Rinuś Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='dogomanka_']Tu chodzi o fotke która wstawiła masienka.:razz: Była robiona przez profesjonalistów i kase za to brali a takie goowno odwalili.;/[/quote] [B][I]a to przepraszam :p nie doczytałam....[/I][/B] [B][I]Vectra a możesz mi tą fotkę wrzucic w fotoalbumie ? :eviltong::evil_lol:[/I][/B] Quote
PATIszon Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 Patrzac na tozdjecie przypomnial mi sie kawal o 2 blondynkach na plazy [URL]http://images29.fotosik.pl/247/dcf718c865980028.jpg[/URL] mowi jedna do drugiej: - o patrz: zdechla mewa - gdzieee? :evil_lol: Quote
PATIszon Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='dog_master']A lub M - najlatwiej ;)[/quote] Wlasnie, powiedzcie mi ciemnej masie, jak sie obsluguje tryb M, bo jakos nie moge dojsc (30D mam) Quote
Rinuś Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='Rinuś'][B][I]dlaczego jak zgrywam fotki z canona na kompa to podwójnie mi się zapisują?:cool1:[/I][/B][/quote] [B][I]ponawiam pytanie :p[/I][/B] Quote
dog_master Posted July 14, 2008 Author Posted July 14, 2008 [quote name='Rinuś'][B][I]ponawiam pytanie :p[/I][/B][/quote] Czym zgrywasz? Jakie to pliki? Moze to raw+jpg? [quote name='PATIszon']Wlasnie, powiedzcie mi ciemnej masie, jak sie obsluguje tryb M, bo jakos nie moge dojsc (30D mam)[/quote] Masz drabinke ekspozycji: -.---.---.---|---.---.---.---.- Ustawiasz czas i przyslone [no i iso] tak, aby ekspozycja byla odpowiednia. Jaka? ;) Dla Kenii pewnie kolo 0, dla Kimi cos kolo -1,5EV ;), dla reszty - wypraktykowac ;p Quote
Justa Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='dog_master']Masz drabinke ekspozycji: -.---.---.---|---.---.---.---.- Ustawiasz czas i przyslone [no i iso] tak, aby ekspozycja byla odpowiednia. Jaka? ;) Dla Kenii pewnie kolo 0, dla Kimi cos kolo -1,5EV ;), dla reszty - wypraktykowac ;p[/QUOTE] A dla czernego psa zawsze inaczej :evil_lol: Quote
Rinuś Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='dog_master']Czym zgrywasz? Jakie to pliki? Moze to raw+jpg? [/quote] [B][I]a może być tak , że jedno się zgrywa jako jpg a jedno jako raw? mogę to zmienić?[/I][/B] Quote
Vectra Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='Rinuś'][B][I]a może być tak , że jedno się zgrywa jako jpg a jedno jako raw? mogę to zmienić?[/I][/B][/QUOTE] Możesz ..... Quote
Rinuś Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='Vectra']Możesz .....[/quote] [B][I]dzięki :p [/I][/B] [B][I]musze tylko pogrzebac i zobaczyć gdzie :cool1:[/I][/B] Quote
PATIszon Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='dog_master'] Masz drabinke ekspozycji: -.---.---.---|---.---.---.---.- Ustawiasz czas i przyslone [no i iso] tak, aby ekspozycja byla odpowiednia. Jaka? ;) Dla Kenii pewnie kolo 0, dla Kimi cos kolo -1,5EV ;), dla reszty - wypraktykowac ;p[/quote] Nic nie rozumiem. Mnie chodzi o ten tryb, w ktorym sama ustawiam wartosc przyslony i czas..... Quote
Justa Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='PATIszon']Nic nie rozumiem. Mnie chodzi o ten tryb, w ktorym sama ustawiam wartosc przyslony i czas.....[/QUOTE] no i to jest wlaśnie M. a podziałka ekspozycji pozwala Ci mniej więcej określić paametry, aby zdjęcie było odpowiednio naświetlone. Taka sama podziałka jest w analogowych lustrzankach sprzed 40 lat.. Quote
dog_master Posted July 14, 2008 Author Posted July 14, 2008 Pisalam wlasnie na czarnego psa ;) U mnie mniej wiecej zawsze dziala ;p Hym, nie umiem prosciej. Ale hmm no dokladniej: ustawiasz tryb M i jakiekolwiek wartosci. Ustaw np. w domu 1/50s i f8, a ISO np. na 400. Nacisnij migawke do polowy [zmierzy swiatlo] i popatrz na drabinke ekspozycji. Pokaze np. -2EV. To znaczy, ze jezeli zrobisz zdjecie o tych wlasnie parametrach to bedzie ono niedoswietlone i to mocno. W przypadku czarnego psa to dobrze, no moze te 2 ev to za bardzo, bo 100% czarnego to mniej wiecej -1,5ev. No, ale wracajac. Zeby zdjecie bylo poprawnie naswietlone, tzn tak, jak proponuje aparat, to musisz np. podniesc iso o 2 dzialki, na 1600 albo wydluzyc czas do 1/12 albo otworzyc przyslone do 4.0. Zmieniasz te parametry [pamietajac o poruszeniu, szumie i GO ;)] i robisz zdjecie. :) Oczywiscie patrzac tylko na to, co pokazuje aparat [a konkretniej swiatlomierz], panna mloda bedzie szara, czarny pies bedzie szary... Wiec trzeba brac poprawke na to, co sie fotografuje, ogladac poprzednie zdjecia itp ;) Quote
Justa Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 podsumowując - drabinka pokazuje średni pomiar światła w kadrze, czyli przy dużych kontrastach przekłamuje. jak każdy światłomierz zresztą. ale to już sama ogarniesz, kiedy trzeba niedoświetlić a kiedy prześwietlić - bo wszystko zależy od konkretnej sytuacji (oświetlenie, kontrast itp) a to, że przekłamuje możesz sobie zobaczyć robiąc widoczek. w zależności czy więcej bedzie ciemnego (drzewa, las, ziemia, trawa) czy jasnego (niebo) aparat inaczej ustawi średnią. Quote
PATIszon Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='dog_master']Pisalam wlasnie na czarnego psa ;) U mnie mniej wiecej zawsze dziala ;p Hym, nie umiem prosciej. Ale hmm no dokladniej: ustawiasz tryb M i jakiekolwiek wartosci. Ustaw np. w domu 1/50s i f8, a ISO np. na 400. ;)[/quote] Ale ja mam wlasnie problem z ustawieniem tych wartosci. Poporstu po ustawieiu pokretla na tryb M nie umiem wplywac na czas czy przyslone :niewiem: Quote
Justa Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='PATIszon']Ale ja mam wlasnie problem z ustawieniem tych wartosci. Poporstu po ustawieiu pokretla na tryb M nie umiem wplywac na czas czy przyslone :niewiem:[/QUOTE] masz nikona? canona? nikon - pokrętło przednie (przy uchwycie prawej dłoni) przysłona, pokrętło tylne czas. canon - pokrętło przednie czas. Quote
PATIszon Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='Justa']masz nikona? canona? nikon - pokrętło przednie (przy uchwycie prawej dłoni) przysłona, pokrętło tylne czas. canon - pokrętło przednie czas.[/quote] Canon. Pokretlo pod palcem wskazujacym czas, ok cos sie przestawia, ale przyslony zmienic nie umiem .... Quote
Justa Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='PATIszon']Canon. Pokretlo pod palcem wskazujacym czas, ok cos sie przestawia, ale przyslony zmienic nie umiem ....[/QUOTE] nie wiem jak to dokłądnie wygląda w canonie, bo sama mam nikona i mam dwa pokrętła. Ty prawdopodobnie masz jedno (tak?) przysłona powinna być pod przyciskiem AV/EV (o ile się nie mylę?) Quote
masienka Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 dokladnie jak pisze Justa. Wciskajac AV i krecac rownoczesnie pokretlem zmieniasz wartosc przyslony. Przynajmniej w trabancie tak mam;) Quote
Justa Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='masienka']dokladnie jak pisze Justa. Wciskajac AV i krecac rownoczesnie pokretlem zmieniasz wartosc przyslony. Przynajmniej w trabancie tak mam;)[/QUOTE] nikon jest pod tym względem wygodniejszy :razz: Quote
masienka Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 nie probowalam ale jestem sklonna uwierzyc:shake: niestety u mnie AV jest umieszczony przy samym wizjerze prawie wiec chcac nie chca trzeba sie odchylic albo wydlubac sobie oko :cool1: Quote
Justa Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='masienka']nie probowalam ale jestem sklonna uwierzyc:shake: niestety u mnie AV jest umieszczony przy samym wizjerze prawie wiec chcac nie chca trzeba sie odchylic albo wydlubac sobie oko :cool1:[/QUOTE] trzymałam 400D ostatnio i to pokrętło czasu też jest jakoś dziwnie umieszczone. Ja nie muszę puszczać przycisku spustu migawki, coby pokręcić czasem. Przysłonę mam pod kciukiem. Odchylać się nie trzeba, wygodnie i pod ręką :p Quote
agbar Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='masienka']dokladnie jak pisze Justa. Wciskajac AV i krecac rownoczesnie pokretlem zmieniasz wartosc przyslony. Przynajmniej w trabancie tak mam;)[/quote] W 450 tez tak jest. Quote
masienka Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 milo wiedziec, ze nikon jest o tyle wygodniejszy :cool1: jakbym migawke srodkowym palcem wciskala to tez bym nie musiala puszczac aby zmienic czas :cool1::cool1: Quote
Justa Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 [quote name='masienka']milo wiedziec, ze nikon jest o tyle wygodniejszy :cool1: jakbym migawke srodkowym palcem wciskala to tez bym nie musiala puszczac aby zmienic czas :cool1::cool1:[/QUOTE] Nie no jasne, ale też jakoś dziwnie jest to w 400D ustawione (migawka i pokrętło) - jakoś pod kątem. A może to kwestia przyzwyczajenia? Quote
masienka Posted July 14, 2008 Posted July 14, 2008 nie no :evil_lol: wlasnie to mialam na mysli, ze uzywam do spustu wskazujacego a nie srodkowego dlatego to tak niewygodne dla mnie jest :shake: Quote
Recommended Posts