wziełam ze schroniska 4 miesięczną suczkę (ktora pojawila sie u mnie zreszta dzieki dogomanii :p) i mam z nia nie lada problem.
Sunia ciagle jest głodna! Waży teraz ok 7 kg i gdyby mogła to w ogóle nie wstawałaby od miski. Problem polega jeszcze na tym, że Tara (to jej imie :loveu:) ma biegunkę, którą leczymy więc wszystko przez nią "przelatuje", ech. Wychodzimy na dwór 9-10 razy dziennie i do tego jeszcze raz albo dwa w nocy no ale cóz.
Wet doradził mi że powinna teraz dostawać jakies 4-5 niewielkich porcji dziennie ale ona przy takich ilościach jakie zalecił wet ciągle snuje sie po domu, wlepia ślepia w domowników i leci do michy.

Wczoraj ugotowałam 2 torebki ryżu i jedną podwójna piers z kurczaka i to powinno mi starczyć na 2-3 dni. Niestety Tara mogłaby to zjeść w dwóch posiłkach bo jest taka nienasycona. Oczywiście nie dałam jej tego wszystkiego ale nie wiem co z nią zrobić

Nie chce przesadzić ani w jedną ani w drugą strone. Boje sie ze jest dam jej większe porcje to tylko bardziej ja "rozdyma" i nie wyleczymy tych biegunek. Z kolei dawać za mało... no wiadomo, tez niedobrze

Posted

Ignoruj szczeniaka :p
Jeśli pies ma biegunkę to nie powinien za dużo jeść...a że jest to szczeniak to jednak jeść musi...
Jak pies się na Was patrzy wzrokiem błagalnym to trzeba to ingorować :p

Posted

Dzieki za odpowiedz. ;) Narazie Tara dostaje jakies 4-5 posiłkow dziennie (troche wieksze porcje niz te zalecone przez weta) i jakoś dajemy rade chociaż dalej wlepia w nas swoje wygłodniałe ślepia.

Posted

Ja mialam taka sytuacje z Fiona tez ze schroniska-tez miala biegunki,ale weterynarz nam zalecil scisla diete tylko gotowane piersi z kurczaka plus ewentualnie ryz,nic wiecej i brala taki proszek BACTISEL-HK i tabletki FLOSACID i pomoglo.

• 5 months later...
  • 2 months later...
Posted

[quote name='spike051']Mój piesek ma dwa miesiące i ciągle by jadł, karmie go trzy razy dziennie, dobrze robie?

[quote name='Lady szczesliwa MAMUSIA']Powiedzcie mi ile razy dziennie powinień dostawac jeść 8-śmio tygodniowy, zdrowy szczeniak?

Jeśli szczeniak jest z hodowli, to hodowca powinien dać zalecenia: ile razy dziennie, jaka ilość, jaki rodzaj karmy (jeśli to suche, bądź puszkowe jedzenie, to wyprawka na kilka dni), bo prowadzi pieska od urodzenia i najlepiej wie, co jest mu w danym okresie rozwojowym potrzebne.

Natomiast jeśli szczeniak jest znajdą, bądź adoptowanym ze schroniska kundelkiem, to po pierwsze należy go odrobaczyć (dwukrotnie, w odstępach ok 2 tygodni), żeby nie było żadnych sensacji żołądkowych, a po drugie wprowadzić posiłki skorelowane ze spacerami.

Taki młody piesek może jeść 4-5 razy dziennie. Przed posiłkiem musi mieć dostęp do wody, a porcje powinny być dostsowane do wielkości żołądka szczeniaka (czyli małe). Na gotowych karmach są tabele z dawkowaniem zależnie od wagi i aktywności, natomiast gotując, trzeba kierować się rozsądkiem i umiarem.

Szczeniak musi otrzymać w jedzeniu wszystko, czego potrzebuje, ale nie wolno go przekarmiać - analogicznie, jak w przypadku dzieci. Nie można dokarmiać 'ze stołu', czyli rzeczami słonymi, doprawionymi, smażonymi. Od małego warto uczyć, że na nagrody jest sucha karma, kawałeczki mięsa, surowe warzywa, bądź np. suchy chleb.