pusia2405 Posted December 9, 2007 Posted December 9, 2007 [quote name='osho'][COLOR=DarkSlateGray]to powodzenia! i nie zapomnij dzielić się wrażeniami i komentarzami :diabloti: innych też to czeka za jakiś czas a każda wiedza się przydaje[/COLOR][/quote] Jasna sprawa:roll:. Na razie sama nie wiem jakie wybrać priorytety w szukaniu mieszkania, oczywiście nie mówiąc o możliwości trzymania zwierzaka;). Quote
Aga & Amber Posted December 9, 2007 Posted December 9, 2007 Pomocy bo glupieje wszedzie znajduje informacje ze miedzy szczepionka a testem musi uplynac 21 dni,natomiast vet ktora robila mojej suni szczepionke kaze mi przyjechac na test po 14 dniach twierdzac ze to najlepszy moment do pobrania krwi ,ze wtedy jest wysoki poziom przeciwcial a potem spada i ze nie trzeba czekac dluzej.Zaczelam szperac po stronie defry i tez nie znalazlam info ze musi uplynac 21 dni od szczepienia tylko ze producenci szczepionek radza kiedy najlepiej zrobic test .Wiec wychodzi na to ze Vet ma racje ,ale ja sie boje ze potem przy powrocie do UK utkniemy we Francji wiec jezeli trzeba zachowac te 21 dni Quote
osho Posted December 9, 2007 Posted December 9, 2007 [quote name='Aga & Amber']Zaczelam szperac po stronie defry i tez nie znalazlam info ze musi uplynac 21 dni od szczepienia tylko ze producenci szczepionek radza kiedy najlepiej zrobic test .Wiec wychodzi na to ze Vet ma racje ,ale ja sie boje ze potem przy powrocie do UK utkniemy we Francji wiec jezeli trzeba zachowac te 21 dni[/quote] [COLOR=DarkSlateGray]słuchaj vet'a. defra jedynie sugeruje, żeby kierować się wskazaniami producenta szczepionki. w gruncie rzeczy chodzi o to żeby test wykazał obecność przeciwciał wścieklizny w conajmniej wymaganej minimalnej ilości. jeśli więc wynik testu jest pozytywny, co dowodzi że pies jest zabezpieczony - to jakie znaczenie ma fakt czy próbka została pobrana dzień po szczepieniu (oczywiście jeśli jest to pierwsze szczepienie psa to nie spodziewałbym się pozytywnego wyniku w takim przypadku :diabloti:) czy ze trzy miesiące po szczepieniu ? druga sprawa - jeżeli nie ma formalnych wymagań co do terminu pobrania krwi - to na jakiej podstawie mogłabyś mieć nieprzyjemności na granicy ? są natomiast wymagania co do następującego faktu: najpierw czipowanie, potem szczepienie i pobór próbki - chodzi o to aby próbka pobrana została od identyfikowalnego psa - zadbaj więc o to aby data czipowania była wcześniejsza od daty szczepienia. [/COLOR] Quote
Aga & Amber Posted December 9, 2007 Posted December 9, 2007 Amber jest juz zaczipowana i dwa razy zaszczepiona i w takimrazie za tydzien jedziemy na test:lol: .Dzieki za uspokojenie Quote
osho Posted December 9, 2007 Posted December 9, 2007 [quote name='Aga & Amber']Dzieki za uspokojenie[/quote] [COLOR=DarkSlateGray]ależ proszę :diabloti:. pozytywnych wyników i jak najkrótszego oczekiwania na ich nadejście ![/COLOR] Quote
Aga & Amber Posted December 9, 2007 Posted December 9, 2007 dzieki,;) Mamy zapas czasu,wracamy do UK z urlopu dopiero pod koniec sierpnia wiec w razie czego jeszcze mamy czas na doszczepienie ,jezeli wynik bedzie niewystarczajacy Quote
furciaczek Posted December 12, 2007 Posted December 12, 2007 A ja bede mieszkac z dogomaniaczka taka jedna:eviltong::evil_lol: Znacie ja bo sie tu pokazuje:cool3::cool1: Quote
maga18 Posted December 13, 2007 Posted December 13, 2007 [QUOTE]* [B]Po upływie przynajmniej 1 miesiąca po szczepieniu, należy pobrać krew od zwierzęcia[/B] i przesłać do badania w kierunku efektywności ww. szczepienia do zatwierdzonego przez Unię Europejską laboratorium – lista zatwierdzonych laboratoriów jest zamieszczona w Decyzji Komisji 2004/693/WE (zatwierdzonym laboratorium na terenie Polski jest Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy - Zakład Wirusologii, Al. Partyzantów 57, 24-100 Puławy, [url]www.piwet.pulawy.pl[/url] ). * Zwierzę może wjechać na terytorium Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej [B]nie wcześniej niż po upływie 6 miesięcy od uzyskania pozytywnego wyniku ww. badania [/B](tzn. miano przeciwciał w surowicy musi wynosić co najmniej 0,5 IU/ml) * Dodatkowo [B]na 24-48 godzin przed wyjazdem, zwierzę musi zostać odrobaczone[/B] [B]i poddane profilaktyce przeciwkleszczowej [/B]- te czynności również muszą zostać potwierdzone w paszporcie zwierzęcia. [/QUOTE] 1 0 znakow Quote
MagYa^^ Posted December 13, 2007 Posted December 13, 2007 szalone krowy pochodza z UK pryszczyca pochodzi z UK idiotyczne poczucie humoru pochodzi z UK i wiele wiele innych przypadlosci... a wszyscy musza chucac i dmuchac na to zeby sie wszystko w papierach zgadzalo przy wwozie zwierzaka. Anglicy sa nienormalni.. A prawda jest taka, ze gdyby im nie mowic, ze sie ma psa przed np. promem to nikt by nie wnikal. - TO sie tyczy malych zwierzatek oczywiscie, bo duze bydelko to sie rzuca w oczyska.. Moja mala caly czas spala i pewnie gdyby nie to, ze Francuzi zamieszania narobili z numerami referyncyjnymi defry, to nikt by nawet o psa nie pytal. Wariactwo i tyle. Quote
maga18 Posted December 13, 2007 Posted December 13, 2007 szwedzi tak samo sobie zycza badan na przeciwciala :razz: nie normalne to ale coz... Quote
beatkacg Posted December 14, 2007 Posted December 14, 2007 [quote name='Aga & Amber']Pomocy bo glupieje wszedzie znajduje informacje ze miedzy szczepionka a testem musi uplynac 21 dni,natomiast vet ktora robila mojej suni szczepionke kaze mi przyjechac na test po 14 dniach twierdzac ze to najlepszy moment do pobrania krwi ,ze wtedy jest wysoki poziom przeciwcial a potem spada i ze nie trzeba czekac dluzej.Zaczelam szperac po stronie defry i tez nie znalazlam info ze musi uplynac 21 dni od szczepienia tylko ze producenci szczepionek radza kiedy najlepiej zrobic test .Wiec wychodzi na to ze Vet ma racje ,ale ja sie boje ze potem przy powrocie do UK utkniemy we Francji wiec jezeli trzeba zachowac te 21 dni[/quote] Mi jeden wet mowil ze krew mozna juz pobrac po 21 dniach, a dwoch innych ze dopiero po miesiacu, a w koncu pobralismy po prawie dwoch miesiacach (w ta srode) i teraz czekamy na wyniki. Quote
UTAAP Posted December 14, 2007 Posted December 14, 2007 Moja Gajka miala pobierana bodajze po 21 dniach, w kazdym razie krocej niz miesiac....zaraz sprawdze aaa, no wlasnie:szczepiona 26 pazdziernik a krew pobrana 14 litstopad, to wychodzi 19 dni.Na granicy bez problemu. Quote
UTAAP Posted December 14, 2007 Posted December 14, 2007 A tak wogole to chetnie uslysze slowa pociechy od kogos kto bez problemu wjechal do Polski z psem nieszczepionym na wscieklizne dluzej niz rok....przegapilam termin :placz: Quote
furciaczek Posted December 14, 2007 Posted December 14, 2007 [quote name='UTAAP']A tak wogole to chetnie uslysze slowa pociechy od kogos kto bez problemu wjechal do Polski z psem nieszczepionym na wscieklizne dluzej niz rok....przegapilam termin :placz:[/quote] Hmmm a nie mozesz poprosic weta zeby Ci wpisal po prostu odpowiednia date?? Quote
Aga & Amber Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 [quote name='UTAAP']A tak wogole to chetnie uslysze slowa pociechy od kogos kto bez problemu wjechal do Polski z psem nieszczepionym na wscieklizne dluzej niz rok....przegapilam termin :placz:[/quote] Utaap a ktory termin przegapilas ,po roku czy po dwoch ,bo jezeli ten pierwszy to nic sie nie dzieje dlatego ze w Angli szczepi sie psy co dwa lata wiec waznosc paszportu zostaje zachowana A tak na boku ,moze jakis wspolny spacerek;) Quote
UTAAP Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 [B]Aga[/B], no przegapilam ten pierwszy po roku, ale sek w tym ze chcialam jechac do PL moze na wiosne a w PL szczepienie powinno byc co roku zeby bylo wazne. Choc juz sama nie wiem, bo na str Glownego inspektoratu Wet. jest podane ze na wjazd do PL szczepienia przypominajace maja byc aplikowane wg zalecen producenta.....:roll: A specerek to chetnie, czemu nie :) [B]Furcia[/B], jak nie bede miala innego wyjscie to chyba tak sprobuje... Quote
Aga & Amber Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 Wystarczy zaszczepic minimum 21 dni przed wyjazdem ,jak bede robic test mojej sie jeszcze upewnie u naszej Vetki Z mila checia spodkalabym sie z toba zeby wybiegac mojego diabelka ,powiedz w jakich godzinach chodzicie do parku i do ktorego Quote
jefta Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 Utaap, w Polsce szczepienie jest ważne po 3 tygodniach,jeżeli nie był szczepiony co rok-to po pierwsze. Po drugie ja szczepiłam po 13 miesiącach i nie miałam problemu ani w jedną ani w drugą stronę :lol: Quote
UTAAP Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 [B]Jefta[/B] naprawde? Ja czytalam ze uzyskuje waznosc po 21 dniach, ale nie bylam pewna co do tego wjazdu przy odstepie wiekszym niz rok. No to super, dzieki dziewczyny :multi:. [B]Aga[/B], ja mam praktycznie pod domem Bet's Park. Dzisiejszy dzien mam juz zaplanowany ale jutro czy w inny dzien nie ma sprawy. Jak nie ten park, moze masz cos blizej siebie to podaj gdzie ;). Quote
Aga & Amber Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 Moze w poniedzialek popoludniu tak okolo 14-15 .Tylko nie wiem gdzie jest ten bet's park ,nie moge go w A-Z znalesc Quote
osho Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 [quote name='Aga & Amber']Moze w poniedzialek popoludniu tak okolo 14-15 .Tylko nie wiem gdzie jest ten bet's park ,nie moge go w A-Z znalesc[/quote] [COLOR=DarkSlateGray]może tu : [url]http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&time=&date=&ttype=&q=London,+UK&sll=37.0625,-95.677068&sspn=37.871902,67.675781&ie=UTF8[/url] [COLOR=DarkGreen][B]utaap[/B][/COLOR], dobrze trafiam ? [/COLOR] Quote
UTAAP Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 [quote name='Aga & Amber']Moze w poniedzialek popoludniu tak okolo 14-15 .Tylko nie wiem gdzie jest ten bet's park ,nie moge go w A-Z znalesc[/quote] osho, twoj link pokazuje caly londyn. Sprobuje jeszcze raz Tutaj:[URL]http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&time=&date=&ttype=&q=London,+UK&sll=51.614606,0.900879&sspn=1.640648,3.702393&ie=UTF8[/URL] Kurcze, dalej pokazuje tylko caly Londyn... Ten park jest na rogu Croydon Rd i Anerley Rd. Aaaa, i znow podalam nazwe zle - to jest Betts Park :eviltong: Quote
Aga & Amber Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 Utaap mieszka niedaleko mnie na SE25:lol: moze to ten park ze stawem ale u mnie w A-Z nie ma nazwy Quote
Aga & Amber Posted December 15, 2007 Posted December 15, 2007 Odemnie to jakies dziesiec minut,daj znac tylko o ktorej ci pasuje :painting: Quote
Recommended Posts