Pamson Posted August 18, 2015 Posted August 18, 2015 Witam, miesiąc temu mój pies nagle bez przyczyny zaczął piszeć przy podnoszeniu się. Byłam u weterynarza nr 1 który stwierdził że może być to zapalenie kości długich. Dostał leki przeciwzapalne i sterydy które pomogły na chwilę. Nastepnie dostałam skierowana do ortopedy gdzie nie stwierdzono problemów z kośćmi czy stawami, miał za to bardzo napięte mięśnie zwłaszcza w tylnych łapach. Zrobiono prześwietlenie tylnych łap i badanie o szerszym spektrum które nic nie wykazało. mu steryd encorton (1 tabletka na dzień potem zwiększono na 1,5) po którym ból przechodził na chwilę poza tym pies czuł się po nim jeszcze gorzej cały czas dyszał, dostał biegunki. U jeszcze innego weterynarza zrobiono mu kolejne badanie krwi skupiające się na jelitach i tarczycy. W wynikach wyszło że brakuje mu witaminy B12, ma podwyższone TLI. Dostaje zastrzyk z witamina B12, Korton 1000 i Euthyrox N 200. Narazie kuracja trwa tydzień ale nie widzę żeby mu się polepszało do tego doszło krwawienie z dziąseł. Zeus na początku ruszał się normalnie jedynie piszczał przy wstawaniu natomiast teraz tylko cały czas leży i słabo się rusza. Na dwór wychodzi tylko się załatwić i chce wracać do domu. Na szczęście ma apetyt i pije wodę. Aha widoczne są zaniki mięśniowe w prawej tylnej łapie choć liże sobie wszystkie łapy. Pomocy czy ktoś spotkał się z czymś takim? Albo chociaż może polecić jakiegoś dobrego weterynarza z Warszawy. Quote
Akirka86 Posted August 18, 2015 Posted August 18, 2015 Odkleszczowe choroby, teraz nie ma co prawda kleszczy, ale były jeszcze miesiąc temu (przynajmniej w mojej okolicy) - borelioza. Może wągrzyca? Jeśli pojawia się krwawienie z dziąseł, to znaczy że pies ma obniżoną krzepliwość krwi, a to może wskazywać na nowotwory układu krwiotwórczego. Zaburzenia tarczycy mogą być sprawą wtórną, potrafi rozregulować się od sterydów, więc może to być efekt wcześniejszego leczenia a nie choroby. Quote
gryf80 Posted August 18, 2015 Posted August 18, 2015 nic nie piszesz czy pies miał robione badanie krwi-głównie morfologie(ważne,bo psu zaczęły krwawic dziąsła-byc może po lekach p.zapalnych i sterydach-których raczej razem podawac nie wolno bo to bład w sztuce-spadły mu płytki,czyli "struktury"odpowiedzialne za krzepniecie krwi).nie piszesz tez ile czasu trwała kuracja u weta nr 1 no i w jakim wieku jets twój pies. Quote
xxxjaxxx Posted August 19, 2015 Posted August 19, 2015 No według mnie wygląda to na erlichioze albo leiszmanioze. Ja tam nie jestem wetem, ale skoro weterynarze nie wiedzą co psu jest, to trochę podpowiem 1 Quote
bou Posted August 19, 2015 Posted August 19, 2015 No według mnie wygląda to na erlichioze albo leiszmanioze. Ja tam nie jestem wetem, ale skoro weterynarze nie wiedzą co psu jest, to trochę podpowiem Doucz się troche,nie strasz ludzi!:)Co Ty masz z tą leiszmaniozą???Poczytaj:http://www.vetpol.org.pl/www_old/ZW2008/2008_02_02.pdf Quote
bou Posted August 19, 2015 Posted August 19, 2015 Na Twoim miejscu poprosiłabym o rtg kręgosłupa (odc,lędzwiowy i krzyżowy) - czasem dyskopatie (i związany z nimi ból) wywołują silne napięcie mięsni.Tak mi się coś widzi,że to może być przyczyna... Quote
gryf80 Posted August 19, 2015 Posted August 19, 2015 bo to może byc początek problemów neurologicznych z "końskim ogonem" Quote
xxxjaxxx Posted August 21, 2015 Posted August 21, 2015 Doucz się troche,nie strasz ludzi!:)Co Ty masz z tą leiszmaniozą???Poczytaj:http://www.vetpol.org.pl/www_old/ZW2008/2008_02_02.pdf A ty co się tak pienisz? Wetem jesteś i boisz się, że ludzie przeczytają, skojarzą objawy, zaczną leczyć psy i już nie przyjdą z tysiącem dziwnych problemów? Na takim pseudo leczeniu można nieźle zarobić, prawda? Sam/a się doucz do czego doprowadza nieleczona leiszmanioza i nie histeryzuj, bo ktoś zrobił prowokację - zarejestrował się na dogo, założył temat i się więcej nie odezwał. :D Quote
Pamson Posted August 21, 2015 Author Posted August 21, 2015 Wow ktoś mnie przejrzał z tą prowokacją! Nudzi mi się w domu i piszę tak sobie o zmyślonych chorobach dodatkowo psa też nie mam! A teraz poważnie z psem wszystko wychodzi na prostą i poprostu zapomniałam z tego całego stresu o forum. Piesek ma słabą krzepliwość krwi i na razie leczymy go w tym kierunku jak na razie widać poprawę. Dzięki za odzew i chęć pomocy :) Quote
gryf80 Posted August 21, 2015 Posted August 21, 2015 Wow ktoś mnie przejrzał z tą prowokacją! Nudzi mi się w domu i piszę tak sobie o zmyślonych chorobach dodatkowo psa też nie mam! A teraz poważnie z psem wszystko wychodzi na prostą i poprostu zapomniałam z tego całego stresu o forum. Piesek ma słabą krzepliwość krwi i na razie leczymy go w tym kierunku jak na razie widać poprawę. Dzięki za odzew i chęć pomocy :) pilnuj w takim przypadku podawania leków steroidowych czy nlpzt"ów.one dodatkowo "rozrzedzaja" krew Quote
bou Posted August 21, 2015 Posted August 21, 2015 Wow ktoś mnie przejrzał z tą prowokacją! Nudzi mi się w domu i piszę tak sobie o zmyślonych chorobach dodatkowo psa też nie mam! A teraz poważnie z psem wszystko wychodzi na prostą i poprostu zapomniałam z tego całego stresu o forum. Piesek ma słabą krzepliwość krwi i na razie leczymy go w tym kierunku jak na razie widać poprawę. Dzięki za odzew i chęć pomocy :) Najważniejsze,ze jest poprawa,powodzenia :) Quote
Recommended Posts