Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wczoraj trafiłem na artykuł: http://www.zwierzaczek-wroclaw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=305&Itemid=287

Do tej pory dawałem psom Hillsa (jagnięcina z ryżem). Za worek 12kg płacę 140zł. Nie jest to najmniej, choć wiadomo - są droższe.

Wg artykułu większość karm nie nadaje się do podawania psiakom.

Moje oba psy są uczulone silnie na dróg.

Jak jest z tymi karmami zbożowymi? Co sądzicie o powyższym artykule?

No i co dawać? Nawet droga Acana zawiera jakieś zboża.

Posted

Bez zbóż znam Taste of the Wild, Acana (Grasslands, Pacifica i Prairie Harvest są bezzbożowe), Orijen, Purizon, Ziwipeak (horrendalnie droga!), a co do innych - wiele innych marek ma serie bezzbożowe, bo jednak wielu właścicieli takich karm szuka.

A co do zbóż i kukurydzy - to są najsilniejsze i najczęściej spotykane alergeny w karmach. Kompletnie psom niepotrzebne. Producenci je dodają, bo są tanie i ładnie "nabijają" masę karmy. A pies praktycznie pożytku z nich nie ma.

Aha, myślałeś może o diecie BARF?

Posted

Kiedyś myślałem, ale jednak nie chcę barfa dla mojego mniejszego psa (Buldog Francuski).

Do tej pory (i jeszcze obecnie) moje psiaki dostają Hill'sa jagnięcina z ryżem i jeśli jest potrzeba zamiany tej karmy na inną, chciałbym coś podobnego (cenowo i jakościowo), bo gdyby nie ten artykuł nie miałbym żadnych zastrzeżeń do karmy.

Posted

polecam poczytanie chociaz fragmentów "czarna księga - karmy dla zwierzat".... cała prawda o karmach dla psów / kotów / fretek

Po lekturze mozna sobie poszukac polskich przepisów odnośnie tego co można wykorzystac do produkcji karm dla zwierząt domowych i jakie chemiczne skażenia to zawiera...

A na koniec można po chwili namysłu dostrzec pewną abiezność między suchymi karmami a wysokim poziomem zachorowalności na nowotwory, niewydolności wszelkiego rodzaju oraz dramatycznym skróceniem czasu życia psów czy kotów.

Posted

Jedno podstawowe zastrzeżenie do suchych karm - praktycznie wszystkich - za dużo chemii w suchym bobku i za dużo składników niewiadomego pochodzenia... 

Poczytaj podaną wyżej książkę, to dowiesz się z czego produkuje się na przykład mączkę kostną... 

Posted

moim zdaniem nie ma co panikować,pieczywa tez nie będziesz jadł o jest wytwarzany ze zboza?jeśli boisz sie podawania psu karmy suchej zawierajaca zboza a zwłaszcza kukurydzę,wybierz te (dziewczyny podały ci przykłady)która zawiera najmnije zbóż.

Posted

moim zdaniem nie ma co panikować,pieczywa tez nie będziesz jadł o jest wytwarzany ze zboza?jeśli boisz sie podawania psu karmy suchej zawierajaca zboza a zwłaszcza kukurydzę,wybierz te (dziewczyny podały ci przykłady)która zawiera najmnije zbóż.

gryf - ale my mówimy tutj o psach a nie o ludziach. 

Gdybyś zapytala czy nie dawalabym psu chleba bo zawiera zboża - odpowiedź brzmiałaby - nie, nie podaje psu chleba i chronię go przed nim.

Ponadto ludzki chleb powstaje ze zboz pierwszego sortu - takich ktore są przechowywane w warunkach odpowiednich. To co sie zepsuje - czytaj - porosnie grzybem - jest pakowane do karm dla psów/kotów. 

Zupelnie inna kategoria.

Po prostu kolejna firma przyłapana na gorącym uczynku (produkcja karm ze smieci) próbuje się glupio tlumaczyć. I o dziwo ludzie w to wierzą...