Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 6.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Doginka']A czy starsze pieski, takie jak Gordon (5 lat) też jeszcze można uczyć?:razz:
Ja chyba poszłabym z Gordusiem na malutkie szkolenie:p[/quote]

oj, mozna..:diabloti:

AngelsDream, jeszcze tylko spytam, czy na tych zajeciach uzywacie nagrod? smaczki, zabawki? nie dopatrzylam, ale nie rzucalo sie to w oczy ;) brakowalo mi koncetracji psow na przewodnikach i psiej radosci ;)

Posted

Smakołyków używać można - trener dokładnie wyjaśnił, jak to robić, kiedy dawać, jakie powinny być. Ja np. używam :)

Ja zauważyłam, że jest spora różnica między zachowaniem psów w sobotę i niedzielę. Możliwe, że to jeszcze kwestia wieku i poziomu psów - wszystko przed nami.

Posted

Prawda jest taka, że co właściciel psa, to podejście do szkolenia. Są tacy, którzy nigdy by na psa nie podnieśli głosu, nie szarpnęli smyczą, nie kupili łańcuszka, o kolczatcę nie wspominając.

Szkolenie na smakołyki jest świetne, ale pod warunkiem, że pies się słucha i bez tego, a nie tak jak niektóre, że jak nie ma jedzenia, to nie ma też pracy. Szkolenie na zabawkę jest super, ale np. Baaj bawić się nauczył i nadal się uczy, więc żadna to nagroda. Są psy, które same z siebie patrzą na właściciela, są takie, których trzeba tego uczyć. I dlatego tak istotne, żeby to właściciel znał psa i dobrał do niego odpowiednie szkolenie :)

Posted

[quote name='AngelsDream']Prawda jest taka, że co właściciel psa, to podejście do szkolenia. Są tacy, którzy nigdy by na psa nie podnieśli głosu, nie szarpnęli smyczą, nie kupili łańcuszka, o kolczatcę nie wspominając.

Szkolenie na smakołyki jest świetne, ale pod warunkiem, że pies się słucha i bez tego, a nie tak jak niektóre, że jak nie ma jedzenia, to nie ma też pracy. Szkolenie na zabawkę jest super, ale np. Baaj bawić się nauczył i nadal się uczy, więc żadna to nagroda. Są psy, które same z siebie patrzą na właściciela, są takie, których trzeba tego uczyć. I dlatego tak istotne, żeby to właściciel znał psa i dobrał do niego odpowiednie szkolenie :)[/quote]

Najgorzej, jak właściciel sam nie wie, co na psa podziała, albo jak na psa działa za każdym razem coś innego.....

Posted

Kolejna sprawa, że trzeba zrozumieć, że nie każdy chce jakoś wybitnie z psem pracować, nie każdy pasjonuje się psim sportem czy choćby posłuszeństwem. Jedno to nasze chęci, drugie rzeczywistość.

Posted

[quote name='AngelsDream']Kolejna sprawa, że trzeba zrozumieć, że nie każdy chce jakoś wybitnie z psem pracować, nie każdy pasjonuje się psim sportem czy choćby posłuszeństwem. Jedno to nasze chęci, drugie rzeczywistość.[/quote]

No ale jak już się jedzie na szkolenie..... To chyba zależy?

Posted

[quote]Szkolenie na smakołyki jest świetne, ale pod warunkiem, że pies się słucha i bez tego, a nie tak jak niektóre, że jak nie ma jedzenia, to nie ma też pracy. Szkolenie na zabawkę jest super, ale np. Baaj bawić się nauczył i nadal się uczy, więc żadna to nagroda.[/quote]to jest bledne myslenie ;) jak zle pracujesz, to tak wlasnie bedzie. zreszta jesli nie zarcie i nie zabawka, to co? praca dla milosci wlasciciela ?:evil_lol:

juz sie nie wtracam, naprawde, tylko chce powiedziec, ze mozna inaczej, tak zeby psu bylo latwiej i weselej :) i wcale nie 100% pozytywnie ;) polecam link w moim podpisie :)

pozdrawiamy :)

Posted

[quote name='jbk']No ale jak już się jedzie na szkolenie..... To chyba zależy?[/QUOTE]

Niektórym nie zależy... Idą, bo muszą. Dosłownie. Chociaż u nas w grupie tak akurat nie ma, ale wiem, że zdarza się takie podejście.

[quote name='jo_ann']to jest bledne myslenie ;) jak zle pracujesz, to tak wlasnie bedzie. zreszta jesli nie zarcie i nie zabawka, to co? praca dla milosci wlasciciela ?:evil_lol:

juz sie nie wtracam, naprawde, tylko chce powiedziec, ze mozna inaczej, tak zeby psu bylo latwiej i weselej :) i wcale nie 100% pozytywnie ;)

pozdrawiamy :)[/QUOTE]

Czy ja wiem, czy takie błędne. Wbrew pozorom wiem, że można różnie. A Baaj pracuje na smakołyki/pochwały/kary i nie widzę w tym niczego nieprawidłowego. Tak jak napisałam - dobrać do psa metodę i będzie dobrze.

Posted

Pewnie, nie dajmy sie zwariować. Ja ostatnio na pytanie jak psa czegos oduczyc usłyszałam, ze nie należy mu stwarzać okazji ;) No dobra, ale ta osoba nie chciała sie ograniczać tylko psa ODUCZYĆ niewłaściwego zachowania.

Posted

spoko spoko, pozytywy i korekty to dla mnie podstawa, w tym sie zgadzamy-tylko zalezy, jak kto je stosuje ;) jak patrze na filmik z chodzenia przy nodze, to nie wiem, co on ma wniesc w zycie spanielki i jej wlascicielki ;)

i zeby bylo jasne-moj pies to diable jest i tak brniemy razem.

mam nadzieje, ze bedziecie zadowoleni i sprawdzi sie to w prawdziwym zyciu :)

Posted

Poza tym bardzo istotne jest nastawienie właściciela - to co się dzieje na drugim końcu smyczy jest ważniejsze od smakołyków, zabawek, kar i nagród. Bo najbardziej psa nakręca i odkręca.

Nie jestem właścicielką Neski, więc nie mi się wypowiadać, ale bardzo podobało mi się to, że trener uspokajał dziewczynę i spokojnie je tłumaczył, jak i co poprawić. Co jednocześnie potwierdza to, co napisałam wyżej.

Posted

Widzę bardzo ciekawy i jak dla mnie na czasie temat rozmów :) Jako że ostatnio nie mam tyle czasu co do tej pory postanowiłam na chwilę zapomnieć o moich wygórowanych ambicjach i dać sobie pomóc. Od połowy przyszłego miesiąca planuję rozpocząć szkolenie. Najpierw kilka spotkań z treserami, bo chciałabym ustalić tryb szkolenia indywidualnego. Porozmawiać o psie, o tym co już umie a co bym chciała by jeszcze się nauczył. Ciekawa jestem czy damy rade, bo z każdym dniem odczuwam, co raz większy niedobór i lista komend i zachowań do nauczenia wzrasta :P

Posted

No to też istotne - wiedzieć, czego się chce i trafić na osobę, która pomoże to osiągnąć.

Ja doskonale widziałam, jak działa na psa nastawienie osoby pracującej z psem. Jeśli jest przekonana, że da radę, to nawet ktoś bez doświadczenia poradzi sobie świetnie. Ale w momencie pojawienia się wątpliwości, albo nastawienia "mój pies jest taki, to ten też taki będzie" nagle wszystko się sypie.

Posted

Ja wierzę, że damy radę, sama pewnie też bym dała, ale zaczyna brakować mi czasu. Wiem, że łatwiej sie zyje mi i psu jeśli oboje wiemy o co nam chodzi. Dlatego tak bardzo zależy mi na tym by jak najwięcej go nauczyć. A śmieję się , że z każdym dniem wymyślam sobie nową rzecz której chcę go nauczyć, tak więc coraz więcej czasu na szkolenie trzeba poświęcać.
Zanim wybiorę ośrodek w którym będziemy sie szkolić, chcę sie spotkac z treserami, aby mieć pewność, że jego metody będą mi odpowiadać i ja będę potrafiła sie z nim dogadać, by ze współpracy wyciągnąć jak najwięcej :)

Posted

[quote name='Katarama']Ja wierzę, że damy radę, sama pewnie też bym dała, ale zaczyna brakować mi czasu. Wiem, że łatwiej sie zyje mi i psu jeśli oboje wiemy o co nam chodzi. Dlatego tak bardzo zależy mi na tym by jak najwięcej go nauczyć. A śmieję się , że z każdym dniem wymyślam sobie nową rzecz której chcę go nauczyć, tak więc coraz więcej czasu na szkolenie trzeba poświęcać.
Zanim wybiorę ośrodek w którym będziemy sie szkolić, chcę sie spotkac z treserami, aby mieć pewność, że jego metody będą mi odpowiadać i ja będę potrafiła sie z nim dogadać, by ze współpracy wyciągnąć jak najwięcej :)[/QUOTE]

Ja się sporo naczytałam i narozmawiałam przed wyborem i nie żałuję :)

Posted

Dla mnie liczą się opinie osóg, które znam i o których wiem, jakie mają podejście do psów.

A teraz coś innego, czyli BB i odkurzacz. Nie zawsze fajny, ale zawsze wart poznania.

[IMG]http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_09_29%20Odkurzacz/Resizeof080929_01.jpg[/IMG]

[IMG]http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_09_29%20Odkurzacz/Resizeof080929_02.jpg[/IMG]

[IMG]http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_09_29%20Odkurzacz/Resizeof080929_03.jpg[/IMG]

[IMG]http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_09_29%20Odkurzacz/Resizeof080929_04.jpg[/IMG]

[IMG]http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_09_29%20Odkurzacz/Resizeof080929_05.jpg[/IMG]

Posted

[IMG]http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_09_29%20Odkurzacz/Resizeof080929_06.jpg[/IMG]

[IMG]http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_09_29%20Odkurzacz/Resizeof080929_07.jpg[/IMG]

[IMG]http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_09_29%20Odkurzacz/Resizeof080929_08.jpg[/IMG]

[IMG]http://i311.photobucket.com/albums/kk473/beriet_baaj/Dogomania/2008_09_29%20Odkurzacz/Resizeof080929_09.jpg[/IMG]