Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jakie komendy znają wasze psy? :lol:

Ja już powoli tracę pomysły na nowe komendy dla Weny.
Jak narazie umiemy:

0. daj głos
1. ukłon
2. zdechł pies
3. daj buzi (liźnięcie po twarzy)
4. obrót
5. zostań
6. siad
7. waruj
8. targetowanie nosem
9. targetowanie łapą
10. podawanie łapy
11. podawanie drugiej łapy
12 skoki przez nogi
13. pójście na komendę na transportera i legowiska
14. chodzenie przy nodze
15. surykatka

Posted

troszkę tego będzie :razz:

z podstawowych wiadomo, do mnie, siad,waruj, daj łapę itd ;)
stój
turlanie (roll)
cofanie (back)
obroty (cip, cap)
obchodzenie mnie w obie strony (przejdź, obejdź)
obchodzenie przedmiotu, potrzebne w agility do szybkiego skręcania po hopce - prawo, lewo
skoki przez nogi
przybijanie piątki (hi five)
target nosem
włażenie tyłami na wszystko co się da (nawet filmik posiadam: [url]http://pl.youtube.com/watch?v=v2V44TmvBvo[/url])
kręcenie zadkiem - wjeżdzanie tyłem między nogi - under
wjeżdżanie między nogi tyłem z pozycji zasadniczej (przy lewej nodze) - tył
a tutaj filmik z obrotów i kręcenia zadkiem na wszystkie strony:
[url]http://pl.youtube.com/watch?v=sCxNy3-X-fQ[/url]

wskakiwanie na ręce (z gracją ruskiego czołgu:cool3:) - rączki
slalom między nogami
ósemka między nogami

no i obediencowe rzeczy - chodzenie przy nodze na kontakcie, zwroty, dostawianie, siad w marszu (już prawie prawie:loveu:) , aport mamy do dupy;)

więcej nie pamiętam...

Posted

[COLOR=black]Moja bestia umie:[/COLOR]
[COLOR=black]Oczywiście - siad, leżeć, do mnie...[/COLOR]
[COLOR=black]- Podawać obie łąpy[/COLOR]
[COLOR=black]- Przybijać piątkę [/COLOR]
[COLOR=black]- Robić papa (podnoszenie w powietrzu jednej łapy)[/COLOR]
[COLOR=black]- Targetować nosem (nos)[/COLOR]
[COLOR=black]- Targetować łapą (touch)[/COLOR]
[COLOR=black]- Prosić (stawać słupka, świstaka - zwał jak zwał :P)[/COLOR]
[COLOR=black]- Skakać przez nogę, rękę, obręcz z rąk i wszystko inne przez co tylko da się przeskoczyć :P[/COLOR]
[COLOR=black]- Robić ósemki między nogami [/COLOR]
[COLOR=black]- Na komendę iść do legowiska i klatki (transportera)[/COLOR]
[COLOR=black]- Przewrót (fikołek, turlanie..,)[/COLOR]
[COLOR=black]- Dawać buzi[/COLOR]
[COLOR=black]- Krok hiszpański - podnoszenie w powietrzu łap na zmianę (dopracowujemy)[/COLOR]
[COLOR=black]- Aportować - niechętnie, ale przynosi :P[/COLOR]
[COLOR=black]- Komenda "czekaj", dla mnie przydatna na spacerach, bo Figens staje w miejscu i mogę spokojnie podejść, nie ucieka :D[/COLOR]
[COLOR=black]- Chodzenie przy nodze ciągle szlifujemy…[/COLOR]

[COLOR=black]Uczymy się też wskakiwania na plecy, ale coś nam średnio idzie... [/COLOR]

• 1 month later...
Posted

Jako, że teraz już zupełnie nie mam pomysłu na nowe komendy (a to się niedlugo zmieni, bo zamówiłam ksiazke 101 psich sztuczek)wymyslilam jakies glupie zachowania. :evil_lol:
I stawiajac przed Wenką pustą miskę wykształtowałam wsadzanie do niej ryjka i węszenie lub polizanie środka.
Tylko zupelnie nie mam pomyslu na nazwanie tego. Myslalam o slowie kluczowym [I] jeszcze[/I], gdzie wplatalaby, to w zdanie [I]Zostalo cos jeszcze? [/I]
Ale to tak troche dziwnie. :lol:

Posted

Jak macie dużo wolnego czasu na naukę nowych rzeczy to polecam zrobić świadomość zadu , wszelkie kręcenia tyłkiem i wchodzenie tyłami na różne rzeczy a na końcu na ścianę. Nam zajęło to dość długo , głównie z mojej winy ale ogólnie trzeba czasu żeby pies się nauczył korzystać z tylnych łapek.

A w ''101 psich sztuczek'' są jakieś ciekawe rzeczy?
Nie wiem czy warto kupować (zwłaszcza, że chcę kupić masę innych książek :lol:) bo może się okazać, ze jest tam masa sztuczek które Bziku już zna. :roll:

No i bawcie się w pudło, żeby suczysko rozklikać ;)

Posted

[quote name='Bzikowa']
A w ''101 psich sztuczek'' są jakieś ciekawe rzeczy?
Nie wiem czy warto kupować (zwłaszcza, że chcę kupić masę innych książek :lol:) bo może się okazać, ze jest tam masa sztuczek które Bziku już zna. :roll: [/QUOTE]
[url]http://www.amazon.com/gp/reader/1592533256/ref=sib_dp_pt#reader-link[/url]
Tutaj możesz sobie pooglądać spis treści tej ksiazki. ;) [/QUOTE]

[quote name='Bzikowa']No i bawcie się w pudło, żeby suczysko rozklikać ;)[/QUOTE]
W pudlo jakis czas temu sie bawilismy. Mielismy wchodzenie na pudlo, wchodzenie do pudla, tracanie nosem pudla i kladzenie lap na pudle. ;)

• 9 months later...
  • 1 month later...
Posted

A ja mam takie pytanie w jakim wieku zaczęliście uczyć wasze psiaki tych wszystkich sztuczek? I czy jest nie wiem jakaś kolejność w której powinno sie tych sztuczek uczyć? :eviltong:
Jasper jak na razie umie przybić piątkę i teraz sie uczymy siadać :cool3:

• 2 weeks later...
Posted

Ja mojego Roofiego już zaczęłam uczyć tych najprostszych komend.
Umie już siadać (chociaż czasami mu się nie chce :evil_lol:) i teraz uczę go podawać łapkę.

Posted

Naszemu maluchowi też sie nie chce czasem siadać na komendę bo jak widzi że dostanie za to nagrodę to tak sie strasznie cieszy że nie potrafi sie opanować :lol: Więc potrzeba chwili żeby usiadł, oczywiście jak nie usiądzie to nagrody nie ma bo nie ma za co i on dobrze o tym wie :cool3:

• 3 weeks later...
Posted

Tresura psa to często nie lada wyzwanie, które akurat dla mnie i Fudzia jest czymś, co lubimy najbardziej. Fudziak do trzyletni westie potrafiący siad, leżeć, daj łapę i poproś. Chciałabym nauczyć Fudzia jakiś nowych, ciekawych sztuczek:cool3: Ma ktoś może jakieś pomysły takie jak przynieś papcie, gazetę, a może noszenie zakupów. Czekamy na różne oryginalne pomysły.

A Wie ktoś może gdzie można kupić( w internecie) "101 psich sztuczek" ponieważ gdzie tylko zajrzę produkt jest niedostępny. :-(:shake:

Może ma ktoś westika albo innego terierka, i mógłby polecić jakieś ciekawe sztuczki( + jak ich nauczyć:cool3:)

Pozdrawiam i chętnie użyczę pomocy jeśli tylko będę mogła.:p
[COLOR=Teal][B]
[COLOR=SeaGreen]Przenoszę nowy wątek o sztuczkach do już istniejącego, nie ma potrzeby otwierania nowych o tej samej tematyce! Mod.[/COLOR][/B][/COLOR]

Posted

Czasowa, sorry ale naprawdę nie ma potrzeby otwierania nowych wątków o tematyce już istniejących :)
Cały ten topic jest o sztuczkach i komendach - już trochę zostało napisane! ;)

Jak to nie masz pomysłu na nowe sztuczki ? Na razie umiecie tylko parę więc wszystko przed Wami, owocnej nauki :multi: Chociażby w tym temacie znajdziesz sporo pomysłów... Na Dogo jest też sporo tematów o sztuczkach w dziale 'szkolenie'. Polecam też filmiki na YouTube, np. filmy Silvii Trkman są kopalnią pomysłów :)

Bezunio właśnie nauczył się zawijania w kocyk na komendę "nakryj się" :)

Posted

Czasowa zajrzyj tu:
[URL="http://www.ceneo.pl/1237415"]Sundance Kyra i Chalcy 101 psich sztuczek - Porównanie ofert i cen w sklepach internetowych[/URL]
;)

p.s Bzikowa aa prosze mi nakręcić te sztuczkę i zaprezentować!! :D

Posted

My aktualnie robimy mało ciekawe rzeczy, a mianowicie elementy obedience.
Ale tak dla urozmaicenia czasu klikamy sobie ćwiczenia na swiadomość ciała (wchodzenie do xxs miski, stanie na udzie oraz podnoszenie tylnej łapy) ;)

Posted

ewelinka_m Dziekuję, już zamówiłam.

Fakt faktem, dużo przed Nami, tylko że nie Wiem jak go tego nauczyć, bo na Niego trzeba super metody. Koleżanka ( Bo-ness) podała mi dwie metody nauczenia psa wstydź się z "101 psich sz..." i jedna tylko była dobra, niestety, nie nauczyłam go tego jeszcze. Wolałabym całą książkę od początku przerobić. ;-)

Bzikowa- dziękuję

Posted

Świadomość ciała part 1
[url=http://www.youtube.com/watch?v=Yr5MKF6RCjg&feature=channel_page]YouTube - Świadomość ciała part 1[/url]

Posted

Kinga - fajnie wyszło ;)

Czasowa - wszelkie sztuczki najłatwiej robić za pomocą klikera ;)
Proponuję najpierw wyklikać dużo prostsze rzeczy niż wchodzenie tyłami na ścianę itd - np. targetowanie nosem lub łapą (dotykanie czegokolwiek na Twoją komendę) itd. A potem możesz zabrać się za coś trudniejszego...
Na pierwszej stronie kilka osób wymienia sztuczki swoich westów, zainspiruj się.;)

To jeszcze ja pokaże jakieś nasze stare nagrane sztuczki (stare bo dawno mi się nie chciało nic nagrywać... kiedyś jak mi się zachce i będę miała warunki to nagram wszycho :evil_lol:):

[url]http://www.youtube.com/watch?v=4VKBP6PKHBo[/url]

[url]http://www.youtube.com/watch?v=UhZcd9Ah1wA&feature=channel[/url]
[URL="http://www.youtube.com/user/bzikson#play/user/8824EB5C899C4F35/6/UhZcd9Ah1wA"][/URL]

Posted

do Nas doszło 101 psich sztuczek i uczę Fudzia Balansowania i łapania xD

Bo jedziemy po kolei- na razie było to co potrafimy, teraz balansowanie i łapanie, potem poproś- potrafimy i potem reszta czego nie umiemy. ;D

• 1 month later...