Agappe Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 [quote name='Izis']W rude laty to akita amerykański pewnie... Dobrze byłoby wrzucić info na ich stronę też. Mają tam taki dział.[/QUOTE] kilka lat temu i akitki pojawiały się w łaty.. widziałam conajmniej 2.. i obie były rodowodowe.. Quote
Izis Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 [quote name='Agappe']kilka lat temu i akitki pojawiały się w łaty.. widziałam conajmniej 2.. i obie były rodowodowe..[/quote] Owszem tyle, ze przy podziale rasy wędrowały od razu do Dużego Japońskiego - dzisiejszej akity amerykańskiej. Quote
Agappe Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 [quote name='Izis']Owszem tyle, ze przy podziale rasy wędrowały od razu do Dużego Japońskiego - dzisiejszej akity amerykańskiej.[/QUOTE] przynajmniej jedna z tych akit o których mówie była urodzona po podziale rasy.. wiele akit w polsce nie ma czystych japońskich korzeni (co wszyscy wiedzą), wiec takie kwiatki kiedyś wychodziły - tak jak ta akitka z czarną maską, której zdjęcie ostatnio do Anatowego fotobloga wstawiałam.. no ale to nie jest rozmowa na tutaj wiadomo coś nowego o psiakach? Quote
Paulina87 Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Jak tylko będę w schronisku to się dowiem. Quote
Izis Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 [quote name='Agappe']przynajmniej jedna z tych akit o których mówie była urodzona po podziale rasy.. [/quote] Wiele jest takich akit bo rasa nie była jeszcze czysta. Wielu polskich hodowców zaczynało od mieszanego typu, gdyż wcześniej obie rasy były krzyżowane między sobą. Właśnie dlatego i ponieważ u nas nie badali akit rozpoczęłam od importowanych suczek i psa, który aktualnie zaczął 13 lat. Ale mój pierwszy akita (nie było po nim szczeniąt w mojej hodowli) też miał mieszanych przodków - co okazało się w momencie gdy pokrył drugą suczkę, która jak się okazało również takowych przodków miała. Quote
Taishi Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 no i cudnie, taki mały off o rozwoju rasy, a co z psiakami z Poznania? Quote
Izis Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 Tutaj chyba musimy poczekać co dowie się Paulina. Quote
Paulina87 Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 W schronisku będę na pewno w poniedziałek, nie wiem czy wcześniej się uda wtedy dowiem się więcej i zrobię zdjęcia. Pies jest łagodny zarówno do ludzi jak i psów (w boksie jest z amstaffem). Quote
Kacedy Posted August 13, 2008 Author Posted August 13, 2008 [quote name='Paulina87'](w boksie jest z amstaffem).[/quote] :crazyeye:I obydwa samce z jajkami? Chyba brakuje mi nieco fantazji, bo nijak nie mogę sobie tego wyobrazić. Jak na mój gust to zbyt hardcore'owe posunięcie. Jeśli mogę Cię jeszcze poprosić, tak na wszelki wypadek i dla jasności- dowiedz się również o koszt adopcji tego młodego akity. Quote
Paulina87 Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 Dobra dowiem się więcej. Ten amstaff jest łgodny, wcześniej był w boksie z potężnym samcem husky. Quote
Izis Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 Nie jest to raczej dobry pomysł. Akita to nie husky... Quote
INU Posted August 13, 2008 Posted August 13, 2008 [quote name='Izis']Nie jest to raczej dobry pomysł. Akita to nie husky...[/quote] Dokładnie. Nie ważne czy amstaff jest łagodny czy nie... Akita to akita... Quote
Paulina87 Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 dzisiaj po pracy od razu pojechałam do schroniska. Było zamknięte (myślałam, że biuro jest dłużej otwarte). Otworzył mi jeden z pracowników, ale niestety był świerzo po urlopie i nie potrafił nic o tym psie powiedzieć a do biura nie miał wstępu. Przyjrzałam się temu psu. Pies jest młody - ma ładne zęby, drobnej budowy (może mieszaniec z husky :roll:), biały w rude łatki (jedna przy głowie, na boku i przy ogonie). Zdjęć też nie zrobiłam bo w schronisku nie można robić zdjęć a pracownik cały czas przy mnie stał. Ten drugi pies też jeszcze jest. Jest stary, dominujący i waleczny. Quote
Kacedy Posted August 14, 2008 Author Posted August 14, 2008 Dzięki za wieści. Przydałyby się jakieś fotki tego młodziaka, bo inaczej raczej trudno będzie znaleźć domek. Mam nadzieję, że pomimo zakazu jakoś uda się obfocić psiaka. Quote
Paulina87 Posted August 14, 2008 Posted August 14, 2008 Fotki zrobię jak będę w godzinach otwarcia schroniska, wtedy pracownicy są zajęci swoimi sprawami. Quote
Paulina87 Posted August 18, 2008 Posted August 18, 2008 Wróciłam ze schroniska: To jest jednak [B]suka[/B] . Skoro jest z samcem w boksie to jest pewnie wysterylizowana. Jest młoda. Brak tatuażu w uchu. Wydaje się być łagodna ale z opowiadań pracowników wynika, że potrafi zaatakować bez ostrzeżenia. Raz zaatakowała pracowniczkę gdy ta wychodziła z wiadrami z boksu i raz pracownika gdy ten ją głaskał w boksie. Ja ją głaskałam kilka razy i była bardzo spokojna. [IMG]http://img179.imageshack.us/img179/9002/12dj6.jpg[/IMG] [IMG]http://img515.imageshack.us/img515/6478/13ee4.jpg[/IMG] Quote
Kacedy Posted August 18, 2008 Author Posted August 18, 2008 Czy to jest pewne, że jest wysterylizowana? - można to jakoś ustalić na 100 %? Czy była sterylizowana w schronie i od kiedy w nim jest? Sunia jest jak najbardziej akitowa. Quote
Paulina87 Posted August 18, 2008 Posted August 18, 2008 Generalnie większość suk w schronie jest sterylizowana. I wątpię aby dali do boksu niesterylizowaną sukę z psem. Ona jest w schronie około 3-4 tygodni. [IMG]http://img84.imageshack.us/img84/9136/15ef6.jpg[/IMG] Quote
Kacedy Posted August 18, 2008 Author Posted August 18, 2008 Mam taką nadzieję, że jest wysterylizowana. Czyli była sterylizowana w schronie tak? Powiedz mi jeszcze proszę jaki jest koszt jej adopcji. Quote
Paulina87 Posted August 18, 2008 Posted August 18, 2008 Tak raczej w schronie była sterylizowana. No tak o ten koszt adopcji zapomniałam spytać :shake:. Bo rozmawiałam w sumie tylko z pracownikami bo w biurze nikogo nie było. EDIT: Na stronie jest podane, że za psa rasowego 30 - 150 zł. Quote
Kacedy Posted August 18, 2008 Author Posted August 18, 2008 Pytam o koszt, żeby w razie co nie było niespodzianek jak ją będziemy wyciągać. Różne słuchy chodzą o cenach adopcji psów rasowych z tego schronu, więc chciałabym uściślić "u źródła" :) Quote
Agappe Posted August 18, 2008 Posted August 18, 2008 [quote name='Paulina87'] [url]http://img179.imageshack.us/img179/9002/12dj6.jpg[/url] [/QUOTE] od razu widać, że to dziewczynka :loveu: co oznacza młoda??:roll: Quote
Kacedy Posted August 18, 2008 Author Posted August 18, 2008 [quote name='Paulina87']EDIT: Na stronie jest podane, że za psa rasowego 30 - 150 zł.[/quote] Paulina, sorry, ja wiem co jest na stronie. Oficjalny przedział:diabloti:.A ja pytam o konkretną kwotę za adopcję TEJ suni. Jeśli możesz dowiedz się proszę. No i wiek- jakoś wydawało mi się, że już podawałaś. Prześledziłam wpisy i rzeczywiście- Agappe słusznie zauważyła. Młoda tzn? Quote
Paulina87 Posted August 18, 2008 Posted August 18, 2008 Pracownicy powiedzieli tylko, że młoda i że mam dać sobie z nią spokój bo jest świrnięta i że nawet nie nadaje się do adopcji :crazyeye: (przez to jej zachowanie). Quote
Izis Posted August 18, 2008 Posted August 18, 2008 Trochę szybko wydali na nią wyrok skoro siedzi tam dopiero tak krótko i nic nie wiedzą o jej przeszłości to nie powinni z góry zakładać, że jest nie do adopcji. Tym bardziej, że Ciebie jak napisałaś zaakceptowała. Może ten pracownik wcale nie próbował jej głaskać albo ruch jego był zbyt gwałtowny i raczej przywołał suni na myśl mniej przyjemną dla niej czynność. Wiadra w sumie też mogła się przestraszyć jeśli ktoś w nią czymś takim w przeszłości np. rzucił. Ludzie są różni :-( Quote
Recommended Posts