Vectra Posted March 12, 2010 Author Posted March 12, 2010 Ja ostatnio , nie lubię internetu :diabloti: a muląca dogomania doprowadza mnie do pasji :evilbat: Quote
Doginka Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Mulącą jeszcze zniosę, ale te powtarzające się kilka razy posty już gorzej:angryy: Mi się jakoś udaje uniknąć powtórek, ale też nie zawsze;-) Życzę miłego dnia wśród szatanów i Piranii:lol: Quote
Hanna R. Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='Vectra']bo mam bardzo mocno uzależniające zajęcie w domu :diabloti: robię przemeblowanie .... wypadłam z wprawy , z pół roku nic nie przestawiałam w domu :evil_lol: teraz dopieszczam w domu , to co jeszcze ocalało .....[/QUOTE] To niby dla mnie ??? [IMG]http://www.dogomania.pl/../../images/smilies/diablotin.gif[/IMG] Quote
Vectra Posted March 12, 2010 Author Posted March 12, 2010 [quote name='Hanna R.']To niby dla mnie ??? [IMG]http://www.dogomania.pl/../../images/smilies/diablotin.gif[/IMG][/QUOTE] przecież pisałaś że mnie nie odwiedzisz :diabloti: Quote
Hanna R. Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [quote name='Vectra']przecież pisałaś że mnie nie odwiedzisz :diabloti:[/QUOTE] Zmieniłam zdanie [IMG]http://www.dogomania.pl/../images/smilies/diablotin.gif[/IMG] Gotuj się [IMG]http://www.dogomania.pl/../images/smilies/evil_lol.gif[/IMG] Quote
Vectra Posted March 12, 2010 Author Posted March 12, 2010 [quote name='Hanna R.']Zmieniłam zdanie [IMG]http://www.dogomania.pl/../images/smilies/diablotin.gif[/IMG] Gotuj się [IMG]http://www.dogomania.pl/../images/smilies/evil_lol.gif[/IMG][/QUOTE] no dobra , niech stracę :cooldevi: upiekę ci takie bułeczki z budyniem , budyń też robiłam domowym sposobem , a nie rzygi z torebki :diabloti: [URL=http://img716.imageshack.us/i/zdjcie0202.jpg/][IMG]http://img716.imageshack.us/img716/2130/zdjcie0202.jpg[/IMG][/URL] Quote
Hanna R. Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 [url]http://img716.imageshack.us/i/zdjcie0202.jpg/[/url] Nie kuś !!!! [IMG]http://www.dogomania.pl/../images/smilies/diablotin.gif[/IMG] Bo przyjadę jutro [IMG]http://www.dogomania.pl/../images/smilies/icon_lol.gif[/IMG] Quote
Asiaczek Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 A propos mulącej Dogo - wiesz cos na ten temat? Pzdr. Quote
Asiaczek Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 A propos mulącej Dogo - wiesz cos na ten temat? Pzdr. Quote
Vectra Posted March 12, 2010 Author Posted March 12, 2010 [quote name='Asiaczek']A propos mulącej Dogo - wiesz cos na ten temat? Pzdr.[/QUOTE] tyle co Ty i kilka tysięcy userów dogomanii :diabloti: Quote
Vectra Posted March 13, 2010 Author Posted March 13, 2010 [B]Bułeczki z budyniem[/B] Identyczne składniki jak do bułek z dżemem jagodowym. Zmienia się jedynie dodatek. [B]Bułeczki z budyniem[/B] 3 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 3 jajka 3 dag drożdży 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy [B]dodatkowo:[/B] 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka 2 łyżki cykru Ugotować budyń w/g instrukcji na opakowaniu. Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do dużej miski. Wbić 2 jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy, przetopione masło i drożdże. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Dodatkowo można podsypać mąką, gdy będzie zbyt kleiste. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z ciasta formować bułeczki. Środek bułki lekko ugnieść palcami i nałożyć zimny budyń. Piekarnik ustawić na temp. 60st. Wstawić bułeczki i piec około 10 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Temperaturę zwiększyć do 190 st. i piec około 18 minut. to wyżej to przepis z neta .... ja pierwszą partie bułek upiekłam jak w przepisie , czyli te 60 stopni i potem zwiększanie ... ale to do zadu .... więc rozpaliłam prąd do 200 stopni i bułki upiekły się pulchne , rumiane i chrupiące .... No i budyń , nie rzygi z torebki tylko tak 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 łyżki masła 4 łyżki cukru - można mniej , można więcej ... jak kto lubi słodkie pół litra mleka mleko zagotować z cukrami i masłem , odlać trochę mleka do kubka i dokładnie rozmieszać mąki, po zagotowaniu mleka , wlać mleczne mąki ;) i gotować kilka minut , energicznie mieszając ... budyń można robić w różnych smakach , dodając , kakao , czekoladę , cynamon , dzem , soki owocowe , zapachy , skórkę z owoców ... co kto lubi - serio polecam , jest lepsze niż te gluty z torebki ... Ja kiedyś uwielbiałam budyń , często gotowałam taki z torebki , ale kilka razy wyszły mi takie gluty ohydne , że mi się odechciało budyniu na całe życie .. Jeszcze Wam podam super przepis na krem z owocami , to jest smak mojego dzieciństwa :) najpyszniejszy jest z truskawkami .. więc na początek też gotuje się budyń tylko bez cukru i masła z litra mleka , czyli same mąki i mleko .. trzeba to wystudzić .. potem utrzeć kostkę masła , nie margaryny ino prawdziwego masła ze szklanką cukru , tak by było puszyste i gładziutkie .. jak już się utrze , to dodawać po łyżce zimnego budyniu u dalej miksować , aż do wyczerpania budyniu .... potem dołożyć truskawki , mogą być inne owoce , wstawić do lodówki i jak się dobrze schłodzi , żreć. Można dodać trochę żelatyny i zrobić coś a`la sernik na zimno .. czyli z biszkoptami i galaretką Jeszcze muszę moją mamę pogonić , by poszukała przepisów z mojego dzieciństwa , pamiętam robiła takie cudo , zwane biszkoptowcem , też to było coś budyniem i biszkoptami , na zimno z owocami Quote
Vectra Posted March 13, 2010 Author Posted March 13, 2010 [quote name='malawaszka']boszzzzz nienawidze Cię :cry:[/QUOTE] ale że niby czemu ? :cooldevi: Quote
Darianna Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 Czyżby ktoś się odchudzał? [IMG]http://www.dogomania.pl/../images/smilies/diablotin.gif[/IMG][IMG]http://www.dogomania.pl/../images/smilies/diablotin.gif[/IMG][IMG]http://www.dogomania.pl/../images/smilies/diablotin.gif[/IMG] Quote
malawaszka Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 odchudzam to sięcałe zycie, nie o to więc chodzi :lol: chodzi o to, że te przepisy sa tak smakowite, że chciałoby się to wszystko robić, pichcić itd, ale co z tego, kiedy tak naprawdę to nmi się nie chce w kuchni siedzieć :cry: Quote
Vectra Posted March 13, 2010 Author Posted March 13, 2010 Wasiu, ale to się robi kilka chwil ;) no ile gotujesz budyń ? 4 minuty ... potem stygnie ... utarcie masła to 5 minut , dodanie budyniu kolejne 5 minut ... czyli 15 w sumie .. wsypać owoce , kilka chwil .. Bułki też się robi szybko .. rozczyn musi urosnąć, wyrabiasz ciasto - też potem godzina przerwy .. zrobienie bułek / uformowanie ... .5 minut ... no i pieczenie .... piekąc bułki , zdążyłam obejrzeć dwa odcinki filmu , pogadać przez telefon , wziąć prysznic .... Potrzebuje dobre przepisy na keks i makowiec :modla: PS po tym jak się strułam kupnym ciastem , postanowiłam piec sama , z gorszym lepszym skutkiem , ale przynajmniej wiem co wkładam ... mam bardzo wrażliwy żołądek , zatrucia mam wewnętrzne czyli nie pawiuje i nie tego tyłem , tylko mam gorączkę i mega osłabienie ... stary tłuszcz mnie zabija , a taki dają w ciastach kupnych ... Zresztą kilogram ciasta kosztuje średnio 30 zł .... za 30 zł , to mam kilka ciast - domowych .,,, i serio nie spędzam przy tym dużo czasu ... zważywszy że na mojej wsi , nie mam sklepu pod domem .. wyprawa po ciasto zajmuje mi dłużej niż upieczenie takiego .. zakupy robie raz na tydzien , a lwią część pracy wykonuje melakser , piecyk i zmywarka :evil_lol: a odkąd gotuje sama , po swojemu , nie z mrożonek i pół produktów , to raz że czuje się znakomicie , łeb mnie tak ciągle nie boli , nie mam wzdęć i nie tyje .... ba schudłam :multi: Quote
malawaszka Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 u mnie jakakolwiek czynnosć w kuchni trwa cały dzień... :oops: a i tak zawsze coś schrzanię... :roll: Quote
Medorowa Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 Siostra:crazyeye::crazyeye::crazyeye: chyba się do Cia wprowadzę:loveu: Quote
Tengusia Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 ja to mam wrazenie ze ty odkrylas w sobie cukiernika z prawdziwego zdarzenia :hmmmm: podeslalabys jakas buleczke na sprobowanie :diabloti::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Vectra Posted March 13, 2010 Author Posted March 13, 2010 [quote name='malawaszka']u mnie jakakolwiek czynnosć w kuchni trwa cały dzień... :oops: a i tak zawsze coś schrzanię... :roll:[/QUOTE] praktyczka czyni mistrza :diabloti: [quote name='Medorowa']Siostra:crazyeye::crazyeye::crazyeye: chyba się do Cia wprowadzę:loveu:[/QUOTE] ale będziesz sprzątać ? [quote name='Tengusia']ja to mam wrazenie ze ty odkrylas w sobie cukiernika z prawdziwego zdarzenia :hmmmm: podeslalabys jakas buleczke na sprobowanie :diabloti::evil_lol::evil_lol::evil_lol:[/QUOTE] obiadki też gotuje :P wpadnij na świeżutką z pieca, takie są najlepsze Quote
Vectra Posted March 13, 2010 Author Posted March 13, 2010 [quote name='malawaszka']u mnie jakakolwiek czynnosć w kuchni trwa cały dzień... :oops: a i tak zawsze coś schrzanię... :roll:[/QUOTE] praktyczka czyni mistrza :diabloti: [quote name='Medorowa']Siostra:crazyeye::crazyeye::crazyeye: chyba się do Cia wprowadzę:loveu:[/QUOTE] ale będziesz sprzątać ? [quote name='Tengusia']ja to mam wrazenie ze ty odkrylas w sobie cukiernika z prawdziwego zdarzenia :hmmmm: podeslalabys jakas buleczke na sprobowanie :diabloti::evil_lol::evil_lol::evil_lol:[/QUOTE] obiadki też gotuje :P wpadnij na świeżutką z pieca, takie są najlepsze Quote
Medorowa Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 [quote name='Vectra'] ale będziesz sprzątać ? [/QUOTE] :hmmmm: NIE:grins:;grins: [quote name='Vectra'] ale będziesz sprzątać ? [/QUOTE] No przecież mówię, że nie:diabloti: Quote
Tengusia Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 [quote name='Vectra'] obiadki też gotuje :P wpadnij na świeżutką z pieca, takie są najlepsze[/QUOTE] mialam sie wybrac na wiosne tylko ze wiosny ani widu ani slychu :niewiem: Quote
Alicja Posted March 13, 2010 Posted March 13, 2010 [B]Kurde córcia gdzieś zgubiłam przepis na majonezową babe [/B] Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.