Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

Nie orientujecie się czy istnieją jakieś dobre leki,zastrzyki, które wzmocnią psa? Chodzi mi tu głównie o łapy. Zauważyłem ostatnio ze sunia zaczyna coraz wolniej chodzić. Byłem u weta. i dał CANIVITON. Pomyślałem sobie, że jest może coś lepszego. Sunia ma już prawie 10 lat, więc cudów się nie spodziewam, ale może, choć trochę ją COŚ wzmocni. Z góry dziękuję za jakiekolwiek nazwy czy porady.

Posted

Canivition jest bodajże na wzmocnienie stawów. Z tego co słyszałam jest całkiem dobry. od niego lepszy jest Arthroflex. Ale ja myślę, że w tym wieku, to problemów z chodzeniem należy szukać nawet w kręgosłupie. Może to jakieś zwyrodnienie.

Posted

Ja też polecam Arthroflex. Bardzo dużo dobrego słyszałam na jego temat, mojemu psu też bardzo pomógł (po canivitonie nie było żadnej poprawy).

Posted

Arthroflex polecam również. Polecam także Caniviton forte + - chondroprotektorów jest akurat bardzo wiele i napewno nie zaszkodzą psince, a jedynie mogą przywrócić sprawnośc w stawie, albo poprawić funkcjonowanie...

Poleciłabym również homeopaty: Traumeel (przeciwzapalny + inne właściwości) + Zeel (przeciwzapalny i przeciwzwyrodnieniowy)- tabletki możesz podawać przez bardzo dlugi okres- napewno nie zaszkodzą, a myślę, że i pomogą (dawkowanie 3 razy dziennie po 1 tabletce na pół godziny przez jakimkolwiek jedzeniem, wymieszać z małą ilością wody i podac pieskowi; nie mieszać homeopatów z jedzeniem). Moją sukę po operacji wiezadła krzyżowego bardzo postawiły na nogi zastrzyki podskórne z Zeelu- po zastrzykach bardzo szybko jest widoczna poprawa. Ja mojej dziewczynie podaję dodatkowo do jedzenia ziele pokrzywy (objawowo łagodzi bóle stawowe).

Ale podstawą jest znalezienie dobrego weterynarza (najlepiej chirurga) i zdiagnozowanie psicy.
pozdrawiam i życzę udanego leczenia

Posted

kwas hialuronowy w zastrzykach - Syntehyal jest rewelacyjny ale tez drogi 150 za dawkę. Trzeba przyjąc co najmniej 4 dawki. Czytałam o badaniach że u psów z dysplazją narasta po tych zastrzykach jakiśtam rąbek, który polepsza ruchomość.

Posted

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Byłem z sunią w lecznicy. Jej stawy, kości, kręgosłup są w idealnym stanie, jeżeli można to tak nazwać. Nie widzi żadnych zmian. Jak to powiedział wet. Na wyżła 10 lat to dużo i nie za dużo. Na pewno dużo dla jej stawów i kości. Powoli przychodzi starość i trzeba się z tym pogodzić. Jeśli pies dużo biegał za młodu to niestety w starszym wieku mogą wystąpić drobne problemy, ale mniejsze niż u psów nieaktywnych. Gdy powiedziałem, że moja sunia potrafiła dziennie przebiec 12 kilometrów ….- to nie miał złudzeń. W następnym tygodniu kazał się zgłosić na jakieś 4 tygodniowe leczenie wzmacniające mięśnie łap. Nie wiem, o co chodzi.

Tylko nie myślcie sobie, że ja zmuszałem „piesa” do 12 kilometrowych biegów.:mad::lol:
Wyżeł im młodszy tym ruchliwszy. Na działce nie usiedziała nawet 3 sekund. Ach to były czasy.:-) Szkoda że to tak szybko zleciało. :shake:

Posted

Witaj, tak jak napisali Ci juz wszyscy, bardzo dobry jest Arthroflex, rowniez Caniviton czy np Synoquin. Mozesz podawac psu rowniez leki ludzkie, w ktorych sklad wchodza Glukozamina, Chondroityna i MSM. Ewentualnie bardzo dobra jest tez karma dla starszych psow, np Royal Canin Veterinary Mature. Nawet jesli stawy Twojego pieska sa w idealnym stanie to leki te zapobiegna ich starzeniu sie i zwyrodnieniom. Ale przede wszytskim dobrze byloby pieska odchudzic, kazdy zbedny kilogram to ogromne obciazenie dla coraz slabszych juz stawow. No i duzo ruchu na swiezym powietrzu, tylko bez przemeczania:)