Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Od jakiegoś czasu zauważyłam, że najczęściej rano, ale też czasem w ciągu dnia, pies potrafi mi sie drapać tak mocno, że aż piszczy z bólu.
Nie ma on żadnych pcheł, pasożytów, kąpany był miesiąc temu(nie będe kkąpać za często, bo też niezdrowe dla skóry), dostał krople przeciwpchelne na kark-i dalej sie drapie.
Nie żeby to było drapanie non stop, załóżmy że 3 razy dziennie, tak po 1-2 minuty, ale jest to drapanie tak mocne, że sie boje że w końcu sie podrapie do krwi. Wet nic nie powiedział, że niby jakas alergia i przeczekać-niby na co, pies nigdy nie miał, a czekam już miesiąc. Zastanawiam sie, czy moglibyście mi coś poradzic.
Aha, zmieniłam mu niedawno karme-z Puriny na Acane Lamb&Rice-myślicie że to od tego? Bo poza drapaniem, to od Acany sierść mu sie polepszyła-błyszczy,nie śmierdzi itd. Poza tym przez jakiś czas mu mieszałam, dopiero dziś czy jutro ma dostawać czystą.

Posted

Generalnie górna połowa ciała-tzn. nie konkretnie uczy, chociaz też mu sie zdarza, ale też po pysku i po bokach.Sama już nie wiem-od momentu napisania przez Ciebie posta [B]Ulaa,[/B] gdy chciałam zaobserwować dokładnie jak się drapie-to ten przestał:shake::p
Boje się, że to może być po prostu kwestia sasiadki-ma ona starą buldożke, która ma jakies problemy skórne-jakaś biała wydzielina, a jak z nią przejdzie przez klatke, to cuchnie jeszscze przez 5 minut jakby się ta jej suka żywcem rozkładała. Jak rozmawiałam z kobietą, to niby ją leczy, i że pcheł nie ma itd, ale kto wie co ona roznosi. Może dlatego mój sie drapie-ja go trzymam w porządnych warunkach, ten mi wyjdzie na klateke i znowu coś łapie-ja to wybije, znowu wyjde i w kółko macieju.:shake:

Posted

a to nie alergia?moja sunia jest uczulona np właśnie na krople p/pasożytnicze i drapie sie w okolicy szyi i barków[nie ma łupieżu ,czysta skóra jednak po kropelkach wydrapała sobie sierść],po karmie także może sie drapać,po szamponie,musisz ja obaerwować i bardzo powoli wprowadzać nowe rzeczy[nie tylko pokarm,smaczki,szampon,poprostu wszystko]

Posted

[quote name='lothia']a to nie alergia?moja sunia jest uczulona np właśnie na krople p/pasożytnicze i drapie sie w okolicy szyi i barków[nie ma łupieżu ,czysta skóra jednak po kropelkach wydrapała sobie sierść],po karmie także może sie drapać,po szamponie,musisz ja obaerwować i bardzo powoli wprowadzać nowe rzeczy[nie tylko pokarm,smaczki,szampon,poprostu wszystko][/quote]

Do karmy to był już przyzwyczajony,więc mysle że to nie to.
Szampon też mamy wypróbowany, dr Siedla nie miał wcześniej na niego zadnych złych reakcji.
A z tymi kroplami to mnie zaciekawiłaś, bo zastosowaliśmy je po raz pierwszy, dotychczaszawsze miał obrożę. Hmmm, trzeba się temu bliżej przyjrzeć.:hmmmm:

Ulaa napisała:
[I]Może podaj mu Advocate?[/I]

A co to jest?

Posted

[quote name='WŁADCZYNI']czy on działa na kleszcze i pchły? Bo nie mogę nigdzie nic na ten temat znaleść :shake:[/QUOTE]
mówisz-masz

[url]http://weterynaria.bayer.com.pl/index.php?page=psy&p=02[/url]