drzalka Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 Hej. Jutro jade kupić aparat z Kitem. Tak dokładnie to Nikon D80 + Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5 W planach mam tele Nikkor 70-300, a potem moze jakas stalka, niewiem. Chcialabym jakis plecak "na zas" zeby potem niekupować nastepnegp. MOze jednak ten tamrac adventure 6 bedzie za maly ? Quote
masienka Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 Proponuje zawsze kupowac "na zas" :evil_lol: ja niedlugo chyba bede sobie musiala sprawic taka wielka torbe na kolkach:cool1: Quote
Justa Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 [quote name='drzalka']Hej. Jutro jade kupić aparat z Kitem. Tak dokładnie to Nikon D80 + Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5 W planach mam tele Nikkor 70-300, a potem moze jakas stalka, niewiem. Chcialabym jakis plecak "na zas" zeby potem niekupować nastepnegp. MOze jednak ten tamrac adventure 6 bedzie za maly ?[/QUOTE] 70-300 raczej w niego nie wejdzie podczepiony do body. Quote
dog_master Posted June 16, 2008 Author Posted June 16, 2008 [quote name='drzalka']Hej. Jutro jade kupić aparat z Kitem. Tak dokładnie to Nikon D80 + Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5 W planach mam tele Nikkor 70-300, a potem moze jakas stalka, niewiem. Chcialabym jakis plecak "na zas" zeby potem niekupować nastepnegp. MOze jednak ten tamrac adventure 6 bedzie za maly ?[/quote] Skoro jedziesz kupic, to mozesz przymierzyc. Sprawdz w necie rozmiary tych szkiel i ot, matematycznie, nawet teraz ;), sprawdz, czy wszystko ci wejdzie. Ja tak sobie rozrysowywalam plecaczki az doszlam do 2, z ktorych bede na zywo wybierac ;p [tylko grr nie maja ich jeszcze, juz drugi tydzien :/] Quote
drzalka Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 OKi dzięki ;] Pomóżcie mi prosze wybrac jakąś karte pamięci. Kompletnie się nie znam. Pod koniec lipca wyjezdzam na tydzien do francji, wiec napewno bede cykac duuzo zdiec. Quote
Coffee&Nera Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 Hmmm do jakiej ceny? Ja bym polecala poprostu najwieksza albo 4G albo niewiem 8G bo widzialam taka dostępną. Ja mam 1G i niepolecam- naprawde mało miejsca Quote
drzalka Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 Nera są i 16GB ;] Wydac moge około 100 +/- Wzielabym chyba 4GB, niwem moze i 8. Ale nieznam się wogole na firmach. Quote
dog_master Posted June 16, 2008 Author Posted June 16, 2008 [quote name='drzalka']OKi dzięki ;] Pomóżcie mi prosze wybrac jakąś karte pamięci. Kompletnie się nie znam. Pod koniec lipca wyjezdzam na tydzien do francji, wiec napewno bede cykac duuzo zdiec.[/quote] Jakas? :/ Troszke informacji by sie przydalo, akurat wybrac karte to imho zaden problem... - typ - wielkosc - firma - predkosc - cena I wsio, skapiec.pl ;) Edit: tylko sprawdz, czy aparat tak duza obsluzy. Koniec edita ;) [quote name='Nera-']Hmmm do jakiej ceny? Ja bym polecala [COLOR=Red]poprostu[/COLOR] najwieksza albo 4G albo [COLOR=Red]niewiem[/COLOR] 8G bo widzialam taka dostępną. Ja mam 1G i [COLOR=Red]niepolecam[/COLOR]- naprawde mało miejsca[/quote] GB jesli juz ;) 8GB? Toż to 16 i 32 są dostepne, a ostatnio w newsach pojawila sie informacja, ze jakas malo znana firma dala rade stworzyc karte 64GB. Ile zdjec wejdzie na karte - to zalezy od aparatu i ustawien... Zalezy, jak i w czym drzalka robi. A im wieksza karta pamieci, tym wiecej zdjec sie straci przy ewentualnym padzie ;) Wiec to juz indywidualna sprawa ;) Ja na wakacje zabieram 4GB we flashu [1GB i 2GB Sandisk Extreme III + 1GB xD typ H] + databank z dyskiem 80GB. [quote name='drzalka']Nera są i 16GB ;] Wydac moge około 100 +/- Wzielabym chyba 4GB, [COLOR=Red]niwem[/COLOR] moze i 8. Ale [COLOR=Red]nieznam[/COLOR] się [COLOR=Red]wogole[/COLOR] na firmach.[/quote] Sandisk, Pretec... Chyba najlepsze. Kingston awaryjny... Innych nie znam ;] Quote
drzalka Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 Bede focic NIkonem d80. Mysle ze wybiore SanDisk. TYlko teraz pytanie jaki typ, prędkość. Pomozcie - jestem kompletnym laikiem pod tym wzgledem. Moze SanDisk Extreme III Secure Digital , zapisu i odczytu - 20 MB/s Quote
Helga&Ares Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 [IMG]http://images31.fotosik.pl/288/fc3f8554d577d23b.jpg[/IMG] [IMG]http://images30.fotosik.pl/231/7c05641b64b36871.jpg[/IMG] Quote
eria Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 dog_master zmolestowana ze wszystkich stron pytaniami o pamięci :evil_lol: Quote
eria Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 [quote name='drzalka']eria moze Ty pomozesz :eviltong:[/quote] ale ja sama pytałam dzisiaj dog_master na PW o karty :evil_lol::evil_lol: i wierz mi, mam taki sam mętlik w glowie jak Ty :evil_lol: jutro zamawiam aparat plus dwa obiektywy , a dziś mysle nad karta i plecakiem, zwariować można hihi Quote
Helga&Ares Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 [IMG]http://images31.fotosik.pl/288/88c91546edeb771d.jpg[/IMG] Quote
eria Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 to jest przykład fotki w której przeszkadza krzywy horyzont ;) ale widoki sielskie:loveu: u nas też mnóstwo chabrów i maków na polach:loveu: Quote
drzalka Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 Eria no to jestesmy w podobnej sytuacji :] ja tez msyle nad plecakiem i kartą. I co znalazłas karte? Quote
Helga&Ares Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 [quote name='eria']to jest przykład fotki w której przeszkadza krzywy horyzont ;) ale widoki sielskie:loveu: u nas też mnóstwo habrów i maków na polach:loveu:[/QUOTE] dokładnie tak! :loveu: Quote
eria Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 [quote name='drzalka']Eria no to jestesmy w podobnej sytuacji :] ja tez msyle nad plecakiem i kartą. I co znalazłas karte?[/quote] nie, za to mózg mi wyparowuje:evil_lol: Quote
dog_master Posted June 16, 2008 Author Posted June 16, 2008 E tam zmolestowana ;) Ja fotografie lubie ;p A wymierac sobie prawie wszystko w koncu sama wybralam i jestem jak na razie zadowolona ;p W necie jest peeeeeelno informacji, fora fotograficzne i nie tylko ... ;) Ostatnio kilka tygodni plecak wybieralam... ;) Z milijonów [M.] modeli zawezilam wybor do typu, wielkosci i zostalam z kilkoma modelami, znam ich +y i -y i teraz tylko czekam, az beda w sklepie, co bym porownala juz na zywo i wybrala najbardziej optymalny, bo sa bardzo podobne :) Co za problem ;p Quote
Dorkaa Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 SanDisk ma bardzo dobre, szybkie karty. Mogę polecic 4 GB. Ja mam z SanDiska Extreme III 2 GB i polecam (ja mam w kompakcie). Nigdy nie miałam z nią problemów, nie zacinała się, nie musiałam odzyskiwac nigdy zdjęc czy formatowac karty. Quote
drzalka Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 Dzieki. Więc zostaje przy SanDisk Extreme III 4GB. Dog master to problem, jak sie niema prawie zadnego sklepu w miescie z dobrymi plecakami do aparatu ;) Quote
Anashar Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 A mój SanDisk III się nieraz zacina ;) Co sądzicie o tym? [IMG]http://anashar.net/moje/images/agusia.jpg[/IMG] Quote
dog_master Posted June 16, 2008 Author Posted June 16, 2008 [quote name='drzalka']Dzieki. Więc zostaje przy SanDisk Extreme III 4GB. Dog master to problem, jak sie niema prawie zadnego sklepu w miescie z dobrymi plecakami do aparatu ;)[/quote] Pisalas, ze jedziesz po plecak, wiec zalozylam, ze go przymierzysz ;) Bo tak chyba najlepiej... Ja bym nie zaryzykowala kupna plecaka przez internet, torbe tez mierzylam, jedynie toploader byl kupowany bez patrzenia, ale wiedzialam na 100%, ze moj sprzet wejdzie od innych uzytkownikow tego samego zestawu. Anashar, Ty wiesz, co ja o nim mysle, wiec nie bede sie powtarzac ;p Helga&Ares, pierwszy raz podoba mi sie krzywy horyzony ;p Quote
drzalka Posted June 16, 2008 Posted June 16, 2008 Pisałam ze jade po aparat, a plecak/torbe bede kupowac, ale pewnie przez neta. Quote
Recommended Posts