Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Vectra']Nic z tego , znaczy ze zdrowia .. od nowa mam temperaturę :placz: i ledwo zipie .. od nowa się zaczyna :(
kurde o to za diabeł .......
Jutro mam umówioną wizyte u doktora ..... bez antybiotyków się nie obejdzie ...

ale co to za cholerstwo , nie tylko mi to wraca .... mnóstwo osób takie coś ma ...
niby zanika i powraca ze zdwojoną siłą[/quote]
Doskonale wiem o czym mówisz - wczoraj skończyłam antybiotyk, od 3 dni nie miałam temperatury, a dziś kaszel wrócił, temperatura 38.3* i wciąż rośnie:placz:A płóca to mi chyba wyskoczą gardłem:placz:

Posted

[quote name='agnethka']albo wycinanie skóry przy oczach sharpków zamiast podwiązywania za pomocą nitki :roll:[/quote]
przepraszam, że się wtrącę - ale ;) teoretycznie tylko wybitnie zdolny specjalista jest w stanie operację entropium/ektropium zrobić tak, aby nie było śladu widać [a wiemy, że jak widać, to teoretycznie wypad z ringu ;)] więc to raczej ryzykowny zabieg jak się ma co do psa wielkie plany wystawowe.
wycinanie skóry jest przymusem, by pies zwyczajnie nie oślepł - włoski zawinięte do wewnątrz drażnią rogówkę i mogą spowodować wrzody. nitka czyli ten tzw. tacking działa li i tylko u rosnących psów, jak nie zadziała - wycinanie i nie ma co jeździć po właścicielu za taki zabieg [bo ja tu piszę o zdrowiu nie o estetyce ;)]
btw. mój beagle'ak miał ciętą skórę też i nitką tu nie było co próbować, entropium jak nic i poszedł na stół ;)

Posted

[quote name='Vectra']witaj :)
u mojej CAO nie widać , że miała wycinane :) miała oba oka robione ... miała i to i to entropium/ektropium ;) taki popsuty ruski miś mi się trafił ... ale to dla jej zdrowia by nie oślepła ... wiecznie miała zaglucone oczy , czerwone .... no i zabieg nie jest tani ;)[/quote]

u mojego psa mija prawie rok od zabiegu i dopiero teraz mogę powiedzieć, że jakby prawie nie widać, bo się szwy wygoiły dopiero tak na niewidzialne ;) ale oczywiście - wprawne oko które wie czego szukać - znajdzie ślady ;) [i w takim kontekście - o sędziach tropiących sharpejki po korekcie - pisałam :)]
zabieg konieczny dla zdrowia jak najbardziej - zaglucone załzawione zapuchnięte oczy - i z miłosierdzia dla psa - całe życie z kompletem rzęs pod powieką to mordęga ;)

Posted

witaj :)
u mojej CAO nie widać , że miała wycinane :) miała oba oka robione ... miała i to i to entropium/ektropium ;) taki popsuty ruski miś mi się trafił ... ale to dla jej zdrowia by nie oślepła ... wiecznie miała zaglucone oczy , czerwone .... no i zabieg nie jest tani ;)

Posted

[quote name='agnethka']co innego dla zdrowia, a co innego dla estetyki ;) różnica jest spora ;)
ja tego nie potępiam - jeśli ratujemy oczy psa to jestem jak najbardziej za :cool1:[/quote]

agnethka - ja tam nie widzę innego niż zdrowotny powodu by coś takiego z oczami robić :) święcie wierzę [ale ja jestem jeszcze naiwna :cool3:] że korekty powiek to tylko dla zdrowia u szarpków.. nie dla estetyki.. no bo jak ktoś chce wytrzeszcza z oczami na wierzchu to może sobie zakupić.. hmm, pekińczyka ;)
ajm sori, ale ja jestem przewrażliwiona trochę w temacie krytyki tego zabiegu, ot hodowca ojca mojego psa był zniesmaczony faktem operacji [już sama nie wiem, czy nie zrozumiał co to był za zabieg i dlaczego, czy tak się boi, że jego pies to entropium przekazuje bo to wszak genetyczne, że się wypiera takiej możliwości ;)]
a tak dodając w temacie poruszanej tu kwestii dopicowywania przed ringiem - u beagli podcina się koniec ogona na zapałkę :) [i zbrodni w tym nie widzę, tak samo jak podcinanie "portek" na odach :) w hameryce idą dalej, bo golą psu brzuch razem z jajkami :roll:]
no, i to by było na tyle :) pozdrawiam :D

Posted

eee jajek i brzucha bym nie ogoliła ... to by popsuło Franiowi cały graniturek :evil_lol:

jest minus 13 stopni , wypije kawe , wypale fajke .. mimo , że mi nie wchodzą .. znak że prawie umieram .... wyjde z prosiakami .... udało mi się odszukać mundurki zimowe prosiaków :multi: co prawda mam tylko 3 kubraki i 4 prosiaki , ale jeden taki Egon nie lubi ubranek - to narowista i gorąca zachartowana dziołcha ..
W końcu widzę jak Lalka schudła ;) bo kubrak luźny , a w zeszłą zime się nie dopinał :evilbat: Franka kubrak pomaszerował na Manie , bo on też jakoś urusł ? :hmmmm: a Franek w nieużywanym EGonowym kubraku ...

i potem jadę do doktora , mam wizyte na 16 umówioną :D
ja mam tylko dziś 37,9 :diabloti: kaszel , katar , dreszcze , bolą mnie gnacisze ...

a dziś jeszcze ogole kite Marianowi , bo jakoś mi nie pasuje do reszty .. czarne to z natury mają takie mało włochate , Franciszek ma elegancki tylko Marian ostał sie zakołtuniony ..... a Egonowi glace ogole :evilbat:

Posted

[quote name='SZPiLKA23']A po co łepetyne?

Dobrze ze ja sie nie musze kubraczkami przejmowac;)[/quote]
W stosunku do Egona mam taką wizje

[IMG]http://www.nwcpnefc.co.uk/assets/images/PNE_GREMLIN.JPG[/IMG]

uszy te same , wyraz inteligentny ten sam , oczy te same , jeszcze fryzure trzeba dopicować :evilbat: rozumek też ten sam - zniszczyć ,zdeptać , zrównać z ziemią , noi bawić się bawić

identic
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images35.fotosik.pl/46/70eb8d959f599441.jpg[/IMG][/URL]

Posted

osobiście w sharpkach nie siedzę, mam znajomą, która mi o tym opowiadała, że spotkała się na wystawie z przypadkiem estetycznego poprawiania oka, a nie dla zdrowia - dlatego podałam to tylko i wyłącznie jako przykład i nic innego nie miałam na myśli ;)

wiem, że się przycina kłaczki na ogonie, "portkach" itp. u psów gładkowłosych dla zachowania estetycznej linii ;) osobiście nie odczuwam takiej potrzeby i tego nie robię :)

Vectra - odpuść Egonowi :evil_lol: zimno jej będzie, mrozy idą :placz:

Posted

[URL]http://images24.fotosik.pl/310/26d4e18f1db2ea32.jpg[/URL]
jak one NIEWINNIE wyglądają :crazyeye::evil_lol::evil_lol: normalnie jestem w stanie im uwierzyć że co złego to nie one :evil_lol::loveu:

Posted

13*, a Ty chcesz zamrozić Egona?:crazyeye::mad:
Nie fryzuj, zrób to jak się ociepli:evil_lol:

A to cholerne choróbsko się przypięło i nie chce odejść:angryy:, a na spacery z psami trzeba wychodzić pomimo dreszczy:placz:
Biedne my schorowane ciotki:placz:

Posted

witam wyjątkowo ciepło Asiaczka , szczególnie że sąsiadką moją prawie przez ściane była ;) :diabloti:
reszte też witam :multi:

Co do Egona , rozumku - odpowiem tak - żeby coś zamarzło , to musi to istnień :evilbat:

Byłam u doktora , jestem obłożnie chora ;) mam zapalenie oskrzeli , lub angine ropną - bo dudni mi w płucach , oskrzelach , mam zaropiałe gardłło , 39 stopni temperatury :diabloti: antybiotyk , jakieś syropki , spis innych leków - w aptece mnie zrujnowali ...
a i mam nie wychodzić z domu przez 7 dni , szef zrozumiał , TZ zrozumiał , reszta rodziny też .. ciekawe czy świnki zrozumieją , że mam nie przymarzać do podłoża przez 2 godziny , bo one się bawić muszą na dworze ...

Posted

[quote name='Vectra']TZ , to i może by z nimi poszedł , problem w tym że prosiaczki nie widzą sensu z chodzenie z nim na spacer .. owszem wyjdą z nim z domu , ale po chwili wracają po mnie :evilbat:[/quote]

[FONT=Arial][COLOR=Red][B]bo z Mamunią najlepsiej :loveu:[/B][/COLOR][/FONT]

Posted

TZ , to i może by z nimi poszedł , problem w tym że prosiaczki nie widzą sensu z chodzenie z nim na spacer .. owszem wyjdą z nim z domu , ale po chwili wracają po mnie :evilbat:

Posted

[COLOR=DarkRed][B]same niech po podwórzu latają a ty sie kuruj:mad::mad::mad:

witaj widziałam Frania ogonecek............. i Manusię przy nim taka drobinka pyszczka:loveu::loveu::loveu:[/B][/COLOR]

Posted

Mania ma jeszcze mały łeb ;) albo może inaczej Franio składa się z 2 części , równych :cool3: głowy i ciała :evil_lol: a i ostatnio plus mały szczurzy ogonek :evilbat:

Same nie pójdą :p szczególnie Franio i Mania , bo kto by in uatrakcyjniał spacerek :cool3:

teraz pije ziołową miksturę rozgrzewającą :p

Posted

moim ostatnio odbiło - mróz, zimno, śnieg a one do domu wracać nie chcą :roll: i kiedyś jak ja wracałam to one za mną gęsiego, a teraz...gdzie tam... olewka... ja wracam do domu, a one zostają na dworze i we trzy szaleją z oponką :evil_lol: a potem wracają i śpią...dużo :loveu: