zuziaaizuz Posted January 28, 2008 Posted January 28, 2008 Witam;). Mam 7 miesięczną sznaucerkę miniaturkę. Mam nadzieję, że odpowiecie mi na kilka pytań? Bo nie wiem jak sobie z tym poradzić, więc, jak ona je, to skleja jej się sierść na brodzie, i jak jej umyję tą brodę i ona wyschnie to i tak jest cała posklejana i nie wiem co robić żeby ta jej broda była taka ładna? To samo z grzywką, ona ma strasznie mało tych włosów, przybędzie ich? A łapki widziałam jak sznaucerki mają takie fajne kolumienki a moja ma takie posklejane, wypuszczam ją na dwór teraz i jest błoto, więc muszę jej myć te łapki, ale one sie ani nie puszą nic, takie przylizane i chyba ona ma mało tych włosów..Do pielęgnacji chyba wszystko, teraz zachowanie, w domu mnie słucha, przychodzi. Ale jak wyjdzie na dwór i chce ją pogłaskać to mi ucieka, nie chce się dać pogłaskać ani nic, a zawołać nie ma mowy, dopiero za którymś razem, jak już wszystko dokładnie wywącha. Co mam zrobić żeby mi nie uciekała, i żeby przychodziła jak ją wołam? Chyba na razie to wszystko, jak będę miała jeszcze jakieś pytania to myślę, że mogę na was liczyć. :roll: Aha, jeszcze jedno, jak ją czeszę to ona myśli że się z nią bawię i gryzie mi grzebienie, szczotki i ręce jak ją tego oduczyć? Trymowałam ją już raz sama, i nawet nie źle mi to wyszło, z czarnego psiaka sie zrobił taki szarak, ale teraz, na wiosnę, chcę z nią jechać do fryzjera, czego mogę się spodziewać? Co jej fryzjer będzie robił? Quote
Romas Posted January 28, 2008 Posted January 28, 2008 Piesek jest jeszcze bardzo mlody wiec lapki beda jeszcze mu obrastac wlosem o ile ma dobra siersc.Nie wszystkie sznaucery maja taka sama ilosc siersci na lapach. A na codzien malo ktory ma wlosy na lapach spuszone i w slupka,szczegolnie jak mokro jest to kazdemu wlos siada. Brode niestety dosc trudno utrzymac w czystosci szczegolnie jak pies je mokra karme.Niestety trzeba myc szamponem , suszyc i czesac to chyba wszystko co mozna zrobic . Fryzjer moze albo ostrzyc pieska albo wytrymowac i ostrzyc.Trzeba dokladnie wypytac co radzi ,co zamierza zrobic. Niekiedy fryzjer nie chce zeby wlasciciel zostal z psem. bo woli sobie sam radzic. Postawi pieska na takim specjalnym stole ,przypnie smycza do podwieszki i bedzie psa najpierw czesal a potem trymowal lub strzygl.I to wszystko.Na zyczenie moze tez pewno wykapac ale to roznie w roznych salonach. Pies na ogol jest ciutek przestraszony ta obca osoba i pozwala wszystko ze soba zrobic . Ja chodzilam do takiego fryzjera gdzie moglam zostac z psem i trzymac go przy strzyzeniu. Zeby nauczyc pieska przychodzenia na zawolanie najpierw trzeba potrenowac w domu , smakolyczek do reki ,zawolac imie psa i komende np "chodz tu" i jak piesek przybiegnie to nagrodzic.Nagrody wczesniej nie pokazywac. Kilkanascie ,kilkadziesiat razy tak w domu powtarzac w kazdej wolnej chwili.Potem na dworzu tak samo ,zawolac ta sama komenda co w domu ,nagrodzic jak przyjdzie .Jesli nie chce podejsc mozna zachecic odbiegajac i przykucajac. Takie cwiczenia powtarza sie dosc dlugo i zawsze placi sie psu smakiem za przyjscie a z czasem pies wytwarza sobie nawyk przychodzenia na zawolanie i mozna juz tylko dobrym slowem nagrodzic. Trzeba psu pokazac ,ze przychodzenie do wlascicielki jest ciekawsze niz wachanie czy rozgladanie sie za psimi kolegami. Mozna wprowadzci na dworzu rozne zabawy pilka i tym sposobem trzymac psa przy sobie ,bawiac sie z nim. Mlodego psa ktory nie wraca na zawolanie lepiej nie puszczac ze smyczy na ulicy ,bo moze poleciec pod samochod. Zycze powodzenia w wychowaniu i pielegnacji sznaucerka :-) Quote
zuziaaizuz Posted January 28, 2008 Author Posted January 28, 2008 Dziękuję Ci za odpowiedź :loveu: może ktoś jeszcze mi coś poradzi? Będę wdzięczna za każdą radę. :roll: Możecie mi powiedzieć jakim trymerem trymujecie psiaki? Wiem, że taki topic był, ale tam znalazłam wiele nazw i każdy poleca coś innego, więc jak sie w tym nie zgubić :roll: Więc jakbyście mogli mi polecić jakiś dobry trymer i jakbyście wkleili zdjęcia psiaków przed i po trymowaniem tym właśnie trymerkiem? Bardzo proszę, i dziękuję jeszcze raz [B]Romas [/B]za odpowiedź, twoje rady na pewno mi się przydadzą. Quote
Agnieszka K. Posted January 29, 2008 Posted January 29, 2008 Ale jednym trymerem się psa nie zrobi (może inaczej - zalezy co się chce zrobic). JA mam kilka trymerów, i nie mogę wkleic zdjęcia przed i po zrobieniu jakimś trymerem. Ja wyczesuje podszerstek raz na tydzień, tak więc zdjęcie przed i po bedzie niewiele się rózniło (ale tez nie robie tego jednym, tylko 3-4 róznymi trymerami) Quote
zuziaaizuz Posted January 29, 2008 Author Posted January 29, 2008 Agnieszko nie wiedziałam, że to trzeba kilkoma :oops: i raz na tydzień, myślałam, że to raz na 3-4 m-ce... Widziałam kiedyś na zdjęciach, na początku był taki kudłaty, później go ktoś wyczesał, wytrymował i był golutki prawie że, później poprawiony maszynką. Przepraszam za głupie pytanie, ale nie znam sie tak do końca na trymowaniu, mojej suczce, jak lekko wychodziła sierść to palcami wyciągałam i od tego czasu już jest taka szara i jej sierść nie wypada. Teraz na wiosnę chcę z nią jechać do fryzjera... Quote
Agnieszka K. Posted January 29, 2008 Posted January 29, 2008 Zależy, co chcesz zrobic. Jeśli wytrymujesz całego - to znaczy cały włos okrywowy (ten twardy) i ile się da podszerstka (miękki) to pies moze by szary - zależy od koloru jego podszerstka. Później będzie odrastał - i okrywówka i podszerstek. I wtedy - (jak juz będzie można cokolwiek wyjąc) można próbowac wyjmowac sam narastający podszerstek (trymer musi miec króciutkie ząbki) lub kamieniem. Pies będzie wtedy miał wiecej okrywówki. Możesz tez poczekac, aż będzie dłuższy i dopiero wtedy wyjmowac. Jesli pies jest wystawiany, to troche inaczej się go przygotowuje. Musi wtedy wyglądac dobrze (gruntownie trymowany jest 1 max 2 razy do roku), a w czasie między wystawami wyjmowany jest na bieząco podszerstek i ewentualnie przetrymowywany). Innego trymera do wyjecia podszerstka uzywasz, jesli włos jest dłuższy a innego jak jest krótszy, lub jesli juz częśc wyjęłas, a jeszcze widziasz że jest coś do wyjęcia, a trymer już nic nie wyciąga. Ja wyjmuję co tydzień, bo nie chcę żeby był bardzo zarośniety. Ale to tez nie jest regułą - nie każdy pies ma taka sama ilośc podszerstka, psy zarastają w róznym tempie i musisz po prostu sama sprawdzic na swoim psie. Jesli ja wytrymowałaś, tak jak napisałaś, to teraz wystarczy czekac, aż zacznie odrastac. Zobaczysz jak bedzie wyglądac. Tylko - jeśli po Twoim trymowaniu będzie miała szorstki włos - to nie ma potrzeby go ścinania maszynką (niektórzy fryzjerzy tak własnie niestety robią), wystarczy wyjąc podszerstek i nadac kształty łapkom, a podgolic tylko szyjkę i tyłek. A raz na 3-4 miesiące można przeskubac - zależy to tez od koloru Twojej suczki, bo troche inaczej robi sie pieprzaki). Polecany był chyba Trixi z czerwona rączka - dobrze się sprawdza (nie jest tez drogi), przy krótkim włosie tez jest dobry Mars z czarną plastikowa rączką (chyba zmienili wzór, a numeru nie pamiętam), moze tez byc Mars dla sznaucerów. Jak zaczniesz sama robic, to zobaczysz jakiego innego trymera potrzebujesz. Quote
zuziaaizuz Posted January 29, 2008 Author Posted January 29, 2008 Dzięki Agnieszko za rady, moja suczka jest pieprzakiem. A jej się tak jakby filcuje sierść na klatce, i ani tego rozczesać ani nic, bo niestety ma takie loczki. Ale to nic, po trymowaniu moimi palcami sierść miała szorstką, ale długą. Jest duża różnica jak ją teraz głaszcze, włos jest mocny i ładnie przylega. A z tą klatką i szyją chyba będzie musiał sobie poradzić fryzjer. :roll: Agnieszko, i nie tylko, co sądzisz o szamponach firmy Hery? Ja mam na razie taki do mycia z jojobą, zwyczajny, a chciałam kupić jakiś lepsiejszy:lol: Musze jeszcze poszukać o kosmetykach w Sznauceromaniakach, ale tam jest tyle tych stron :roll::roll: Pozdrawiam Quote
Agnieszka K. Posted January 29, 2008 Posted January 29, 2008 Tam gdzie długa jest sierśc trzeba czesac, zeby nie było kołtunów. Jak sie zrobia to trzeba na ile sie da rozczesac (mozna miejsce kołtuna posmarowac odżywką i próbowac rozplątac grzebieniem), a reszte niestety wyciąc. Wiec czesanie to podstawa :) Quote
Irviers Posted January 29, 2008 Posted January 29, 2008 zuziaaizuz Na sam początek wystarczy Ci jeden trymer- tak jak Agnieszka napisala- dobry jest czerwony trixie- ale trudno go od jakiegos czasu dostac (chyba zakonczyli produkcje)- Nie kupuj tych trixie na żyletki!!! tną włos. Najlepiej bierz psine do jakiegos zoologicznego i testuj kazdy trymer po kolei- ten ktory wyciaga najwiecej podszerstka i nie tnie wlosa jest najlepszy dla Twojego sznaucerka. i tym trymerem regularnie wyczesujesz podszerstek. A co kilka miesiecy wyskub suczke do łysa- albo tępym trymerem albo paluszkami :-) Skóra musi byc lysa bez grama podszerstka :-) Quote
zuziaaizuz Posted January 29, 2008 Author Posted January 29, 2008 Dziękuje za rady Agnieszko i MartaReksKiwi ;) Mówicie, że dobry jest Trixie z czerwoną rączką? Czy o taki chodzi? [url]http://www.allegro.pl/item300488468_trixie_trymer_do_krotkiej_siersci_od_s_s_.html[/url] [url]http://www.allegro.pl/item301418748_trymer_trixie_dluga_siersc.html[/url] A podszerstek to jest taki słabszy? Taka miękka sierść tak? A okrywowy jest taki sztywny i łatwo wyłazi? ;) Quote
Irviers Posted January 29, 2008 Posted January 29, 2008 Zuzia, dokladnie tak jak mowisz miekki to podszerstek a sztywny błyszczący to okrywówka. Nie chodzi o taki trymer- ten który pokazałas to tzw grabki (ja do nich przekonania nie mam). Nie mogę znalezc nigdzie tego czerwonego trixie ale wyglądał on tak [url]http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=4484&action=prod[/url] Bardzo mozliwe ze ten vivog będzie dobry (ale tak jak pisalam najlepiej sprawdzic na konkretnym psie) :-) Quote
zuziaaizuz Posted January 29, 2008 Author Posted January 29, 2008 A czy taki na początki będzie ok? Przepraszam za głupie pytania, ale nie wiem co wybrać, a chcę wybrać dobrze... [url]http://www.allegro.pl/item300002010__2362%5D_trymer_profesjonalny_dla_wszystkich_psow.html[/url] Quote
Irviers Posted January 30, 2008 Posted January 30, 2008 Nigdy takiego nie używałam- ale nie wygląda zbyt dobrze. Quote
Elitesse Posted January 30, 2008 Posted January 30, 2008 [quote name='zuziaaizuz']A czy taki na początki będzie ok? Przepraszam za głupie pytania, ale nie wiem co wybrać, a chcę wybrać dobrze... [URL="http://www.allegro.pl/item300002010__2362%5D_trymer_profesjonalny_dla_wszystkich_psow.html"]http://www.allegro.pl/item300002010__2362%5D_trymer_profesjonalny_dla_wszystkich_psow.html[/URL][/quote] ten masakrycznie obcina wlos :shake::shake: od hurtownikow wiem ze trixi juz nie robi tych starych czerwonych trymerow :placz: czasem mozna dostac jakies resztki ich odpowiednikiem sa drogie VIVOGi ( ok 80 zl) albo zdecydowanie tansze noname z USA - dostepne m.in w bialym pudlu na wystawach ( chyba 35 zl) ja VIVOGa kupowalam w niemczech za 10 EUR ale te z pudla sa identyczne ! Quote
zuziaaizuz Posted January 30, 2008 Author Posted January 30, 2008 No cóż, to nie ten... :roll: Na allegro nie ma nic ciekawego niestety...Mieszkam w małej miejscowości i u nas nie ma sklepu zoologicznego :shake: Dzięki za rady, jak pojade z nią do fryzjera to może jakiś sklep znajdę i coś jej kupię, sama już nie wiem...A co do trymerów to co jest ważne? Ilość zębów i ich rozstawienie? Ważne jest żeby ich było dużo, a rozstawienie jak najmniejsze?:oops: Przepraszam ale ja się naprawdę na tym nie znam,znaczy na trymerach, bo jak już to skubałam palcami, a na sznauceromaniakach nie ma nic konkretnego... Quote
Agnieszka K. Posted January 30, 2008 Posted January 30, 2008 Bardzo podobne są też Hauptnera (ale chyba ze stali)- ale tylko je widziałam, nie uzywałam, więc nie wiem. Jeszcze chyba Karlie ma takie jak stary Trixie (Trixie nie ma ofercie nawet na swojej niemieckeij stronie) Quote
zuziaaizuz Posted January 30, 2008 Author Posted January 30, 2008 No to ja się decyduje chyba na to [url]http://www.sklepfilemon.pl/product_info.php?cPath=1_4_30&products_id=47[/url] i na to [url]http://www.sklepfilemon.pl/product_info.php?cPath=1_4_30&products_id=116[/url] Poczytałam, ale jeszcze przemyśle. :roll::roll: A co robicie, że wasze psiaki mają dużo sierści na łapach? Jak je pielęgnować żeby były takie śliczne puszyste i sie nie sklejały?:lol: Quote
Elitesse Posted January 30, 2008 Posted January 30, 2008 grabki karli to pieniadze wyrzucone w bloto niestety mialam w swoich rekach 3 takie urzadzonka u roznych ludzi i co najwyzej moglam sie nimi podrapac po glowie :shake::shake: warto zainwestowac w niestety drozsze grabki marsa i miec z nich jakis pozytek a te zwykle trymery z karliego to : [URL]http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=4246&action=prod[/URL] [URL]http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=4247&action=prod[/URL] Quote
Irviers Posted January 30, 2008 Posted January 30, 2008 Elitesse masz te trymery karlie do ktorych podalas linki? Sprawdzają Ci się? Bo ja jeden taki mam (wydaje mi sie ze taki jaki pokazalas powayzej tzn z bardzo krótkimi i baaardzo ostrymi ząbkami) i u mnie w ogole nie zdal egzaminu- od 2 lat lezy i nicnierobi- nie wyciaga ani grama podszerstka i kaleczy psa. Ale moze to inny model. Quote
Elitesse Posted January 30, 2008 Posted January 30, 2008 nigdy nie mialam takiego - stara kierowniczka sekcji z wroc je polecala jako zamienniki tych trixi :roll: Quote
zuziaaizuz Posted January 30, 2008 Author Posted January 30, 2008 [quote name='Elitesse'] a te zwykle trymery z karliego to : [URL]http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=4246&action=prod[/URL] [URL]http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=4247&action=prod[/URL][/quote] Niestety ich nie mają :-(:-( Trudno, najwyżej poczekam, a czy musze mieć koniecznie i te grabki i ten grzebyk? Czy wystarczy jedno? Quote
Agnieszka K. Posted January 31, 2008 Posted January 31, 2008 Z grabek na razie zrezygnuj, jak bedziesz potrafiła posługiwac sie trymerem i zobaczysz, ze potrzebne sa grabki to wtedy je kup. Poza tym grabkami trzeba wiedziec, co sie chce zrobic, bo bardzo łatwo, tak jak wczesniej napisałam, wyciąc psu dziure (bo one skracaja również włos). Grabki jakis strasznych ilości podszerstka u sznaucera nie wyciągają, duuuuuuuzo więcej wyjmiesz trymeren / trymerami. Jesli mas kupic grabki Karlie lub innej firmy, to lepiej poczekaj i kup porządne Marsa Coatkinga. Quote
zuziaaizuz Posted January 31, 2008 Author Posted January 31, 2008 No to ok ;) Z grabek rezygnuję. Teraz wybiorę jakiś trymer...Bo ten na karusek.pl jest niedostępny..no cóż zobaczymy:roll: Quote
Recommended Posts