Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak od jutra zaczynam naukę wystawową z owczarkiem znajomej , poza , bieg na ringówce itp.
Jak powinna wyglądać doskonała poza owczarka niemieckiego ?
Może macie dla mnie jakieś cenne wskazówki ?
Pozdrawiam.

Posted

Po pierwsze..Owczarka nie wystawia się na ringówce..
A żeby dobrze przygotować Owczarka...proponuje pojechac najpierw na wystawę i popatrzec jak się te psy pokazuje bo jest to jedyny w swoim rodzaju sposób pokazania psa.

Posted

To znaczy owczarka wystawia sie na ringówce, ale dwuczesciowej - składającej sie najczesciej z łancuszka o duzych ogniwach i cienkiej, parumetrowej brązowej lub czarnej linki. Poza tym owczarek biegnie przed przewodnikiem zazwyczaj, kłus najwazniejszy, pomaga trening przy rowerze. To takie podstawy podstaw.

• 2 weeks later...
Posted

Wiem , wiem ,ależ myślałam ,że na to również mówią ringówka - w końcu pies biega na tym po ringu ;P

Niedługo wstawię foty - oto tego psa w pozie ...
Całkiem nieźle nam idzie . tylko słabo biega w kółku .

Posted

a w jakim wieku robi się rtg do rodowodu wg. przepisów... bo są o ile dobrze pamietam sprzeczne informacje odnoścnie tego co mówią przepisy a co mówią weterynarze...

Posted

polecam robic pierwze przeswietlenie w wieku ok 10 mies.na papier ja przeswietlam 2 latki.bo kryje 3-4 letnie suki.:cool1: .zaaanim skoncza szkolenia do trojki to dluuugo schodzi:evil_lol: .

Posted

Pierwsze przeswietlenie proponuje robic do 20-go tygodnia zycia. Jest wtedy o wiele wieksze pole manewru, jesli sie okaze ze stawy nie sa takie, jak byc powinny.

• 3 weeks later...
Posted

Razem ze znajomą doszłyśmy do wniosku ,że nie warto go wystawiać - za późno. Chodź jest piękny jako pies ;P
Ale zdjęcia z nauki pozowanie chętnie wstawię :cool3:
[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/1584/zakpozazp9.jpg[/IMG]

i Zak - mniej oficjalnie ;P
[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/1364/dsc02469wy9.jpg[/IMG]

Trudno określić na podstawie zdjęcia jaką pies ma budowę itp. ale czekam na opinie psiaka.
Pozdrawiam.

Posted

Uuuoo, typ użytkowy, maść bikolor ;) Nie ma szans na doskonała wsród eksterierów. Wątpie by dostał w Polsce prawa hodowlane, moze u Czechów. Chłopak jak dla mnie jest piekny! Ale zupełnie rózny od wzorca.

Posted

bez wyszkolenia tj udowodnienia ze ma charakter nie dostanie uprawnien nigdzie.uzytek musi udowodnic ze ma super charakter.inaczej nie ma szans nigdzie.to tak jak brzydki eksterier.jak jest fuj ale charakter ma super tez dostanei hodowlanke-przyklad kkl2-pirol altenberger land:evil_lol:

Posted

Również doszłyśmy do tego wniosku ;)

Co do "chłopaka" to naprawdę jest cudowny - nigdy nie spotkałam onka z takim wspaniały usposobieniem. :cool3:

Jak kiedyś będę sprawiać sobie owczarka to tylko z Czech - typ uzytkowy :)

Bo mówiąc szczerze "zwykłe" owczarki niemiecki nie robią na mnie jakiegoś wielkiego wrażenia...
Jak ten osobnik.

I cholernie (przepraszam za wyrażenie) zazdroszczę znajomej tego cudaka :evil_lol:

Posted

hihi ,czy tylko mi takie opisy od sedziego dla owczarka , wydają sie hmm lekko dyletanckie ? i z innej bajki .
,,Opis - bardzo ładny pies, prawidłowa głowa... ":evil_lol:
i
,,Doskonały kształt i rozmiary, doskonałe, zrównoważone ciało."

Posted

:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: mch-a to opis od sedziego?:crazyeye: a gdzie opis psa?co to znaczy prawidlowa glowa?tj ze nie ma glowy np boksera?:cool3: .a juz padlam na to "zrownowazone cialo"-chodiz o proporcje czy o nie iwem...hmm...balans w ruchu?