rzymianka Posted March 17, 2014 Posted March 17, 2014 Mam 9 tygodniowego szczeniaka owczarka pirenejskiego . Od hodowcy dostalam karme PURINA PUPPY CHOW complete & balanced. Czy to dobra karma dla niego ? Zjada wszystko ale zjada tez wlasne kupy I nieraz puszcza baczki . Kupki ma raz twardsze a nieraz troche rzadsze . Jest pogodny tylko nieraz skamle ale zastanawiam sie czy te kupki mu nie szkodza I dlatego ma rzadsze nieraz I skamle bo np . boli go brzuszek . Mam go dopiero 10 dni I nie wiem co zrobic z tym jego podjadaniem . Czy to objaw jakiejs choroby czy braku witamin a moze trzeba zmienic karme ? Sama juz nie wiem . Moze ktos z Panstwa mial podobny problem I moglby mi cos doradzic ...dziekuje Quote
gryf80 Posted March 17, 2014 Posted March 17, 2014 karma chyba może być,poniewaz masz go dopiero kilka dni nie zmieniaj gwałtownie karmy.jeśli zjada swoje odchody może to swiadczyc o niedoborach pokarmowych.może warto zakupic dobry prep.witaminowo mineralny dla szczeniat.no i zbadaj kal pieska na obecbnośc pasożytów Quote
rzymianka Posted March 18, 2014 Author Posted March 18, 2014 Dziekuje za odpowiedz ..a nie dodalam ze piesek robi z 5 kupek dziennie nie wiem jak w nocy ale wczoraj zauwazylam na podkladzie slady kupki a jej nie bylo wiec zjadl . Hodowca mowil ze odrobaczal szczeniaki ale czy to mozliwe ? Teraz ma 9 tyg a nie wiem kiedy sie odrobacza czy on nie byl za mlody ? Byl za to szczepiony I za 2 tyg musze mu powtorzyc szczepienia wiec wtedy zapytam sie o ten problem . Piesek jest tylko na suchej karmie I zastanawiam sie czy nie podac mu jakiegos.jogurtu czy sera bialego . A moze surowego mieska ? Czy nic nie podawac bo wszystko ma w karmie . Ja mu nie namaczam karmy ..taka chrupie a moze powinnam? Do picia ma tylko wode bo podobno po mleku moze dostac robakow ..tak mowil hodowca . Nie wiem czy o wszystkim napisalam ..jesli cos pominelam a nasowa Wam sie pytanie to pytajcie albo doradzcie co jeszcze mozna a czego nie Pozdrawiam Quote
gryf80 Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 pierwsze słuysze,że o mleku zwierzęta dostaja robaków-iegunki na pewno ze wzgl na nietolerancję laktozy w mleku.jeśli hodowca snuje takie teorie na temat mleka i robaków to nie wiem jak na serio brac to jego odrobaczanie i szczepienie-no chyba ze masz ksiażeczke zdrowia psa i tam jest wszystko wpisane i sapieczatki z podpisem lek wet.jeśli nie masz ksiażeczki a wszystko było"na gębę"to takie zwierzę traktujemy jako nie odrobaczone i nie szczepione. kupke do badania zanieś jak najszybciej-nie szczepi sie zwierzat zarobaczonych.im wcześniej zaczniesz odrobaczac tym szybciej go zaszczepisz. kup mu preparat-jak pisałam wyżej-witaminowo-mineralny dl asczeniat.im dłużej będzie zjadał swoje odchody tym bardziej- w starszym wieku- moze przejsc to w nawyk. możesz oczywiście dokładac chudy biały ser,czy twarożek typu wiejskiego,kefir jogurt naturalny bez cukru-po tych rzeczach raczej biegunki mieć nie powinien Quote
Rosiczka Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 No dla mnie karma przez Ciebie napisana, jest gorzej niż tragiczna. Karma dla szczeniaka gdzie dwie pierwsze pozycje to kukurydza, a potem tylko mączka z kurczaka. Taka karma z taka ilością kukurydzy mogła doprowadzić do tego, że twój pies ma strasznie uboga florę w jelitach, co może skutkować zjadaniem kupek, a nawet pojawianiem się biegunek czy śluzu. Ja na twoim miejscu jak najszybciej bym zmieniła karmę na taką w której na pierwszej pozycji jest mięso, a jako uzupełniacze ryż lub ziemniaki. Bez kukurydzy, soi etc. Quote
gryf80 Posted March 18, 2014 Posted March 18, 2014 rosiczka spokojnie,nie jak najszybciej bo to szczeniak-przy nagłym przestawieniu na inny rodzaj karmy gwarantowane biegunki mogace doprowadzic do odwodnienia szczeniaka.skoro rzymianka chce tą karmą zywic to musi wzbogaćic-jak pisałam wyżej-dobrym preparatem uzupełniajacym witaminy i minerały.a jeśłi zechce przestawic na inny pokarm czy gotowany czy inny suchy to nalezy wprowadzac go stopniowo,ok.tygodnia zwiększajac ilośc nowego/nowych składników. no i zbadac kał psa bo na nic super,hiper jedzenie jeśłi w środku szaleje robactwo Quote
Rosiczka Posted March 19, 2014 Posted March 19, 2014 No i mogłabym polemizować.... Bo po pierwsze żadne preparaty witaminowe, nie spowodują poprawy diety szczeniaka... jeżeli wciąż nie będzie w niej mięsa, a kukurydza... i to w takiej ilości. Po drugie, przy zmianie z karmy dobrej na dobrą te przejścia nie są w ogóle potrzebne, bo problemy jelitowe pojawiają się jedynie gdy któraś z karm (nowa lub stara) jest uboga w składzie co zaburza pracę jelit i florę bakteryjną. Warto też pamiętać, że np u szczeniąt przy przejściu z karmy na BARFa w ogóle dietę zmienia się ot tak z dnia na dzień bez żadnych przejść. Oczywiście powinna przebadać psa na robaki, ale niezależnie od tego karma i tak jest do zmienienia. I im szybciej to zrobi tym lepiej. Bo szczeniak potrzebuje do prawidłowego rozwoju dobrej diety, a nie paszy. Quote
Kyu Posted March 19, 2014 Posted March 19, 2014 Zgadzam się z Rosiczką. Co do Puriny i linii CHOW, dużo ludzi na forach pisze, że psy mają po tej karmie ogromne kupy lub bardzo często się wypróżniają. Quote
gryf80 Posted March 19, 2014 Posted March 19, 2014 oczywiscie macie racje że ta karma jest średniej jakości,każdy pies różnie ja będzie tolerował,chodziło mi o nie nagłe a stopniowe przechodzenie na coś innego,inny rodzaj pokarmu.oczywiście wszystko zależy od możliwości finansowych właściciela psa. Quote
toyota Posted March 19, 2014 Posted March 19, 2014 (edited) A jaki ten pies docelowo będzie duży (jako dorosły), bo w pierwszej chwili pomyślałam o 70 kg mastifie pirenejskim ;)? Z Puriny o wiele lepsza jest linia Pro Plan. Do conajmniej roku, kiedy pies intensywnie rośnie, powinien dostawać lepszą karmę, potem możesz ewentualnie przejść na "bytówkę", czyli linię Dog Chow. Edited March 19, 2014 by toyota Quote
Kyu Posted March 19, 2014 Posted March 19, 2014 http://pl.wikipedia.org/wiki/Owczarek_pirenejski nie wiem jakiej płci jest szczenior :) Quote
Rosiczka Posted March 19, 2014 Posted March 19, 2014 [quote name='toyota']A jaki ten pies docelowo będzie duży (jako dorosły), bo w pierwszej chwili pomyślałam o 70 kg mastifie pirenejskim ;)? Z Puriny o wiele lepsza jest linia Pro Plan. Do conajmniej roku, kiedy pies intensywnie rośnie, powinien dostawać lepszą karmę, potem możesz ewentualnie przejść na "bytówkę", czyli linię Dog Chow. Ale ten szczeniak mieszka w stanach. Z tego co mi się wydaje :) I ta wersja puriny podana przez właścicielkę różni się składem od naszego polskiego Dog Chow. Pewnie purina Pro Plan tez inaczej się nazywa chyba "one" z tego co się orientuję :D tym karmiony jest szczeniak http://www.petco.com/product/11282/Purina-Puppy-Chow-Complete-And-Balanced-Puppy-Food.aspx "Whole grain corn, corn gluten meal, chicken by-product meal, animal fat preserved with mixed-tocopherols " Więc dla mnie ta karma nie jest "średnia" a tragiczna i dania nie zmienię. Quote
Recommended Posts