Equus Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 przejrzałam dziś moje terraria i chętnie oddam 7 młodych a.iredalei - muszę je rozdzielić zanim się zaczną rozmnażać Quote
Guffi Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 Paulina, i już ładna skorupka :) Equus, a gdzie mieszkasz? Ja bym ewentualnie mogła wziąć jednego. Quote
Equus Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 Ślimy do odbioru w Warszawie lub trzeba jakiś transport zorganizować. Quote
Guffi Posted May 29, 2012 Posted May 29, 2012 Aaaa, to odpada. Ja mieszkam w Bielsku-Białej/studiuję w Krakowie. Quote
Equus Posted May 30, 2012 Posted May 30, 2012 Do Krakowa mogę podrzucić przy okazji pobytu (jeśli Ci się nie spieszy) Quote
Paulina_mickey Posted May 30, 2012 Posted May 30, 2012 [quote name='Equus']przejrzałam dziś moje terraria i chętnie oddam 7 młodych a.iredalei - muszę je rozdzielić zanim się zaczną rozmnażać[/QUOTE] Ja szukam transportu do Lublina, może ktoś sie wybiera tak w ogóle???? [quote name='Guffi']Paulina, i już ładna skorupka :) [/QUOTE] Skorupka ładna i coraz większe się robią, już nie mogę się doczekać jak będą takie jak Twoje duże :D Quote
Koreksonowa Posted May 30, 2012 Posted May 30, 2012 (edited) Moje mają okres burzy i naporu... Obraziły się i zakopały. Nie śpią, bo nie zalepione, tylko siedzą w kokosie:) A wsadzona rzodkiewka już zakwitła nawet... Jak się dorwę do aparatu to jakąś fotkę zorganizuję, bo urosły bardzo od kiedy je odbierałam na 20 st mrozie w Katowicach:D EDIT.: Współlokator użyczył telefonu i udało się odkopać buntowników do sesji zdjęciowej: Portretowe: [URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images38.fotosik.pl/1597/f14353374867f8d7med.jpg[/IMG][/URL] Z profilu: [URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images50.fotosik.pl/1615/24a20d29068799e9med.jpg[/IMG][/URL] Cała familja (na górze Iruś, został w tyle jeśli chodzi o wzrost, a do ogórka zawsze dobiega pierwszy:)): [URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images42.fotosik.pl/393/179980fa71362b8emed.jpg[/IMG][/URL] Edited May 30, 2012 by Koreksonowa Quote
Guffi Posted May 30, 2012 Posted May 30, 2012 Koreksonowa, ale cuda :) [quote name='Equus']Do Krakowa mogę podrzucić przy okazji pobytu (jeśli Ci się nie spieszy)[/QUOTE] Nigdzie mi się nie śpieszy :) Tylko w wakacje nie będę w Krakowie, więc raczej do czerwca, albo od października. Quote
Paulina_mickey Posted May 31, 2012 Posted May 31, 2012 [quote name='Equus']przejrzałam dziś moje terraria i chętnie oddam 7 młodych a.iredalei - muszę je rozdzielić zanim się zaczną rozmnażać[/QUOTE] A tak z ciekawości, jakiej masz je wielkości? :) Quote
Koreksonowa Posted May 31, 2012 Posted May 31, 2012 Jak to ten sam "rocznik" co mój to taki jak na moim zjdeciu pewnie:) A ja wykrakałam i mam 200 jajców... i siedziałam jak ten kopciuszek jajka od podłoża oddzielając. [B]Iskierka95, [/B]a może chcesz jajka pocztą, co? Mogę Ci wysłać w kokosie i jakimś pudełeczku po kremie/tictacach? Nic im się raczej nei stanie a będziesz miała od jajka maluchy:3 Quote
Iskierka95 Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 Przepraszam za brak kontaktu, nie miałam czasu tu wejść, ostatnio ciągle krążę - dom-stajnia-dom-stajnia, nawet na porządny spacer z psem nie mam czasu/siły... I mamuśka musi z nim ganiać : ( [quote name='Koreksonowa']Jak to ten sam "rocznik" co mój to taki jak na moim zjdeciu pewnie:) A ja wykrakałam i mam 200 jajców... i siedziałam jak ten kopciuszek jajka od podłoża oddzielając. [B]Iskierka95, [/B]a może chcesz jajka pocztą, co? Mogę Ci wysłać w kokosie i jakimś pudełeczku po kremie/tictacach? Nic im się raczej nei stanie a będziesz miała od jajka maluchy:3[/QUOTE] Ojej, byłoby cudownie! Tylko pytanie, ile tych jajec... Nie chciałabym więcej niż 4 osobniki, ale z drugiej strony, nie wiadomo, czy wszystkie maluchy się wyklują i czy wszystkie przeżyją, prawda? Musimy to jakoś rozegrać logistycznie. : D Equus, ja chętnie wzięłabym jednego, albo nawet dwa iredaleiki. W jakim wieku je masz? Problem też byłby z transportem, bo ja mieszkam na podkarpaciu, a konkretniej w takim zadupiu zwanym Jasło... Raczej nikt z Dogo tu nie kursuje. Zostaje zapewne poczta... Dojechać nigdzie nie mam możliwości, tato nie zgodzi się kursować po kraju po ślimaczki. : ( Quote
Paulina_mickey Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 Iskierka czasem ludzie z PwP kursują na trasie na przykład Warszawa- Rzeszów albo jakieś inne okolice podkarpacia. Trzeba by podpytać tam ludzi bliżej Ciebie. Ja też na wakacjach mieszkam na podkarpaciu i czasem tak ludzie jeżdżą po psiaki, może akurat ktoś będzie jechał. Equus ja Ci już PW w sprawie transportu wysłałam, mam nadzieje że się uda to jakoś zorganizować i nowe pupilki u mnie zamieszkają :loveu: Quote
Koreksonowa Posted June 3, 2012 Posted June 3, 2012 Ha! ciesz się że nie wyniosłam śmieci:) Hmmm... bo ja mam kolegę z Jasła. I w sumie mogę potrzymać jajca u siebie i może by się zgodził podrzucić, tak na przełomie czerwca i lipca... Quote
korek221 Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 (edited) Muszę Wam się Cioteczki pochwalić ,że wreszcie i to całkiem przypadkowo "dorwałam" pięknego winniczka:multi::loveu: Szukałam takiego ślimolka po łąkach i figa a tu dzisiaj w środku Szczyrku po głównej ulicy drałował taki ślimek - no szczęka mi opadła :crazyeye::lol: Capnęłam go od razu - w moim ogródku raczej dłużej pożyje niż na ruchliwej ulicy... A już myślałam,że w Szczyrku już w ogóle winniczki wyginęły;) Edited June 4, 2012 by korek221 błą Quote
Guffi Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 (edited) [quote name='korek221']Muszę Wam się Cioteczki pochwalić ,że wreszcie i to całkiem przypadkowo "dorwałam" pięknego winniczka:multi::loveu: Szukałam takiego ślimolka po łąkach i figa a tu dzisiaj w środku Szczyrku po głównej ulicy drałował taki ślimek - no szczęka mi opadła :crazyeye::lol: Capnęłam go od razu - w moim ogródku raczej dłużej pożyje niż na ruchliwej ulicy... A już myślałam,że w Szczyrku już w ogóle winniczki wyginęły;)[/QUOTE] Photo please :D A poza tym... nie mówcie, że nie wklejałam tu tego zdjęcia. Mój królik ma warunki, żeby wskoczyć na stół, na którym stoją ślimaki. I raz zapomnialam zamknąć terrarium. Zastałam Klafuti leżącą w najlepsze w terrarium, jak poszłam po telefon, to już wstała. Niestety nie uchwyciłam momentu, jak ten ślimak po prawej zaczął na nią wchodzić. [URL]http://imageshack.us/photo/my-images/17/imag1107v.jpg/[/URL] Edited June 4, 2012 by Guffi Quote
korek221 Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 Ciocia Guffi fotka z królinkiem jest bossssska:loveu::loveu::loveu: Chętnie wrzuciłabym fotkę mej "zdobyczy"ale niestety kompletnie nie wiem jak się za to zabrać...próbowałam jak koń pod górę i ...guzik...:shake: Quote
Koreksonowa Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 Ale w sensie ślimak niefotogeniczny czy fotki się wrzucić nie da? Spróbuj na fotosik.pl i tam kopiujesz ten link "forum 500px" Quote
Iskierka95 Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 Świetna ta fotka z królikiem! Hmm, ślimak wchodził na królika? Może coś wyjdzie z tego romansu? :evil_lol: U nas po deszczu wylew ślimaków, razem z koleżanką zbierałyśmy z chodnika winniczki na spacerze z psami. Szkoda, że dzikich ślimaków nie można hodować z achatinami, chętnie przygarnęłabym kilka maluchów, niektóre były prześliczne. : ) Quote
Equus Posted June 5, 2012 Posted June 5, 2012 [quote name='Koreksonowa']Jak to ten sam "rocznik" co mój to taki jak na moim zjdeciu pewnie:)[/QUOTE] Nie to nie ten sam rocznik - miot późniejszy - zajrzę do papierów jutro to powiem kiedy urodzone. Mogę też zdjęcia zrobić. Quote
Paulina_mickey Posted June 19, 2012 Posted June 19, 2012 [quote name='Equus']Nie to nie ten sam rocznik - miot późniejszy - zajrzę do papierów jutro to powiem kiedy urodzone. Mogę też zdjęcia zrobić.[/QUOTE] Ja z chęcią oglądnę zdjęcia :) A może ktoś ma do oddania jakieś inne jeszcze ślimaczki niż fulici i iredalei?? Quote
Koreksonowa Posted June 19, 2012 Posted June 19, 2012 (edited) Własnie mi się wykluły jajka odłożone dla Iskireki95 :) Ciężko uwierzyć ze z takich malusieńkich ślimaczków takie mutanty rosną... Czym je karmić? mam ogórka, jutro zorganizuje mlecz albo babkę, a co z sepią? może byc wapń dla gadów "repti calcium" w proszku? A no i chętnie oddam w dobre ręce kilka sztuk, trochę przesadziłam z odkładaniem jajeczek:/ Edited June 19, 2012 by Koreksonowa Quote
Koreksonowa Posted June 19, 2012 Posted June 19, 2012 To spoko, obsiadły ogórka. Wczoraj się dowiedziałam jak głośno potrafią chrupać moje potwory. Dostały nową sepię, bo ostatnio niestety w zoologu zabrakło i przez 3 tygodnie były na tym sypanym węglanie wapnia:/ jak się rzuciły to w godzinkę wrąbały połowę z takim okropnym dźwiękiem szkrobanej pianki montażowej... brrrrr! EDIT: nie zaszkodzi im chyba ten wieszaczek od sepii? bo udało mi się go zakotwiczyć i przynajmniej nie wciągają jej ze sobą pod powierzchnię. Tylko trochę się martwię czy się aby o tę blaszkę nie skaleczą:roll: Quote
Paulina_mickey Posted June 20, 2012 Posted June 20, 2012 Moje ślimaczki też tak chrupią nawet nie wiedziałam wcześniej, że one tak głośno jedzą :evil_lol: Quote
Recommended Posts