Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam !

Mam pytanie,a może nie pytanie tylko po prostu kieruje się z prośbą o rady...
Otóż moja mama skończyła zootechnikę,psami,a zwłaszcza wyżłami interesowała się od dawna, ja odziedziczyłam tę miłość po niej :loveu:...
od jakiegoś czasu myślimy o założeniu małej,rodzinnej,amatorskiej hodowli wyżełków,chciałabym prosić o opinie doświadczonych hodowców jak to jest hodować te urocze szkraby ;) .
Oczywiście nie chcemy hodowli ot tak zaraz,natychmiast,poczekamy z rok,dwa,nabierzemy doświadczenia,poczytamy o hodowlii itp.

Prosiłabym,abyście mnie 'nakierowali' od czego zacząć,to że suka musi uzyskać 3 oceny bdb na co najmniej 3 wystawach w tym jednej międzynarodowej lub klubowej to wiem i z tego typu 'podstawami' się już obeznałam czytajac regulaminy, ale prosiłabym o rady bardziej typowo praktyczne odnoszące się do niemców :lol:

Mam jescze jedno pyatnie tak na przyszłość,czy ten reproduktor jest ''dobry'',chodzi mi czy ''zna'' ktoś tego psa na wystawie czy widział go ktoś kedyś i jakby ocenił jego eksterier...

http://zkwp.megaportal.pl/zkwp/index.php?option=com_content&task=view&id=174&Itemid=34

Z góry dziękuje za odpowiedzi i rady ;)

Posted

hmmmm nie mysl o zakladaniu hodowli nie majac doswiadczenia jeszcze z wystaami, konkursami. Suka musi byc dorosla a Ty musisz byc przekonana, ze jestes gotowa na szczenieta i wszystkie obowiazki jakie sie z tym wiaza. Psa wybralas pieknego, i bardzo dobrym pochodzeniem, jednak szukajac psa dla swojej suczki, musisz dobrac go pod rodowod swojej suczki. rozpatrzyc co moze wniesc dobrego do genow malych, co bys chciala poprawic. Najpierw musisz zobaczyc co z twojej malej wyrosnie. Dopiero jestes na pocztaku drogi- czyli masz suke.

Z jakiej hodowli masz suczke? po jakich rodzicach? w jakim jest wieku? kiedy zaczynasz wystawy?

Wez tez pod uwage, ze wlsciciele reproduktorow cenia swoje psy. Nie mierz tylko na oceny bardzo dobre.

Posted

Narazie jestem zapisana na międzynarodówkę do Wrocławia,Zabrza,Nowej rudy
Jasne,że nie jestem nastawiona na dobre oceny i z hodowlą poczekam jeszcze trochę czasu nawet jestem nastawiona na (w przyszłości ) kupno jakiejś suni pod względem hodowli (doskonały eksterier i charakter)...
Sunia pochodzi z hodowli 'z Koszanowa' jej ojcem jest Ch. Pl. Malomkozi RIKK ,a mamą CZATA Hekaniero, w rodowodzie ma dość utytułowanych przodków,np. HEROSA Hekaniero,kedy byłam w związku na przeglądzie sędziemu bardzo się podobała i powiedział,że ma bardzo duże szanse na wystawach ;)

Narazie zamierzam jeździć na wsytawy,próby polowe i zdobywac doświadczenie...