amikat Posted February 21, 2008 Posted February 21, 2008 Prosze o rady jak ma postępować osoba głuchoniema adoptujaca pieska. Dzisiaj zawoze suczkę do adopcji - jej nowa włascicelka nie słyszy i nie mówi.... Pisze, czyta z ruchu warg - bardzo kocha zwierzęta! Dom sprawdzony. Jak pomóc? Jak uczyć psa bez komend werbalnych? Quote
grazyna9915 Posted February 21, 2008 Posted February 21, 2008 Amikat powiem Ci szczerze że moja Sunia bardziej reaguje zdecydowanie lepiej na komendy pokazywane (gesty), natomiast do przywoływania może dobry byłby gwizdek? Quote
Zofia.Sasza Posted February 27, 2008 Posted February 27, 2008 Gwizdek to superpomysl. Wydaje mi sie tez, ze pomocne byloby szkolenie psa podobnie, jak szkoli sie gluche psy? Bo przeciez tak jak one bedzie musial "czytac" sygnaly przekazywane rekami. Wiem ze p. Zofia Mrzewinska (dogomaniaczka!) pisala o tym. Moze pusc jej pytanie na priv? Zycze psiuni i jej pani naj- naj- najlepszego!!! Sorki za brak polskich znakow - moj maczek nienawidzi polskiego Internetu Quote
AjriszZona Posted February 28, 2008 Posted February 28, 2008 podobno psu latwiej czytac gesty, co również sprawdza się w przypadku Irish zwałaszcza dla komend na odległość nie wiem jak się szkoli głuche psy, ale w uczeniu psa gestami - z mojego tylko doświadczenia - oprócz ułatwienia dla psa, to nie widze różnicy w samym przeprowadzaniu ćwiczeń bo tak samo jak gestów pies przecież na początku nie zna znaczenia słów. Chociaż ton może pomagać czasami... Quote
amikat Posted February 28, 2008 Author Posted February 28, 2008 dzieki za rady - na razie jakoś sobie radzą.... Quote
an1a Posted February 28, 2008 Posted February 28, 2008 powinno się pracować nad wzrokowym kontaktem, pokazywać gest i drugą ręką pokazywać o co nam chodzi, np. warowanie - ręka do dołu. Zwrócenie uwagi psa- może być właśnie gwizdek lub klepnięcie w nogę lub pstryknięcie palcami. Pies bardzo łatwo wychwytuje gesty i je rozróżnia. Znakiem psa że coś źle zrobił może być klaśnięcie w dłonie i groźna postawa ;) Z niesłyszącymi psami pracuje się tak samo - na zasadzie gestów. Quote
Recommended Posts