Gravity_Girl Posted June 19, 2004 Posted June 19, 2004 Mam 10 - letniego kundelka - Fiagara, ale miesiąc temu kupiłam sobie yorka. Figaro nigdy nie chodził na spacery, bo poprostu, go tego nie nauczyliśmy :( A teraz gdy idę gdzieś z Jeckym to mi serce pęka, że Figaro zostaje :cry: Czy mogę go jeszcze nauczyć chodzić na smyczy? I jak? Proszę, pomóżcie. Quote
Kati Posted June 19, 2004 Posted June 19, 2004 . Figaro nigdy nie chodził na spacery, bo poprostu, go tego nie nauczyliśmy Wnioskuję z tego, że twój Figaro nie mieszka w domu lub wychodzi tylko na własne podwórko. Jeśli tak, to powinnaś zacząć naukę nie wychodząc daleko od domu. Zapnij psa nna smycz i powoli idz w jednym kierunku. Jeśli pies pójdzie za tobą to musisz co chwilę chwalić go, nagradzać i powtarzać hasło, np. "noga". Musisz postępować tak samo jak z każdym psem, wiek nie ma nic to rzeczy, starszy pies może uczyć się troche wolniej, ale jeśli będziesz bardzo cierpliwa, efekty szybko zauważysz. Powodzenia. Quote
Gravity_Girl Posted June 19, 2004 Author Posted June 19, 2004 No to mnie pocieszyłyście :) Szkolenie zacznę już wkrótce, ale najpierw muszę skombinować Figarowi szelki - bo z obroży się umie wyślizgnąć :evil: jakąś taką głowę ma spłaszcząną ;) A Figaro mieszka na naszym podwórku. Quote
Kati Posted June 20, 2004 Posted June 20, 2004 Może lepiej zamiast szelek kup łańcuszek zaciskowy. Quote
AniaP Posted June 20, 2004 Posted June 20, 2004 Może lepiej zamiast szelek kup łańcuszek zaciskowy. Ale czy Gravity_Girl umie używać łańcuszka? :roll: Można nim przecież zrobić psu krzywdę. :cry: Może jednak wystarczy dobrze przypiąć psu obróżkę? :roll: Quote
Kati Posted June 21, 2004 Posted June 21, 2004 Ale czy Gravity_Girl umie używać łańcuszka? Można nim przecież zrobić psu krzywdę. Masz rację. Złeużywanie łańcuszka może spowodować wiele szkody, np. uszkodzić tchawice. Jeśli dobrze zapnie się obroże to nie powinna spaść. Trzeba też obserwować psa i nie pozwalać psu na wyjęcie głowy z obroży. Quote
Recommended Posts