angie7 Posted July 28, 2008 Posted July 28, 2008 hej, mam ponad rocznego goldena, który na pewno nie jest wzorcem rasy ;))gdyż jest bardzo duży(ponoć pierwszy z miotu) i ma zakręcony ogon. z tego tez powodu dokuczają mi,że to podhalan;)) ostatnio zainteresowałam sie steryzlizacją :crazyeye:bo słyszałam że to eliminuje raka-na które choruje większośc psów pod koniec życia i zmniejsza libido a ten mój Cliford -gdy suka ma cieczkę potrafi nas wyciągać z domu na spacer kilka razy dziennie a co najgorsze i w nocy.ponieważ ma bardzo delikatny żołądek to nigdy nie wiemy czy naprawde nie potrzebuje wyjśc czy tylko chce poniuchać...boję sie jednak zabiegu i narkozy:mad: dla tak dużego psa (ma 42 kilo) ag Quote
diabelkowa Posted July 28, 2008 Posted July 28, 2008 czyli rozumiem ze nie ma rodowodu ? radze tez poczytac rasowy=rodowodowy :-) temat owszem sterylizacje ale tu chodzi o psy do adopcji a normalne sa w dziale weterynaryjnym a co do tematu to uwazam ze jasne ze warto czemu nie ? golden jak kazdy inny pies ma poped moze pokryc przypadkowo suke i beda kolejne niechciane szczeniaki. Pies bedzie sie bardziej skupiac na was bo juz nie bedzie mial w glowie wyglupow zwiazanych z cieczkami czyli wycie nadprogramowe wychodzenie z domu itd. Jestem za moj pies tez kastrat i jestem z tego baaardzo dumna i szczesliwa:-) Tyle klopotow z glowy ;) EDIT ja tez sie balam narkozy mozesz wczesniej zrobic badania na serce dla pewnosci. Quote
Martens Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 Gwoli ścisłości - kastracja psa zmniejsza ryzyko wystąpienia łagodnego przerostu prostaty, ale zwiększa ryzyko raka. Dokładniej tu: http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=4951411&postcount=15 Quote
Recommended Posts