Sandra_Kratos Posted November 6, 2014 Posted November 6, 2014 Witam, moje małe szczęście ma 9 miesięcy i ma bardzo obwisłe dolne powieki.. zamiast oczu widać czerwone mięsko :-((( Probowałam sie czegoś doczytać na necie, znalazłam że to ogromna wada psa, bardzo Mnie to martwi :-((( Czasem mi sie zdaje ze Kratos nic nie widzi przez te małe szczeliny w oczodołach... Czesto mu ropieją poniewaz zbiera w nie cały syf z powietrza :-((( zakraplam mu Starazolinem, który Mi polecili Czy to normale? po zdjeciach innych dogów sadzę że nie ... ---- Kratosa mam dopiero miesiąc ... Babeczka od której Go mam, powiedziała że z czasem jak rozrośnie mu sie czaszka i skóra Mu się naciągnie. będę wdzieczna za odpowiedz dzieki Quote
wronka Posted November 6, 2014 Posted November 6, 2014 Nie, to nie jest normalne - zwłaszcza w połączeniu z ropieniem. Zdjęcie jest małe i niewyraźne, niewiele na nim widać - co zresztą nie ma znaczenia, bo powinnaś się z tym problemem jak najszybciej udać do WETERYNARZA, a nie na forum (albo do tajemniczych Tych, co polecili Starazolin). To lekarz powinien rozstrzygnąć, czy masz do czynienia z zapaleniem spojówek, grudkowym zapaleniem trzeciej powieki czy jeszcze czymś innym. "rozrośnie mu sie czaszka i skóra Mu się naciągnie" ??? Poważnie? No sama przeczytaj i posłuchaj, jak to brzmi... Quote
Sandra_Kratos Posted November 6, 2014 Author Posted November 6, 2014 Tajemniczy ten....to hodowca ;) Starazolin oraz zdanie: "rozrośnie mu sie czaszka i skóra Mu się naciągnie" <--- są to własnie słowa hodowcy. Przecież sobie tego sama nie wymyśliłam...... Ale dzieki za odpowiedź. Pojadę z Maluchem do weta. Apropo forum jest też od porad, po coś ono istnieje - nie zaszkodziło Mi napisać :-) Quote
wronka Posted November 6, 2014 Posted November 6, 2014 Jasne, że nie zaszkodziło. Do weta leć koniecznie, niech się psiak nie męczy. A a propos słów hodowcy... no domyśliłam się, że sama tego nie wymyślasz... a tak z ciekawości: czy możesz podać, co to za hodowla? Quote
dcz Posted November 6, 2014 Posted November 6, 2014 Obwisła powieka klasyfikowana jest jako wada duża, być może któreś z przodków taka powiekę miało, widziałaś rodziców psiaka w hodowli jak wyglądały ich oczy. Nic mu się aż tak nie naciągnie i nie urośnie, hodowca troszkę nagina sytuację. Pójdź z psem do lekarza trzeba zadbać o oczy aby nie wdała się infekcja która już chyba jest, ropa w oczach, obwisłe powieki nie powodują stanu zapalnego w innym przypadku bernardyny były by cały czas chore. Psiak na zdjęciu jest prześliczny. Quote
Sandra_Kratos Posted November 7, 2014 Author Posted November 7, 2014 Dcz - dziękuję bardzo :-) a więc tak, Mały był badany pod względem oczu - wszystko jest ok. Jedynie mam nawilzac Mu oczka poniewaz jest okres grzewczy i może miec je przesuszone. W jakims stopniu Mu sie to zminimalizuje gdy czaszka się rozrosnie (ma dopiero 9miesiecy). Po minięciu okresu wzrostu mozna wykonac korekte by mu to pociagnac - lecz podejrzwam że z tego nie skorzystamy :-)) Gdy podnosi głowkę ujawniają się piękne duze oczka, jedynie jak ma pyszczek spuszczony skóra zlatuje na doł - Kratos ogolnie ma bardzo duuuuuzo skóry :-) Po obserwacji nie stwierdzam by się męczył i by mu cokolwiek przeszkadzalo :-) Jak na takiego duzego młodego psa, ma prawdziwe ADHD :P Oczy ma "zaklejone" po śnie, w dzień nie ma juz problemu. Może poprostu zbędnie dramatyzuje :-(((((( jestem typem czlowieka przewrazliwieńca ... ;/ Mam stały kontakt z Hodową, Właścicielka Pani Joanna jest behawiorysta takze w razie jakich problemow odrazu łapie za telefon.... Wronka - Kratos pochodzi z hodowli Patland :-) hodowla istnieje od 1976r takze Kobieta podejrzewam ma doświadczenie i wie co mówi :-) Dcz - Matka - Rosa Patland ojciec - Ich bin von Haus Tiefenbach z Niemiec Quote
Recommended Posts