Ada-jeje Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 Tak doczytalam sie ze jest dany na forum owczarkow, nie wiem tylko czy Anashar dal go na OwP bo w ktoryms poscie przeczytalam ze mial go tam oglosic, ale nie potwierdzil tego. Quote
fizia Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 Tu jest wątek na owczarek.pl [URL]http://www.owczarek.pl/forum/forum_posts.asp?TID=12365[/URL] Quote
Ada-jeje Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 Dziekuje Fizia przeczytalam wszystko i ktos pod nickiem gigi 44 pyta o firme ochroniarska ja nie zapamietalam nazwy firmy ale moge podac nr.tel.do tej firmy jak rowniez nazwisko kierowniczki, oczywiscie na PW. Quote
fizia Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 Ada-jeje jeśli nie jesteś zarejestrowana na owczarku, to napisz mi PW z ta informacją, a ja przekaże - mam tam konto (jako Alma :) ) Quote
Ada-jeje Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 Moze do srody znajdzie sie chetny w przeciwnym bowim razie mozemy mu tylko DT u met zaoferowac, ale dla Sorbona to nie jest zbyt dobre wyjscie bo on juz swoja starosc raczej w domu spedzic powinien a nie na zewnatrz gdzie z jego chorymi stawami (zalozmy ze to sie potwierdzi) dalej w kojcu u met spedzic. Mysle ze u met dla psa to jest wyjscie tylko na juz. Quote
met Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 ja nie mam kojcow :) jest dom i stajnia - jedno i drugie cieple. gdyby przyjechal i zgodzilby sie z Prestem i Dingusiem (oba to staruszki onkowate), to ma miejscowke w chacie Quote
marola Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 Rozumiem, że piesek nie został uśpiony i ma szansę na dom? Swoją drogą osmio letni pies, nie jest aż taki stary. Mój Lord owczarek, który odszedł za TM rok temu był z nami 15 lat. Moim zdaniem coś nie "gra". Skoro tego pieska chciano uspać, to warto się zastanowić czy takie praktyki nie są stosowane nagminnie w stosunku do poliyjnych psów? :shake: A jeśli są, to ile piesków traci w taki bezsensowny sposób życie...? Może warto, jeśli ktoś ma znajomosci w mediach lub prasie, podpowiedzieć redaktorom taki temat, może któregoś to zainteresuje i przeprowadzi dziennikarskie śledztwo, a potem opisze proceder (jeśli taki jest). Quote
Ada-jeje Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 met musisz wziasc rowniez pod uwage koty, Sorbon w zadnym wypadku nie toleruje kotow. Kot w poblizu Sorbona to smierc dla kota. Quote
desdemona Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 w ogole jestem zdziwiona, ze pies mial zostac uspiony. przeciez nie jest stary. coz to dla psa 8 lat??? moja mama ma 9 letnia sunie i w zadnym wypadku nie mozna jej nazwac stara! a jestem tym zdziwiona dlatego, bo znam kogos, kto swojego czasu wzial do domu psa, ktory pracowal w policji. tylko ze tu sytuacja byla inna, bo pies stal sie agresywny i do dalszej pracy w policji juz sie nie nadawal. cos sie ponoc na sluzbie wydarzylo i to go tak bardzo diametralnie zmienilo. pies juz do konca zycia byl agresywny ale do konca swoich dni mial dom. Quote
Peter Beny Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 [B]Marola : [/B]Moim zdaniem coś nie "gra". Skoro tego pieska chciano uspać, to warto się zastanowić czy takie praktyki nie są stosowane nagminnie w stosunku do policyjnych psów? :shake: Ten pies już nie pracował w policji , tylko w firmie ochroniarskiej ;) Natomiast znam historie kilku psów policyjnych i wiem , że jak mija już czas kiedy pies może pełnić służbę , to przeważnie trafia do domu przewodnika na emeryturę lub jeżeli nie ma takiej możliwości (przewodnik) , to szuka mu się ciepłego domku na emeryturę . Niestety Sorbon nie miał takiego szczęścia :-(:-( Szukajmy domku , który zapewni mu godną psią emeryturę , on wcale nie jest stary , tyle że do służby czynnej już się raczej nie nadaję ;) Jak się go podleczy to może być jeszcze dużo lat wiernym przyjacielem i stróżem domu :multi::multi: Quote
xxxx52 Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 To jest SKANDAL jak w Polsce latwo uspic psa!!!!!!!!!!!:angryy: przeciez jest zabronione usypianie zdrowych zwierzat!Klania sie etyka lekarska!lekarz wet.usypiajacy zdrowe zwierzata,czy zwierze powinien poniesc kare! Quote
Ulaa Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 [quote name='desdemona']w ogole jestem zdziwiona, ze pies mial zostac uspiony. przeciez nie jest stary. coz to dla psa 8 lat??? [/quote] U psów użytkowych to normalne, 8 letni pies przestaje być używany. Również psy wystawowe w wieku 8 lat przechodzą do weteranów - a więc to taki psi wiek emerytalny. Quote
Ada-jeje Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 Wiek emerytalny to nie znaczy smierc !!! Chyby ze czlowiek ktory przechodzi na emeryture juz tez powinien konczyc swe zycie. Quote
Ulaa Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 A gdzie mowa o umieraniu? Przecież psów wystawowych emerytów też się nie usypia. Quote
Ada-jeje Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 Tak tylko ze to sa psy albo u dobrych chodowcow albo u osob ktorzy sa dumni z posadania psa ktory bral udzial w wystawach. W tym jednak wypadku byl to pies to pracy a nie do wystaw. Quote
Ulaa Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 Wystawy to też praca i to bardzo ciężka. Dla mnie bez różnicy - emerytura dla psa załużona jest w obydwu przypadkach. Quote
xxxx52 Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 Ulla-wiesz co robia hodowcy z psimi emerytami ,sprzedaja na bazarach ,jarmarkach zeby dalej plodzily wielorasowe:angryy::mad::mad::mad:Juz wiele takich wykupilam lub znalazly sie pod skrzydlami innych org..Zostaly wykastrowane ,i musilismy duzo czasu poswiecic zeby pieski byly socjalne.Jednego w najciezszym stanie zatrzymalam u siebie w domu,bo nawet mial byc uspony.Psy ten nawet chore sa pokrywane i sa to urzadzenia do rozradzania!!!!!!!!! Mowie nie o jednym hodowcy:mad::mad::mad::mad::mad: od tego czasu wystapila u mnie alergia na hodowcow;) Quote
Ulaa Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 Ja nikogo takiego nie znam osobiście, u wszystkich znajomych hodowców (a jest ich wielu, i to różnych ras) psy mają emeryturkę. O przypadkach takich jak piszesz i innych słyszałam tylko lub czytałam (oczywiście wierzę, że tak może być, bo człowiek to potwór zdolny do wszystkiego). A ponieważ nie zetknęłam się osobiście (na szczęście) nie powielam plotek na zasadzie "jedna pani drugiej pani", bo uważam, że wrzucanie wszystkich hodowców do jednego wora jest nie fair. Także na wystawach wiele razy spotykałam kilkunastoletnie nawet pieski staruszki w doskonałej formie, wypieszczone, kochane. Wolę myśleć, że tak właśnie jest, bo moje ulewanie jadu i tak w niczym nie pomoże :-( dość nerwów na co dzień. Konkluzja z tego jedna - każdy pies, niezależnie od pracy, którą wykonywał, zasługuje na szczęśliwą emeryturę, bo poświęcił całe swoje życie, by spełnić wymagania człowieka. Jednak w Polsce nawet ludzie nie mają godnej emerytury, a co dopiero psy :shake: Quote
Ada-jeje Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 xxxx52 nie mozemy wszystkich chodowcow wrzucac do jednego wora, my akurat mamy stycznosc z chodowcami ktorzy nam pomagaja i mowmy tylko o takich chodowcach a nie o tych ktorzy w tym zwiazku sa czarnymi owcami, zas o tych chodowcach o ktorych ty piszesz to wlasnie sa czarne owce i dla mnie osobiscie nigdy nie byli chodowcami tylko psy sluzyly im jako narzedzie do robienia kasy. A moze jeszcze na dodatek byli to pseudochowcy o ktorych my nawet slyszec nie chcemy bo wiadomo co chcielibysmy takim zrobic. :mad::mad::mad: Quote
xxxx52 Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 ciesze sie ,ze macie takie szczescie ,bo ja mam stycznosc z........:mad::mad:i walcze jak lwica;) Quote
AMIŚKA Posted December 2, 2007 Posted December 2, 2007 [quote name='xxxx52']Ulla-wiesz co robia hodowcy z psimi emerytami ,sprzedaja na bazarach ,jarmarkach zeby dalej plodzily wielorasowe:angryy::mad::mad::mad:Juz wiele takich wykupilam lub znalazly sie pod skrzydlami innych org..Zostaly wykastrowane ,i musilismy duzo czasu poswiecic zeby pieski byly socjalne.Jednego w najciezszym stanie zatrzymalam u siebie w domu,bo nawet mial byc uspony.Psy ten nawet chore sa pokrywane i sa to urzadzenia do rozradzania!!!!!!!!! Mowie nie o jednym hodowcy:mad::mad::mad::mad::mad: od tego czasu wystapila u mnie alergia na hodowcow;)[/quote] Poszukują też nowych domków przez dogo:diabloti:. Sama znam przypadek znanej hodowli jamników,gdzie zaczęto szukać domków dla 8 letnich jamniczek,ponieważ jak tlumaczono hodowla znalazła się w tarapatach. My pomogliśmy znależć dom dla 3 suczek[ 7,8,9 lat] a potem okazało się że hodowczyni ściagnęła do hodowli nowe jamniki:diabloti:. Czyli miała pieniądze na nowe szczeniaki, a nie miała miejsca dla weteranek:diabloti: I tak zabierając domki przeznaczone dla jamnikow w schronach -wymieniła materiał zarodowy:diabloti: Ale potrafią też hodowcy uspić psy !!:diabloti: XXXX 52 -taką hodowlę łatwo poznać po tym ze nie mają już w hodowli i nie wystawiają w weteranach suczek powyżej 8 roku :diabloti: Quote
Recommended Posts