Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Błyskotka']Odniosłam wrażenie jakby za wszelka cenę chciał pokazać że jest ekspertem w danej rasie a jest wręcz odwrotnie :eviltong:.[/quote]
DOKŁADNIE:p

• 4 months later...
  • Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Możliwe, że będzie sędziował nas ten pan.
Interesuje mnie, jakie lubi psy, a konkretnie, co go interesuje w golden retrieverach? Przykłada znaczną uwagę do budowy, kondycji fizycznej, prezentacji?

Posted

[quote name='Ania_Carmen']Maciej Kozber sędziował kiedyś moją goldenice. Bardzo miło wspominam tą wystawe, chociaż nie wygrałyśmy. Wyjątkowo sympatyczny sędzia. U nas ząbków tak wnikliwie nie sprawdzał, za to zwracał uwage na ruch i na ogólną budowe psa. Moim zdaniem w goldenach sędziował całkiem sensownie.[/quote]

+ nie przepada za spasionymi goldenami, lubi wysportowane i zgrabne, zwracal uwage wiekszosci ze za grube.

• 4 weeks later...
Posted

nas oceniał w borderach, teraz w Głogowie.
Wymacał dokładnie no i oceniał ruch..Sprawdzał dotykowo kątowanie i nie wiem czemu wymacał cały ogon mojego psa..

ogolnei z tego co ja zauważyłam, to ze szybko to robi wszystko , ale też odpowiada na pytania i słownie mówi czemu ten a nie tamten pies wygrał...Ocenia ruch typowy do rasy.Do koloró wydaje mi si eze nie przywiązuje az takiej wagi bo wygrała u nas w młodzieży suczka sable, a to mało typowy kolorej jak dla BC :)

• 2 weeks later...
Posted

Moim zdaniem jeden z najlepszych sedziow, ocenia zawsze psa a nie drugi koniec smyczy, na ringu pracuje szybko i sprawnie co nie znaczy niedokladnie. Czlowiek bardzo sympatyczny, kulturalny, uprzejmy. Mysle, ze i "zyciowy". Bardzo duza wiedza na temat sedziowanych ras- nie twierdze, ze wszystkich ale z pewnoscia wiekszosci.
Nie jest osoba, ktora "sie boi" dac np BOBa mlodziezy jesli uwaza, ze jest lepsza niz champion;)
Pozdrawiam

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Czy pan Kozber bardzo się przykłada do oceny szaty ? Wytrymowałam moją małą sucz i chyba nie odrośnie wystarczająco ładnie - sucz jest ładnie zbudowana, prześlicznie się rusza i prezentuje, charakterek ma bardzo otwarty i pozytywny.

Ale jeśli mam dostać ocenę niżej za szatę, to sobie odpuszczę :)

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

[quote name='caramba']Moim zdaniem jeden z najlepszych sedziow, ocenia zawsze psa a nie drugi koniec smyczy, na ringu pracuje szybko i sprawnie co nie znaczy niedokladnie. Czlowiek bardzo sympatyczny, kulturalny, uprzejmy. Mysle, ze i "zyciowy". Bardzo duza wiedza na temat sedziowanych ras- nie twierdze, ze wszystkich ale z pewnoscia wiekszosci.
Nie jest osoba, ktora "sie boi" dac np BOBa mlodziezy jesli uwaza, ze jest lepsza niz champion;)
Pozdrawiam[/quote]

Kierowalam sie tym postem i pojechalam dzis na wystawe retrieverow. Moge tylko powiedziec, ze moja opinia jest zupelnie przeciwna. Nie byl ani sympatyczny, a juz zupelnie nie mial wiedzy na temat goldenow. Nie potrafil rowniez wytlumaczyc co znaczy jedno zdanie w opisie, z ktorym za nic w swiecie sie nie zgadzam. Jedyne z czym sie zgodze - nie bal sie dzis dac BOBa mlodziezy ;)
W zyciu juz do niego nie pojade!!

Posted

hehe, też właśnie byłam z retrieverem. Wystawienie, wystawienie i jeszcze raz wystawienie :lol: + ruch.

O mimice nie wspomnę, bo dla mnie to nieistotne, ale niektórych stresował swoimi minami i uwagami dot. ustawienia :) Specyficzny człowiek. Jak dla mnie, nie czuje retrieverów za bardzo :roll:

• 4 weeks later...
Posted

Bardzo dziwnie sędziuje, i nie jest konsekwentny w swoich wyborach. wywalił z ringu psy, które nie chciały pokazać zębów, dużo się przy nim biega, w klasie championów nawet do psa nie podszedł, swoje wybory ogólnie uzasadnia, ale najczęściej i tak nikt nie wie o co mu chodziło:huh:

Posted

Ja ogólnie mam mieszane uczucia co do sędziowania przez tego pana. Na pewno jest to sędzia który dużą wagę przykłada do ruchu i to nie tylko ze względu na to że postanowił zrobić mini maraton :evil_lol: wystawcom przy porównaniu o NDPwR. Dużą wagę przy ocenie psów (samców) przykładał to typu głowy. Dość wyrozumiały nie tylko przy oglądaniu zębów, ale również przy ocenie ruchu (czekał jak psy się uspokoją i spokojnie pobiegną, a psy które zostały zdyskwalifikowane za niepokazanie zębów rzeczywiście mimo wielu prób uzębienia nie pokazały). Zęby w klasach od szczeniąt po otwartą sprawdzał dokładnie, również nieszczęsne P1 :roll:, ale u championa nawet nie zerknął w zgryz. Zwraca uwagę na prezentację psa. Tłumaczy wystawcom swoje decyzje. Jednak jego wybory były bardzo różne...i tak na prawdę ciężko określić jaki jest jego typ doga :razz:.

• 1 month later...
Posted

Świetny sędzia, ocenia szybko, sprawnie i dokładnie. Wyrozumiały dla psów mających gorszy dzień. Zna się na rzeczy, dostrzegł zalety psa pomimo moich błędów w ustawieniu. U yorków bardzo zwracał uwagę na wzrost i wagę, a także na kolor i gatunek szaty - zbyt jasne lub wełniste psy nie miały szans na doskonałą. Ja z przyjemnością będę u tego pana wystawiać :p

Posted

[quote name='*kleo*']Świetny sędzia, ocenia szybko, sprawnie :p[/quote]
Nie znoszę jak jest szybko i sprawnie. Ma byc na tyle długo ile potrzeba do zaprezentowania psa. Czasmi jadę 300 km żeby przez 10 sekund pokazać psa na ringu a potem kolej 15 sekund na stoliku i jeszcze za to płacę. Nie jedziemy na wystawy odwalać pńszczyzny tylko sie dobrze bawić i wygrywać.

Posted

[quote name='Yanni']Nie znoszę jak jest szybko i sprawnie. Ma byc na tyle długo ile potrzeba do zaprezentowania psa. Czasmi jadę 300 km żeby przez 10 sekund pokazać psa na ringu a potem kolej 15 sekund na stoliku i jeszcze za to płacę. Nie jedziemy na wystawy odwalać pńszczyzny tylko sie dobrze bawić i wygrywać.[/quote]
A gdzie w tym wszystkim hobby?:evil_lol:

Posted

A mi się akurat podobało, że było szybko. Zaczynał się robić upał, więc szkoda mi było żeby pies się męczył. A szybko nie znaczy niedokładnie, wg mnie dobremu sędziemu wystarczy chwila, żeby ocenić psa.

Posted

[quote name='lonka']Ty to z autopsji?[/quote]
ja nie mam hodowli tzn. ja pracuje na psa a nie pies ( psy) na mnie ...hehehehehe (wtedy też mówimy o pasji)

Posted

Yanni, ja tak samo jak Ty. Na przyznanie przydomka dopiero czekam i mam jedną suczkę z małej hodowli o słabo znanym przydomku, więc na pewno Gracja nie dostała tej doskonałej za pochodzenie :p