Arlene Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 Niekoniecznie przesadzasz, jeśli nie je paszki. Jaką karmę kupujesz? To jeszcze młody króliczek, może poszukać Mu paszy dla juniora? Możliwe też, że musi po prostu przekonać się do takich marnych ziarenek ;) Lub jest wybredny i ona mu nie w smak. Quote
zerduszko Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 lena_zet napisał(a):on nie chce za bardzo króliczej paszy :roll: ma w miseczce cały czas ale nie je. Do jedzenia podawaj granulat, żadnych ziarenek. Jeśli jest już dorosły [waga królika ok. 1-2 kg], to łyżka stołowa rano i wieczorem, jak nie zje, to po pół godzinie zabierz mu miskę. Młode króliki granulat do syta - jak odejdzie od miski, to zabierasz i dajesz wieczorem. lena_zet napisał(a):Kupiłam mu kolby miodowe, skubie je, jabłuszko zbrązowiało, dopiero wtedy zjadł, sałatki jeszcze nie dawałam, kupię dzisiaj. Żadnej sałaty [można troszkę rzymskiej], kolb, dropsów itd. Podawaj dużo zielonych części roślin: mleczyk, babka, pietruszka, natka marchewki, liście porzeczek, truskawki itd. No i siano, siano, siano bez ograniczeń, jak nie je, to może się źle skończyć. lena_zet napisał(a):Marchewke zjada odrazu i czeka na więcej, zjada jedną do półtorej dziennie, przesadzam mu, prawda? To jest za dużo. Trzy centymetrowy plasterek w zupełności mu starczy. Marchewka jest bardzo tucząca i niezdrowa dla królików. Podawać się ją powinno tylko jako nagrodę: przy nauce czystości czy innych rzeczy :) Pozdrawiam :) Quote
Bonsai Posted July 11, 2007 Posted July 11, 2007 Do jadłospisu podanego przez zerduszko dodam jedynie gałązki - byle nie drzew owocowych. Mojemu najbardziej smakują gałązki brzozy. Mlecz - zarówno liść, korzeń jak i kwiat. I polecam zioła: lubczyk, bazylię, miętę i krwawnikm, mój królik je uwielbia. :) Quote
Arlene Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 zerduszko napisał(a): Marchewka jest bardzo tucząca i niezdrowa dla królików. O kolbach słyszałam,że są niezdrowe, ale marchew?... Przejrzałam królicze strony i nic tam przeciw temu warzywu mnie mają. http://www.milenka_j.republika.pl/podstron/karmien.htm Może się mylę, ale i ja nie mam nic do marchewki :razz: Quote
zerduszko Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 Bonsai napisał(a):Do jadłospisu podanego przez zerduszko dodam jedynie gałązki - byle nie drzew owocowych. Gałązki [wraz z liśćmi] drzew owocowych mogą być, byleby nie były, to gałązki z drzew owocowych jedno-pestkowych [wiśnia, śliwka, brzoskwinia]. Mój wcina gałązki jabłonki, aż mu się uszy trzęsą ;) Zapomniałam o ważnej rzeczy: nie wolno dawać królikom żadnych kostek wapiennych. Więcej o tym http://uszata.com/eksplorer/faq/faq_zdrowie.html#wapn [5 pytanie o góry]. Psiara&Nusia, nie powinny jeść marchewki w dużych ilościach. Strona, którą podałaś nie jest dobrym źródłem informacji [bez obrazy dla autora, królikom nie powinno się podawać ziaren i chleba!! Tak się tuczy króliki na "pasztet"]. Poczytaj więcej tu: http://www.medirabbit.com/PL/GI_diseases/Food/feeding_pl.pdf Marchewka jest tucząca, tym gorzej jeśli nie widać, ze królik utył. W takim przypadku [szczególnie u samców] może to oznaczać, że dochodzi do zatłuszczania organizmu: może to zwiększyć ryzyko zawałów, a jak wiadomo, króliki to zawałowcy. Mały stres i nieszczęście gotowe. Królik nie chce jeść "paszy", bo ma za dużo dobrych i kalorycznych smakołyków. Najważniejsze jest siano i woda. Królik może nic nie jeść kilka dni, byleby te dwie rzeczy miał pod dostatkiem. Quote
Arlene Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 Widzę, że jesteś specjalistką w króliczej dziedzinie ;) Nie zrozum mnie źle, ale mój króliczek jadł marchew, trochę sałaty, ścierał zęby na suchym chlebie - oczywiście nie dostawał takich rzeczy codziennie! Ale: - nie utył (jak "na pasztet" :roll:), - był zdrowy, - był absolutnie szczęśliwy, kiedy widział przed sobą coś z w/w smakołyków. Tak więc może to rzeczywiście nie są najzdrowsze królicze przekąski, ale wg mnie, jeśli właściciel zna umiar, to kicowi nic nie grozi. To tylko moje zdanie, a każdy może mieć własne :) Quote
Bonsai Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 Co do chleba, to się zgadzam - nie często, ale niekiedy można dać. Króliki dzięki temu ścieraja sobie ząbki i jest to dla nich rozrywka. Nie popadajmy w przesadę. :) Quote
zerduszko Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 Wiadomo, że przesadzać ;) nie można i marchewkę można podawać, ale w rozsądnych ilościach, jako smakołyk, a nie karma podstawowa. Jeżeli królik jest zdrowy, ma dużo ruchu, je dużo sianka i ma dobry granulat, to takich smakołyków można podawać więcej: plasterek banana, truskawkę, dwie rodzynki. Sałatę wolałabym wybrać lodową, wolałabym nie ryzykować zdrowiem uszatka. Ja mam swoje zdanie na temat chleba. Pewnie, że jak królik zje kawałek raz na rok, to mu nic nie będzie, mój ostatnio zjadł kawałek psiej karmy i też mu nic nie jest. Ale to nie oznacza, że to jest dobre jedzonko ;) Ja tego nie daje, bo królik ściera zęby przede wszystkim na sianku, również na granulacie, gałązkach, tekturze [np. nie barwionych rolkach po papierze toalet. czy domkach kartonowych własnej roboty, tez ma radochę, a o ile zdrowsza]. Zła dieta nie zabije nam królika z dnia na dzień, ale na stare latka mogę być problemy, albo starych latek może nie być ;( Na zdrowego i silnego królasa może to nie wywrzeć szkodliwego wpływu, a na chorowitego już tak ;( Ja tam wolę nie wiedzieć do której mój należy. Jeśli Twój królik Psiara&Nusia, żył długo [ciekawa jestem ile :) ] i było mu dobrze, to super, ale pewności nie masz jak dieta wpływała na jego organizm wewnątrz, bo to trzeba by było sekcje zrobić. A to, ze ni urósł na "paszteta", to nic dziwnego, nie urośnie więcej niż ma w genach zapisane, może tylko się spaść ;). Chodziło mi o to, ze tak karmi sie królików, jak się je na "pasztet" przeznacza, a wtedy nikomu nie zależy, żeby na starość cieszyły się zdrowiem. Nie chce nikogo pouczać czy ganić, ale jak padło pytanie czy "za dużo marchewki", to odpowiadam co myślę, a się nam tu dyskusja rozwinęła na temat "zdrowej diety króliczej" :cool3: Pozdrawiam wszystkich zakróliczonych i tych jeszcze nie :multi: Quote
Bonsai Posted July 12, 2007 Posted July 12, 2007 Mój królik jest "pasztetowy" - świdczy to o tym, że kupiłam go w przeliczniku na kg. :eviltong: A mimo to nie ma przeznaczenia pasztetowego ani nie wygląda jak pasztet. Można nawet zobaczyć w naszej galerii. Ja z kolei nie karmię królika granulatem - on nawet nie chce tego tknąć. Dostaje wszystko "w naturze", a zimą, gdy brak świeżej zielonki - m.in. suchy chleb. Ma dopiero 4 lata, ale jeszcze ani razu nie chorował (i oby tak zostało), a jego rozrywką jest brykanie po ogródku. I jedzonko ma non stop u siebie, może sobie wybrać na co ma ochotę. A gruby nie jest. ;) http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.rec.zwierzaki&aid=27951942 Nie szkodzi mu taka dieta, więc sądzę, że zła w jego przypadku nie jest. :) Pozdrawiam. :) Quote
Arlene Posted July 13, 2007 Posted July 13, 2007 Ok, każdy ma trochę racji :eviltong: Zakończmy na tym, że najważniejszy jest zdrowy rozsądek w żywieniu uszatków. No i wróćmy do grafitowego pięknisia :loveu: Co u Niego??? Quote
gajesia1985 Posted July 14, 2007 Posted July 14, 2007 co u kroliczka??nie wierze ze nie ma chetnych na takiego slicznego maluszka!! Quote
KamaG Posted July 14, 2007 Posted July 14, 2007 chętni to są tylko problem z odległością i transportem... Quote
gajesia1985 Posted July 18, 2007 Posted July 18, 2007 co tam u kroliczka??nie znalazl jeszcze domku??przeciez to takie cudo!! Quote
grazyna9915 Posted July 18, 2007 Author Posted July 18, 2007 Jeszcze czeka, ale Mada coś mu szykuje. Quote
KamaG Posted July 20, 2007 Posted July 20, 2007 narazie wszystko w porządku - króliczek jest podobno wspaniały, czekajmy do niedzieli... Quote
grazyna9915 Posted July 24, 2007 Author Posted July 24, 2007 Już nie musimy się martwić. Królik mieszka już w nowym domku, byłam, sprawdziłam i mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Wprosiłam się też z Lenką za jakiś czas na kawę więc odwiedzimy malucha. DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC. Quote
Mada:) Posted July 24, 2007 Posted July 24, 2007 Blue (tak się wabi) już szczęśliwie kica w domku !! :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: :multi: Quote
Recommended Posts