bea100 Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 Witam wszystkich ogórkowo :D Jestem gotowa zgłosić dla swojej suni Duni/Ogóreczka podanie do ZK o przydomek hodowlany. To poważna sprawa a weny coś nie staje 8) Ogary Pl to stara rasa, może coś ze staropolszczyzny? Zależy mi by przydomek był w jęz polskim...pomózcie plizzzzzzzzzzzz :P Quote
tunio Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 "ogórkowy ogródek" :lol: :lol: :lol: przepraszam za niepowage ale tak mi sie nasunelo :lol: :lol: :lol: Quote
Kika Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 Bea moze pogrzeb w "Panu Tadeuszu"- tam przecież ogary w las poszły :wink: Quote
bea100 Posted May 18, 2004 Author Posted May 18, 2004 Bea moze pogrzeb w "Panu Tadeuszu"- tam przecież ogary w las poszły :wink: Kika: łomatko i Ty Brutusie? :lol: :lol: :lol: To przecież Żeromski tym zdaniem rozpoczyna ,,Popioły" 8) Carreńko: podoba mi się :lol: Większośc ogarzych przydomków to ,,.....z jakiegoś tam lasu", a ja chciełabym wznieść się nad poziomy :wink: Quote
bea100 Posted May 18, 2004 Author Posted May 18, 2004 :lol: ..to idąc tym tropem...może ,,Z biurka Telimeny" :lol: Quote
PIKA Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 A ,może mrówka i Tadeusz na biurku Telimeny :oops: Quote
Kika Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 A teraz już bez wygłupów - masz jakąś dziedzinę w tej staropolszczyznie, wokól której mają krążyć te propozycje? Czasy Kochanowskiego, czy Krasickiego? Np. "Roksolania" od Zimorowica(renesans) Quote
Kika Posted May 18, 2004 Posted May 18, 2004 Proponuję też zajrzeć do Fredry- prześmiewcą on był wprawdzie swoich czasów, ale o szlacheckiej Polsce wiele w jego utworach. Quote
bea100 Posted May 19, 2004 Author Posted May 19, 2004 Kika: to jest fajny pomysł :D Przyjmuję wszystkie cenne propozycje... 8) Nie jest łatwo :-? Quote
Mokka Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 Róg Wojskiego? Długi i taki, tam ... hm ... cętkowany? Albo Ogórkowa (Ogarkowa) Gromadka, to zawsze fajnie brzmi, jak nazwa przywodzi na myśl stadko piesków, ale jest mnóstwo przydomków ze słowami "banda" i "gang", więc proponuję gromadkę. Quote
Mokka Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 A może po prostu "Poszły w las". Chociaż to powiedzenie jest już tak oklepane, że taki przydomek mógł już być. Quote
bea100 Posted May 19, 2004 Author Posted May 19, 2004 A może po prostu "Poszły w las"... Bardzo dobre :D Spróbuję, może to takie proste i oczywiste, ze nikt na to nie wpadł :lol: Od naszej P Mod dostałam propozycję jej ulubionego toastu ,,Darz Bór" :D Mam już dwie fajne propozycje...czekam na jeszcze/nie wiem, ale chyba trzeba do wyboru wymyślić ich 5? Quote
Mokka Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 Im więcej podasz, tym lepiej, bo jeśli się okaże, że coś już było, to lecą po kolei z Twojej listy. Quote
tunio Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 Ew.jesli bylby "Poszly w las"to mozesz dodac na poczatek Ogórki i bedzie "Ogórki poszly w las" 8) Zawsze tez moze byc cos ze sfora ale to oklepane bo np.jest Sfora Zadora itp itd Mozesz dac Sfora Zadziora ale to raczej dla azjaty :wink: Zawsze tez mozesz siegnac po Sienkiewicza :wink: I dac np."W pustyni i w puszczy" :lol: :lol: :lol: BTW.a moze po prostu masz juz jakis wyraz z ktorym wymyslac nazwe... ? :hmmmm: Quote
PIKA Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 Róg Wojskiego? . Świetny pomysł, można coś jeszcze z "graniem" związane, przecież sie mówi, że ogary "grają" :D Może "Grające Stado" ? :hmmmm: "Grające w Borze (Lesie)"? :hmmmm: Leśni Muzykańci? :hmmmm: To ostanie mnie się podoba :D Quote
Mokka Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 W pustyni i w paszczy, grające ogórki, muzykalne ogórki. Quote
bea100 Posted May 19, 2004 Author Posted May 19, 2004 Super :buzi: No to mamy: 1 Ogórki Poszły w Las 2 Darz Bór 3 Leśni Muzykańci 4 Ze Starej Baśni 5 Tańcząca z Ogarami Te dwa ostatnie wymyslili moi synkowie (prać :lol: ) Mokka: Twoje ,,W pustyni i w paszczy" jest doskonałe ale dla lwa/ałabaja :lol: Quote
tynka Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 Mam takie luźne propozycje i może kilka słów które możnaby użyć i wpleść w nazwę ( z Pana Tadeusza): leśne bogi, Waszmoście. Mości Dorodzieje, złota swoboda, szlachetni wasale, z matecznika ... hi,hi, hi a może Domejko lub Dowejko :wink: jeszcze pomyślę :) Quote
Mokka Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 Cnotliwa Zosia, Linda i Robak 8) Ale Twoje, Tynka mi siem podobają :lol: Quote
tunio Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 Ogórki z matecznika :lol: :lol: BTW.a moze by w to wplesc jakas typowa polska potrawe ? :eating: Np.Ale bigos, Ogórek,kielbasa i sznurek :wink: Przepraszam za zasmiecanie ale tak jakos mi te ogorki w glowie siedza,moze przez te Twoje ogorkowe pozdrowienia :lol: :lol: :lol: Quote
PIKA Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 Carr niedługo będziesz miała pozdrowienia "ajboli" – jak Ci ałabaj doopsko wygryzie :lol: Quote
tunio Posted May 19, 2004 Posted May 19, 2004 Carr niedługo będziesz miała pozdrowienia "ajboli" – jak Ci ałabaj doopsko wygryzie :lol: kto komu doopsko odgryzie w razie zagrozenia :eviltong: A jesli by z zebami na Malenstwo wyskoczyl (co byloby nieuniknione gdyby mnie nie atakowal bo sie ze swoim synusiem nie rozstaje)to jako dobra matka jestem w stanie rozszarpac napastnika :eviltong: :eviltong: :eviltong: a potem zjesc,ale to juz mniej bohaterska strona tego zajscia 8) Pika czy my tu offa czasem nie robimy ? :hmmmm: :wink: Quote
Recommended Posts