Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jeszcze sie nie zdarzylo żeby paczka nie doszła. co najwyżej były opóźnienia bo kurierowi było nie po drodze. Poczekajmy cierpliwie. Myślę, że adres był dobry.......

Posted

Saphira gorace podziekowania od p. z Metkowa, chetnie zrobilo by to osobiscie ale w dostarczonej karmie( dzisiaj) jest tylko adres firmy :razz:
Rowniez do mnie dotarlo dzisiaj 32 kg. karmy dla kociat ktora odbiora sobie panstwo w przyszlym tygodniu, a w skarpecie dla zwierzatek pozostalo jeszcze [SIZE=3][B]150 zl.[/B][/SIZE][SIZE=2] Dziekujemy w imieniu panstwa, jestescie wspaniali.:loveu::loveu::loveu:[/SIZE]

Posted

Jeżeli karma jest ze sklepu Szopek w W-wie to to ta ode mnie. Powinno być okolo 25 kg. Jeżeli nie to musimy poczekać. do Przemyśla do Pani Romy jeszcze nie dotarła, a była wysłana równocześnie.

Posted

:crazyeye::crazyeye::crazyeye:
Saphira jesteś cudowna!!!!!!

Ależ państwo muszą być szczęśliwi i wzruszeni, z pewnością nie spodziewali się tego :loveu:

Posted

[quote name='Ulaa']Ciąg dalszy wątku [URL="http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=104591"]Beczka zamiast budy, łańcuch zarośnięty w ciele... Mętków. 1 pies już wolny. - Dogomania Forum[/URL].

Tym razem dotyczy państwa, ktorzy jako jedyni we wsi przemują się losem zwierząt. [B]Mają w tej chwili 18 kotów i 5 psów. [/B]Państwo mają razem 900 zł.... Pan jest architektem, ale jest schorowany, więc dorobi czasem jak da radę.
Mimo słabego stanu zdrowia, podeszłego wieku i ogromnej pracy i kosztów związaych ze zwierzakami, państwo niesamowicie o nie dbają. W mieszkaniu jest czyściej niż u mnie :oops:, zwierzaczki nakarmione, wygłaskane, szczęśliwe. Państwo rezygnują z leków dla siebie, przez co są już w dość ciężkim stanie (zwłaszcza pan).

[B]Najbardziej bulwersujące w tej sprawie jest to, że te zwierzęta zostały państwu niemal "wciśnięte". [/B]Kiedyś działali w pewnej organizacji na rzecz zwierząt . Poświęcili 6 lat swojego życia na opiekę nad kotami w[I] kociarni tej organizacji[/I]. Poproszono ich, by zamieszkali z kotami tam. Zgodzili się, porzucając wszystko (mieszkali w Krakowie). Historia skończyła się tak, że w końcu fundacja się zwinęła, oni znaleźli się z kotami na bruku. Kupili na szybko domek w Mętkowie i zabrali część kotów, które wówczas zostały bez opieki, zamknięte w nieogrzewanym budynku. Nie dali rady zabrać wszystkich.... Pani płakała za Dziaduniem, który nie miał zębów i mu specjalnie gotowała miękkie, a następny państwa kotom tylko suche sypali i Dziadunio umarł z głodu, o co oskarżywli państwa o zagłodzenie! Albo kicia która panicznie bała się innych kotów, a wrzucono ją do stada innych, choć państwo izolowali.... Takich historii jest mnóstwo....

Siedziałyśmy z Hanek i słuchałyśmy tych strasznych historii... Państwo pokazywali nam zdjęcia. Kiedyś mieli charty. Jeździli z nimi na wystawy i próby biegowe, a także odkupywali od kłusowników charty mieszkające przy budach. Mieli najlepsze charty w Polsce swego czasu. Widziałyśmy zdjęcia. Pan był sędzią kynologicznym. To wszystko poświęcili dla maleńkiego domku we wsi, która ich nienawidzi, bo są inni. Bo mają stado niechcianych zwierząt i żyją dla nich....

Pieski i kotki są leczone, sterylizowane, kastrowane. 1 z psów - Kajtek - cierpi na pęcherzycę - chorobę genetyczną (pochodzi ze związku matki z synem od pewnej namnażaczki ze wsi). Cały czas dostaje Encorton, inaczej bardzo cierpi. Jednak długo już nie pożyje i tak.... :-(
Bardzo chcemy pomóc państwu, oni fizycznie nie dają już rady.

[B]Zgodzili się oddać 2 pieski (bo tego z pęcherzycą pewnie i tak nikt nie zechce...) oraz 1-2 kotki (reszta kotów to staruszki).[/B]

Zawiozłyśmy im worki karmy dla kotów i dla psów. Pani miała łzy w oczach dziękując. Chciałybyśmy także pomóc państwu w kupowaniu leków dla Kajtka (bo dom dla niego to marzenie chyba nie do spełnienia...) oraz środków na odrobaczenie, odpchalnie, itd. oraz żwirku dla kotów (obecnie zalatwiają się do trocin - nie wszystkie koty wychodzą, ponieważ kilka jest dzikich a w dodatku chorych).

Hanek ma fotki, więc jak wstawi to opiszemy wszystko.

[B]To smutne, że ci państwo poświęcili całe swoje życie pomocy zwierzętom, a teraz kiedy sami potrzebują pomocy, wszyscy się od nich odwrócili! Są wykształceni, mieli normalne życie. Zostali wykorzystani z powodu dobrego serca i prawdziwej, szczerej miłości do zwierząt!!!! A teraz żyją niemal na marginesie społecznym.... Proszę, pomóżmy im i ich zwierzaczkom, dla których żyją.... [/B]

[B][COLOR=red]fotki na str. 2 i 3[/COLOR][/B]

[B][COLOR=red][SIZE=3][COLOR=blue]Pilne potrzeby:[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/B]
[LIST]
[*][B][COLOR=red][COLOR=black]koce, kołdry, poduszki, legowiska dla zwierząt[/COLOR][/COLOR][/B]
[*][B][COLOR=red][COLOR=black]żwirek i kuwety dla kotów[/COLOR][/COLOR][/B]
[*][B][COLOR=red][COLOR=black]karma dla psów i kotów, ryż, makaron[/COLOR][/COLOR][/B]
[*][B][COLOR=red][COLOR=black]środki czystości[/COLOR][/COLOR][/B]
[/LIST][B][COLOR=red][COLOR=blue]Leki dla Kajtusia z pęcherzycą:[/COLOR][/COLOR][/B][COLOR=red]

[/COLOR]
[LIST]
[*][B]zostały kupione dzięki pomocy dogomaniaków!!! :multi: Dzięki tej pomocy także, Kajtuś został zabrany do specjalisty weta - detmatologa (dr Olender) i ma nowe leczenie!!! Jest ono w trakcie, więc prosimy o dalszą pomoc.[/B]

[/LIST][B][COLOR=red][COLOR=blue]Leki dla państwa - na serce i ciśnienie (nie wiem jak się pisze nazwy..)[/COLOR][/COLOR][/B][COLOR=red]

[/COLOR]
[LIST]
[*][B][COLOR=red][COLOR=black]Enrenal 5 i 10 (Enerenal)[/COLOR][/COLOR][/B]
[*][B][COLOR=red][COLOR=black]Sekral (Secral)[/COLOR][/COLOR][/B]
[*][B][COLOR=red][COLOR=black]Tertensif (lub Tertensiv)[/COLOR][/COLOR][/B]
[/LIST][COLOR=red]
[B][COLOR=red][COLOR=blue]Wpłaty na pomoc dla państwa prosimy kierować na konto fundacji:[/COLOR][/COLOR][/B][COLOR=red]

[/COLOR][/COLOR][CENTER][FONT=Tahoma][SIZE=2]Fundacja Pro Animals - Na Pomoc Zwierzętom[/SIZE][/FONT]

[SIZE=2][FONT=Tahoma]ul. Żeromskiego 6, 32-500 Chrzanów[/FONT][/SIZE] [/CENTER]
[FONT=Tahoma][COLOR=black]P[/COLOR][/FONT][FONT=Tahoma][SIZE=2][COLOR=black]KO BP Oddz. I. w Chrzanowie 24 1020 2384 0000 9502 0095 0717[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[CENTER][B][COLOR=red][COLOR=blue]koniecznie z dopiskiem "dla państwa z Mętkowa".[/COLOR][/COLOR][/B][COLOR=red][/CENTER]

[CENTER][B][COLOR=red]________________________________________________[/COLOR][/B]
[B][COLOR=red][COLOR=magenta]PROSIMY O WSTAWIANIE BANNERKA W PODPIS:[/COLOR][/COLOR][/B][COLOR=red]
[/COLOR][/COLOR][B][URL="http://www.dogomania.pl/forum/f28/starsi-panstwo-przygarneli-18kotow-5psow-wies-ich-wyklela-metkow-c-d-fotki-s-2i3-105861/"][IMG]http://images6.fotosik.pl/328/3d08751d5eca021a.png[/IMG][/URL][/B][COLOR=red][COLOR=blue]
[/COLOR][/COLOR][B][COLOR=red][COLOR=blue]________________________________________________[/COLOR][/COLOR][/B][COLOR=red][/CENTER]

[/COLOR]
[I][COLOR=red][COLOR=black](edit: ) Na życzenie grupy osób związanej z fundacją, w której niegdyś działali państwo, nadmieniam, że informacje dotyczące tamtej fundacji pochodzą jedynie od państwa i nie zostały przeze mnie ani nikogo z zewnątrz sprawdzane.[/COLOR][/COLOR][/I][COLOR=red]
[I][COLOR=red]Tym niemniej nie mamy zamiaru tego robić, bo tamta sprawa jest już raczej zamknięta i nie ma sensu wracać do niej i rozdrapywać tylko po to, by potwierdzić czyjąś wersję.[/COLOR][/I]
[I][COLOR=red]Założenie tego wątku i działania związane z państwem mają jedynie na celu pomoc im oraz ich zwierzakom w chwili obecnej.[/COLOR][/I]
[I][COLOR=red]Wątek nie dotyczy tamtej fundacji i jej temat nie będzie już kontynuowany[/COLOR].[/I]

[I][U]Edit 25.05 :[/U][/I][/COLOR][U][COLOR=red][B]Punia ma już domek :)[/B][/COLOR][/U][/quote]

enarenal 5,10mg,sektral,tertensif,

ja zazywam jeszcze do tertensifu kaldyum

Posted

Przykro mi, ale ja lekowo Was nie wspomogę bo nie mam dostępu do tych specyfików :shake: Mogę od czasu do czasu karme podesłać i to też sporadycznie, bo pomagam też na innych wątkach i jak każdy możliwosci mam ograniczone :lol:

Posted

Majku dzieki ze przypomnialas o lekach na cisnienie, mam tego wieksza ilosc i juz sie zastanawialam komu to dac bo ich waznosc konczy sie w przyszlym roku i 2010, a ze panstwo beda u mnie w przyszlym tygodniu to juz ide przygotowac te leki zeby nie ucieklo z glowy. :shake: Juz przygotowalam 300 szt. i dla mnie jeszcze tez zostal zapas na trzy miesiace.

Posted

Ada jak byś tych lekow miała za dużo dla tych Panstwa to są bardzo potrzebne na wątku Pani romy i na wątku Pani Ewy. Oba w moim podpisie.
W obu przypadkach są bardzo schorowane starsze osoby :shake:

Posted

Saphira to byl jednorazowy rzut od mojej mamy dla ktorej te leki sa juz za slabe, i choc ja tez je biore to ten zapas nie zdarzylabym wykorzystac przed terminem waznosci. Oprocz tego to sa tabletki o innej nazwie ale tez na cisnienie dlatego panstwo musza z tymi lekami udac sie najpierw do swojego lekarza w celu zasiegniecia opini.

Posted

przeciez ja wyslalam prenesse zapas na rok - jest to lek lepszy od enarenalu -napisalam jak zamienic i postemplowalam swoja pieczatka ze biore odpowiedzialnosc za to co pisze ,zapas byl na rok dla conajmniej jednej osoby ,byla tez kupa innych lekow ,bylo to pozna wiosna,nie pamietam miesiaca,teraz czytam ze zdziwieniem ze lekow nie ma i znowu enarenal ktory polfarma ma lada miesiac wycofac z produkcji.kartke od panstwa dostalam po raz drugi czyli leki doszly.jesli im nie odpowidaja to ja chetnie spozytkuje gdzie indziej ,moge zwrocic za przesylke.monikusf/mtf zalesie

Posted

ramipril tez moze byc za enarenal i wg mnie maja zapas tego typu lekow do wiosny.tylko indapamidu dalam malo/tertensif/,sectaral jest tani i przestarzaly i powinien byc zamieniony na inny tez mozna niedrogo.po prostu dziwie sie ze leku typu enrenal brakuje bo wyslalam cale pudlo od butow perindprilu.

Posted

Jak znam życie i starszych ludzi, to oni kierują się wyłącznie tym,co napisane na pudełku (nazwy handlowe) i nic innego /zamienniki/ w gre nie wchodzi...ja tak mam ze swoją mama...:shake:

Posted

Tak wiec wszystko jasne, :crazyeye: zajrzyjcie do pierwszego postu, ktory zostal skopiowyny przez majku ktora nie zadla sobie trudu zeby zapoznac sie z watkiem tylko narobila niepotrzebnie zamieszania. :shake: Pani Danusia jak dzis zadzwonila z info ze jutro beda w Chrzanowie u weta i podjada sobie odebrac zakupiona dla kotow karme bardzo sie zdenerwowala jak zapytalam ja o leki, i opowiedzialam jej co ja przeczytalam na forum. Na dzien dzisiejszy nie potrzebuja zadnych lekow na cisnienie bo zapas ktory otrzymali wystarczy conajmniej do wiosny. Dziekuja wszystkim po raz kolejny i jak sami powiedzieli ze karma dla psow od Oleny, karma zakupiona za wasze pieniazki dla kotow wystarczy im do konca roku a nawet jesli chodzi o psy to na dluzej bo oni rowniez gotuja dla zwierzakow cos dla odmiany.
Olena jezeli urzadza Cie te 300 tabletek rimiprilu 5 mg dla twoich podopiecznych to prosze o PW.