Marmal Posted August 30, 2005 Posted August 30, 2005 Tylko 80 zł za 2 psy? Przecież to opłata za 1 psa. Radziłabym do nich zadzwonić i spytać czy zgłoszenia są przyjęte. Poza tym wysokość opłat też jest uzależniona od daty opłacenia, bo na wystawie jest drożej.
PARSONRK Posted August 30, 2005 Posted August 30, 2005 [quote name='Malcharek Maria']Tylko 80 zł za 2 psy? Przecież to opłata za 1 psa. Radziłabym do nich zadzwonić i spytać czy zgłoszenia są przyjęte. Poza tym wysokość opłat też jest uzależniona od daty opłacenia, bo na wystawie jest drożej.[/quote] No dlatego ja też byłam w szoku :o mimo,,że napisałam, że 2psy, podałam ich i swoje dane i taką miałam odpowiedź :evil: Zapłacę jak za zgłoszenie w pierwszym terminie, najwyżej dopłatę będę miała
agabass Posted August 31, 2005 Posted August 31, 2005 [b]Ludek[/b], [b]PARSONRK[/b] dzięki za wyjaśnienie tej sprawy, ale trochę to pokręcone jedne takie drugir takie czyli tak naprwde to ta sama rasa :lol:
agabass Posted August 31, 2005 Posted August 31, 2005 [quote name='"Malcharek Maria"'][quote name='PARSONRK'][quote name='Ludek'][quote] [b]agabass[/b] psy przechodzą przeglądy hodowlane i wtedy mogą zostać przerzucone do parsonów lub jacków. (chyba :D )[/quote] Dokładnie tak, przy przeglądzie hodowlanym - w wieku ok 8 tygodni psiaki są rozdzielane o ile zajdzie potrzeba, dodatkowo na niektórych wystawach - np w czaplinku, Tu też, czasami są jeszcze przerzucane z jednej rasy do drugiej :wink:[/quote] Już napewno nie można z jednego miotu mieć i parsonów i jacków rejestrowanych część jako jack a część jako parson. Przecież rodzice są jack russell terrierami i w rodowodach nie mogą być rodzicami parsona!!!!. Nie pamiętam dokładnie do którego roku (chyba do 2002) można było dokonywać kwalifikacji doroslych psów do jednej lub drugiej rasy. A w miotach faktycznie mogą rodzić się zarówno jacki jak i parsony - ale rodowody będą wystawione na jacki i może się zdarzać tak, że jacki są powyżej górnej granicy wzrostu czyli 30 cm.[/quote] Rozumiem, że już większe jacki są nie wzorcowe więc nie wystawowe. Jeszcze raz powiem dziwne. Wyglada na to że nie jest to dokońca ukształtowana rasa., mogę się mylić może coś więcej opowiecie.
Marmal Posted August 31, 2005 Posted August 31, 2005 [quote name='agabass'][b]Ludek[/b], [b]PARSONRK[/b] dzięki za wyjaśnienie tej sprawy, ale trochę to pokręcone jedne takie drugir takie czyli tak naprwde to ta sama rasa :lol:[/quote] Prawie, bo do 2000 r. ta rasa występowała jako Parson Jack Russell Terrier a potem nastąpił podział na: krótkonożne Jacki i wysokonożne Parsony. Charaktery pozostały bez zmian :lol:
PARSONRK Posted August 31, 2005 Posted August 31, 2005 Komisja Kynologiczna Okręgowej Rady Łowieckiej w Poznaniu uprzejmie informuje, że zgodnie z komunikatem nr 11 Zarządu Głównego PZŁ z dn. 30.08.2005 r. w sprawie nowelizacji regulaminów prób i konkursów pracy psów myśliwskich do czasu uchwalenia nowego regulaminu wstrzymane zostają wszystkie planowane w najbliższym czasie konkursy norowania. Z związku z powyższym tegoroczny Międzynarodowy Konkurs Pracy Norowców w Poznaniu – Antoninku został odwołany. :evil:
PARSONRK Posted September 1, 2005 Posted September 1, 2005 Zielona góra - stawka Parson Russell Terrier 394 DONDIEGO of Lovealoch Pies otwarta 395 FANCY FEE BEE z Jeřeně Suka młodzieży 396 JOYCE GINA from Byoux Home Suka otwarta 397 ODA Hultaj Terier Suka otwarta Jack Russell Terrier 384 FRODO Fioletowa Magia Pies pośrednia 385 Leonhard's CHOCOLATE CHIP, Ch. DK Pies championów 386 FRYNE Obornicki Nornik Suka pośrednia
asher Posted September 1, 2005 Posted September 1, 2005 Słuchajcie, a jak wygląda konkurs norowania dla terierów? Mam nadzieję, że nie tak, jak jest opisane [url=http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&p=1070150#1070150]w tym topiku[/url]? :( 0X
PARSONRK Posted September 2, 2005 Posted September 2, 2005 Ano niestety tak :-? , dlatego poluję raczej na konkursy tropowców lub w zagrodzie. Jak te się nawiną w miarę blisko to też spróbuję, ale wątpię, czy moje wogóle do nory wejdą - chyba, że potraktują ją jako tunel w agility :D
PARSONRK Posted September 2, 2005 Posted September 2, 2005 kurcze mogłam się na zieloną zapisać :evil: :lol:
Flaire Posted September 2, 2005 Posted September 2, 2005 [quote name='PARSONRK']Ano niestety tak :-? [/quote]Żartujesz? :o :o :o Naprawdę puszczają psy na żywe lisy w norze? :o :o :o I to jest sport? :o :o :o To ja mam pomysł. Urządzę zawody IPO, a na pozoranta dam organizatora takiego konkursu norowania. Plac ogrodzę wysokim płotem, a pozorantowi nie dam żadnych ochraniaczy (rękaw będzie z cienkiego kretoniku) ani bata. :evil: :evil: :evil:
Marmal Posted September 2, 2005 Posted September 2, 2005 Niestety, ludzie wpadają z jednej skrajności w drugą. Jak czytałam topik o norowaniu to miałam wrażenie że odbywają się tam "krwawe jatki" jak na walkach psów!!!!!. Przecież to wszystko nie tak wygląda!!!!!!. Zachęcam wszystkich, którzy wypowiadają się na ten temat, do bycia na takim konkursie a potem wyrażania swoich opinii, a nie na zasadzie "jedna baba drugiej babie".
PARSONRK Posted September 2, 2005 Posted September 2, 2005 [quote name='Flaire'][quote name='PARSONRK']Ano niestety tak :-? [/quote]Żartujesz? :o :o :o Naprawdę puszczają psy na żywe lisy w norze? :o :o :o I to jest sport? :o :o :o To ja mam pomysł. Urządzę zawody IPO, a na pozoranta dam organizatora takiego konkursu norowania. Plac ogrodzę wysokim płotem, a pozorantowi nie dam żadnych ochraniaczy (rękaw będzie z cienkiego kretoniku) ani bata. :evil: :evil: :evil:[/quote] A co powisz o gościach którzy dla zabawy znęcają się nad psami ?? Wolisz, żeby odbywało sie to bez nadzoru - na dziko ?? Różnie to bywa nie zawsze lis jest zagryzany, staraszony itd. większość psów, albo wcale nie wchodzi do nory, albo są z nie wyganiane. Ja też bym wolała żeby w norze był szczur - wtedy bym moich wyhamować nie mogła :lol:
PARSONRK Posted September 2, 2005 Posted September 2, 2005 [quote name='Malcharek Maria']Niestety, ludzie wpadają z jednej skrajności w drugą. Jak czytałam topik o norowaniu to miałam wrażenie że odbywają się tam "krwawe jatki" jak na walkach psów!!!!!. Przecież to wszystko nie tak wygląda!!!!!!. Zachęcam wszystkich, którzy wypowiadają się na ten temat, do bycia na takim konkursie a potem wyrażania swoich opinii, a nie na zasadzie "jedna baba drugiej babie".[/quote] Jestem za
Flaire Posted September 2, 2005 Posted September 2, 2005 [quote name='PARSONRK']A co powisz o gościach którzy dla zabawy znęcają się nad psami ??[/quote] Jedno zło nie robi dobra z drugiego. [quote name='PARSONRK']Wolisz, żeby odbywało sie to bez nadzoru - na dziko ??[/quote]Nie wiedziałam, że to są jedyne dwie możliwści. :roll: Wolałabym, żeby w ogóle się nieodbywało. [quote name='PARSONRK']nie zawsze lis jest zagryzany[/quote]Super. :roll:
Flaire Posted September 2, 2005 Posted September 2, 2005 [quote name='Malcharek Maria']Zachęcam wszystkich, którzy wypowiadają się na ten temat, do bycia na takim konkursie [/quote]Jeśli możesz mnie zapewnić, że na takim konkursie żaden lis nie będzie w żaden sposób uszkodzony, to bardzo chętnie zobaczę. Dotąd widziałam tylko zawody norowania w "amerykańskim" stylu, gdzie zwierzę w norze jest chronione klatką przed psami. Oczywiście to zwierzę i tak cierpi, ale przynajmniej tylko psychicznie, nie fizycznie. Natomiast jeśli na takich zawodach lisy są zagryzane, choć "nie zawsze" :roll: , to dziękuję bardzo, ale oglądanie tego mnie nie bawi.
Marmal Posted September 2, 2005 Posted September 2, 2005 Na tej samej zasadzie nie powinno się zabijać kur, świń i żadnego innego zwierza bo one mają prawo żyć!!!! Cała populacja ludzka powinna przejść na wegetarianizm i żyć razem z nimi - najlepiej w swoich wymuskanych domach. A poza tym, kto weźmie pod ochronę zające, kuropatwy, bażanty, lęgi dzikiego ptactwa i młode innych zwierząt, jeżeli nie będzie się panowało nad populacją drapieżników, którym jest też lis? Ich nadmierna populacja już w tej chwili wytępiła prawie "do nogi" drobną zwierzynę i jakoś nikt jej do tej pory nie wziął pod ochronę!!!! A kto w końcu ma i w jaki sposób zapanować nad zalisieniem? Na drogach w latach 70-tych spotykało się porozjeżdżane przez samochody zające, teraz same lisy!!!! O czym to świadczy? Norowce są konieczne do zmniejszenia ich populacji bo już w tej chwili lisy pojawiają się w dużych miastach i spotkać je można przy śmietnikach, a na wsiach zaczynają się nie bać wogóle ludzi i w biały dzień chodzą po podwórkach.
Flaire Posted September 2, 2005 Posted September 2, 2005 [quote name='Malcharek Maria']Na tej samej zasadzie nie powinno się zabijać kur, świń i żadnego innego zwierza bo one mają prawo żyć!!!! [/quote]Ja nie pisałam nigdzie o prawie zwierzęcia do życia, więc nie wiem, o jaką "tę samą" zasadę Ci chodzi, bo mnie chodzi tylko o metodę śmierci. Zabijanie zwierzęcia hodowanego jako pokarm to dla mnie zupełnie co innego, niż zabijanie zwierzęcia dla sportu zabijania. Nadmiar lisów, jeśli takowy rzeczywiście istnieje, można kontrolować na rozmaite sposoby, nie tylko przez napuszczanie na nich norowców. A już na pewno te kilka lisów zagryzionych na zawodach tego nadmiaru nie wyleczy. :roll: Czy konkursy norowców mają zgody inspektoratu weterynarii, czy tez są konkursami nielegalnymi?
Marmal Posted September 3, 2005 Posted September 3, 2005 "Mnie chodzi o metodę śmierci" - no właśnie!!! jako pokarm zwierzę hodowlane - to cacy, dzikiego zwierzęcia dla konsumcji to - fe!!! (oczywiście nie lisów) - ot i cała przewrotność w rozumowaniu!!!! A byłaś kiedyś w rzeźni, w fermie kur lub na spędach koni - przeznaczonych dla konsumpcji? Życzę smacznego!!! "nadmiar lisów - jeśli takowy rzeczywiście istnieje" - jak się nie ma wiedzy na dany temat to się poprostu nie wypowiada. "można kontrolować na rozmaite sposoby" - jeżeli wiesz jakie, to je podaj a nie używaj pustych sloganów!!! Nie wiem czy wiesz, ale lisy nie mają w naturze naturalnych wrogów!!!!. Jak znasz "złoty środek" który pogodzi ogień z wodą - to go podaj!!! "lisów zagryzanych na konkursach" - byłaś? widziałaś? - bo ja byłam na niejednym i na żadnym lis nie został zagryziony!!!! Nawet traśnięty!!!! "czy są nielegalne" - są jak najbardziej legalne, tylko dla takich jak Ty, którzy popadają w skrajności w "obronie" zwierząt, życzę aby w przyszłości wszelkie zwierzęta typu karaluchy, pchły itp. przedstawiciele fauny zamieszkali razem z ich obrońcami pod jednym dachem (przecież to też żywe stworzenia - nieprawdaż?) Konkursy są po to, aby właśnie psy były ułożone do regulowania tak wybujałej populacji groźnych drapieżników jakim jest lis - bo poprzez ingerowanie człowieka w naturalne środowisko jak: okresy ochronne dla drapieżników czy zrzucanie szczepionek p/wściekliźnie (która to choroba powodowała w 70 % upadki lisów), stało się m.in. powodem ich wielkiego, nie kontrolowanego wzrostu liczebności. Wcale przez to nie uważam, że nie należy zrzucać szczepionek - chronią one przede wszystkich ludzi przed tą tak straszną chorobą, ale niestety - "coś za coś" - pociąga to za sobą cały ekosystem!!! A zające, kuropatwy, bażanty i całe lęgi dzikiego ptactwa - też chce żyć!!!! I właśnie m.in. te zwierzęta trzeba brać [b]W OBRONĘ!!!!!!!![/b] [b]I temu służą te konkursy - a nie dla sportu jak to określiłaś!!!!!!!!!!!![/b]
Flaire Posted September 3, 2005 Posted September 3, 2005 [quote name='Malcharek Maria']"Mnie chodzi o metodę śmierci" - no właśnie!!! jako pokarm zwierzę hodowlane - to cacy, dzikiego zwierzęcia dla konsumcji to - fe!!! (oczywiście nie lisów) - ot i cała przewrotność w rozumowaniu!!!! A byłaś kiedyś w rzeźni, w fermie kur lub na spędach koni - przeznaczonych dla konsumpcji?[/quote]Byłam, chociaż nie w Polsce. W niektórych krajach, sposoby, w które zwierzęta są zarzynane są dosyć ściśle regulowane. Niewątpię, że w Polsce tak nie jest. Również w niektórych krajach, używanie żywego zwierzęcia jako przynęty w konkursach jest zabronione. Niektórzy twierdzą, że w Polsce również, że konkursy norowców nie uzyskałyby pozwolenia inspektoratu weterynaryjnego, a bez takiego pozwolenia są nielegalne. Czy tak jest rzeczywiście - nie wiem, bo o tym musiałby pewnie zadecydować sąd. Opinię inspektora weterynaryjnego na ten temat znamy. [quote name='Machlarek Maria']"nadmiar lisów - jeśli takowy rzeczywiście istnieje" - jak się nie ma wiedzy na dany temat to się poprostu nie wypowiada.[/quote]No i właśnie dlatego ja się na temat nadmiaru lisów nie wypowiadam, bo nie wiem. :wink: Z tego, co czytałam, zdania na temat tego nadmiaru są zdecydowanie podzielone. [quote name='Machlarek Maria']"można kontrolować na rozmaite sposoby" - jeżeli wiesz jakie, to je podaj a nie używaj pustych sloganów!!! [/quote]Wiesz, to nie jest moja specjalność, więc tutaj opieram się na przeczytanych przez siebie opiniach specjalistów od kontroli zwierząt. Mogę poszukać szczegółów i Ci podać, tylko nie bardzo rozumiem, jakiemu celowi miałoby to służyć, bo tutaj chodzi o konkursy, a nie o używanie psów do takiej kontroli, a nawet gdyby, to Ty przecież i tak wiesz lepiej, że tresowane psy to jedyny sposób, żeby pozbyć się nadmiaru lisów, który też na pewno wiesz, że istnieje :roll: [quote name='Machlarek maria']Nie wiem czy wiesz, ale lisy nie mają w naturze naturalnych wrogów!!!!. [/quote] Mają - człowieka :wink: [quote name='Machlarek Maria']"lisów zagryzanych na konkursach" - byłaś? widziałaś?[/quote]Jeśli czytałaś uważnie moje wcześniejsze odpowiedzi, to znasz odpowiedzi na te pytania. Napisałam Ci wtedy, że jeśli możesz mnie zapewnić, że żaden lis nie będzie draśnięty, to chętnie pójdę i obejrzę. Nie odpowiedziałaś na to - dlaczego? W cytowanych przez Ciebie tutaj słowach, opierałam się na wypowiedzi PARSONRK, która broni takiego używania lisów w tym topiku, a która napisała tylko, że zdarza się to "rzadko". [quote name='Machlarek Maria']"czy są nielegalne" - są jak najbardziej legalne[/quote]Nie odpowiedziałaś, czy mają pozwolenie od inspektoratu weterynaryjnego, a to było moim pytaniem. [quote name='Machlarek Maria']tylko dla takich jak Ty, którzy popadają w skrajności w "obronie" zwierząt, życzę aby w przyszłości wszelkie zwierzęta typu karaluchy, pchły itp. przedstawiciele fauny zamieszkali razem z ich obrońcami pod jednym dachem (przecież to też żywe stworzenia - nieprawdaż?)[/quote]Wiesz, jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się być posądzaną o taką skrajność, ale zawsze jest ten pierwszy raz. :wink: Jem mięso. Trzymam i hoduję psy. Karaluchy, pchły, nawet szczury zamieszkiwały ze mną niejednokrotnie (niestety) i były wybijane. Dlaczego? Dlatego, że mi przeszkadzały i to był jedyny sposób, żeby się ich pozbyć. Tak więc możesz mi wymyślać ile chcesz od skrajności w obronie zwierząt, bo ja i tak wiem, jaka jest prawda. Ale dla mnie jest różnica pomiędzy lisem a karaluchem, pomiędzy zabijaniem z potrzeby, a zabijaniem dla zabawy i pomiędzy sposobami zabijania - a dla Ciebie nie ma takiej różnicy. OK. [quote name='Machlarek Maria'][b]I temu służą te konkursy - a nie dla sportu jak to określiłaś!!!!!!!!!!!![/b][/quote]Sorry, ale to bzdura - samo słowo "konkurs" świadczy o celu takiej imprezy, a jeśli lis na skutek konkursu nie zostanie nawet zabity, to nie można mówić o żadnej kontroli na skutek takiego konkursu. :roll: Niemniej jeśli rzeczywiście, wbrew temu, co pisała PARSONRK i co donosiła gazeta, na takim konkursie nie dzieje się lisowi krzywda, to mnie taki sport nie przeszkadza. Nie rozumiem co prawda, dlaczego nie można się upewnić, że nie dojdzie do starcia, wkładając lisa do klatki, tak jak to robią Amerykanie, ale jeśli rzeczywiście nawet bez klatki nie ma możliwości, że coś się stanie, to jest to kwestia wyłącznie teoretyczna i Amerykanie głupi są, że kasę na klatki wydają. :roll: [b]Podsumuję moją opinię: jeśli wberw temu, co czytałam w tym topiku, lisowi na konkursach nie dzieje się krzywda, to ja przeciw samym konkursom nic nie mam. Jeśli jednak na konkursach zdarza się, że psy lisa zabijają, to stanowi to dla mnie walkę zwierząt dla sportu i temu jestem zdecydowanie przeciwna.[/b]
Marmal Posted September 3, 2005 Posted September 3, 2005 Z braku czasu odpowiem jedynie na stwierdzenie, że "naturalnym wrogiem lisa jest człowiek" - a więc Flair do dzieła!!!!! - [b]wchodź do nory i go łap!!! Tylko broń Boże go nie uśmiercaj - przecież jesteś miłośniczką wszystkiego co żyje!!!! [/b] Obok hodowli psów można mieć hodowlę rudych lisów!!!! Powodzenia.
Recommended Posts