McDzik Posted June 17, 2008 Posted June 17, 2008 Nie znalazłam wątku tego sędziego, więc zakładam. Juz niedlugo będzie nas oceniał w młodzieży. Czy ktoś był oceniany przez tego sędziego? Jak sędziuje? Jakie wrażenia macie? Co lubi, a czego nie? Na co zwraca uwagę, a na co przymyka oko? ... no i w ogóle.. wiecie, po co się takie wątki zakłada, to co będę się rozwodzić..:eviltong: Quote
Gonia Posted June 18, 2008 Posted June 18, 2008 Zbigniew Jakubowski?:crazyeye: Znam dwóch sędziów o tym nazwisku:[B]Zygmunt Jakubowski[/B] [B]Andrzej Jakubowski[/B] O Zbigniewie nie słyszałam:shake: Quote
McDzik Posted June 18, 2008 Author Posted June 18, 2008 Oo sorry, juz późno było jak to zakładałam, a szukałam równocześnie Zbigniewa Ostrowskiego i Zygmunta Jakubowskiego i się z panów zrobił jeden ^^ już poprawiam --- [COLOR=black]Już poprawione.[/COLOR] Quote
resuruss Posted June 18, 2008 Posted June 18, 2008 Jeden z najstarszych polskich kynologów.Baaardzo sympatyczny i miły podczas pracy na ringu.Ja osobiscie cenie go za bardzo wysoką kulture osobistą. Co do ocen : moim zdaniem ocenia kompetentnie psa dokładnie opisujac zalety i wady .Zwraca uwage na całokształt : handling,przygotowanie psa,budowe i ruch . Jest autorem kilku ksiązek o tematyce kynologicznej ,udziela się w czasopiśmie "Pies" oraz warto dodać ,ze wybierar Best in Show na Siatowej Wystawie PR w Poznaniu . Ja zawsze miło wspominam sędziowanie tego sędziego ,należy on do moich ulubionych sędziów. Jeszcze dodam : [COLOR=maroon][FONT=verdana]sędzia - międzynarodowy - Gr.I FCI-wszystkie rasy sędzia - międzynarodowy - Gr.II FCI-wszystkie rasy sędzia - międzynarodowy - Gr.III FCI-teriery-wszystkie rasy sędzia - międzynarodowy - Gr.IV -jamniki sędzia - międzynarodowy - Gr.V FCI-szpice-wszystkie rasy sędzia - międzynarodowy - Gr.VI -gończe-wszystkie rasy sędzia - międzynarodowy - Gr.VII FCI-wyżły-wszystkie rasy sędzia - międzynarodowy - Gr.VIII -wszystkie rasy sędzia - międzynarodowy - Gr.IX -wszystkie rasy sędzia - międzynarodowy - Gr.X -charty-wszystkie rasy sędzia - konkurs "Młody Prezenter" sędzia - Best in Show[/FONT][/COLOR] Quote
McDzik Posted June 18, 2008 Author Posted June 18, 2008 Dzieki za info :) w takim bądź razie nie mogę się doczekac, kiedy ten pan będzie nas oceniał :) Quote
Guciek Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 Nas oceniał w młodzieży w Radomiu :) Moje wrażenie: sędzia nie lubi chudych psów, sucz moja ma idealną wagę, a została określona jako wychudzona. Do tego bardzo zwraca uwagę na sposób wystawiania psa (kazał poprawić łapę, gdy pies ją przesunął "bo stoi jak pokraka" ;) ). Opis dostaliśmy szablonowy: "Harmonijna, młoda suka o szczupłym korpusie, dobrze kątowane kończyny, dobrze osadzona szyja, nozycowy zgryz, dobry gatunek szaty". I mieliśmy też małe zamieszanie - w całej rasie tylko ona była zgłoszona w młodzieży, dostaliśmy samo Zw Mł (a automatycznie wtedy wchodzi NJwR i BOB). Jak się zorientowałam - przyznał, że zapomniał, po czym poprawił :) Generalnie sędzia bardzo miły - ale ja będę omijac tych, którzy twierdzą, że mój pies jest za chudy :eviltong: Quote
Gonia Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 Nic nie wchodzi automatycznie,nawet jeśli jest jeden przedstawiciel w rasie.To są tytuły uznaniowe i sędzia może,ale nie musi ich przyznać;) Quote
Guciek Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 [quote name='Gonia']Nic nie wchodzi automatycznie,nawet jeśli jest jeden przedstawiciel w rasie.To są tytuły uznaniowe i sędzia może,ale nie musi ich przyznać;)[/QUOTE] Akurat byłam gospodarzem na innym ringu i wypytałam się sędziny, stwierdziła, że jednak automatycznie - a byliśmy w sumie sami w rasie (z wyjątkiem psa w szczeniakach) ;) Quote
Gonia Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 Polecam lekturę Regulaminu Wystaw Psów Rasowych:p Quote
Guciek Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 [quote name='Gonia']Polecam lekturę Regulaminu Wystaw Psów Rasowych:p[/QUOTE] Który mówi tak: [QUOTE]Tytuł Zwycięzca Młodzieży może otrzymać na każdej wystawie (nie dotyczy wystawy championów) i w każdej rasie pies (suka), który uzyska w klasie młodzieży ocenę doskonałą z lokatą pierwszą. W porównaniu Zwycięzców Młodzieży psa i suki [B]wybiera się[/B] Najlepszego Juniora w Rasie. Tytuł Najlepszy Dorosły Pies/Suka w Rasie. O tytuł ten mogą ubiegać się psy (suki) w każdej rasie z ocenami doskonałymi i I lokatą z klasy pośredniej, otwartej, użytkowej i championów, konkurując ze sobą w tzw. porównaniu. Wyboru Zwycięzcy Rasy (ZR lub BOB - ang. Best of Breed) [B]dokonuje się[/B] na poszczególnych ringach. [B]O tytuł ten konkurują psy i suki, które na danej wystawie zdobyły tytuły: „Najlepszy Junior w Rasie”,[/B] „Najlepszy Dorosły Pies/Suka w Rasie” oraz te, które w klasie weteranów uzyskały ocenę doskonałą z I lokatą. Tytuł ten przyznawany jest jednoosobowo przez sędziego oceniającego w ringu psy danej rasy. W przypadku oceny psów tej samej rasy przez kilku sędziów, organizator wystawy wyznacza sędziego do dokonania wyboru Zwycięzcy Rasy.[/QUOTE] wybiera, dokonuje - a nie może wybrać, może dokonać ;) Quote
Gonia Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 Jeśli już łapiemy się za słówka,to przewrotnie zapytam.Z kim sędzia miał porównać,twojego psa,jeśli był sam w rasie? Ale nie o to chodzi.Sędzia z całą pewnością ma obowiązek ocenić psa i wedle swego uznania,przyznać mu dodatkowe wyróżnienia.Nie musi przyznawać NJwR,czy BOG. Gratuluję,że twój pies otrzymał te wyróżnienia,ale uwierz mi nie jest to automatyczne,szczególnie w klasie młodzieży,kiedy pies jest jeszcze w rozwoju;) Quote
lothia Posted June 25, 2008 Posted June 25, 2008 bardzo sympatyczny sędzia ,moja sunia byla nieco zestresowana,więc nie macał poprosił tylko o pokazanie zębów,zwracał uwagę na ruch Quote
McDzik Posted June 26, 2008 Author Posted June 26, 2008 Ja gdzieś czytałam, że musi przyznać tytuł, jesli w stawce w klasie jest 5 psów lub w góre. Jeśli jest poniżej, nie musi. Oczywiście, że może nawet nie przyznać rasy. Przykład: sędzina nie przyznała rasy przy porównaniu zwycięskich suk z kl.pośredniej? i otwartej, bo w pośredniej nie miała futra, ale super się ruszała, a z otwartej futro miała, ale stanęła w barana i iść nie chciała. Ten dylemat sędziny zakończył się po prostu nie przyznaniem tytułu Zwycięscy Rasy w ogóle. Quote
Huskuś Posted August 1, 2008 Posted August 1, 2008 Dawno nie widziałam tego pana jako oceniającego, dlatego nie chcę się wypowiadać w czasie teraźniejszym. Jest to sędzia w starszym wieku i wtedy bywa rożnie z pamięcią. Mogę powiedzieć co było kilka lat temu. Z zalet: prawidłowo oceniał psy i w statyce i w ruchu. Uważam, że miał ogromną wiedzę, jeśli chodzi o kynologię. Miał dobre "oko sędziowskie". Bardzo sympatyczny. Z wad: patrzył na drugi koniec smyczy. Pozdrawiam Hania Quote
Cordia Posted August 5, 2008 Posted August 5, 2008 :) własnie bede miec stycznosc z tym panem. widzialam go juz na 2 wystawach stawal zawsze kolo mnie i komentowal co dzieje sie na ringu :) ale chetnie podniose ten temat. moze ktos ma jakies świeże wrazenia? Quote
McDzik Posted August 5, 2008 Author Posted August 5, 2008 tylko takie że 2 dni temu bylam w zakopanem i mial sedziowac 9gr oraz Bisy ..ale sie nie stawil i byla zmiana sedziego :( podobno cos ze zdrowiem :( a tak mi zalezalo na ocenie od tego sedziego :( Quote
Madia Posted August 9, 2008 Posted August 9, 2008 Nas ten pan oceniał na krajówce w Radomiu. Bardzo kulturalny sędzia, ocenił nas w ekspresowym tempie. Opis ogólny, chyba woli psy w cięższym typie. ;) Quote
Agata i Zorka Posted August 10, 2008 Posted August 10, 2008 Pan Jakubowski oceniał nas w zeszłym roku. I mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jest to bardzo sympatyczny pan:) ocenia w dość szybkim tempie ale dokładnie patrzy na kątowania, usposobienie no i RUCH! Wspominam go bardzo dobrze i życzę wszystkim takich sędziów:) Quote
Ewa i flatki Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 Z moich obserwacji wynika, ze sedziujac BIS na przedstawiciela VIII grupy nawet nie patrzy :razz:- lubi I, V i IX grupe, , no i niektorzy wystawcy tez u niego zawsze na pudle stoja ;). Poza tym nigdy nie uwierze, ze ktos moze miec w glowie wzorce wszystkich ras z 10 grup FCI... Quote
Guest Lotty Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 Moim zdaniem to bardzo kompetentny i kulturalny sędzia. Ocenia psy dość szybko, ale jednocześnie dokładnie. Nawet w przypadku ras ozdobnych dużą wagę przywiązuje do ruchu i uzębienia ( nie jest dentystą). Na pewno jeszcze pojadę do tego Pana. Dodam,że to właśnie on wybierał BIS na światowej w Poznaniu. Quote
JustynaJK Posted August 11, 2008 Posted August 11, 2008 [quote name='Lotty']Moim zdaniem to bardzo kompetentny i kulturalny sędzia. Ocenia psy dość szybko, ale jednocześnie dokładnie. Nawet w przypadku ras ozdobnych dużą wagę przywiązuje do ruchu i uzębienia ( nie jest dentystą). Na pewno jeszcze pojadę do tego Pana. Dodam,że to właśnie on wybierał BIS na światowej w Poznaniu.[/quote] Dokładnie BIS należał do P.Z.Jakubowskiego.Dodam na marginesie,że przygotowywał się do tego teoretycznie około roku!!! Quote
pa-ttti Posted August 29, 2009 Posted August 29, 2009 nas ten pan oceniał z rok temu, wystawiałam wtedy yorczkę. ocenia bardzo umiejętnie, sprawiedliwie- z jednym "ale"- woli psy "grubsze". moja suczka miała wtedy idealną wagę a napisał że za chuda. natomiast na wystawie miesiąc później już inny sędzia napisał że za gruba...:/ no cóż. w warszawie będę z chihuahua. boję się oceny bo sunia jest mała i chudziutka, waży tylko 1,6kg. Quote
aniada Posted September 23, 2009 Posted September 23, 2009 Nas również oceniał ten sędzia. Bardzo kulturalny, zwracał dużą uwagę na sposób wystawienia. przeszkadzało mu jak ktoś szarpał się z psem, tłumaczył,ze Golden to pies łagodny i tak trzeba z nim postępować. Uważam,że warto pojechać do tego sędziego. Opis zgadzający się z rzeczywistością. Quote
Recommended Posts