Equus Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 A czy ten jedwab Bilosilku/a można dostać w "normalnych" drogeriach czy tylko w necie? Quote
aga_21 Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 mozna normalnie dostac w drogeriach.....!!! ale drogi jest, taka mala buteleczka ok 9 zl zazwyczaj! Quote
bonsai_88 Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 Można poszukać w necie - jeśli dobrze pamiętam za ok. 80 zł można kupić większe butelki [ale ile one miały to już nie wiem :oops:... chyba 200 ml] Quote
PATIszon Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 A ja czekam na lanolinke z Allegro. Juz dostalam pozytywa od pana, ze mu szybko przelew dotarl, szkoda, ze jego lanolina tak szybko nie idzie....:mad: Quote
Gośka Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 Patiszon może to nie wina pana;) My wysyłaliśmy telefon dwa tyg temu i nie dotarł:diabloti: Dobrze że poszedł wartościową paczką. Quote
PATIszon Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 A czy mozecie mi szybko polecic dobry grzebien do rozczesywania Pudla? Wlasnie bede zamawiala karme i przy okazji zamowilabym tez grzebien. Quote
Gośka Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 Ja mam zwykły z [URL="http://www.onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,655502,0.html"]drewnianą rączką[/URL], ale ostatnio czesałam[URL="http://www.onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,413315,0.html"] takim[/URL] i rewelacja, przynajmniej jeśli chodzi o długi włos. Quote
PATIszon Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 [B]Gośka[/B] dzieki za odpowiedz. A czy da sie obejsc bez grzebienia? Bo ja wczoraj rozczesalam mlodej tylne lapy taka pudlowka zwykla z Trixie i chyba jest ok, ale moze sie myle, moze sie nie da bez grzebienia.....:hmmmm: Quote
Gośka Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 Jak dobrze to zrobisz to może być bez grzebienia, ja grzebienia używam w sumie tylko przy strzyżeniu do czesania nie. Quote
PATIszon Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 [quote name='Gośka']Jak dobrze to zrobisz to może być bez grzebienia, ja grzebienia używam w sumie tylko przy strzyżeniu do czesania nie.[/quote] Czyli strzyzesz przy grzebieniu jak kiedys fryzjezy czy jak? W czym pomaga Ci grzebien podczas strzyzenia? Sorki za tyle pytan, ale ja eksperymentuje ciagle...i slabo mi to wychodzi....:cool1: Quote
aga_21 Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 muszę sie z Wami podzielic moją radościa;) otoz w koncu dzisiaj odbieram kosmetyki dla Karata;) bedziemy sie kapac, odzywkowac;) jednym slowem zaczynamy nasza serie zabiegow upiększających! Quote
PATIszon Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 [quote name='aga_21']muszę sie z Wami podzielic moją radościa;) otoz w koncu dzisiaj odbieram kosmetyki dla Karata;) bedziemy sie kapac, odzywkowac;) jednym slowem zaczynamy nasza serie zabiegow upiększających![/quote] Ile? :cool3: Quote
filodendron Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 Jak już tak wszyscy pytają o wszystko, to ja zapytam strasznie lamersko - jeśli się strzyże psiaka na krótko, powiedzmy na 2-3 cm, to łapy też się strzyże maszynką czy nożyczkami? I czy to w ogóle jest bardzo skomplikowana procedura (mam na myśli zupełnie proste, domowe strzyżenie) - łatwo można psa zranić maszynką? Naszego pundla od jakiegoś czasu obcinam nożyczkami ale coraz bardziej dojrzewam do kupna maszynki, tylko boję się, że mogłabym go pokaleczyć. Quote
aga_21 Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 [quote name='PATIszon']Ile? :cool3:[/quote] w sensie ile bedziemy sie odzywkowac:)????? Sluchajcie ja tez zapytam jeszcze o cos;/ chcialam mu umyc zeby, ale od lekkiego mycia szczotka krew mu leci z dziasel;/ podejrzewam ze to moze byc brak witamin;/ ale juz kupilam na szczescie wiec bedziemy sie suplementowac Quote
PATIszon Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 [quote name='aga_21']w sensie ile bedziemy sie odzywkowac:)????? [/quote] Nie, ile jestes lzejsza? ;) Quote
PATIszon Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 [quote name='filodendron']Jak już tak wszyscy pytają o wszystko, to ja zapytam strasznie lamersko - jeśli się strzyże psiaka na krótko, powiedzmy na 2-3 cm, to łapy też się strzyże maszynką czy nożyczkami? I czy to w ogóle jest bardzo skomplikowana procedura (mam na myśli zupełnie proste, domowe strzyżenie) - łatwo można psa zranić maszynką? Naszego pundla od jakiegoś czasu obcinam nożyczkami ale coraz bardziej dojrzewam do kupna maszynki, tylko boję się, że mogłabym go pokaleczyć.[/quote] Hmmm wydaje mi sie, ze nozyczkami latwiej skaleczyc niz maszynka... Ja jestem cala pocieta jak biore do reki nozyczki....:p Quote
filodendron Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 [quote name='PATIszon']Hmmm wydaje mi sie, ze nozyczkami latwiej skaleczyc niz maszynka...[/quote] A to mnie trochę uspokoiłaś. W czasach studenckich bywało, że goliłam mężowi głowę na łyso, no ale jednak napięcie skóry na pudlu jest zupełnie inne ;) A psie łapy tez się da golić maszynką? Przeglądam ten wątek o maszynkach. Jeśli miałabym kupować, to nastawiałam się raczej na oster golden A5 ale widzę, że tam też Mosera polecają. Quote
aga_21 Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 [quote name='PATIszon']Nie, ile jestes lzejsza? ;)[/quote] niecale 200;/ ale jeszcze olejek norkowy nie doszedl Quote
Gośka Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 [quote name='PATIszon']Czyli strzyzesz przy grzebieniu jak kiedys fryzjezy czy jak? W czym pomaga Ci grzebien podczas strzyzenia?[/quote] Nie, nie strzygę po grzebieniu. Grzebieniem podczesuję włos żeby było równo i żeby żadne kłaki potem nie wychodziły. Filodendron pudla strzyże się tylko nożyczkami, maszynki używa się do pyszczka, nasady ogona, stopek, brzucha i ew jeśli pies toleruje genitalii, ale tu trzeba uważać i lepiej pierwszy raz ściąć nożyczkami bo wiele psów dostaje potem uczulenia. Tak więc maszynkowe strzyżenie to jedynie kawałeczek pudla. Jeśli strzyżesz domowo to plecy też można objechać maszynką ostrzem np 4F z włosem, ale łap raczej się nie da, chyba że bardzo krótko, nigdy szczerze mówiąc nie próbowałam ścinać łap maszynką, no chyba że pies "leciał" cały na zero. Quote
aga_21 Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 Czy te szampony bio groomu sa takie wodniste??? czy moze ja dostalam jakas lewizne!! Quote
filodendron Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 [quote name='Gośka']Filodendron pudla strzyże się tylko nożyczkami, maszynki używa się do pyszczka, nasady ogona, stopek, brzucha i ew jeśli pies toleruje genitalii, ale tu trzeba uważać i lepiej pierwszy raz ściąć nożyczkami bo wiele psów dostaje potem uczulenia. Tak więc maszynkowe strzyżenie to jedynie kawałeczek pudla. Jeśli strzyżesz domowo to plecy też można objechać maszynką ostrzem np 4F z włosem, ale łap raczej się nie da, chyba że bardzo krótko, nigdy szczerze mówiąc nie próbowałam ścinać łap maszynką, no chyba że pies "leciał" cały na zero.[/quote] A to mnie zaskoczyłaś - oglądałam trochę filmików zamieszczonych w necie i wydawało mi się, że groomer prawie cały czas operuje maszynką. Jedynie wykończenie - berecik i pompony nozyczkami. No ale takie formalne fryzury "na lwa", jak choćby te w Twoim banerku, chyba wymagają strzyżenia maszynką łap między grzywą a pomponami na dole? Tam włos jest przecież na 2-3 mm? Zdecydownie chodzi mi o domowe strzyżenie. Chciałabym, żeby szło to trochę szybciej niż nożyczkami. (I trochę równiej ;)) Czyli szyi, klatki piersiowej tez się nie goli? Nie robi się tego ze względu na niemożność uzyskania pożądanej fryzury czy ryzyko pokaleczenia? (Pytam, bo mi raz psa mocno pokaleczono maszynką właśnie na klatce piersiowej i brzuchu) Quote
bonsai_88 Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 Filodendron cięłam całego psa maszynką... po prostu uważałam na sutki i Birma nigdzie pokaleczona nie była ;). W przyszłym tygodniu zaś będę ciąć maszynką, ale nie na zero ;)... Quote
filodendron Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 [quote name='bonsai_88']Filodendron cięłam całego psa maszynką... po prostu uważałam na sutki i Birma nigdzie pokaleczona nie była ;). W przyszłym tygodniu zaś będę ciąć maszynką, ale nie na zero ;)...[/quote] Czyli to kwestia fryzury a nie ryzyka pokaleczenia, tak? Ja się tak szczypię, bo pies był mocno poharatany - rany cięte skóry na całej klatce piersiowej, podbrzuszu, wewnętrznej stronie łap. Dosłownie można było policzyć, iloma pociągnięciami maszynki został zgolony. I teraz jedna część mnie mówi mi, że fryzjer mocno spartaczył sprawę, a z drugiej strony boję się, że nie mając wprawy mogę spartaczyć tak samo. Quote
Gośka Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 Filodendron TAK operuje się maszynką między pomponami ale przy takiej fryzurze, nie przy federale. Klatka piersiowa? Nie bardzo kumam co masz na myśli, ten trójkącik pod szyją? Jeśli fryzjer zgolił ci psa ostrzem hirurgicznym to tak mogło być że rany tam gdzie było pociągnięte. Tyle że takich ostrzy nie używa się w strzyżeniu, takie ostrza mają weci, żeby przygotować zwierzaka do operacji. Brzuch, wew strona łap, genitalia to miejsca szczególnie wrażliwe. Jeden pies będzie ok, 10 innych nie. Moje np są przyzwyczajone do golenia jajek i brzuchów na prawie łyso, ale klientom z reguły strzygę dłużej. Quote
filodendron Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 [quote name='Gośka']Jeśli fryzjer zgolił ci psa ostrzem hirurgicznym to tak mogło być że rany tam gdzie było pociągnięte. [/quote] Na pewno nie, nie było powodu do używania takiego ostrza. Pies był ogolony na krótko, ale nie do samej skóry. Ktoś schrzanił sprawę i tyle (może jakiś praktykant, bo wcześniej było ok). Tak czy inaczej pies ma po tym zdarzeniu silny uraz - dlatego tak się sama certolę zamiast oddać groomerowi. Trzeba powolutku i bardzo cierpliwie (i z talerzem ugotowanego kurczaka). To już trwa od dłuższego czasu i są duże postępy - bywa już, że pies się potrafi nawet zrelaksować ale na pewno nie przy genitaliach - tego to już się nie będzie dało odkręcić. Miał zraniony napletek, to się paskudziło, potrzebne były antybiotyki i do teraz nie pozwala tam się strzyc. Tzn. pozwala, jesli mu ktoś inny w tym czasie podaje mięso kawałek za kawałkiem, ale i tak cały się przy tym wzdryga. Myślałam o maszynce, żeby ogólne przyspieszyć sprawę, niekoniecznie na wszystkie części ciała, ale mimo wszystko wyobrażałam sobie, że "większość psa" da się machnąć maszynką - na jakieś 2 cm na przykład. Quote
Recommended Posts