Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej. Jutro jade kupić aparat z Kitem. Tak dokładnie to Nikon D80 + Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5 W planach mam tele Nikkor 70-300, a potem moze jakas stalka, niewiem. Chcialabym jakis plecak "na zas" zeby potem niekupować nastepnegp.
MOze jednak ten tamrac adventure 6 bedzie za maly ?

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='drzalka']Hej. Jutro jade kupić aparat z Kitem. Tak dokładnie to Nikon D80 + Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5 W planach mam tele Nikkor 70-300, a potem moze jakas stalka, niewiem. Chcialabym jakis plecak "na zas" zeby potem niekupować nastepnegp.
MOze jednak ten tamrac adventure 6 bedzie za maly ?[/QUOTE]

70-300 raczej w niego nie wejdzie podczepiony do body.

Posted

[quote name='drzalka']Hej. Jutro jade kupić aparat z Kitem. Tak dokładnie to Nikon D80 + Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5 W planach mam tele Nikkor 70-300, a potem moze jakas stalka, niewiem. Chcialabym jakis plecak "na zas" zeby potem niekupować nastepnegp.
MOze jednak ten tamrac adventure 6 bedzie za maly ?[/quote]

Skoro jedziesz kupic, to mozesz przymierzyc. Sprawdz w necie rozmiary tych szkiel i ot, matematycznie, nawet teraz ;), sprawdz, czy wszystko ci wejdzie. Ja tak sobie rozrysowywalam plecaczki az doszlam do 2, z ktorych bede na zywo wybierac ;p [tylko grr nie maja ich jeszcze, juz drugi tydzien :/]

Posted

OKi dzięki ;] Pomóżcie mi prosze wybrac jakąś karte pamięci. Kompletnie się nie znam. Pod koniec lipca wyjezdzam na tydzien do francji, wiec napewno bede cykac duuzo zdiec.

Posted

[quote name='drzalka']OKi dzięki ;] Pomóżcie mi prosze wybrac jakąś karte pamięci. Kompletnie się nie znam. Pod koniec lipca wyjezdzam na tydzien do francji, wiec napewno bede cykac duuzo zdiec.[/quote]

Jakas? :/ Troszke informacji by sie przydalo, akurat wybrac karte to imho zaden problem...

- typ
- wielkosc
- firma
- predkosc
- cena

I wsio, skapiec.pl ;)

Edit: tylko sprawdz, czy aparat tak duza obsluzy. Koniec edita ;)

[quote name='Nera-']Hmmm do jakiej ceny? Ja bym polecala [COLOR=Red]poprostu[/COLOR] najwieksza albo 4G albo [COLOR=Red]niewiem[/COLOR] 8G bo widzialam taka dostępną. Ja mam 1G i [COLOR=Red]niepolecam[/COLOR]- naprawde mało miejsca[/quote]
GB jesli juz ;) 8GB? Toż to 16 i 32 są dostepne, a ostatnio w newsach pojawila sie informacja, ze jakas malo znana firma dala rade stworzyc karte 64GB.

Ile zdjec wejdzie na karte - to zalezy od aparatu i ustawien... Zalezy, jak i w czym drzalka robi. A im wieksza karta pamieci, tym wiecej zdjec sie straci przy ewentualnym padzie ;) Wiec to juz indywidualna sprawa ;)

Ja na wakacje zabieram 4GB we flashu [1GB i 2GB Sandisk Extreme III + 1GB xD typ H] + databank z dyskiem 80GB.

[quote name='drzalka']Nera są i 16GB ;]
Wydac moge około 100 +/- Wzielabym chyba 4GB, [COLOR=Red]niwem[/COLOR] moze i 8.
Ale [COLOR=Red]nieznam[/COLOR] się [COLOR=Red]wogole[/COLOR] na firmach.[/quote]
Sandisk, Pretec... Chyba najlepsze. Kingston awaryjny... Innych nie znam ;]

Posted

Bede focic NIkonem d80. Mysle ze wybiore SanDisk. TYlko teraz pytanie jaki typ, prędkość. Pomozcie - jestem kompletnym laikiem pod tym wzgledem.

Moze SanDisk Extreme III Secure Digital , zapisu i odczytu - 20 MB/s

Posted

[quote name='drzalka']eria moze Ty pomozesz :eviltong:[/quote]
ale ja sama pytałam dzisiaj dog_master na PW o karty :evil_lol::evil_lol: i wierz mi, mam taki sam mętlik w glowie jak Ty :evil_lol: jutro zamawiam aparat plus dwa obiektywy , a dziś mysle nad karta i plecakiem, zwariować można hihi

Posted

to jest przykład fotki w której przeszkadza krzywy horyzont ;) ale widoki sielskie:loveu: u nas też mnóstwo chabrów i maków na polach:loveu:

Posted

[quote name='eria']to jest przykład fotki w której przeszkadza krzywy horyzont ;) ale widoki sielskie:loveu: u nas też mnóstwo habrów i maków na polach:loveu:[/QUOTE]
dokładnie tak! :loveu:

Posted

[quote name='drzalka']Eria no to jestesmy w podobnej sytuacji :] ja tez msyle nad plecakiem i kartą. I co znalazłas karte?[/quote]
nie, za to mózg mi wyparowuje:evil_lol:

Posted

E tam zmolestowana ;) Ja fotografie lubie ;p A wymierac sobie prawie wszystko w koncu sama wybralam i jestem jak na razie zadowolona ;p W necie jest peeeeeelno informacji, fora fotograficzne i nie tylko ... ;)

Ostatnio kilka tygodni plecak wybieralam... ;) Z milijonów [M.] modeli zawezilam wybor do typu, wielkosci i zostalam z kilkoma modelami, znam ich +y i -y i teraz tylko czekam, az beda w sklepie, co bym porownala juz na zywo i wybrala najbardziej optymalny, bo sa bardzo podobne :) Co za problem ;p

Posted

SanDisk ma bardzo dobre, szybkie karty. Mogę polecic 4 GB.
Ja mam z SanDiska Extreme III 2 GB i polecam (ja mam w kompakcie). Nigdy nie miałam z nią problemów, nie zacinała się, nie musiałam odzyskiwac nigdy zdjęc czy formatowac karty.

Posted

[quote name='drzalka']Dzieki. Więc zostaje przy SanDisk Extreme III 4GB.

Dog master to problem, jak sie niema prawie zadnego sklepu w miescie z dobrymi plecakami do aparatu ;)[/quote]
Pisalas, ze jedziesz po plecak, wiec zalozylam, ze go przymierzysz ;) Bo tak chyba najlepiej... Ja bym nie zaryzykowala kupna plecaka przez internet, torbe tez mierzylam, jedynie toploader byl kupowany bez patrzenia, ale wiedzialam na 100%, ze moj sprzet wejdzie od innych uzytkownikow tego samego zestawu.

Anashar, Ty wiesz, co ja o nim mysle, wiec nie bede sie powtarzac ;p

Helga&Ares, pierwszy raz podoba mi sie krzywy horyzony ;p