Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='Equus']przejrzałam dziś moje terraria i chętnie oddam 7 młodych a.iredalei - muszę je rozdzielić zanim się zaczną rozmnażać[/QUOTE]
Ja szukam transportu do Lublina, może ktoś sie wybiera tak w ogóle????

[quote name='Guffi']Paulina, i już ładna skorupka :)
[/QUOTE]

Skorupka ładna i coraz większe się robią, już nie mogę się doczekać jak będą takie jak Twoje duże :D

Posted (edited)

Moje mają okres burzy i naporu... Obraziły się i zakopały. Nie śpią, bo nie zalepione, tylko siedzą w kokosie:) A wsadzona rzodkiewka już zakwitła nawet... Jak się dorwę do aparatu to jakąś fotkę zorganizuję, bo urosły bardzo od kiedy je odbierałam na 20 st mrozie w Katowicach:D

EDIT.: Współlokator użyczył telefonu i udało się odkopać buntowników do sesji zdjęciowej:

Portretowe:
[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images38.fotosik.pl/1597/f14353374867f8d7med.jpg[/IMG][/URL]

Z profilu:
[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images50.fotosik.pl/1615/24a20d29068799e9med.jpg[/IMG][/URL]

Cała familja (na górze Iruś, został w tyle jeśli chodzi o wzrost, a do ogórka zawsze dobiega pierwszy:)):
[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images42.fotosik.pl/393/179980fa71362b8emed.jpg[/IMG][/URL]

Edited by Koreksonowa
Posted

Koreksonowa, ale cuda :)

[quote name='Equus']Do Krakowa mogę podrzucić przy okazji pobytu (jeśli Ci się nie spieszy)[/QUOTE]
Nigdzie mi się nie śpieszy :) Tylko w wakacje nie będę w Krakowie, więc raczej do czerwca, albo od października.

Posted

Jak to ten sam "rocznik" co mój to taki jak na moim zjdeciu pewnie:)

A ja wykrakałam i mam 200 jajców... i siedziałam jak ten kopciuszek jajka od podłoża oddzielając.
[B]Iskierka95, [/B]a może chcesz jajka pocztą, co? Mogę Ci wysłać w kokosie i jakimś pudełeczku po kremie/tictacach? Nic im się raczej nei stanie a będziesz miała od jajka maluchy:3

Posted

Przepraszam za brak kontaktu, nie miałam czasu tu wejść, ostatnio ciągle krążę - dom-stajnia-dom-stajnia, nawet na porządny spacer z psem nie mam czasu/siły... I mamuśka musi z nim ganiać : (

[quote name='Koreksonowa']Jak to ten sam "rocznik" co mój to taki jak na moim zjdeciu pewnie:)

A ja wykrakałam i mam 200 jajców... i siedziałam jak ten kopciuszek jajka od podłoża oddzielając.
[B]Iskierka95, [/B]a może chcesz jajka pocztą, co? Mogę Ci wysłać w kokosie i jakimś pudełeczku po kremie/tictacach? Nic im się raczej nei stanie a będziesz miała od jajka maluchy:3[/QUOTE]

Ojej, byłoby cudownie! Tylko pytanie, ile tych jajec... Nie chciałabym więcej niż 4 osobniki, ale z drugiej strony, nie wiadomo, czy wszystkie maluchy się wyklują i czy wszystkie przeżyją, prawda? Musimy to jakoś rozegrać logistycznie. : D

Equus, ja chętnie wzięłabym jednego, albo nawet dwa iredaleiki. W jakim wieku je masz? Problem też byłby z transportem, bo ja mieszkam na podkarpaciu, a konkretniej w takim zadupiu zwanym Jasło... Raczej nikt z Dogo tu nie kursuje. Zostaje zapewne poczta... Dojechać nigdzie nie mam możliwości, tato nie zgodzi się kursować po kraju po ślimaczki. : (

Posted

Iskierka czasem ludzie z PwP kursują na trasie na przykład Warszawa- Rzeszów albo jakieś inne okolice podkarpacia. Trzeba by podpytać tam ludzi bliżej Ciebie. Ja też na wakacjach mieszkam na podkarpaciu i czasem tak ludzie jeżdżą po psiaki, może akurat ktoś będzie jechał.

Equus ja Ci już PW w sprawie transportu wysłałam, mam nadzieje że się uda to jakoś zorganizować i nowe pupilki u mnie zamieszkają :loveu:

Posted

Ha! ciesz się że nie wyniosłam śmieci:)
Hmmm... bo ja mam kolegę z Jasła. I w sumie mogę potrzymać jajca u siebie i może by się zgodził podrzucić, tak na przełomie czerwca i lipca...

Posted (edited)

Muszę Wam się Cioteczki pochwalić ,że wreszcie i to całkiem przypadkowo "dorwałam" pięknego winniczka:multi::loveu:
Szukałam takiego ślimolka po łąkach i figa a tu dzisiaj w środku Szczyrku po głównej ulicy drałował taki ślimek - no szczęka mi opadła :crazyeye::lol: Capnęłam go od razu - w moim ogródku raczej dłużej pożyje niż na ruchliwej ulicy...
A już myślałam,że w Szczyrku już w ogóle winniczki wyginęły;)

Edited by korek221
błą
Posted (edited)

[quote name='korek221']Muszę Wam się Cioteczki pochwalić ,że wreszcie i to całkiem przypadkowo "dorwałam" pięknego winniczka:multi::loveu:
Szukałam takiego ślimolka po łąkach i figa a tu dzisiaj w środku Szczyrku po głównej ulicy drałował taki ślimek - no szczęka mi opadła :crazyeye::lol: Capnęłam go od razu - w moim ogródku raczej dłużej pożyje niż na ruchliwej ulicy...
A już myślałam,że w Szczyrku już w ogóle winniczki wyginęły;)[/QUOTE]
Photo please :D

A poza tym... nie mówcie, że nie wklejałam tu tego zdjęcia. Mój królik ma warunki, żeby wskoczyć na stół, na którym stoją ślimaki. I raz zapomnialam zamknąć terrarium. Zastałam Klafuti leżącą w najlepsze w terrarium, jak poszłam po telefon, to już wstała. Niestety nie uchwyciłam momentu, jak ten ślimak po prawej zaczął na nią wchodzić.
[URL]http://imageshack.us/photo/my-images/17/imag1107v.jpg/[/URL]

Edited by Guffi
Posted

Ciocia Guffi fotka z królinkiem jest bossssska:loveu::loveu::loveu:

Chętnie wrzuciłabym fotkę mej "zdobyczy"ale niestety kompletnie nie wiem jak się za to zabrać...próbowałam jak koń pod górę i ...guzik...:shake:

Posted

Świetna ta fotka z królikiem! Hmm, ślimak wchodził na królika? Może coś wyjdzie z tego romansu? :evil_lol:

U nas po deszczu wylew ślimaków, razem z koleżanką zbierałyśmy z chodnika winniczki na spacerze z psami. Szkoda, że dzikich ślimaków nie można hodować z achatinami, chętnie przygarnęłabym kilka maluchów, niektóre były prześliczne. : )

Posted

[quote name='Koreksonowa']Jak to ten sam "rocznik" co mój to taki jak na moim zjdeciu pewnie:)[/QUOTE]
Nie to nie ten sam rocznik - miot późniejszy - zajrzę do papierów jutro to powiem kiedy urodzone. Mogę też zdjęcia zrobić.

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Equus']Nie to nie ten sam rocznik - miot późniejszy - zajrzę do papierów jutro to powiem kiedy urodzone. Mogę też zdjęcia zrobić.[/QUOTE]
Ja z chęcią oglądnę zdjęcia :)

A może ktoś ma do oddania jakieś inne jeszcze ślimaczki niż fulici i iredalei??

Posted (edited)

Własnie mi się wykluły jajka odłożone dla Iskireki95 :)
Ciężko uwierzyć ze z takich malusieńkich ślimaczków takie mutanty rosną...
Czym je karmić? mam ogórka, jutro zorganizuje mlecz albo babkę, a co z sepią? może byc wapń dla gadów "repti calcium" w proszku?

A no i chętnie oddam w dobre ręce kilka sztuk, trochę przesadziłam z odkładaniem jajeczek:/

Edited by Koreksonowa
Posted

To spoko, obsiadły ogórka.
Wczoraj się dowiedziałam jak głośno potrafią chrupać moje potwory. Dostały nową sepię, bo ostatnio niestety w zoologu zabrakło i przez 3 tygodnie były na tym sypanym węglanie wapnia:/ jak się rzuciły to w godzinkę wrąbały połowę z takim okropnym dźwiękiem szkrobanej pianki montażowej... brrrrr!

EDIT: nie zaszkodzi im chyba ten wieszaczek od sepii? bo udało mi się go zakotwiczyć i przynajmniej nie wciągają jej ze sobą pod powierzchnię. Tylko trochę się martwię czy się aby o tę blaszkę nie skaleczą:roll: