filodendron Posted June 27, 2009 Posted June 27, 2009 Chciałam zapytać, czy przed strzyżeniem kąpiecie psy bezwględnie i obowiązkowo? Ciągle nie potrafię ostrzyc psa od początku do końca w jednym "posiedzeniu". To że kończę następnego dnia, to norma, ale jeszcze długo potem mam chęć coś poprawić, dociąć itp. Wystarczy porządnie rozczesać sierść, czy jednak trzeba ją "wyprać", żeby nie stępić ostrza? Quote
aneta Posted June 28, 2009 Posted June 28, 2009 Z reguły powinno się najpierw kąpać , porządnie wysuszyć i dopiero strzyc, z tym, ze nie musi to być dziś, można wykąpać 1, 2 dni wcześniej :) Quote
filodendron Posted June 28, 2009 Posted June 28, 2009 [quote name='aneta']Z reguły powinno się najpierw kąpać , porządnie wysuszyć i dopiero strzyc, z tym, ze nie musi to być dziś, można wykąpać 1, 2 dni wcześniej :)[/quote] Czyli przez dwa, trzy dni po kąpieli mogę sobie rzeźbić we własnym tempie, a czego nie zdążę to lepiej zostawić do następnej kąpieli :) Dziękuję. Psisko mi jakieś takie podłużne wyszło po ostatnim strzyżeniu, ale w takim razie zostanie takie jeszcze na 3-4 tygodnie ;) Quote
Bura Posted July 4, 2009 Posted July 4, 2009 Mój był kąpany we czwartek a strzyżóny w piątek. Wyszło nieźle :evil_lol: Quote
filodendron Posted July 9, 2009 Posted July 9, 2009 Próbowałam jeszcze raz przeczytać cały wątek od początku, ale utknęłam gdzieś w połowie i się poddałam - wybaczcie jeśli powtórzę pytanie, które już było. Czy są jakieś szampony do ciemnej sierści, które ją przyciemniają i wyrównują trochę odcień? Pies mi się jakiś taki kolorowy zrobił ostatnio - od góry, tam gdzie świeci słońce, jest jaśniejszy, od podwozia ciemniejszy, czubek ogona mu osiwiał a dodatkowo jesteśmy po leczeniu ziarniniaka i sierść na łapce po tych wszystkich specyfikach, którymi go smarowano - zrudziała. Jest coś, czym można by te odcienie choć trochę wyrównać? Quote
Bura Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 Teoretycznie szampon do czarnej sierści, ale co do działania... Podobno Ring 5 do czarnej sierści jest boski i rzeczywiście działa, ale... ring 5 amerykański a nie to, co idzie na polski rynek... Quote
filodendron Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 Taki, tylko prosto z Ameryki? [url=http://www.groomer.com.pl/produkt.php?prod_id=1857]GROOMER - SERWIS PIELGNACJI ZWIERZT - GROOMER.com.pl[/url] Quote
Bura Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 Tak, wg wielu ludzi z branży to, co ląduje na polskim rynku jest o wiele gorsze i rozcieńczone. Quote
IraKa Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 [quote name='Bura']Tak, wg wielu ludzi z branży to, co ląduje na polskim rynku jest o wiele gorsze i rozcieńczone.[/QUOTE] A kto to sprawdził i porównał? Chętnie się dokształcę z tematu. Quote
Śnieżynka Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 dlatego ja polskich nie rozcieńczam... najlepszy przykład lanolina z all systemu jedna mialam polska potem przywieziona z niemiec i teraz mam polska to w porownaniu do niemieckiej jest woda, a nie lanolina.. Quote
Bura Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 [quote name='IraKa']A kto to sprawdził i porównał? Chętnie się dokształcę z tematu.[/quote] Mówię tylko to, co słyszałam z rozmów ze znajomymi groomerami, min. mojej koleżanki brat jest dystrybutorem Ring 5, Biogroom, Espree, ale i tak używają tych sprowadzanych z usa, tak samo wielu hodowców bouwierów, czarnych ruskich, aussie. Nawet moje pudelino inaczej wygląda sierść po polskiej piance z Ringa a inaczej po amerykańskiej (niby ta sama). Bo próbowałyśmy obu. Quote
Śnieżynka Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 po drodze :D pewnei u osób które je sprowadzają do polski :D Quote
Bura Posted July 10, 2009 Posted July 10, 2009 Nie wiem, gdzie cokolwiek zmieniają. Ale może to tak, jak z proszkami, te same np w niemczech a u nas to kolosalna różnica. Mi to pikuś, ja sprowadzam z USA, skoro hodowcy mówią, że takie lepsze, to może mają rację. Nawet mnie to taniej wychodzi niż kupić w PL. Quote
filodendron Posted July 24, 2009 Posted July 24, 2009 No to trzecie strzyżenie "globalne", nawet udało mi się w jedno popołudnie i wieczór razem z kąpielą ;) Kochani, jesteście nieocenieni - pół roku temu nawet nie przypuszczałabym, że będę potrafiła zrobić coś takiego :) Wiem, że daaaaleko nam jeszcze do profesjonalizmu, ale i tak jest niebo a ziemia w porównaniu z tym, co proponowali niektórzy fryzjerzy. I najważniejsze - bez stresu. Raz jeszcze dziękuję za wszelką pomoc - w zakresie suplementów, kosmetyków, technik kąpieli i suszenia, podpowiedzi na temat fizjologicznych uchwytów do suszarki :evil_lol: za możliwość podglądania Waszych zdjęć. Specjalne podziękowania dla Roofiego, za doradzenie Andisa i dodatkowego ostrza do niego - dla mnie to był strzał w dziesiątkę. Szkoda tylko, że nie potrafię zrobić takich ładnych zdjęć, jak niektóre w galeriach. No i jeszcze, żeby linki zechciały wejść: [IMG]http://i31.tinypic.com/34y8p6v.jpg[/IMG] [IMG]http://i31.tinypic.com/11j6ru8.jpg[/IMG] [IMG]http://i26.tinypic.com/2irais5.jpg[/IMG] [IMG]http://i32.tinypic.com/2h5i1b5.jpg[/IMG] Quote
aneta Posted July 24, 2009 Posted July 24, 2009 [IMG]http://i31.tinypic.com/34y8p6v.jpg[/IMG] REWELACJA :multi::multi::multi: Quote
filodendron Posted July 24, 2009 Posted July 24, 2009 Dziękuję za miłe słowa :oops: - wiem, że jeszcze sporo musimy się nauczyć, ale psisko jest kochane, cierpliwe i nie obraża się, jak coś krzywo przytnę ;) Nie spodziewałam się, że to będzie mi sprawiać taką przyjemność - niezależnie od efektów :) Mam Andisa AGC 2 - tego z ostrzem 1,5 mm w zestawie plus ostrze na 9 mm (4FC), z tym że Roofi doradził ten zestaw wyłącznie do domowego strzyżenia i tak też jest wykorzystywany. Kiedy kupowałam maszynkę w sprzedaży był już jej nowszy model - Andis AGC super 2, ale się wystraszyłam, bo niższy bieg w nowej maszynce był taki, jak wyższy bieg w Andis AGC 2, a że było napisane, że te niższe biegi są dla mniej wprawnej ręki, to pomyślałam, że bezpieczniej wziąć ten wolniejszy model, bo zdecydowanie niewprawną mam rękę. I pewnie tak jest, bo stópki i pyszczek robię na tym niższym biegu. Quote
bonsai_88 Posted July 24, 2009 Posted July 24, 2009 Mi się ścięcie bardzo podoba :loveu:... jedynie radziła bym włos na przednich łapkach [na samym dole] bardziej wyprostować :diabloti: Quote
filodendron Posted July 24, 2009 Posted July 24, 2009 [quote name='bonsai_88']Mi się ścięcie bardzo podoba :loveu:... jedynie radziła bym włos na przednich łapkach [na samym dole] bardziej wyprostować :diabloti:[/quote] Tak, to jest nasz słaby punkt. Jeszcze nie potrafię się zorganizować czasowo i logistycznie tak, żeby całego psa obsłużyć przy jednym "moczeniu". Muszę sobie kupić jakiś zraszacz ;) Quote
bonsai_88 Posted July 24, 2009 Posted July 24, 2009 Proponuję zwykły do kwiatków :lol:... Swoja drogą jakbym się nie przyjrzała na tym [url]http://i31.tinypic.com/11j6ru8.jpg[/url] zdjęciu to bym nic nie zauważyła :evil_lol: Quote
filodendron Posted July 24, 2009 Posted July 24, 2009 Przyznam się bez bicia, że do tych najniżej położonych partii nie przykładam się przy prostowaniu i suszeniu. Rano wychodzi na rosę i znowu jest tak samo - czyli loczki :evil_lol: Teraz jeszcze dodatkowo jedna łapka zarasta od nowa - po leczeniu ziarniniaka - i jeszcze widać lukę w sierści. Ale na potrzeby zdjęcia powinnam była przypilnować i jednego i drugiego :) Quote
bonsai_88 Posted July 24, 2009 Posted July 24, 2009 A o której łapce mówisz? Jednej z tylnych? Bo tam też jest cuś nie tak, jakby za duzo było wycięte :eviltong: Quote
Recommended Posts