ewelina686 Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 Jak rozpoznac że pudelek toy jest mieszany lub nie? dostałam takiego pudelka , ale nie wiem czy jest czystej rasy , czy mieszany , jak to sprawdzic? Quote
anmi0 Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 czyli nie jest czystej rasy:roll: pies rodowodowy=pies rasowy Quote
dog_master Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 Dokladnie. Zobaczysz po prostu, co z niego wyrosnie :) Mam nadzieje, ze toy. Moj mial byc toy. Mial byc. Mam piekną miniaturę :D Quote
ewelina686 Posted July 14, 2008 Author Posted July 14, 2008 [quote name='anmi0']czyli nie jest czystej rasy:roll: pies rodowodowy=pies rasowy[/quote] Nie do końca chyba tak jest....bernardyny rodowodowe powinny miec maskę na pysku , 1 łata na oku jest wadą , a są psy z rodowodem i z tylko jedną łata na oku , bez maski , jak to możliwe?? Quote
ewelina686 Posted July 14, 2008 Author Posted July 14, 2008 [quote name='dog_master']Dokladnie. Zobaczysz po prostu, co z niego wyrosnie :) Mam nadzieje, ze toy. Moj mial byc toy. Mial byc. Mam piekną miniaturę :D[/quote] Ma około 5 tygodni , jest bardzo malutki , i wygląda jak pudel , chodzi mi o to jak odróżnic czy jest rasowy czy nie , dała bym jego fotke ale nie wiem jak ją tu wbic....... Quote
dog_master Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 Pies RASOWY to pies Z RODOWODEM. Zdarzają sie wady dyskwalifikujace, po prostu. Ale pies rasowy ma udokumentowane pochodzenie, dlatego wiesz, ze to jest pudel a nie mieszanka. Tu pewnosci nie masz i jedynie mozesz sprobowac poszukac jego rodzicow ;). Tu nie chodzi o to, czy pies wyglada jak pudel czy nie. 5 tygodni?! Czemu tak wczesnie? To za szybko... 8 najlepiej... Quote
pati Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 hej ;-) gratuluje posiadania pudelka choc jest on z pseudohodowli czego nie popieram pezeslij fotki na maila wstawie Quote
PATIszon Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 [quote name='ewelina686']Nie do końca chyba tak jest....bernardyny rodowodowe powinny miec maskę na pysku , 1 łata na oku jest wadą , a są psy z rodowodem i z tylko jedną łata na oku , bez maski , jak to możliwe??[/quote] Nie, bernardyny rodowodowe powinny miec rodowod. Bernardyny wystawowe powinny miec jakas tam maske (nie znam sie na masciach u berdzi). Jesli maja jedno oczko bardziej lub mniej to sa poprostu petami, czyli psami niewystawowymi, takimi co nie zrobia kariery na wystawach. Moja suka taka wlasnie jest. Mam rodezjanke z rodowodem, ktora nie jest wystawowa, czyli zostala kupiona jako pet. A pieska swojego kochaj i dbaj o niego, a nastepnego kupisz juz od prawdziwego hodowcy, ktory nie sprzeda Ci psa w wieku 5 tygodni, albo wezmiesz sobie rosopodobnego ze schroniska. Pokaz malucha. Quote
bonsai_88 Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 [quote name='ewelina686']Nie do końca chyba tak jest....bernardyny rodowodowe powinny miec maskę na pysku , 1 łata na oku jest wadą , a są psy z rodowodem i z tylko jedną łata na oku , bez maski , jak to możliwe??[/quote] Taki bernardyn będzie rodowodowy, ale nie wystawowy - tzn. nie będzie się nadawał na wystawy, ani nie będzie się nadawał do rozmnażania... Quote
PATIszon Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 Bonsai_88 powiedz mi jaki sens ma pisanie dokladnie tego samego co poprzednik? :hmmmm: Quote
bonsai_88 Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 W sensie "najpierw odpisałam, później przeczytałam resztę i teraz nie da się usunąć" ;) Quote
PATIszon Posted July 16, 2008 Posted July 16, 2008 [quote name='bonsai_88']W sensie "najpierw odpisałam, później przeczytałam resztę i teraz nie da się usunąć" ;)[/quote] A spoko. To sensowne wytlumaczenie jest :drinking: Quote
ewelina686 Posted July 22, 2008 Author Posted July 22, 2008 [quote name='PATIszon']Nie, bernardyny rodowodowe powinny miec rodowod. Bernardyny wystawowe powinny miec jakas tam maske (nie znam sie na masciach u berdzi). Jesli maja jedno oczko bardziej lub mniej to sa poprostu petami, czyli psami niewystawowymi, takimi co nie zrobia kariery na wystawach. Moja suka taka wlasnie jest. Mam rodezjanke z rodowodem, ktora nie jest wystawowa, czyli zostala kupiona jako pet. A pieska swojego kochaj i dbaj o niego, a nastepnego kupisz juz od prawdziwego hodowcy, ktory nie sprzeda Ci psa w wieku 5 tygodni, albo wezmiesz sobie rosopodobnego ze schroniska. Pokaz malucha.[/quote] Przecież pisałam że dostałam tego pudla a nie kupiłam [quote name='pati']hej ;-) gratuluje posiadania pudelka choc jest on z pseudohodowli czego nie popieram pezeslij fotki na maila wstawie[/quote] Nie każdego stac na kupno psa za 2000 , większośc kupuje bez rodowodu i żyją , a co więcej bardzo kochają swoje psy , nie mniej niż te z rodowodem , oczywiście zdażaja się ludzie trzymający psy dla pieniędzy , ale nie jest ich więcej niż tych którzy rozmnażają psy rodowodowe dla kasy , wiem co pisze , znam takie osoby , i wież mi....traktują je gorzej niż właściciele psów bez papierów. [quote name='PATIszon']Nie, bernardyny rodowodowe powinny miec rodowod. Bernardyny wystawowe powinny miec jakas tam maske (nie znam sie na masciach u berdzi). Jesli maja jedno oczko bardziej lub mniej to sa poprostu petami, czyli psami niewystawowymi, takimi co nie zrobia kariery na wystawach. Moja suka taka wlasnie jest. Mam rodezjanke z rodowodem, ktora nie jest wystawowa, czyli zostala kupiona jako pet. A pieska swojego kochaj i dbaj o niego, a nastepnego kupisz juz od prawdziwego hodowcy, ktory nie sprzeda Ci psa w wieku 5 tygodni, albo wezmiesz sobie rosopodobnego ze schroniska. Pokaz malucha.[/quote] Ja dostałam tego szczeniaka od Pana który ma 2 pudle , nigdy ich nie rozmnażał , wiem bo mieszka niedaleko mnie , tylko ten jeden raz ich nie upilnował i urodziły się 3 szczenięta , oddał mi go bo musiał wyjechac , gdyby mu zależało na pieniądzach to by mi go sprzedał . Quote
bonsai_88 Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 Nie obrażaj się, że tak wałkujemy temat "nie ma rodowodu, nie jest rasowy"... po prostu wielu z nas zdaje sobie sprawę z tego jakie potrafi być konsekwencje rozmnażania nierodowodowych psów [od chorób genetycznych, spaczonej psychiki do trzymania w strasznych warunkach przez pseudohodowców]... Quote
ewelina686 Posted July 23, 2008 Author Posted July 23, 2008 [quote name='bonsai_88']Nie obrażaj się, że tak wałkujemy temat "nie ma rodowodu, nie jest rasowy"... po prostu wielu z nas zdaje sobie sprawę z tego jakie potrafi być konsekwencje rozmnażania nierodowodowych psów [od chorób genetycznych, spaczonej psychiki do trzymania w strasznych warunkach przez pseudohodowców]...[/quote] Ale ja się wcale nie obrazam ;) Quote
lusia722 Posted July 29, 2008 Posted July 29, 2008 Nie chce zaśmiecać forum i zakładać osobnego tematu, więc postanowiłam zapytać tutaj...:roll: Show, breeding quality/Pet quality Jakie szczeniaki określa się mianem "pet" (w sensie jakie wady eliminują z hodowli)? _________ Próbuję rodziców namówić na drugiego psa, chciałabym żeby to był pudel najlepiej toy. Nie zależy mi na wystawianiu i rozmnażaniu. Czy myślicie, że "pet" to dobry pomysł? I jak takiego szczeniaka poszukać? Quote
dog_master Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 Dokladnie to jest we wzorcu, ale najczestsze to niewlasciwe umaczenie [laty np. ;), podpalania etc], wadliwy zgryz, wnetrostwo... Quote
PATIszon Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 [quote name='lusia722'] Czy myślicie, że "pet" to dobry pomysł? I jak takiego szczeniaka poszukać?[/quote] Hmmm mysle, ze to dobry pomysl. Moze pogadaj za wczasu z hodowcami, pisz maile, obserwuj hodowle, gdzie co kiedy sie ma pojawic.... A jesli nie uda sie z petem to moze bedziesz mogla zplacic za szczeniaka w ratach (bo rozumiem, ze o pieniadze chodzi). Quote
PATIszon Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 [quote name='ewelina686'] Nie każdego stac na kupno psa za 2000 , większośc kupuje bez rodowodu i żyją , .[/quote] Tiaaa, glownie w schroniskach......:roll: Quote
lusia722 Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 [quote name='PATIszon']Hmmm mysle, ze to dobry pomysl. Moze pogadaj za wczasu z hodowcami, pisz maile, obserwuj hodowle, gdzie co kiedy sie ma pojawic.... A jesli nie uda sie z petem to moze bedziesz mogla zplacic za szczeniaka w ratach (bo rozumiem, ze o pieniadze chodzi).[/quote] No o kasę trochę tez, bo po co mam płacić więcej za psa, którego i tak nie bede wystawiała ani tym badziej rozmnażała. Mam juz jedną sunie bez papierów i nie jest wysterylizowana, ale tez nigdy nie miała szczeniaków, bo nie mamy jej dla kasy (ze sprzadaży szczeniaków) tylko do kochania. Jeśli miałabym mieć drugiego czworonoga to raczej tylko sterylizaja/kastracja wchodzi w grę, bo dla mojej suni też jest meczarnia jak ma cieczke i musi prawie stale w domu siedziec, bo po podwórku psy biegają :mad:. A czy cena "petów" aż tak bardzo się różni od ceny "pełnowartościowego" szczeniaka? I czy któreś z tyc wad elminujących z hodowli ma wpływ na rozówj szczeniaka..no wiadomo np., że łatka na sierści nie ma :p. Quote
PATIszon Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 [quote name='lusia722'] A czy cena "petów" aż tak bardzo się różni od ceny "pełnowartościowego" szczeniaka? I czy któreś z tyc wad elminujących z hodowli ma wpływ na rozówj szczeniaka..no wiadomo np., że łatka na sierści nie ma :p.[/quote] Ja za rodezjanke [B]6 lat temu[/B] zaplacilam o [B]1500zl[/B] mniej, bo jest niewystawowa :cool3: Quote
aneta Posted July 30, 2008 Posted July 30, 2008 [quote name='ewelina686'](...)Ja dostałam tego szczeniaka od Pana który ma 2 pudle , nigdy ich nie rozmnażał , wiem bo mieszka niedaleko mnie , tylko ten jeden raz ich nie upilnował i urodziły się 3 szczenięta , (... ).[/quote] A więc masz odpowiedź - suka prawdopodobnie "pudel" + pies NN = mix. Ponieważ geny pudla są b.silne ze względu na wiekowość rasy więc szczeniak będzie być może przypominać z grubsza pudle - wiele jednak zależy od tego co nosi w genach jego matka, w jakim procencie jej genotyp jest pudli a jaki NN. Może się okazać że każde ze szczeniąt będzie inne, jedne mniej inne więcej pudlo-podobne - zależy jakie geny przeważą. Quote
Recommended Posts