I-w-o-n-a Posted April 13, 2004 Posted April 13, 2004 A nawiazując do egzaminu PT. Pamiętam jak kiedyś chciałam z psem zdać, ale przeczytałam regulamin i stwierdziłam że pies nie zrobi tego dobrze, że mamy braki i musielibysmy pracować sporo. No i jakos tak umarło śmiercia naturalną. Po kilku latach kolezanka zdawała PT i poszłam z ciekawości popatrzeć. Jak zobaczyłam poziom tych 10 psów to się załamałam... a potem chciało mi się śmiać bo przypomniałam sobie moje rozterki - poziom mojego psa był (nie chwaląc się) o niebo lepszych od poziomu tamtych psów. Potem spotkałam się z chłopakiem który zdał egzamin PT na 195 punktów. Wynik całkiem całkiem więc spotkałam się z nim i poprosiłam żeby zaprezentował co jego psina potrafi. No i kolejny szok, a własciwe wybuch śmiechu. Przepraszam, nie mam zamiaru nikogo obrażać ale to co widziałam jest po prostu zabawne, bo jesli pies dostaje ocene doskonałą to chyba o czyms powinno to swiadczyc - tymczasem pies idzie gdzies tam przy nodze w odległości 1m, wykonuje komedny powoli, niedokładnie, gryzie aport itd. Quote
Flaire Posted April 13, 2004 Posted April 13, 2004 Jakies pomysly szeby ladnie obchodzil a nie siadal jak krowa???/ :DOwszem, ale pomysł najważniejszy to nigdy nie ćwiczyć tych dwóch elementów razem. Niech aport przynosi do Ciebie, oddaje i koniec ćwiczenia. A zupełnie oddzielnie sadzaj go, stawaj przed nim i ucz go ładnego przychodzenia do nogi.A dokładnie jak tego uczyć to Ci może już I-w-o-n-a opisze, bo ja muszę iść spać!!! A jak nie, to ja może za kilka dni, bo narazie będę miała duuuużo roboty... Quote
I-w-o-n-a Posted April 13, 2004 Posted April 13, 2004 Dobranoc Flaire :P Ćwicz to osobno. Tak jak pisała Flaire. Potem jak będziesz miała ładna "noge" to wsadzisz psu koziolek w paszcze i ładnie go poprosisz o zrobienie całego aportowania. Co do samej "nogi". Możesz uczyć na dwa sposoby - albo pies obchodzi ciebie i saida przy lewej nodze, albo bez obchodzenia siada czy lewej nodze - mi tak wygodniej bo widze psa cały czas i nie musze przekladac smyczy (jak mam na niej psa). Zobacz na : http://kliker.pieski.eu.org/Praktyka/dostawianie.html oraz na http://www.szkolenie.prv.pl/ (ćwiczenia-formalne przywołanie) Zobacz sobie tez na aport. Quote
Recommended Posts