Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie znalazłam wątku tego sędziego, więc zakładam.

Juz niedlugo będzie nas oceniał w młodzieży.

Czy ktoś był oceniany przez tego sędziego? Jak sędziuje? Jakie wrażenia macie? Co lubi, a czego nie? Na co zwraca uwagę, a na co przymyka oko? ... no i w ogóle.. wiecie, po co się takie wątki zakłada, to co będę się rozwodzić..:eviltong:

Posted

Zbigniew Jakubowski?:crazyeye:
Znam dwóch sędziów o tym nazwisku:[B]Zygmunt Jakubowski[/B]
[B]Andrzej Jakubowski[/B]
O Zbigniewie nie słyszałam:shake:

Posted

Oo sorry, juz późno było jak to zakładałam, a szukałam równocześnie Zbigniewa Ostrowskiego i Zygmunta Jakubowskiego i się z panów zrobił jeden ^^ już poprawiam

---
[COLOR=black]Już poprawione.[/COLOR]

Posted

Jeden z najstarszych polskich kynologów.Baaardzo sympatyczny i miły podczas pracy na ringu.Ja osobiscie cenie go za bardzo wysoką kulture osobistą.
Co do ocen : moim zdaniem ocenia kompetentnie psa dokładnie opisujac zalety i wady .Zwraca uwage na całokształt : handling,przygotowanie psa,budowe i ruch .
Jest autorem kilku ksiązek o tematyce kynologicznej ,udziela się w czasopiśmie "Pies" oraz warto dodać ,ze wybierar Best in Show na Siatowej Wystawie PR w Poznaniu .

Ja zawsze miło wspominam sędziowanie tego sędziego ,należy on do moich ulubionych sędziów.

Jeszcze dodam :

[COLOR=maroon][FONT=verdana]sędzia - międzynarodowy - Gr.I FCI-wszystkie rasy
sędzia - międzynarodowy - Gr.II FCI-wszystkie rasy
sędzia - międzynarodowy - Gr.III FCI-teriery-wszystkie rasy
sędzia - międzynarodowy - Gr.IV -jamniki
sędzia - międzynarodowy - Gr.V FCI-szpice-wszystkie rasy
sędzia - międzynarodowy - Gr.VI -gończe-wszystkie rasy
sędzia - międzynarodowy - Gr.VII FCI-wyżły-wszystkie rasy
sędzia - międzynarodowy - Gr.VIII -wszystkie rasy
sędzia - międzynarodowy - Gr.IX -wszystkie rasy
sędzia - międzynarodowy - Gr.X -charty-wszystkie rasy
sędzia - konkurs "Młody Prezenter"
sędzia - Best in Show[/FONT][/COLOR]

Posted

Nas oceniał w młodzieży w Radomiu :)

Moje wrażenie:
sędzia nie lubi chudych psów, sucz moja ma idealną wagę, a została określona jako wychudzona. Do tego bardzo zwraca uwagę na sposób wystawiania psa (kazał poprawić łapę, gdy pies ją przesunął "bo stoi jak pokraka" ;) ).
Opis dostaliśmy szablonowy: "Harmonijna, młoda suka o szczupłym korpusie, dobrze kątowane kończyny, dobrze osadzona szyja, nozycowy zgryz, dobry gatunek szaty".
I mieliśmy też małe zamieszanie - w całej rasie tylko ona była zgłoszona w młodzieży, dostaliśmy samo Zw Mł (a automatycznie wtedy wchodzi NJwR i BOB). Jak się zorientowałam - przyznał, że zapomniał, po czym poprawił :)
Generalnie sędzia bardzo miły - ale ja będę omijac tych, którzy twierdzą, że mój pies jest za chudy :eviltong:

Posted

Nic nie wchodzi automatycznie,nawet jeśli jest jeden przedstawiciel w rasie.To są tytuły uznaniowe i sędzia może,ale nie musi ich przyznać;)

Posted

[quote name='Gonia']Nic nie wchodzi automatycznie,nawet jeśli jest jeden przedstawiciel w rasie.To są tytuły uznaniowe i sędzia może,ale nie musi ich przyznać;)[/QUOTE]
Akurat byłam gospodarzem na innym ringu i wypytałam się sędziny, stwierdziła, że jednak automatycznie - a byliśmy w sumie sami w rasie (z wyjątkiem psa w szczeniakach) ;)

Posted

[quote name='Gonia']Polecam lekturę Regulaminu Wystaw Psów Rasowych:p[/QUOTE]
Który mówi tak:

[QUOTE]Tytuł Zwycięzca Młodzieży może otrzymać na każdej wystawie (nie dotyczy wystawy championów)
i w każdej rasie pies (suka), który uzyska w klasie młodzieży ocenę doskonałą z lokatą pierwszą.
W porównaniu Zwycięzców Młodzieży psa i suki [B]wybiera się[/B] Najlepszego Juniora w Rasie.
Tytuł Najlepszy Dorosły Pies/Suka w Rasie. O tytuł ten mogą ubiegać się psy (suki) w każdej rasie
z ocenami doskonałymi i I lokatą z klasy pośredniej, otwartej, użytkowej i championów, konkurując ze sobą
w tzw. porównaniu.
Wyboru Zwycięzcy Rasy (ZR lub BOB - ang. Best of Breed) [B]dokonuje się[/B] na poszczególnych ringach.
[B]O tytuł ten konkurują psy i suki, które na danej wystawie zdobyły tytuły: „Najlepszy Junior w Rasie”,[/B]
„Najlepszy Dorosły Pies/Suka w Rasie” oraz te, które w klasie weteranów uzyskały ocenę doskonałą
z I lokatą.
Tytuł ten przyznawany jest jednoosobowo przez sędziego oceniającego w ringu psy danej rasy. W przypadku
oceny psów tej samej rasy przez kilku sędziów, organizator wystawy wyznacza sędziego do dokonania
wyboru Zwycięzcy Rasy.[/QUOTE]

wybiera, dokonuje - a nie może wybrać, może dokonać ;)

Posted

Jeśli już łapiemy się za słówka,to przewrotnie zapytam.Z kim sędzia miał porównać,twojego psa,jeśli był sam w rasie?
Ale nie o to chodzi.Sędzia z całą pewnością ma obowiązek ocenić psa i wedle swego uznania,przyznać mu dodatkowe wyróżnienia.Nie musi przyznawać NJwR,czy BOG.
Gratuluję,że twój pies otrzymał te wyróżnienia,ale uwierz mi nie jest to automatyczne,szczególnie w klasie młodzieży,kiedy pies jest jeszcze w rozwoju;)

Posted

Ja gdzieś czytałam, że musi przyznać tytuł, jesli w stawce w klasie jest 5 psów lub w góre. Jeśli jest poniżej, nie musi.

Oczywiście, że może nawet nie przyznać rasy.
Przykład: sędzina nie przyznała rasy przy porównaniu zwycięskich suk z kl.pośredniej? i otwartej, bo w pośredniej nie miała futra, ale super się ruszała, a z otwartej futro miała, ale stanęła w barana i iść nie chciała. Ten dylemat sędziny zakończył się po prostu nie przyznaniem tytułu Zwycięscy Rasy w ogóle.

• 1 month later...
Posted

Dawno nie widziałam tego pana jako oceniającego, dlatego nie chcę się wypowiadać w czasie teraźniejszym. Jest to sędzia w starszym wieku i wtedy bywa rożnie z pamięcią. Mogę powiedzieć co było kilka lat temu.
Z zalet: prawidłowo oceniał psy i w statyce i w ruchu. Uważam, że miał ogromną wiedzę, jeśli chodzi o kynologię. Miał dobre "oko sędziowskie". Bardzo sympatyczny.
Z wad: patrzył na drugi koniec smyczy.

Pozdrawiam Hania

Posted

:) własnie bede miec stycznosc z tym panem. widzialam go juz na 2 wystawach stawal zawsze kolo mnie i komentowal co dzieje sie na ringu :) ale chetnie podniose ten temat.

moze ktos ma jakies świeże wrazenia?

Posted

tylko takie że 2 dni temu bylam w zakopanem i mial sedziowac 9gr oraz Bisy ..ale sie nie stawil i byla zmiana sedziego :( podobno cos ze zdrowiem :( a tak mi zalezalo na ocenie od tego sedziego :(

Posted

Nas ten pan oceniał na krajówce w Radomiu. Bardzo kulturalny sędzia, ocenił nas w ekspresowym tempie. Opis ogólny, chyba woli psy w cięższym typie. ;)

Posted

Pan Jakubowski oceniał nas w zeszłym roku. I mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jest to bardzo sympatyczny pan:) ocenia w dość szybkim tempie ale dokładnie patrzy na kątowania, usposobienie no i RUCH! Wspominam go bardzo dobrze i życzę wszystkim takich sędziów:)

Posted

Z moich obserwacji wynika, ze sedziujac BIS na przedstawiciela VIII grupy nawet nie patrzy :razz:- lubi I, V i IX grupe, , no i niektorzy wystawcy tez u niego zawsze na pudle stoja ;).
Poza tym nigdy nie uwierze, ze ktos moze miec w glowie wzorce wszystkich ras z 10 grup FCI...

Posted

Moim zdaniem to bardzo kompetentny i kulturalny sędzia. Ocenia psy dość szybko, ale jednocześnie dokładnie. Nawet w przypadku ras ozdobnych dużą wagę przywiązuje do ruchu i uzębienia ( nie jest dentystą).
Na pewno jeszcze pojadę do tego Pana.
Dodam,że to właśnie on wybierał BIS na światowej w Poznaniu.

Posted

[quote name='Lotty']Moim zdaniem to bardzo kompetentny i kulturalny sędzia. Ocenia psy dość szybko, ale jednocześnie dokładnie. Nawet w przypadku ras ozdobnych dużą wagę przywiązuje do ruchu i uzębienia ( nie jest dentystą).
Na pewno jeszcze pojadę do tego Pana.
Dodam,że to właśnie on wybierał BIS na światowej w Poznaniu.[/quote]

Dokładnie BIS należał do P.Z.Jakubowskiego.Dodam na marginesie,że przygotowywał się do tego teoretycznie około roku!!!

• 1 year later...
Posted

nas ten pan oceniał z rok temu, wystawiałam wtedy yorczkę. ocenia bardzo umiejętnie, sprawiedliwie- z jednym "ale"- woli psy "grubsze". moja suczka miała wtedy idealną wagę a napisał że za chuda. natomiast na wystawie miesiąc później już inny sędzia napisał że za gruba...:/ no cóż. w warszawie będę z chihuahua. boję się oceny bo sunia jest mała i chudziutka, waży tylko 1,6kg.

• 4 weeks later...
Posted

Nas również oceniał ten sędzia. Bardzo kulturalny, zwracał dużą uwagę na sposób wystawienia. przeszkadzało mu jak ktoś szarpał się z psem, tłumaczył,ze Golden to pies łagodny i tak trzeba z nim postępować. Uważam,że warto pojechać do tego sędziego. Opis zgadzający się z rzeczywistością.