Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiecie, ja też pracuję ze zwierzętami w laboratorium. Nie z psami. Nie przeczę ze psów się nie używa, nie wiem tego. U nas na pewno nie.
Ale wykonywanie jakichkolwiek badań na kręgowcach jest obostrzone mnóstwem przepisów. To nie tak, że można robić co się chce. Nie można mieć zwierząt z "ulicy". Jakiekolwiek takie badania nie byłyby możliwe do opublikowania. Jeśli chcemy zabić 10 ryb to przez 2-3 miesiące musimy tłumaczyć się dlaczego 10 a nie 5, udokumentować to że jest to niezbędne, dokładnie podać jak będą zabite itd. Każdy szef projektu lub grantu musi się wytłumaczyć przed komisją etyczną.

Piszę to dlatego, żeby zwrócić uwagę że wszystko ma dwie strony, zwierzęta w laboratoriach były i będą, bez nich nie byłoby medycyny. I nie jest to tylko "samo zło". Należy to jedynie ściśle kontrolować.
Tak, zwierzęta po eksperymentach są usypiane. Jeśli były odławiane w środowisku to można je zwrócić, jeśli są hodowane w laboratorium to należy je uśpić.
Ci ludzie z PANu chcą tym psiakom znaleźć dom, nie widzę w tym nic złego że nagłośnili sprawę. Dla ścisłości, nie jestem pracownikiem PANu. A ze mowa o schronisku? Mało to razy piszemy sami: DT pilnie bo inaczej grozi mu schron, nie mam co z nim zrobić, trafi do schronu itd.

Posted

witam panią Kasię....

Ja na samym początku napisałam że jestem zdziwiona tym odruchem serca tych naukowców-i zdania nie zmienię bo wiem jaki rodzaj ludzi tam pracuje-trudno bu wiwisektor był miłośnikiem zwierząt-tam jest odrębny gatunek ludzi....
Dlatego to gest z ich strony!!! i tego nie da się zaprzeczyc!!!

P.S. pacuje pani w Instytucie Onkologii czy Szpitalu WAM lub jeszcze w innej placówce?:roll:

Posted

nie zgadzam się z takim traktowaniem naukowców

bo wiem jaki rodzaj ludzi tam pracuje-trudno bu wiwisektor był miłośnikiem zwierząt-tam jest odrębny gatunek ludzi....

to jest obraźliwe ! znam naukowców i sa to tak samo różni ludzie jak ci w spożywczym czy urzędzie lub szkole !

Posted

marillka napisał(a):
nie zgadzam się z takim traktowaniem naukowców

to jest obraźliwe ! znam naukowców i sa to tak samo różni ludzie jak ci w spożywczym czy urzędzie lub szkole !

i tak samo potrafią zamordowac zwierzę, a potem spokojnie "po pracy" wrócić do domu, umyć rączki zjeść obiad, bawić się dziećmi. Normalka.

Posted

marillka napisał(a):

to dlaczego ich wyróżniać?? jako "specjalnych"

ale w jakim kontexcie pytasz?
w poście poniżej napisałaś "to jest obraźliwe" żartujesz sobie czy to semantyka? gratulacje a zaprazam Cię na farmę Mazor-poooglądaj, małpy otwierane mózgi bez znieczulenia-unieruchamiane, zwierzęta dostające obłędu w klatkach, walące głową o ściany metalowych klatek, szczenię ze zmiażdżonymi młotem bez znieczulenia tylnimi łapami przez zaukowców w Instytucie Behavioru-a po co? a po to, by poobserwoali sobie jaki wpływ ma .....stres na zwierczaczka i czy oszaleje z bólu, Małpy z SilverSprings-gdzie cały świat po raz pierwszy zobaczył co się dzieje w laboratorium-gdzie nikt z zewnątrz nie ma prawa wejśc-chyba, że na zaproszenie z wewnątrz, psy ze spalonymi kawałkami jednej połowy skóry na żywo, a Wiesz co się robi jak pies się wyrywa czy jak małpka siębroni by na stól nie iśc-dostaje w morde-to się robi-więc nie denerwuj mnie takimi głupkowatymi dykteryjkami!

Posted

Straz dla Zwierzat juz znalazla nowy spokojny dom dla psiakow cieszymy sie ze psiaki sa razem i na tym najbardziej nam zalezalo to tylko informacja do uspokojenia wszystkich ktorym nie byl obojetny los psiakow pozdrawia straz dla zwierzat

Posted

[quote name='strazdlazwierzat']
Straz dla Zwierzat juz znalazla nowy spokojny dom dla psiakow cieszymy sie ze psiaki sa razem i na tym najbardziej nam zalezalo to tylko informacja do uspokojenia wszystkich ktorym nie byl obojetny los psiakow pozdrawia straz dla zwierzat

Dziękuję Straży dla Zwierząt!!! to wspaniała wiadomośc!!!:multi:

Zmienię tytuł by mod przeniósł na Już w Nowym Domu!;)