Jump to content
Dogomania

Pierwszy i niepowtarzalny FotoBlog Czarnej Flatki TOSCI :)

Recommended Posts

Posted

Jak już mówiłam: dziwne te kury ;) Moja Kluska niedawno próbowała zabić kurę, zdążyła jej tylko pióra wyrwać. Wszystkie uciekały aż się kurzyło. Jak teraz tamtędy chodzimy, to szybko spinkalają na plac :lol: W moim otoczeniu na szczęście nikt nie miał pomysłu zabijać jednego zwierzaka na oczach innych.

• Replies 9.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[QUOTE]W moim otoczeniu na szczęście nikt nie miał pomysłu zabijać jednego zwierzaka na oczach innych.[/QUOTE]no mnie też nei zapraszano do stajni przed zabijaniem zwierząt, ale tak jakoś wyszło:roll:

Posted

[quote name='zerduszko']Na oczach innych zwierzaków :lol: Może te kury są tak poschizowane od tego? Skrajne okrucieństwo :angryy:[/QUOTE]

dziś ewidentnie mam kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem :evil_lol:

To jest wieś, nikt się nie przejmuje uczuciami zwierząt, ważne żeby było zdrowe fizycznie i spasione

Posted

czy suka, ktora jest w zaawansowanej ciąży, siedzi w czyms co sie nazywa kojcem. ma dwie budy po poprzednich psach(z ktorymi ie wiadomo co sie stało nagle), trzeba dodac że budy sa w lichym stanie, poprostu beznadziejne rozlatujace sie deski i niczym nie wylozone. Kojec ma podłoze piaszczyste tylko, około 7x5metrow.
Suka sredniej wielkosci ok.do 50cm w kłębie, krotkowłosa, oczy zaropiałe, smutna. nie reaguje jak przechodze z psami.

Czy taki przypadek nadaje sie do zgloszenia do straży miejskiej? czy powinni cos z tym zorbic? bo co bedzie ze szczeniakami jak sie urodza w tych paskudnych warunkach?

zdjecia chce jutro zrobic, dzis nie wzielam aparatu na spacer.

Posted

[quote name='smallpati']To jest wieś, nikt się nie przejmuje uczuciami zwierząt, ważne żeby było zdrowe fizycznie i spasione[/QUOTE]
Ja się urodziłam i wychowałam na wsi, moi dziadkowie wychowali mnie w szacunku do zwierząt gospodarskich. Nigdy ich nie bili, zawsze dbali żeby miały czysto i komfortowo, a kwestia zabijania też była przemyślana. Wszystkie były ufne i przyjacielskie. Chciały się głaskać, to były głaskane - szczególnie kury w fajny sposób się o to dopominały. A przede wszystkim one się bały... wszystkie wiedziały, że inny ginie. Albo się jest człowiekiem i ma uczucia, albo nie. To gdzie się mieszka nie ma tu nic do rzeczy. Te kury są nienormalne, ale nie ma im się dziwić. Ludzie w obozach koncentracyjnych też mnie uciekali, gdy zabijano innych więźniów.

Posted

Dużą rolę odgrywa gdzie się mieszka, chodzi mi o okolicę, na moich terenach się tak przyjęło niestety. Owszem dba się o to żeby w zagrodach było czysto bo to się wiąże z higieną zwierzaka, nie były też bite ( i to się czasami zdarzało),ale podejście do sprawy śmierci już było takie jak pisałam, zazwyczaj przy samym kurniku stoi kawał drewna i siekierka w wiadomym celu. Nikt tez zwierząt nie głaskał, chyba że ja akurat tam byłam, to niańczyłam :) wszystko co było możliwe.

Jeśli chodzi o twoje porównanie, to proszę nie serwuj przynajmniej przy mnie takimi, mieszkam 10 min od byłego obozu KL Auschwitz- Birkenau, więc moja świadomość jest dość wysoka jeśli chodzi o holokaust. Obozy działały na innej zasadzie niż kurniki, więc niestosowne (nie pod względem że zwierzęta to nie ludzie) jest porównywanie ich do siebie.

Posted

[quote name='smallpati']Dużą rolę odgrywa gdzie się mieszka, chodzi mi o okolicę, na moich terenach się tak przyjęło niestety.[/QUOTE]
Ludzie wszędzie są tacy sami. Ale każdy ma swój rozum. Na moich terenach przyjęło się puszczać psy samopas, karmić resztkami, topić 2xrok szczeniaki, nie szczepić i nie leczyć. Ja jakoś robię inaczej.

Pewne reakcje są takie same u ludzi i u zwierząt, jakby człowiek nie zadzierał nosa. Szczególnie dotyczy to sytuacji nienormalnych. To co się dzieje w masowym chowie zwierząt, wygląda prawie identycznie jak syt. ludzi w obozach. Nie ma co się poruszać, że zwierzaki również przeżywają i czują.

Posted

Każdy ma swój rozum, ale bądźmy szczerzy, większość dzieci wynosi wartości z domu, oczywiście niektóre się wybijają i robią wszystko na przekór by nie być jak rodzicie, ale nie z powietrza się biorą dzieci alkoholików którzy robią dokładnie to samo itd. Wszystko zależy od człowieka zgadzam się, ale weźmy np. dziecko które bierze całkowicie przykład ze swoich rodziców, w każdym wypadku bierze przykład (znam takie osoby) ono będzie robiło dokładnie to co rodzice.
Odbiegamy już nieco od tematu :evil_lol:

Ja nie kwestionuje tego że zwierzęta odczuwają ból i że są trzymane w podobnych warunkach jak w obozach bo tak jest, tylko że dla mnie niektóre porównania nie są smaczne, a porównanie obozu koncentracyjnego do chowu zwierząt dla mnie takie jest, ale to nie kwestia tego że uważam zwierzęta niegodne takiego porównania czy coś w tym stylu, po prostu, codziennie przejeżdżam obok byłego obozu, byłam w nim milion razy, szkołę w której studiuję budowali więźniowie, park do którego chodzę z psem był kiedyś podobozem KL Jawischowitz, moja całe życie praktycznie przeplata się z ta historią i ma to dla mnie duże znaczenie.

Posted

Masz rację osobowość kształtuje rodzina i środowisko. Dlatego zawsze warto powiedzieć kilka słów mniej świadomym. A nóż dotrze ;)

Moje całe życie kręci się w okół zwierzaków i poprawy ich losu i to ma dla mnie ogromne znaczenie :p

Ale OT :crazyeye: ;)

Posted

[quote name='zerduszko']Masz rację osobowość kształtuje rodzina i środowisko. Dlatego zawsze warto powiedzieć kilka słów mniej świadomym. A nóż dotrze ;)

Moje całe życie kręci się w okół zwierzaków i poprawy ich losu i to ma dla mnie ogromne znaczenie :p

Ale OT :crazyeye: ;)[/QUOTE]

jesli dostarczy sie odpowiedniej motywacji do działania, do zmiany wtedy może powoli dotrzeć. Ale ot tak poprostu- szczerze wątpie. Ludzkie nawyki silnie zakorzenione sa trudne do odkrecenia przez kilka rozmow niby mających uświadamiać...

Posted

[quote name='betty_labrador']jesli dostarczy sie odpowiedniej motywacji do działania, do zmiany wtedy może powoli dotrzeć. Ale ot tak poprostu- szczerze wątpie. Ludzkie nawyki silnie zakorzenione sa trudne do odkrecenia przez kilka rozmow niby mających uświadamiać...[/QUOTE]
otóż to, próbować nie zaszkodzi, ale często jest tak że tłumaczy się a efektów nie widać, co z tego że ja trułam że zwierze też odczuwa ból, jak wszyscy mieli mnie w głębokim poważaniu. Bądźmy realistami, nie zawsze się wszystko da zrobić i są rzeczy niemożliwe, spróbuj np. nakłonić mojego ojca żeby nie jadł mięsa, mimo że toleruje mój wegetarianizm to w życiu sam by nie zmienił diety.

Posted

[quote name='smallpati']otóż to, próbować nie zaszkodzi, ale często jest tak że tłumaczy się a efektów nie widać, co z tego że ja trułam że zwierze też odczuwa ból, jak wszyscy mieli mnie w głębokim poważaniu. Bądźmy realistami, nie zawsze się wszystko da zrobić i są rzeczy niemożliwe, spróbuj np. nakłonić mojego ojca żeby nie jadł mięsa, mimo że toleruje mój wegetarianizm to w życiu sam by nie zmienił diety.[/QUOTE]

no właśnie.. to wiele wyjaśnia. Najlepiej jak kazdy sie zajmuje soba, uznajac prawo innych do robienia po swojemu.
Tylko co jak sie tym robieniem po swojemu krzywdzi innych? i ludzi bliskich /niebliskich i zwierzeta? Nie mogąc wtedy dotrzeć mozna popaść w obojętność czy też wyuczona bezradność. Najgorsza jest odczuwana bezsilność.

Dzwonilam do Straży dla Zwierzat, opisalam przypadek suni u mnie na wsi. Obiecali ze podjada za kilka dni. Ciesze sie ze sie zainteresowali.

Posted

Mam nadzieje że przyjadą.

Ja sama kiedyś narobiłam larma w SM, za to że nie patrolują okolicy a pełno psów biega bez smyczy, to było po incydencie gdzie pies się rzucił na Moli i nie mogłam, włącznie z moim tatą ich rozdzielić :shake: SM obiecała że będzie więcej patroli, ale do dziś (było to chyba 2 lata temu) nie widziałam ani jednego patrolu w mojej okolicy :shake: także sceptycznie podchodzę do tego co oni mówią

Posted

[quote name='smallpati']Mam nadzieje że przyjadą.

Ja sama kiedyś narobiłam larma w SM, za to że nie patrolują okolicy a pełno psów biega bez smyczy, to było po incydencie gdzie pies się rzucił na Moli i nie mogłam, włącznie z moim tatą ich rozdzielić :shake: SM obiecała że będzie więcej patroli, ale do dziś (było to chyba 2 lata temu) nie widziałam ani jednego patrolu w mojej okolicy :shake: także sceptycznie podchodzę do tego co oni mówią[/QUOTE]

kurde ale sie staraja? ciekawe za co im płacą. mam nadzieje ze SDZ jest inna. bardziej obowiązkowa.