paruzzo Posted October 15, 2007 Posted October 15, 2007 Czesc, tak powoli przygotowywujemy sie z moim ONkiem do nadchodzacej zimy (ponoc ma byc ostra;>) i zastanawiam sie jak wy sobie z tym radzicie. Chodzi mi konkretnie o karmienie waszych psiakow, ktore przebywaja na dworze. Poprzednia zime nie zastanawialem sie zbytnio, gdyz karmilem go gotowanym wiec wystawialem mu pelna miche cieplutkiego jedzonka. Od jakiegos czasu karmie go praktycznie w 80 % suchym i stad moje pytanie: Czy warto od czasu do czasu podac psiakowi cos cieplego, kiedy na dworze jest mroz? Czy ma to jakiekolwiek znaczenie ? A moze poprostu karmicie zwyczajnie cala zime tylko suchym niczego nie zmieniajac ? Znalazlem temat w ktorym byl omowiony problem podawania wody zima - o jedzeniu nic konkretnego nie znalazlem. paruzzo, Quote
Martens Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 Z tego, co wiem, pokarm dla psa, który zimą mieszka na dworzu, powinien być bardziej energetyczny, zawierać więcej tłuszczu. (Przy dużych mrozach zapotrzebowanie kaloryczne psa rośnie nawet o 20 %). Jeśli chodzi o podawanie ciepłego jedzenia, na pewno psu będzie smakował gotowany posiłek (te zapachy... :evil_lol: ), ale myślę, że jeśli pozostaniesz przy podawaniu wysokoenergetycznej karmy i lekko ciepłej wody do picia (żeby tak szybko nie zamarzła na mrozie), to wszystko będzie ok. Quote
paruzzo Posted October 16, 2007 Author Posted October 16, 2007 A co o czestym podawaniu cieplego mleka ? Quote
Martens Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 Ten sam efekt da moim zdaniem ciepła woda. O sensie podawania psu mleka w ogóle były już w tym dziale całe epopeje. Pytanie czy Twój pies toleruje w ogóle mleko. Jeśli dostawał je od szczeniaka i nie ma po nim biegunki, to na pewno nie zaszkodzi. W naturze psowate traca zdolność trawienia mleka po wieku szczenięcym (przestają produkować enzym do jego trawienia) i na mleko reagują biegunką. To samo dzieje się z domowymi psami, które mleka nie dostawały regularnie od małego. Jeśli jednak są przyzwyczajone do picia mleka, to enzym do jego trawienia nadal jest produkowany i mleczko wchodzi bez żadnych sensacji. Jednak jesli chodzi o wartości odzywcze to w sumie lepiej podać psu biały ser lub jogurt naturalny. Tylko jakoś ciężko mi wyobrazić sobie jedzenie ciepłego, podgrzanego jogurtu :eviltong: Quote
paruzzo Posted October 16, 2007 Author Posted October 16, 2007 CZy toleruje ? On je wprost uwielbia. Kiedy nie chce mi jesc suchego wystarczy ze poleje to mlekiem i wsowa:-) Teraz kiedy jest zimniej zaczalem mu je podgrzewac. Zadnych problemow z biegunkami nigdy nie bylo i mam nadzieje, ze nie bedzie. W sumie to mozna go jeszcze podpinac pod szczeniaka, bo 2 lata skonczy dopiero pod koniec grudnia. Quote
Martens Posted October 17, 2007 Posted October 17, 2007 No to nie ma problemu :) Moja 8-letnia suka też uwielbia mleko (dostaje je od zawsze) i nieraz dosmaczałam nim suchą karmę. Enzymy trawiące mleko zanikają u psa, który go nie dostaje, jakoś przed ukończeniem 1 roku życia. Quote
ZUZANNA11 Posted November 3, 2007 Posted November 3, 2007 Coepłe jedzonko pomaga.Pies powinien dostawać letnią wode kilka razy dziennie a ciepłe jedzonko też bo to rozgrzewa organizm Quote
Bzikowa Posted November 11, 2007 Posted November 11, 2007 Napewno często zmieniana woda - bo zamarza. Jedzonko nie tylko wysokoenergetyczne ale też dobrze, żeby było ciepłe. Rozgrzeje go. Quote
Recommended Posts