Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='dogomanka_']Tu chodzi o fotke która wstawiła masienka.:razz: Była robiona przez profesjonalistów i kase za to brali a takie goowno odwalili.;/[/quote]
[B][I]a to przepraszam :p nie doczytałam....[/I][/B]

[B][I]Vectra a możesz mi tą fotkę wrzucic w fotoalbumie ? :eviltong::evil_lol:[/I][/B]

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Patrzac na tozdjecie przypomnial mi sie kawal o 2 blondynkach na plazy
[URL]http://images29.fotosik.pl/247/dcf718c865980028.jpg[/URL]
mowi jedna do drugiej:
- o patrz: zdechla mewa

- gdzieee? :evil_lol:

Posted

[quote name='Rinuś'][B][I]dlaczego jak zgrywam fotki z canona na kompa to podwójnie mi się zapisują?:cool1:[/I][/B][/quote]
[B][I]ponawiam pytanie :p[/I][/B]

Posted

[quote name='Rinuś'][B][I]ponawiam pytanie :p[/I][/B][/quote]
Czym zgrywasz? Jakie to pliki? Moze to raw+jpg?

[quote name='PATIszon']Wlasnie,
powiedzcie mi ciemnej masie, jak sie obsluguje tryb M, bo jakos nie moge dojsc (30D mam)[/quote]
Masz drabinke ekspozycji:
-.---.---.---|---.---.---.---.-
Ustawiasz czas i przyslone [no i iso] tak, aby ekspozycja byla odpowiednia. Jaka? ;) Dla Kenii pewnie kolo 0, dla Kimi cos kolo -1,5EV ;), dla reszty - wypraktykowac ;p

Posted

[quote name='dog_master']Masz drabinke ekspozycji:
Ustawiasz czas i przyslone [no i iso] tak, aby ekspozycja byla odpowiednia. Jaka? ;) Dla Kenii pewnie kolo 0, dla Kimi cos kolo -1,5EV ;), dla reszty - wypraktykowac ;p[/QUOTE]

A dla czernego psa zawsze inaczej :evil_lol:

Posted

[quote name='dog_master']Czym zgrywasz? Jakie to pliki? Moze to raw+jpg?
[/quote]
[B][I]a może być tak , że jedno się zgrywa jako jpg a jedno jako raw? mogę to zmienić?[/I][/B]

Posted

[quote name='dog_master']

Masz drabinke ekspozycji:
Ustawiasz czas i przyslone [no i iso] tak, aby ekspozycja byla odpowiednia. Jaka? ;) Dla Kenii pewnie kolo 0, dla Kimi cos kolo -1,5EV ;), dla reszty - wypraktykowac ;p[/quote]
Nic nie rozumiem.
Mnie chodzi o ten tryb, w ktorym sama ustawiam wartosc przyslony i czas.....

Posted

[quote name='PATIszon']Nic nie rozumiem.
Mnie chodzi o ten tryb, w ktorym sama ustawiam wartosc przyslony i czas.....[/QUOTE]

no i to jest wlaśnie M.
a podziałka ekspozycji pozwala Ci mniej więcej określić paametry, aby zdjęcie było odpowiednio naświetlone.
Taka sama podziałka jest w analogowych lustrzankach sprzed 40 lat..

Posted

Pisalam wlasnie na czarnego psa ;) U mnie mniej wiecej zawsze dziala ;p

Hym, nie umiem prosciej. Ale hmm no dokladniej: ustawiasz tryb M i jakiekolwiek wartosci. Ustaw np. w domu 1/50s i f8, a ISO np. na 400. Nacisnij migawke do polowy [zmierzy swiatlo] i popatrz na drabinke ekspozycji. Pokaze np. -2EV. To znaczy, ze jezeli zrobisz zdjecie o tych wlasnie parametrach to bedzie ono niedoswietlone i to mocno. W przypadku czarnego psa to dobrze, no moze te 2 ev to za bardzo, bo 100% czarnego to mniej wiecej -1,5ev. No, ale wracajac. Zeby zdjecie bylo poprawnie naswietlone, tzn tak, jak proponuje aparat, to musisz np. podniesc iso o 2 dzialki, na 1600 albo wydluzyc czas do 1/12 albo otworzyc przyslone do 4.0. Zmieniasz te parametry [pamietajac o poruszeniu, szumie i GO ;)] i robisz zdjecie. :) Oczywiscie patrzac tylko na to, co pokazuje aparat [a konkretniej swiatlomierz], panna mloda bedzie szara, czarny pies bedzie szary... Wiec trzeba brac poprawke na to, co sie fotografuje, ogladac poprzednie zdjecia itp ;)

Posted

podsumowując - drabinka pokazuje średni pomiar światła w kadrze, czyli przy dużych kontrastach przekłamuje. jak każdy światłomierz zresztą.
ale to już sama ogarniesz, kiedy trzeba niedoświetlić a kiedy prześwietlić - bo wszystko zależy od konkretnej sytuacji (oświetlenie, kontrast itp)

a to, że przekłamuje możesz sobie zobaczyć robiąc widoczek. w zależności czy więcej bedzie ciemnego (drzewa, las, ziemia, trawa) czy jasnego (niebo) aparat inaczej ustawi średnią.

Posted

[quote name='dog_master']Pisalam wlasnie na czarnego psa ;) U mnie mniej wiecej zawsze dziala ;p

Hym, nie umiem prosciej. Ale hmm no dokladniej: ustawiasz tryb M i jakiekolwiek wartosci. Ustaw np. w domu 1/50s i f8, a ISO np. na 400. ;)[/quote]
Ale ja mam wlasnie problem z ustawieniem tych wartosci. Poporstu po ustawieiu pokretla na tryb M nie umiem wplywac na czas czy przyslone :niewiem:

Posted

[quote name='PATIszon']Ale ja mam wlasnie problem z ustawieniem tych wartosci. Poporstu po ustawieiu pokretla na tryb M nie umiem wplywac na czas czy przyslone :niewiem:[/QUOTE]

masz nikona? canona?
nikon - pokrętło przednie (przy uchwycie prawej dłoni) przysłona, pokrętło tylne czas.
canon - pokrętło przednie czas.

Posted

[quote name='Justa']masz nikona? canona?
nikon - pokrętło przednie (przy uchwycie prawej dłoni) przysłona, pokrętło tylne czas.
canon - pokrętło przednie czas.[/quote]
Canon.
Pokretlo pod palcem wskazujacym czas, ok cos sie przestawia, ale przyslony zmienic nie umiem ....

Posted

[quote name='PATIszon']Canon.
Pokretlo pod palcem wskazujacym czas, ok cos sie przestawia, ale przyslony zmienic nie umiem ....[/QUOTE]

nie wiem jak to dokłądnie wygląda w canonie, bo sama mam nikona i mam dwa pokrętła. Ty prawdopodobnie masz jedno (tak?)
przysłona powinna być pod przyciskiem AV/EV (o ile się nie mylę?)

Posted

[quote name='masienka']dokladnie jak pisze Justa. Wciskajac AV i krecac rownoczesnie pokretlem zmieniasz wartosc przyslony. Przynajmniej w trabancie tak mam;)[/QUOTE]

nikon jest pod tym względem wygodniejszy :razz:

Posted

nie probowalam ale jestem sklonna uwierzyc:shake: niestety u mnie AV jest umieszczony przy samym wizjerze prawie wiec chcac nie chca trzeba sie odchylic albo wydlubac sobie oko :cool1:

Posted

[quote name='masienka']nie probowalam ale jestem sklonna uwierzyc:shake: niestety u mnie AV jest umieszczony przy samym wizjerze prawie wiec chcac nie chca trzeba sie odchylic albo wydlubac sobie oko :cool1:[/QUOTE]

trzymałam 400D ostatnio i to pokrętło czasu też jest jakoś dziwnie umieszczone. Ja nie muszę puszczać przycisku spustu migawki, coby pokręcić czasem. Przysłonę mam pod kciukiem. Odchylać się nie trzeba, wygodnie i pod ręką :p

Posted

[quote name='masienka']dokladnie jak pisze Justa. Wciskajac AV i krecac rownoczesnie pokretlem zmieniasz wartosc przyslony. Przynajmniej w trabancie tak mam;)[/quote]

W 450 tez tak jest.

Posted

[quote name='masienka']milo wiedziec, ze nikon jest o tyle wygodniejszy :cool1: jakbym migawke srodkowym palcem wciskala to tez bym nie musiala puszczac aby zmienic czas :cool1::cool1:[/QUOTE]

Nie no jasne, ale też jakoś dziwnie jest to w 400D ustawione (migawka i pokrętło) - jakoś pod kątem.
A może to kwestia przyzwyczajenia?