Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pierwszego rodowodowego psa w życiu i nie rozumiem jeszcze wszystkich skrótów nazw tytułów. O ile takie najpopularniejsze typu MŁ CH PL, czy CH PL rozumiem to bardziej skomplikowane zagraniczne nie bardzo a nie wszystko udało mi się znaleźć w internecie. Przeglądam właśnie rodowód mojej suni i jej dziadkowie maja m.in. takie tytuły (są to psy pochodzące z Rosji, więc to zapewne tytuły zagraniczne): BJ, BSIJ, BIS, CH RKF, BIG, JCH BLR (to ostatnie jak się domyślam Młodzieżowy Champion Białorusi, ale nie jestem pewna) byłabym wdzięczna za wytłumaczenie, ponieważ jestem bardzo ciekawa.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

• 3 weeks later...
Posted

Z tego co mi się wydaje to:
JCH BLR- [B]Młodzieżowy Champion Baiałorusi
[/B]BIG- [B]BEST IN GROUP (najlepszy w grupie)
CH [/B]RKF to zapewne będzie Champion tylko nie wiem jakiego kraju
BIS-[B] BEST IN SHOW (najlepszy na wystawie)
BJ- NAJLEPSZY JUNIOR (BEST JUNIOR)
A BSIJ to nie wiem, niestety ;(

[/B]

• 4 months later...
Posted

Witam :)
Wątek podobny więc może ktoś pomoże chodzi o kilka skrótów dotyczących Czeskiego psa nie mogę niestety nigdzie znaleźć informacji co oznaczać może:
[COLOR=#000000][FONT=Arial]ZV I.c.,
LZ,
SZVP,
PZ I.c.,
MVZ II.c.,
nos 4
Rzecz tyczy się rasy myśliwskiej i są to najprawdopodobniej jakieś próby ale pewności nie mam, Bardzo proszę o pomoc :)[/FONT][/COLOR]

• 6 months later...
Posted

--podepne się tutaj--
cześć wszystkim ;) możecie mi wyjaśnić co oznaczają te skróty i "Łopatologicznie" opisać o co w tym chodzi ?? Planuje kupić psa, z którym będę mogła uczęszczać na wystawy i pomału zagłębiam się w temat ;) to są te skróty:

-CAC
-CIB
-CWC
-CACIB
-CAJC

Jak są jeszcze jakieś inne, ważne,, które powinnam znać, proszę o dopisanie .. Z góry dziękuję za odpowiedź ..

• 3 weeks later...
Posted

Witam :)
Wątek podobny więc może ktoś pomoże chodzi o kilka skrótów dotyczących Czeskiego psa nie mogę niestety nigdzie znaleźć informacji co oznaczać może:
ZV I.c.,
LZ,
SZVP,
PZ I.c.,
MVZ II.c.,
nos 4
Rzecz tyczy się rasy myśliwskiej i są to najprawdopodobniej jakieś próby ale pewności nie mam, Bardzo proszę o pomoc :)

ZV to zkousky vloh - czyli tak jak u nas próby polowe

LZ - Lesni zkousky - czyli konkursy z pracy w lesie

SZVP - Specialni Zkousky z Vodni Prace - czyli specjalne konkursy z pracy w wodzie

PZ - podzimni zkousky - czyli konkursy jesienne

MVZ - Medzinarodne Vsestranne Zkousky - Międzynarodowe Wszechstronne konkursy pracy

I, II, albo IIIc to I,II albo III cena, czyli dyplom I, II, albo III stopnia

Mam nadzieje, że cos pomogłam :)

• 9 years later...
  • 3 weeks later...