M&T Posted September 15, 2008 Posted September 15, 2008 [quote name='AngelsDream']Aaaaa! Baaj szczeka na komendę! :D[/quote] No to extra! :cool3: ja się boję swojego tego nauczyć, bo boję się, że przez to będzie jeszcze bardziej szczekał :evil_lol: Quote
Mudik Posted September 15, 2008 Posted September 15, 2008 Podobno to dobry sposób by nauczyć też przestania szczekania na komendę:roll::roll: Quote
AngelsDream Posted September 15, 2008 Author Posted September 15, 2008 Baaj w mieszkaniu wiele nie szczeka, ale co lepsze znaleźliśmy sposób na wycie. Siadamy, wyjemy i go zapraszamy. Nie odmawia ;) Quote
crazydaisy Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 Jak go szczekać nauczyliście? Vega ujada tylko jak się nakręci podczas zabawy, zazwyczaj mnie goniąc. Przyznam, że ciężko wtedy wyłapać moment rzucenia komendy ;) Quote
jbk Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 Jak to się robi, żeby nauczyć psa szczekania? I oduczyć też ;) Quote
crazydaisy Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 Oduczyć mi się udało jak jeszcze 2-3 miesięcznym gówniarzem była, bowiem zawsze zaczynała ujadać jak ze spaceru około 6 wracałyśmy ;) Quote
jbk Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 [quote name='crazydaisy']Oduczyć mi się udało jak jeszcze 2-3 miesięcznym gówniarzem była, bowiem zawsze zaczynała ujadać jak ze spaceru około 6 wracałyśmy ;)[/quote] Ale jak?? Jak to się robi? Quote
jamnicze Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 Na szkoleniu mieliście komendę "daj głos" czy to tak sami? Ciekawe co ja zrobię jak na szkoleniu będzie nauka szczekania - dla niewtajemniczonych przypominam, że basenji nie szczekają :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
crazydaisy Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 Na początku próbowałam Vegę ignorować, nagradzać jak przestanie szczekać, ale na niewiele się to zdało i tu Anetka (hodowczyni) stwierdziła, że niestety w tym przypadku muszę zastosować karcenie. Następnym razem, kiedy Vega zaszczekała wracając ze spaceru, złapałam ją za kark i (nie wiem jak to ująć by nie zabrzmiało brutalnie) przycisnęłam do ziemi, zapiszczała, kolejny "wybryk" został tak samo potraktowany i wystarczyło, młoda przestała ujadać :) Wbrew pozorom karcenie nie jest brutane, ale bardzo wymowne dla psa. Można również przygotować sobie smakołyk, czekać jak zacznie szczekać - skarcić, odczekać jeśli spróbuje znowu powtórzyć i znowy poczekać, jeśli bedzie cicho wtedy nagrodzić. Trzeba zawsze pamiętać , ze kary muszą być zrównoważone nagrodami. I oczywiscie ignorancja przy zaczepkach. Quote
AngelsDream Posted September 16, 2008 Author Posted September 16, 2008 Baaj nie szczeka w mieszkaniu. Zresztą na spacerach też nie. Jedyny wyjątek to na próbach obrony i na zjazdach, jak zostaje sam na łańcuchu. Raczej na szkoleniu nikt nie będzie uczył psów szczekać ;) A ja zrobiłam tak, że wzięłam smakołyk, zrobiłam "wooof" i czekałam na inwencję Baaja. :> Quote
jonQuilla Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 [COLOR=Olive][FONT=Georgia][B]jak ja bym chciała żeby Salsa nie szczekała :crazyeye: najczęściej ujada jak coś chce od kogoś (np. jedzenie) i trudno jest ją oduczyć bo do mnie nie szczeka...wie że nie wskóra nic, ewentualnie na koniec coś dostanie a przy okazji pewnie boi się że krzyknę na nią... ale moją mamę i resztę rodziny sobie Salsa ładnie ustawiła i to masakra..już tysiące razy mówiłam że mają podnieść głos jak ona szczeka i nie ulegać jej ale rozmowa jak ze słupem :roll: [/B][/FONT][/COLOR] Quote
AngelsDream Posted September 16, 2008 Author Posted September 16, 2008 Audycja na dziś: [url]http://www.youtube.com/watch?v=2VnzYpuDcFs[/url] [url]http://www.youtube.com/watch?v=fl_t4vDtMV0[/url] [url]http://www.youtube.com/watch?v=bUdFE6-T_jQ[/url] I najlepsze: [url]http://www.youtube.com/watch?v=lDvxaj6k3fY[/url] Quote
LadyK Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 Super filmiki,szczególnie ten ostatni :evil_lol: Quote
AngelsDream Posted September 16, 2008 Author Posted September 16, 2008 Poćwiczymy i będziemy startować na festiwalach ;) Quote
LadyK Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 [quote name='AngelsDream']Poćwiczymy i będziemy startować na festiwalach ;)[/QUOTE] Baajowy chórek :evil_lol: Quote
jbk Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 W "jak oni śpiewają" macie gwarantowane pierwsze miejsce ;) Quote
AngelsDream Posted September 16, 2008 Author Posted September 16, 2008 A kto w tym duecie jest gwiazdą ?;) Quote
jbk Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 [quote name='AngelsDream']A kto w tym duecie jest gwiazdą ?;)[/quote] Duet to komplet ;) Quote
C&B Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 A może do programu ,,Mam talent " :eviltong: Szanse wielkie :) nawet Kuba będzie na tak :) Baaj i ty - czyli duat doskonały :) Quote
jonQuilla Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 [COLOR=Olive][FONT=Georgia][B]oj jak ja bym chciała moją sukę nagradzać za to że szczeka :evil_lol::evil_lol: a ostatni filmik jest super :loveu: uwielbiam wycie piesów o ile nie robią tego o 5 rano :crazyeye: moja sąsiadka ma sukę malamuta i kiedyś jak suczka była młodsza to wyła cały czas...a sąsiadka mądra wychodząc do pracy o godzinie 5 wypuszczała psa na taras (bo w domu niszczyła a mają taki wielki) i Sarcia siedziała i wyła namiętnie przez cały poranek :roll: [/B][/FONT][/COLOR] Quote
ariss Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 ostatni jest superowy:loveu:a na innych jak on kosmicznie szczeka:evil_lol: Quote
jamnicze Posted September 16, 2008 Posted September 16, 2008 Moja poprzednia jamniczka tak wyła jak się grało (wystarczyło dmuchać ;)) na organkach :) Quote
AngelsDream Posted September 16, 2008 Author Posted September 16, 2008 Baaj jak zostałby sam tak po prostu też by się darł - więc nie zostaje tak po prostu. Co do wycia - długo nie wył. Zero reakcji na wycie wilków, muzykę, karetkę. Wczoraj zawyłam ja, Michał dołaczył. Dźwięk zaczął tak dziwnie wibrować i Baaj nagle dołączył. Tak z całej piersi. Dziś ze mną miał taki moment, że wyliśmy na przemian. Ja zaczynałam, on odpowiadał, nagrało się już to mniej ładne, ale i tak się cieszę. Tylko muszę uważać, bo dziś był moment, kiedy młody się wystraszył, jakbym wpadła w złą nutę. Quote
Recommended Posts