Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

hej Wam,

postanowiłam napisać, bo nie do końca wiem co robić. 

W niedzielę znalazłam na ulicy między polami suczkę yorka. Była bardzo wyziębiona, głodna i nieufna. Rozglądała się za każdym autem z nadzieją. Udało mi się ją złapać i od razu dostała jeść i ciepły kąt. Szukam cały czas właścicieli, ale wydaje mi się, że marne szanse na znalezienie, ponieważ u mnie na wsi rozmawiałam już chyba ze wszystkimi.

Wychodzi na to, że suczka zostanie u mnie. Nie wiem tylko jak z nią postępować.

Już co raz częsciej biega po domu z merdającym ogonkiem jednak cały czas trzyma się na dystans. Nie chce podejść blisko, ewentualnie wącha rękę i zero reakcji. Jak leży i się koło niej usiądzie jest spokojna, jednak czasem przy głaskaniu warknie. Nie ma mowy jednak o wzięciu jej na ręce, zaraz jest pisk i szczekanie. Tak samo reaguje na jakiś hałas np dzwoniący telefon.

Macie jakieś rady jak z nią postępować?

PS Byłam z nią u weterynarza i stwierdził, że ma około 2 lat, nei miała malych jeszcze i nie ma chipa. Z zachowania wnioskuje, że została najprawdopodobniej porzucona.

Posted

Daj jej czas na oswojenie się z nowym miejscem i nowymi ludzmi.  Porzucenie to wielka trauma dla psa i zostawia ślady w psychice. Bądz cierpliwa  i spokojna. Z czasem wszystko się ułoży i sunia się przekona, że tu jest jej dom i nikt jej już nie skrzywdzi.

Posted

tak, póki co działamy. Ma swój kąt, staramy się byc niedaleko i jej nie przeszkadzać.

Będziemy czekać, mam nadzieje, że uda jej się wrócić do normalności.

Posted

w sumie cały czas podobnie, chociaż jest lekka poprawa - daje się głaskać po głowie. Nadal nie można jej wziąć na ręce i agresywnie się zachowuj gdy chce się ja pogłaskać po tylnich łapach. 

Martwi mnie to, że do ona teraz wyznacza czas, w którym chce być dotykana, jak jej nie pasuje warczy i pokazuje zęby. Jednak nie gryzie. 

Posted

Psy to nie ludzie - czesto nie rozumieja ludzkiej potrzeby glaskania, przytulania, zwlaszcza psy po przejsciach lub z niewiadoma przyszloscia. Suczka jest u Was bardzo krotko. Nie zdazyla sie jeszcze otworzyc i zaufac, nie glaskajcie jej na sile, a juz na pewno nie po glowie!

Mozna nauczyc nawet niedotykalskiego z natury psa bliskiego kontaktu fizycznego, wskakiwania na rece, przytulania ale trzeba do tego duzo czasu, cierpliwosci, wyczucia i czesto... zarcia, zeby psa upewnić, ze wszystko jest OK.

Suka jest u Was tydzien czasu, to bardzo malo. Zmuszajac ja do kontaktu mozecie osiagnac odwrotny efekt. Pamietajcie tez, ze nawet tak mikrych rozmiarow zwierzatko to nadal PIES - jakos w przypadku mini ras ludzie o tym zapominaja, yorki i inne takie wszyscy chca przytulac i podnosic, gdzie nienauczony pies naprawdę moze za tym nie przepadac. Znalezionego tydzien temu rottweilera tez byscie probowali nosic? ;)

• 4 months later...
Posted

Minęło trochę czasu i suczka się zaadaptowała - chociaż tera mamy problemy na spacerach. Zachowuje się jakby ciągle szukała swojego "państwa" boi się obcych, ale gdy ktoś już idzie do niej tyłem biegnie i obwąchuje jakby sprawdzała czy to nie jej stary właściciel. Więc spracer wygląda tak, że 2 m do przodu kilka do tyłu.

Posted

Minęło trochę czasu i suczka się zaadaptowała - chociaż tera mamy problemy na spacerach. Zachowuje się jakby ciągle szukała swojego "państwa" boi się obcych, ale gdy ktoś już idzie do niej tyłem biegnie i obwąchuje jakby sprawdzała czy to nie jej stary właściciel. Więc spracer wygląda tak, że 2 m do przodu kilka do tyłu.

Nie sprawdza, czy to stary właściciel tylko po prostu jest niepewna siebie (najprawdopodobniej) i zbiera w ten sposób informacje o mijającej was osobie.