Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Avaloth']Moim zdaniem jeśli się kupuje lustrzankę to nie po to żeby lecieć na ustawieniach automatycznych. Preselekcja przesłony czy migawki już czegoś uczy, a aparat dobiera resztę, to moim zdaniem ma sens, korzystanie z auto czy pozostałych automatycznych trybów nie wnosi nic, a zdjęcia z niego rzadko są takie jakbyśmy chcieli.

[/QUOTE]

Ja bym tak nie przesadzała. Jak kupiłam lustrzankę, to myślałam sobie "ale to obciach robić na trybie automatycznym" i wszystkie zdjęcia robiłam w trybie manualnym, korzystałam tylko z autofokusa. A teraz, po ponad trzech latach korzystania z lustrzanki coraz chętniej korzystam z różnych trybów.
Np. gdy robię zdjęcia typu macro, to niestety, ale korzystając z odpowiedniego trybu, zdjęcie wychodzi lepsze niż przy ustawieniach manualnych (bokeh), już nie mówiąc o tym, że zdjęcie jest bardziej ostre. Gdy idę z psem na spacer to najczęściem ustawiam na "Auto" i jestem zadowolona z tych zdjęć.
Nie widzę nic złego w kupowaniu lustzranki i korzystaniu tylko z trybów automatycznych, bo nie każdy lubi grzebać w opcjach, a każdy chce mieć zdjęcia jak najlepszej jakości.. co lustrzanka z dobrymi szkłami gwarantuje ;)

Posted

[quote name='daguerrotype']Ja bym tak nie przesadzała. Jak kupiłam lustrzankę, to myślałam sobie "ale to obciach robić na trybie automatycznym" i wszystkie zdjęcia robiłam w trybie manualnym, korzystałam tylko z autofokusa. A teraz, po ponad trzech latach korzystania z lustrzanki coraz chętniej korzystam z różnych trybów.
Np. gdy robię zdjęcia typu macro, to niestety, ale korzystając z odpowiedniego trybu, zdjęcie wychodzi lepsze niż przy ustawieniach manualnych (bokeh), już nie mówiąc o tym, że zdjęcie jest bardziej ostre. Gdy idę z psem na spacer to najczęściem ustawiam na "Auto" i jestem zadowolona z tych zdjęć.
Nie widzę nic złego w kupowaniu lustzranki i korzystaniu tylko z trybów automatycznych, bo nie każdy lubi grzebać w opcjach, a każdy chce mieć zdjęcia jak najlepszej jakości.. co lustrzanka z dobrymi szkłami gwarantuje ;)[/QUOTE]

No i okej dla typowego pstrykacza pstryków to wystarcza, ale jeśli ktoś jest zainteresowany fotografią szerzej...
No ja sobie nie wyobrażam oddawać głupiej automatyce efektu końcowego zdjęcia, to ja decyduję, czy będzie ono bardzo ostre, poruszone, rozmyte, czy będzie jaśniejsze czy ciemniejsze i czy balans będzie podchodził w jakiś kolor, czy chce mieć widoczne szumy na zdjęciu czy nie chcę.

No ale ja jestem ta dziwna, bo nie podoba mi się jak ktoś wstawia tu zdjęcie tak banalnie zwykłe jak gdyby zrobił je przypadkowo - podnosząc aparat.

Posted

Moim zdaniem w lustrzankach nie powinno być trybu automatycznego :diabloti: Mieć lustro i robić zdjęcia na auto to tak jakby kupić sobie sportowy samochód i jeździć cały czas na dwójce :eviltong:

Posted

[quote name='BBeta']Moim zdaniem w lustrzankach nie powinno być trybu automatycznego :diabloti: Mieć lustro i robić zdjęcia na auto to tak jakby kupić sobie sportowy samochód i jeździć cały czas na dwójce :eviltong:[/QUOTE]

pół automaty są przydatne ;)
nigdy w życiu nie wyszło mi zdjęcie w ruchu , na programie sport :diabloti: nie takie , jak w trybie manualnym.
Małpy są pod tym względem dużo lepsze

Posted

A ja robię zdjęcia na sporcie, można sobie w mojej galerii pooglądać jakie są rozmyte ;). Miałam fazę na zabawy z manualem, ale jako, że i tak najczęściej robię pstryki, nie mam obiektywu ze stałym światłem, to sobie odpuściłam. A samochodem jeżdżę zazwyczaj cały czas na 3... i marzę o automacie :lol:

Posted

??
[URL]http://i1069.photobucket.com/albums/u471/Gorzejta/UmaTops.jpg[/URL]

[URL]http://i1069.photobucket.com/albums/u471/Gorzejta/UmaTops2.jpg[/URL]

Troche fotoszopowane bo tło było be :P Szkoda, że moja suka zrobiła mine jak debil...

Posted

Jutro jeszcze potestuje, mam nadzieje lepsze wyjdą.
Kołtun świeżo po kąpieli, a tą bestie ze szczotką trudno dorwać, jutro go przycisne przed sesyjką ;)

Posted

Nierozczesany wyglada super - dodaje mu to uroku.
Drugie zdjęcie bardzo mi się podoba.
Jedynie co przeszkadza to bokserka oczy "spod byka" brzydko się prezentują. Wiem, że łatwo się mówi ale może skup jego uwagę na czymś trzymanym nad głową? Powinno wyjść lepiej.

Posted

No dokładnie! Takie samo mam zdanie, niestety Uma miała dzisiaj dzień śpiący (co widać na pierwszym zdjęciu) i niestety albo spała albo takie miny strzelała, jutro mam nadzieje, będzie miała lepszy humor i lepsze zdjęcia wyjdą, bo na tym to wyszła ... hehhehe ;)

Posted

To drugie całkiem fajne! :)
[URL]https://lh3.googleusercontent.com/-oY9L9sVy6wM/T2zJb7X_cII/AAAAAAAAEK4/74j6cuvOR9Q/s640/IMG_2985.JPG[/URL] strasznie okropne te zdjęcia?
[url]https://lh5.googleusercontent.com/-94MBtXLdU3U/T2zJZDKIDQI/AAAAAAAAEKo/NLzzrFDvyic/s640/IMG_2990.JPG[/url]

Posted

Witam,
mam takie pytanie do specjalistów :)
Chciałam zakupić dobry aparat ,ale nie jestem pewna czy lustrzanka była by lepsza
od cyfrówki a marka nie znam się w ogóle ,ale może nikon ,fujifilm
i obiektywy z tego co czytałam sigma była by dobra.
Może dacie mi jakieś propozycję? :)

Posted (edited)

Jak sie podoba? Co byscie zmienili?

[IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-ULf0fWsxNjw/T22SfrQ-a-I/AAAAAAAAOaA/sh4nhvqJNUU/s640/IMG_4694.jpg[/IMG]

Edited by deer_1987
Posted

[quote name='pina_collie']Mi się podoba :)[/QUOTE]
Dziekuje :)

[quote name='wikikoniki'][B]deer[/B] - mi przeszkadza ta trawa rozmazana z przodu, chociaż tak pewnie miało być.
Kolor jest fajny... taki nastrojowy ;)[/QUOTE]
Tak, znaczy zawsze moza wykadrowac bardziej :diabloti: na razie jedna proba kadrowania :) pozniej sie pobawie tym zdjeciem jak bede miec chwilke

zimne kolory ale moim zdaniem pasuja :loveu:

Posted

[quote name='Unbelievable']Ja bym zmieniła kadr i przesunęła kwiatki w prawo, aż się proszą, centralny mi tu ani trochę nie pasuje[/QUOTE]
Cos takiego?
[url]https://lh4.googleusercontent.com/-_XOe4uKtfc0/T22TEvCMLtI/AAAAAAAAOaM/z8mF0efoMhw/s800/IMG_4694.jpg[/url]