Dorota_Phoenix Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 a moze a sie do czegos przydam? np pozbieram te zdjecia i informacje i przesle do Anashara? Quote
Anetka83 Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 Maciek.... tekst o Ligocie masz na mailu wydaje mi się że w dziale prawnym należy umieścic całą ustawę i pogrubic najważniejsze fragmenty Quote
Anashar Posted March 17, 2008 Author Posted March 17, 2008 [quote name='Dorota_Phoenix']a moze a sie do czegos przydam? np pozbieram te zdjecia i informacje i przesle do Anashara?[/quote] Jeśli możesz to pozbieraj po kilka zdjęć do psów z tego postu: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showpost.php?p=9704141&postcount=198[/URL] I prześlij mi na maila (tylko podpisane!) [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL]. Jeżeli CI się chce, możesz kazdego psa ze zdjęciami i opisem posłać w osobnym mailu. [quote name='Anetka83']Maciek.... tekst o Ligocie masz na mailu wydaje mi się że w dziale prawnym należy umieścic całą ustawę i pogrubic najważniejsze fragmenty[/quote] Dzieki, za chwilkę go sprawdzę :) [quote name='agata-air']dodaje link do wąteu protestów przeciwko pseudoschroniska i okrucieństwo. może się dołączycie?? teraz 31.03 rozprawa Krzyczek. [URL]http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=105513&page=49[/URL][/quote] Można umieścić taki dział na stronie. tylko czy podejmiesz się zredagowania go? [quote name='Dorota_Phoenix']ja tak sobie pomyslałam..:razz: żeby w dziale "jak pomóc" zamieścić też "porady" co zrobić, jeżeli np zna sie kogoś kto bije swojeo psa, albo głodzi itp. do kogo się zgłosić, gdzie przedzwonić, czy może np. porobić zdjęcia z "przyczajki". jeżeli ktoś już wcześniej o tym napisał, to przepraszam :razz: wątek przeglądałam w nocy i mogło mi umknąć :cool3:[/quote] A zajmiesz się tym działem? :razz: Quote
Betbet Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 dobra. beda pomagac nam 2 osoby spoza dogo, to sa moje najblizsze kolezanki z roku, razem chcemy to naglosnic wlasciwie nawet w ramach zajeć mieliśmy coś podobnego robić więc to połączymy. Karolina studiuje prawo chętnie i sprawnie zajmie się całą stronką prawa, najwazniejsze ustepy ustawy i tych miedzynardowoych pierdół zrobi. inteligentna i rzetelna, moge za nią reczyc obiecala sie pospieszyc, zaraz wysle jej projekt strony itp. Druga kumpela jeszcze nie wiem co zrobi, narazie obmyslamy jak moglaby sie zajac promocja strony jak juz ta bedzie gotowa. Mamy wątek Ligoty, potrzebny wątek Krzyczek i tego miejsca gdzie wytapiano smalec z psów. agata-air może zredagujesz Krzyczki, a jak nie to zmobilizuj kogos na ich wątkach, hm? Teraz co do działu 1% dla organizacji. rozmawiałam z Karolina i poddała mi sluszna mysl. ludzie czasem tego nie wypelniaja bo nie chce im sie szukac KRSu. to moze faktycznie pozbierac te takie najwazniejsze organizacje jakie tu mamy i jakich przedstawiciele przede wszystkim zajrzeli na wątek i podac numery a niech ludzie sami sobie wybiorą? w koncu kogo by nie wzieli to i tak idzie na pomoc zwierzakom. z tych organizacji ktore ja kojarze no to mamy chociazby BWP, Rottke, nie wiem jak owczarki czy tez cos takiego maja, jest pro equo, nasza straz dla zwierzat oddział pomorski tez by chciala sie znalezc w takim gronie,AFN?niechciane i zapomniane chyba tez cos takiego jest. dajmy ludziom wybor. bedzie wygodnie im siegnac do tego. dział jak pomóc. tu by trzeba zeby sie ktos naprawde sprezyl i wymyslil cos extra... Quote
agata-air Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 dobra to biorę na siebie krzaczki. dział protestów też... tylko nie umiem robić www a wiec musiałabym teksty na maila wam wysyłac Quote
Betbet Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 tak ,tak to do anashara wysylaj, strone wczensiej podal adres.albo wklejaj tu:) super gdyby do jutra wieczor conieco bylo juz na stronie. dam promocje akcji u siebie w serwisie informacyjnym w radio. mam juz zgodę naczelnego. nie pytac co gdzie i jak bo jestem tu incognito;) Quote
wredne_słonko Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 To jak z tym 1%? Które fundacje mają być? Wszystkie jak leci czy tylko te, które napisałaś? Mogę się tym zająć. Quote
Betbet Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 wredne_słonko a dasz rade zrobic jakis taki wykaz fundacja a obok KRS? mysle ze ile takich znanych nam wynajdziesz tyle bedzie ja swoje podesle dane. Quote
wredne_słonko Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 [quote name='Betbet']wredne_słonko a dasz rade zrobic jakis taki wykaz fundacja a obok KRS? [/quote] Czyli jak konkretnie? pomyślałam, żeby podawać dane fundacji i adres strony internetowej, może banerki. Nie wiem zresztą. Czekam na sugestie ;) Quote
Betbet Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 moze ktos bedzie mial jakis pomysl ja musze isc sie szykowac bo mam zebranie dla strazy Quote
Anashar Posted March 17, 2008 Author Posted March 17, 2008 Mi się wydaje zeby zrobić to w tabelce. Nazwa fundacji, miasto gdzie się znajduje, adres str. internetowej i nr. krs Quote
Dorota_Phoenix Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 [quote name='Anashar'] A zajmiesz się tym działem? :razz:[/quote] oczywiscie, że mogę się zająć. tylko musiałabym sie skonsultować z kimś, kto bardziej zna się na rzeczy i ma do czynienia z takimi sytuacjami na co dzien :razz: Quote
Anashar Posted March 18, 2008 Author Posted March 18, 2008 Zrobilem drastyczne przypadki: [URL]http://sowz.org/index.php?id=drastyczne[/URL] i dzieki Anecie ktora dostarczyla material Nowa Ligote: [URL]http://sowz.org/index.php?id=ligota[/URL] Jutro bedzie spis fundacji do dzialu 1%. Przydaloby sie jeszcze jak moge pomoc i prawo a zwierzeta ;) Quote
Anetka83 Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 Maciek...ustawę (mam nadzieję że obowiązującą) umieściłam niedawno na OWP. Najważniejsze zapisy (według mnie są pogrubione) możesz to jak na razie zamieścic Można zamieścic jeszcze to " [FONT=verdana]Przykładowe kary orzekane przez sądy [informacja za GW]: [/FONT] [LIST] [*]600 złotych grzywny, 400 zł na działalność TOZ i pokrycie kosztów procesu - za zabicie psa ze szczególnym okrucieństwem (sekcja wykazała 17 ran kłutych, zmiażdżoną podstawę czaszki, wybite oko) - to pierwszy wyrok wydany na podstawie nowej ustawy (w sierpniu 1998 r.). [*]Cztery miesiące w zawieszeniu - za urwanie głowy miniaturowemu królikowi na oczach dzieci, dla mieszkańca Nowej Huty, który tłumaczył, że królik "zdziczał, a poza tym mnie podrapał" (2002 r.). [*]Pół roku więzienia z zawieszeniem na trzy lata, dozór kuratora i 300 zł nawiązki na rzecz TOZ - dla 20-latka z Częstochowy, który wyrzucił z siódmego piętra dwa króliki (2003 r.) [*]Pierwszy wyrok pozbawienia wolności za zabicie psa wydano w 2004 r. Sąd okręgowy w Szczecinie skazał na 8 miesięcy więzienia człowieka, który powiesił psa na drzewie, ponieważ - jak mówił - zwierzę ugryzło go w rękę. Sąd wydał wyrok bez zawieszenia, ponieważ przestępca był już wcześniej karany, a psa zabił podczas okresu próbnego. [/LIST] [FONT=verdana]Statystyki Ministerstwa Sprawiedliwości pokazują, że w 2001 roku za zabijanie lub znęcanie się nad zwierzętami sądy orzekły 127 kar pozbawienia wolności (najczęściej na sześć miesięcy), z czego 110 w zawieszeniu - 87% wyroków pozbawienia wolności orzeczonych w pierwszej instancji to kary, których wykonanie zawieszono. Praktyka sądowa jest taka, że jeśli nawet zostanie wydany wyrok skazujący na pozbawienie wolności to sądy wyższej instancji zawieszają wykonanie wyroku, kierując się "znikomą szkodliwością społeczną". [/FONT] [FONT=verdana]W opinii dr Ryszarda Kulika psychologa społecznego, lekceważące podejście sądów do spraw agresji skierowanej na zwierzęta jest trudne do zaakceptowania. - Agresja ma wspólne podłoże, niezależnie od tego, kogo dotyczy. Ktoś, kto znęca się nad zwierzęciem, w innych sytuacjach może takie zachowania przenieść na ludzi - mówi dr Kulik. W jego opinii surowe kary jednak przynoszą więcej szkody niż pożytku. Kara powinna wywoływać zmiany w psychice sprawcy. Lepszym pomysłem niż wsadzanie do więzienia byłaby praca na rzecz schronisk dla zwierząt, gdzie sprawca zmieniałby swoją postawę i mógłby zadośćuczynić wyrządzonej szkodzie. [I][wypowiedź przytoczona za GW].[/I][/FONT] [FONT=verdana]Pamiętajmy:[/FONT] [LIST] [*]nie wolno przewozić zwierząt samochodem w okresie okołoporodowym, który odpowiada 10% czasu trwania ciąży danego gatunku przed porodem i 48 godzinom po porodzie. [*]prowadzący pojazd mechaniczny, który potrącił zwierzę, obowiązany jest, w miarę możliwości, do zapewnienia mu stosownej pomocy lub zawiadomienia jednej ze służb, o których mowa w art. 33 ust. 3 ustawy o ochronie zwierząt."[/LIST] Quote
Betbet Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 pisalam u gory, jakos fajnie dzial rpawny bedzie robic moja kumpela na studiach prawniczych,dajcie jej ciut ciut czasu Quote
Anetka83 Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 [quote name='Betbet']pisalam u gory, jakos fajnie dzial rpawny bedzie robic moja kumpela na studiach prawniczych,dajcie jej ciut ciut czasu[/quote] sorrki :oops: ja chyba się jeszcze poprostu nie obudziłam bo tego nie zauważyłam:oops: Quote
Anashar Posted March 18, 2008 Author Posted March 18, 2008 Czy ktoś skleciłby coś na temat bestialskiego zabijania zwierząt na futra? Chodzi o obdzieranie żywcem ze skóry, obcinanie łap, zostawienie ich w stanie agonalnym na stercie innych umierających zwierząt... [URL]http://antyfutro.pl/[/URL] Quote
agata-air Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 krzyczki juz skończyłam. czekam na zgode wykorzystania materiałów Emir i Oktawi Quote
Dorota_Phoenix Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 [quote name='Anashar']Czy ktoś skleciłby coś na temat bestialskiego zabijania zwierząt na futra? Chodzi o obdzieranie żywcem ze skóry, obcinanie łap, zostawienie ich w stanie agonalnym na stercie innych umierających zwierząt... [URL]http://antyfutro.pl/[/URL][/quote] ja spróbuję. wyślę ci na maila. Quote
agata-air Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 Krzyczki poszły już na maila. jutro wezmę sie za protesty/pikiety/akcje Quote
agata-air Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 wysyłam wiec jeszcze raz. to zajmuje 23 MB.. masz tyle pojemnosci na poczcie?? Quote
Dorota_Phoenix Posted March 18, 2008 Posted March 18, 2008 ja wysłałam o futrach. jezeli jeszcze coś trzeba zrobić to służę pomocą. w ramach swoich zdolności oczywiscie ;-) Quote
agata-air Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 a ja poprosiłam forum.miau o pomoc. może od nich tez napłyną materiały Quote
Recommended Posts