Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Prosze o rady jak ma postępować osoba głuchoniema adoptujaca pieska.
Dzisiaj zawoze suczkę do adopcji - jej nowa włascicelka nie słyszy i nie mówi.... Pisze, czyta z ruchu warg - bardzo kocha zwierzęta!
Dom sprawdzony. Jak pomóc? Jak uczyć psa bez komend werbalnych?

Posted

Gwizdek to superpomysl. Wydaje mi sie tez, ze pomocne byloby szkolenie psa podobnie, jak szkoli sie gluche psy? Bo przeciez tak jak one bedzie musial "czytac" sygnaly przekazywane rekami. Wiem ze p. Zofia Mrzewinska (dogomaniaczka!) pisala o tym. Moze pusc jej pytanie na priv? Zycze psiuni i jej pani naj- naj- najlepszego!!!

Sorki za brak polskich znakow - moj maczek nienawidzi polskiego Internetu

Posted

podobno psu latwiej czytac gesty, co również sprawdza się w przypadku Irish zwałaszcza dla komend na odległość

nie wiem jak się szkoli głuche psy, ale w uczeniu psa gestami - z mojego tylko doświadczenia - oprócz ułatwienia dla psa, to nie widze różnicy w samym przeprowadzaniu ćwiczeń bo tak samo jak gestów pies przecież na początku nie zna znaczenia słów. Chociaż ton może pomagać czasami...

Posted

powinno się pracować nad wzrokowym kontaktem, pokazywać gest i drugą ręką pokazywać o co nam chodzi, np. warowanie - ręka do dołu. Zwrócenie uwagi psa- może być właśnie gwizdek lub klepnięcie w nogę lub pstryknięcie palcami. Pies bardzo łatwo wychwytuje gesty i je rozróżnia. Znakiem psa że coś źle zrobił może być klaśnięcie w dłonie i groźna postawa ;)
Z niesłyszącymi psami pracuje się tak samo - na zasadzie gestów.