Dolce888 Posted August 13, 2015 Share Posted August 13, 2015 Witam wszystkich, wczoraj nasza sunia urodziła 9 szczeniąt jeden z nich niestety ma łyse place na głowie brzuszku i kręgosłupie. Piesek prócz ubytków sierści nie posiada żadnych wad jest zdrowy, silny, jeden z wiekszych. Weterynarz doradził zeby uspic szczeniaka jednak szkoda mi go bardzo mimo tego że jest łysy nie jest chory ma szanse na dobry dom w którym ktoś bedzie go kochał takim jaki jest. Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z takim przypadkiem czy możliwe że jego sierść odroście, czy to jakaś choroba a może poprostu słabiej się rozwjial a teraz wszystko nadrobi ? Bardzo prosze o jakieś rady, nie chce usypiać pieska. załączam zdj.(rasa Cane Corso) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emkacf Posted August 13, 2015 Share Posted August 13, 2015 Jak jest zdrowy to dupa, a nie weterynarz!!!!!! Nie wolno usypiać zdrowych zwierząt, a na pewno znajdzie kochający dom u pasjonatów rasy, którzy chcą pieska na kolanka! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcz Posted August 13, 2015 Share Posted August 13, 2015 Nie spotkałam się z takim przypadkiem. Normalne to nie jest, widocznie jest to wada genetyczna i nie wiadomo czy jedyna, jeżeli szczeniak ma taką wadę można podejrzewać, że będzie to zespół wad czyli może być więcej ale oczywiście nie musi. Chyba nikt nie jest w stanie przewidzieć co z nim dalej będzie i jak się rozwinie. Psa na kolanka to ludzie owszem chcą ale z niewielką wadą czasem nawet niewidoczną dla niewprawnego oka ale jeżeli szczeniak będzie z taką ilością sierści w dorosłym życiu jak na zdjęciu to już nie będzie aż tak proste nawet dla pasjonata rasy, latem ochrona od promieniowania słonecznego, zimą od zimna, utrzymywanie skóry w prawidłowej kondycji, cało rocznie to wszystko to będą wydatki które ktoś będzie musiał i chciał ponieść. Chyba, że Wy zdecydujecie się, że szczeniaczek zostanie w domu i roztoczycie nad nim opiekę nad takim jaki się urodził. To byłoby najlepsze rozwiązanie. Najgorsze jakby ktoś go wziął, a potem wyrzucił ze względu na ponoszone koszty, psów bez domu i tak jest za dużo. Gdyby to był mój psiak został by ze mną. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted August 13, 2015 Share Posted August 13, 2015 widziałam nawet całe łyse albo np.z sierścią tylko na tułowi.to wada rozwojowa.sprzedaj za niższa cenę po prostu albo zostaw sobie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolce888 Posted August 14, 2015 Author Share Posted August 14, 2015 Dobra wiadomość na łysych placach pojawiaja się pierwsze włoski :) Mam nadzieje że wszytko sie jakoś ułoży i piesek znajdzie kochający stały dom w którym ktoś bedzie o niego dbał :) Wet teraz też twierdzi że być może słabej się rozwijał :) Najważniejsze teraz żeby z czasem nie wychodziły inne wady.. Dziekuję za odpowiedzi :) za jakis czas napisze co z naszym maluchem :) Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted August 14, 2015 Share Posted August 14, 2015 najlepiej wklej fotkę :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcz Posted August 14, 2015 Share Posted August 14, 2015 Dobra wiadomość na łysych placach pojawiaja się pierwsze włoski :) Mam nadzieje że wszytko sie jakoś ułoży i piesek znajdzie kochający stały dom w którym ktoś bedzie o niego dbał :) Wet teraz też twierdzi że być może słabej się rozwijał :) Najważniejsze teraz żeby z czasem nie wychodziły inne wady.. Dziekuję za odpowiedzi :) za jakis czas napisze co z naszym maluchem :) Pozdrawiam Głaski dla malucha, niech nadrabia zaległości i ładnie porośnie sierścią, napisz za jakiś czas co u małego kluska słychać :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radskorpion Posted September 6, 2015 Share Posted September 6, 2015 Wklejaj proszę fotki, jak się psiak rozwija, bardzo zaciekawiła mnie ta sprawa :) wszystkiego najlepszego dla małego oryginałka :))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts