Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Czy u psów możliwe jest, że jednego szczeniaka urodzi przedwcześnie, a inne donosi normalnie? Czy jeśli jednego urodziła to musi urodzić wszystkie?
Prosze o odpowiedź.

Posted

Powinna urodzić wszystkie. Poronienie jest możliwe, ale raczej nie w takim stadium ciązy.
W czasie porodu zdarzają się przerwy między szczeniętami, jednak nie powinny one trwać dłużej jak 2-3 godzin. Jeśli coś Cię niepokoi to skontaktuj się z wetem.

Posted

Wet powiedział, ze prawdopodobnie przedwcześnie urodziła ona jednego szczeniaka, bo nie był on nawet owłosiony. To było wczoraj w nocy. Reszta dalej jest w brzuszku i żyje. Mamy czekać na poród.

Posted

Gdy moja suka poronila- lekarz powiedzial ze nie ma mozliwosci porodu jednego szczeniaka i pozostawienia reszty. Akcja porodowa już sie zaczęła!!! jesli nie ma kolejnych szczeniąt oznacza to ze sie ona zatrzymala- my w podobnym wypadku robilismy cesarkę!! po porodzie jednego szczeniaka drogi rodne pozostają otwarte zanikają tylko skurcze.
U nas zaden szczeniak nie przezyl- urodzily sie ok 52 dnia- tez byly lyse.
Ja na Twoim miejscu nie czekałabym- nie ma mozliwosci sprawdzenia na takim etapie czy wszystkie szczeniaki żyją (chyba ze wiesz na 100 % ze masz jeszcze 1 lub 2 szczeniaki)... oby nie doszlo do zakazenia matki (na skutek smierci malucha!!)

Posted

Licząc z tym, którego zjadła to było 6...
Nie chciała się nimi opiekować. Rodziła i zostawiała.
Zostawiliśmy 1 suńkę, którą mam nadzieje damy rade wykarmić (będzie ciężko, bo to najprawdopodobniej wcześniaki, odruch ssania nie za dobry i uszy posklejane).
Jeden chłopiec był piękny pręgusek, ale miał coś z klatką piersiową, bardzo ciężko oddychał i jak brał wdech to zapadała się.
Dziękujemy za życzenia :)

• 9 months later...
Posted

[quote name='Moniqua00']
Zostawiliśmy 1 suńkę, którą mam nadzieje damy rade wykarmić (będzie ciężko, bo to najprawdopodobniej wcześniaki, odruch ssania nie za dobry i uszy posklejane).
[/quote]
a reszta piesków?

Posted

We wczesnej ciąży moze to byc tylko wyciek z pochwy (krwawy), czasami z tkankami. W pozniejszej ciąży rodzą się poprostu szczenieta które są jeszcze niezdolne do zycia.

Posted

[quote name='Irviers']We wczesnej ciąży moze to byc tylko wyciek z pochwy (krwawy), czasami z tkankami. W pozniejszej ciąży rodzą się poprostu szczenieta które są jeszcze niezdolne do zycia.[/quote]

Mam duży problem bo suka była kryta, powinna rodzic, a w ogole nie widac zeby byla w ciąży...

Posted

[quote name='Błyskotka']Nie każde krycie kończy się szczeniętami. Czy suczka była na usg ?[/quote]

nie była. Wydawało się, że wszystko jest dobrze ale kiedy powinno być widać to nie było zmian. Jest możliwość, że ma szczeniaki a miot jest nieliczny? proszę o pisanie na nr gg. 9515834

Posted

Wydaje mi się, że zmiany hormonalne nie zależą od ilości szczeniąt. Moze nie mieć powiększonego brzucha. Ale wg mnie powinno zmienić jej sie zachowanie+ inne typowe dla ciąży objawy- śluz, powiększone i zaróżowione sutki.
Radzę wybrać sie w najbliższym czasie do lekarza na usg. Jeśli suka rzeczywiście jest w ciąży a minął już termin porodu- trzeba działać (szczenię może byc juz np martwe- nastąpi rozkład gnilny, który moze zając także macice a skutki mogą być tragiczne!!).
Chociaż wydaje mi się, że jesli nic nie zauważyłaś to suczka po prostu nie zaszła w ciąże. Ale dla własnego spokoju doradzam wizytę u lekarza.

• 2 weeks later...
Posted

[URL="http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Kobieta-wyrzucila-na-smietnik-jednodniowe-szczeniaki,wid,10715638,wiadomosc.html"][COLOR=#000000]http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...wiadomosc.html[/COLOR][/URL]

• 9 months later...
Posted

[quote name='Irviers']We wczesnej ciąży moze to byc tylko wyciek z pochwy (krwawy), czasami z tkankami. W pozniejszej ciąży rodzą się poprostu szczenieta które są jeszcze niezdolne do zycia.[/quote]

przepraszam,że podnoszę może nie potrzebnie ale przeglądam dział po dziale tego forum i...nawet nie wiedziałam,że może wystąpić poronienie(jak już pisałam wcześniej-i tu jest chyba 1 przykład-ja nie nadaję sie na maluszki).jak to sie objawa?wczesna ciąza to jeszcze jak cieczka jest czy juz po cieczce zostawia plamki/plamy(zależy od rasy)krwi czy jak?
Moja Luna krwawiła jeszcze 4 dni po cieczce-nie była dopuszczana,bo jest bez papierkow-ale wet ja zbadal i jest wszystko ok-po prostu palmienie jej tjk.sie przeduzylo...
czy ktos z was mial przypadek poronienia?

• 2 months later...
Posted

[quote name='megi82']przepraszam,że podnoszę może nie potrzebnie ale przeglądam dział po dziale tego forum i...nawet nie wiedziałam,że może wystąpić poronienie(jak już pisałam wcześniej-i tu jest chyba 1 przykład-ja nie nadaję sie na maluszki).jak to sie objawa?wczesna ciąza to jeszcze jak cieczka jest czy juz po cieczce zostawia plamki/plamy(zależy od rasy)krwi czy jak?
Moja Luna krwawiła jeszcze 4 dni po cieczce-nie była dopuszczana,bo jest bez papierkow-ale wet ja zbadal i jest wszystko ok-po prostu palmienie jej tjk.sie przeduzylo...
czy ktos z was mial przypadek poronienia?[/QUOTE]

dziś nad ranem moja sunia urodziła. to był 54ty dzień ciąży. jeden szczeniak o wadze 20gram urodził się martwy. drugi(40gram) i 3(55gram) urodziły się żywe ale po kilku minutach zmarły. niestety urodziły się za wcześnie i nie miały szans. na szczeście suczce nic się nie stało.

• 3 weeks later...
Posted

[quote name='Agnieszka(Visenna)']do ludzi zabierajacych glos w tym temacie - mam nadzieje, ze macie suki rodowodwe, a nie mnozycie kundli :P[/QUOTE]

Chyba chciałas napisac HODOWLANE ........ bo "rodowodowe" nie oznacza, ze sa równiez hodowlane ......... to jednak róznica ........

Posted

U suki to jak poród się zacznie musi się skończyć.Natomiast kiedyś dawno temu kotka urodziła kocięta było to o wiele za wcześniej urodziły się martwe ,a po 10 dniach urodziła jeszcze raz kotek był żywy ,donoszony i spokojnie przeżył.Mnie to bardzo zdziwiło bo wiem,że u psów coś takiego jest niemożliwe.

Posted

niekoniecznie. zdarza się że staje akcja porodowa jeśli suka się wyciszy. u nas raz tak było. teraz też weterynarz położnik kazał suczkę samą w pokoju zamknąć, żeby miała spokój, bo były minimalne szanse że poród zostanie przerwany. ale niestety nie został, był już za bardzo zaawansowany-rozwarcie szyjki.