rallyart Posted April 14, 2004 Posted April 14, 2004 co prawda przecztalam dzis wszystkie posty dotyczace cieczki, ale wciaz nie jestem pewna jednego :roll: a mianowicie kiedy jest okres plodny u suczek, po 21 dniach jak ustapia krwawienia czy w czasie plamienia tak pomiedzy drugim a trzecim tygodniem? Quote
PATIszon Posted April 14, 2004 Posted April 14, 2004 Moment plodny wypada miedzy 9 a 13 dniem trwania cieczki. Tak podaja ksiazki, ale dla bezpieczenstwa ja wolalam uwazac na suke od poczatku do konca cieczki. Quote
rallyart Posted April 14, 2004 Author Posted April 14, 2004 a krwawienie mniej wiecej kiedy ustaje, po 21 dniach czy wczesniej? Quote
Gosia Posted April 14, 2004 Posted April 14, 2004 A tak naprawdę to każda suka ma inaczej i nie sposób się zorientować. Ja chcesz to wiedzieć, to trzeba zbadać krew pod kątem progesteronu. A i tak przy następnej cieczce może być inaczej. Takie czasy... Gosia Quote
rallyart Posted April 14, 2004 Author Posted April 14, 2004 czyli teoretycznie powinnam ja trzymac pod kluczem, czyt. na smyczy, do konca kwietnia? (zaczela plamic w ta sobote co byla) Quote
tufi Posted April 16, 2004 Posted April 16, 2004 Ja juz mam dosc... 23 03 Bunia dostala cieczke, 30 03 Bercia. Bunia skonczyla plamic po jakichs 10-12 dniach, Bercia dzis ma 17 dzien... I wiem, ze skonczy sie to najwczesniej za tydzien... Ale to jej ostatnia cieczka, za dwa miesiace pojdzie pod noz - choc okropnie sie tego boje... Nie dam jednak rady wytrzymywac cieczki co 5,5 miesiaca i trwajacej kolejny miesiac... Ja zaobserwowalam, ze najbardziej plodne dni Bercia ma ok. 8-10 dnia - wtedy mam kotke podczas rui, a nie suczke w domu ;) Quote
Flaire Posted April 16, 2004 Posted April 16, 2004 Ja zaobserwowalam, ze najbardziej plodne dni Bercia ma ok. 8-10 dnia - wtedy mam kotke podczas rui, a nie suczke w domu ;)A jak zaobserwowałaś? Bo jedyny skuteczny sposób to badania progesteronu. Wszystkie inne sposoby okazują się mało wiarygodne... :( NB, 8-10 dzień to wyjątkowo wcześnie i raczej mało prawdopodobne jeżeli potem jeszcze tak długo krwawi. Quote
Katerinas Posted April 17, 2004 Posted April 17, 2004 Może Tufi chodzi o to jak suka się zachowuje? :hmmmm: U nas Saba jak miała cieczki (teraz jest już po stertylce) to można było mniej więcej wydumać kiedy ma dni płodne (chyba?). Nie znaczy to, że nie uważaliśmy całe 21 dni. Ale wyglądało to tak: Początek cieczki - Saba mało zainteresowana innymi psami (jak zwykle zresztą :roll: ), odganianie psów. Około 9-14 dzień cieczki (mniej więcej) - każdy pies to super amant, z każdym się przywitała, do każdego oczka jej się śmiały; ogon podnoszony do góry, na boki (różne pozycje jakich normalnie nie przyjmuje :lol: ), doopcia wystawiana ... :lol: dosłownie szał ciał. Po około 15-16 dniu znów odganianie psów. U Gaji która nie jest sterylizowana, przeżyliśmy dopiero 2 cieczki (ma co 9 miesięcy). Też podczas środkowego okresu Gaja wyczyniu cuda z ogonem aby no... podstawić się amantowi. Ale jest to u niej mniej wyraziste zachowanie niż bywało u Saby. Oczywiście nie jest to wiarygodny sposób. Tylko takie z własnego podwórka obserwacje. :) Quote
Flaire Posted April 17, 2004 Posted April 17, 2004 Oczywiście nie jest to wiarygodny sposób. Tylko takie z własnego podwórka obserwacje. :)No właśnie... A jak się zrobi badania, to z reguły się okazuje, że ten najpłodniejszy okres jest później... Z drugiej strony, psie niasienie potrafi sobie w suce czekać na jajeczka nawet tydziń, więc...Krótko mówiąc, uważać trzeba cały czas, bez względu na zachowanie suki czy samców. Quote
Katerinas Posted April 17, 2004 Posted April 17, 2004 (...)Krótko mówiąc, uważać trzeba cały czas, bez względu na zachowanie suki czy samców. Dosłownie :) Nic dodać, nic ująć :) Quote
Recommended Posts