Jump to content
Dogomania

Dlaczego warto adoptować psa ze schroniska? Metamorfozy str 1-2. Zdj str 329-331.

Recommended Posts

Posted

Wydaje mi się, że to duże ryzyko, bo my psa nie znamy, aż tak dobrze.
U nas się psów nie socjalizuje, pies przebywa krótko w schronisku, jeszcze na pewno nie zapomniał, jak to w normalnym życiu bywa, ale czy było ono normalne, jeśli go porzucił ktoś przywiązując do drzewa?

• Replies 3.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Anuś co do tekstu jesteście kryte...Nikt nie ma prawa do psa.
Jednakże...jeśli sprawdzicie dom i uznacie, że ktoś kliknął pod wpływem emocji niemniej wart jest uwagi to do Was należy decyzja!!!

Hm...mam mieszane uczucia i nie potrafię doradzić, nie chcę nikogo skrzywdzić wątpliwościami, jakie mi głowa tworzy, co do tego konkretnego przypadku, tu raczej nie ma wyjścia i bezwzględnie dom powinien być sprawdzony...Warunki??? Rola, jaką Ci Państwo chcą przypisać psu (członek rodziny ku zadowoleniu i psa i dorosłych i dzieci, czy zabawka, dla dzieci, które są pokrzywdzone stanem zdrowia)???...Hm...ciężki temat...

Posted

[quote name='ANETTTA']ale to nie wszystko

od szajbusa tez kupili psa ...benia
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=290169334

to co ktos kupuje hurtem minuta po minucie .......

cos tu smierdz .....aleb to jakas produkcja smalcu handel psami ....a moze potrzebe sa do walk psów do szkolen .....dla innych ...bidne nikt by ich nie szukał nie sprawdzał .....

:angryy:...no to dałaś mi ognia z zasianiem niepokoju...3majcie rękę na pulsie, dając obwarowanie jak cytat Ocelot niczego nie sprzedałyście niezależnie od tego, kto i gdzie sobie kliknął....

Posted

zapis w allegro nie ma znaczenia w przypadku zakupu za 1 zł ...co najwyzej dostałabym negatywa .....aukcja jest na nowo wystawiona .......
oni kupili hurtem te 3 psy o ktorych wiemy a ile mozgło byc co nie wiemy

to kos nowy o niku patima14 (0):
uwaga na tego nika

Posted

Napiszę może brzydko ale jeśli psy by miały być na cokolwiek z Twoich sugestii to klikając i kupując w ten sposób mogą sobie "pocałować misia
w pompę" i wara im od psów. Nie dopełniono warunków aukcji i basta...

Posted

Zerknęłam w podaną aukcję Szajbus! Zrobiona b. dobrze. Była prośba o nielicytowanie. Jeśli nikt nie dzwonił, nie prosił o zgodę, słowem nie zrobił żadnego ruchu, o jaki wystawiający prosił, to bez obaw, jego brocha, że sobie kliknął.

Posted

Podaje adres schroniska.
Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt
Tomaszów Mazowiecki, ul. Kepa 3
Tel./fax: (44) 724-69-87
Wolontariatu jako takiego nie ma. Na razie zgoda tylko na zdjęcia.
Przed Bożym Narodzeniem byla też tam suka HS mix z wilkiem, przepiekna, ale nie wiem czy jeszcze jest.

Posted

ocelot napisał(a):
O to właśnie chodzi. Zwłaszcza, że w naszym schronie sie mow adopcyjnych nie pisze.

miejmy nadzieje ze dla nich jest za daleko a wy obserwujcie czy benio dalej jest

w aukcji telefon podany jest do was moi drodzy i do mnie wiec to my odbierzemy tel

Posted

ANETTTA napisał(a):
no tak ale jak podjada do schronu to zabiora psa i tyle mozemy my go cmoknąć ...aby sie tak nie stało

Jeśli tak i każdy ot tak może sobie podjechać do schroniska, wziąć psa, bo tak chce i uwolnić schronisko od problemu to...,i nawet nie podpisywać umowy adopcyjnej, robienie aukcji w ogóle mija się z celem, bo tak czy owak nikt nie zabezpieczy psa przed zgarnięciem w dowolnym celu.

Czegoś tu nie rozumiem. Nie ma umów adopcyjnych (fakt jest faktem, że hm...aukcja taka czy inna nie chroni przed adopcją, wcześniej mi do łba to nie przyszło, bo nie do Was należy jak rozumiem decyzja, niestety), to jaki dokument podpisują ludzie zabierając psa ze schronu, jak są weryfikowani przez kierownika???

Jeśli obwarowanie aukcyjne nie broni psa, bo kto chce to i tak go weźmie, to w tym wypadku z aukcji robi się wystawka psów na przysłowiowy żer.
Broń Boże to nie zarzut, że zrobiłyście allegro, nic z tych rzeczy!!!!
Dzielę się tylko z Wami tym co myślę,a po tym co poczytałam to już wyraźnie martwię... Z drugiej strony po co komuś ślęczeć na allegro
i bawić się w licytację jeśli może podjechać do schronu
i powiedzieć "Panie Kierowniku biorę tego, tego i jeszcze tego"...???

Sytuacja aukcji, apelów, takich np. jak tych na dogo, zawsze stworzy niebezpieczeństwo, że psem zainteresuje się ktoś niepożądany.
Brak mi tu współpracy kierownika i Was, ludzi chcących pomóc zwierzakom.
On np. powinien wiedzieć o takiej aukcji charytatywnej na allegro, co więcej, raczej, jak sądzę wyrazić zgodę na nią, wtedy niezależnie kto wbrew opisowi by sobie coś tam zalicytował, to kierownik mógłby go utrącić - bo wiedziałby o aukcji, znał jej standardowy opis, wiedział, że zgłasza się dana osoba, która nie dopełniła warunków opisanych aukcyjnie
czyli, że sprawa może być niepokojąca.

Może jest to poprostu nadwrażliwość, tak patrząc z drugiej strony???
Czy te psy zostały zalicytowane przez jedną i tę samą osobę?

Posted

zobaczymy co bedzie alej ludzie ci z racji tego ze kupili przylecial mi adres ich i dane ...mieszkaja w jakiejs wisi ...w goglach znlazłam dolnoslaskie i malopolskie miejmy nadzieje ze dla nich za daleko ...

ale przy okazji bycia w schronir mozecie nadmienic o takim zajsciu ......aby taki kier schroniska wiedział

Posted

ANETTTA napisał(a):
zobaczymy co bedzie alej ludzie ci z racji tego ze kupili przylecial mi adres ich i dane ...mieszkaja w jakiejs wisi ...w goglach znlazłam dolnoslaskie i malopolskie miejmy nadzieje ze dla nich za daleko ...

ale przy okazji bycia w schronir mozecie nadmienic o takim zajsciu ......aby taki kier schroniska wiedział

Wybacz proszę, że nie pomyślałam wcześniej o tym, co już napisałam powyżej...Hm...o tego typu aukcje rzeczywiście spokojni mogą być tylko właściciele psa. Dobry pomysł z wprowadzeniem kierownika w temat, delikatnie, by nie czuł się urażony, czy pominięty. Tak czy owak to on ma decydujący głos i mam nadzieję, że w razie czegoś będzie to głos dla dobra psa.
Ostatnio, a propos Waszego schroniska, prześledziłam raz jeszcze całość wątku i widzę/ podziwiam, jak bardzo się staracie coś z tego wszystkiego wykrzesać. Tak naprawdę wymarzoną sytuacją byłaby pełnia Waszej współpracy z kierownikiem, wspólny front. Inaczej to zawsze będzie szarpaniną i to przypieczętowaną bezradnością i rozżaleniem. Kierownik powinien docenić Wasz wysiłek, bo mając w pewnym sensie związane ręce i tak robicie ogromnie dużo...

Posted

Majga masz rację. Niestety planowałam w tę sobotę pojechać do schroniska, ale nie dam rady. Teściowa do mnie przyjeżdża, niestety.
Ale zadzwonię do niego jutro i spytam się o zgodę na allegro, tak będzie polityczniej i w zasadzie to "Jego" psy, prawda?

Posted

Strzeżonego Pan Bóg itd...Ocelot, zrób tak jak piszesz...Olśniło mnie za późno, raz jeszcze przepraszam...Chcecie i robicie co w Waszej mocy (chylę czoła, szczerze i bijąc głową w glebę), a nawet ponad...trzeba jednak się obwarować/ asekurować/ przewidywać...Kierownik powinien wiedzieć, bo tylko wtedy świadomie i bez poczucia bycia pominiętym (allegro), powie "tak" albo "nie"...

Posted

ok ale mozesz nadmienic ze cos takiego mialo miejsce przy zakupie beni ......i gdyby mu ktos wyjechała z taka inf .....no to trzeba pomyslec ....a nie mow ze to dotyczylo tego benia

Posted

ANETTTA napisał(a):
ok ale mozesz nadmienic ze cos takiego mialo miejsce przy zakupie beni ......i gdyby mu ktos wyjechała z taka inf .....no to trzeba pomyslec ....a nie mow ze to dotyczylo tego benia

Racja, bo jakby sprawa przybrałam zły obrót to jesteście wobec niego
w porządku...

Posted

Dzisiaj telefonicznie kierownik był niedostępny.
Ale w poniedziałek zadzwonię. Choć wydaje mi się, że nie będzie w tym wypadku miał nic przeciwko. On i tak uważa, ze ogłaszanie psów w Internecie nic nie da.

Posted

jakis tyfus do mnie napisał meila ze szuka psów husky czy coli jako partnerki dla kawalerów ktore ma i czy suki w schronisku w tomaszowie sa sterylizowane ......odp mu ze niestety ale sa.:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:...a rozmnaza sie tylko psy rasowe i to nie wiem po co ...... ***** mac szlag mnie trafia jak takie debile pisza ......