Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Niezrównoważona osoba,twierdzisz?Mój pies nie jest przynajmniej zamykany w klatkach o wymiarach metr na metr,tylko traktowany ,jak członek rodziny!I proszę: znow ani jednego rzeczowego argumentu na poruszony temat,tylko ujadanie.Żenada...

• Replies 83
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Do Ewa i flatki: Napisałam: papiery RODZICÓW Leona.Sugeruje pani,że mogą być rodzeństwem,mimo,że trzymałam ich papiery w ręku.Leon,jak już wiadomo nie ma papierów.Dla jasności:Ojciec Leona pochodzi z Kanady,matka z Węgier,więc rodzeństwem nie są.

Posted

Chciałam też dodać,że napisałam już,co chiałam napisać na temat psa moich przyjaciół.Nie będę zniżać się do takiego poziomu,aby odpisywać na posty,w których się mnie obraża i prowokuje,więc kończę (przynajmniej z mojej strony) tę żenującą i bezsensowną szarpaninę.Nie mam w tym żadengo celu,aby dyskutować z kimś na takim poziomie(mam na myśli Ewę i flatki),tym bardziej,że oczekiwałam konkretnych argumentów,a nie tego typu dziecinady,ale widać to zbyt wiele.Mimo wszystko pozdrawiam panią Ewę,jak i wszystkich biorących udział w dyskusji.Anka i Leon.

Posted

Mnie sie wszystko nie zgadza, bo czemu nie zawiadomili hodowczyni zaraz po diagnozie, nie zrobili wspolnie konsylium u innego ortopedy, nie uzgodnili sprawy wkladu hodowcy w leczenie - nie, o tym wszystkim nie poinformowali a po trzech latach jakas osoba wyglasza pretensje w ich imieniu...

• 2 weeks later...
Posted

Tak sobie czytam,widzę,że temat umilkł,ale sie wypowiem:cool1:
Nie mam laba,nie znam hodowli labów i w ogóle:pALE.
napadanie na hodowle i p.D.uważam za nie ładne.Obwinianie jej o dysplazje psa koleżanki też.Swoją droga dlaczego koleżanka sie nie wypowie:roll:
W każdym razie do sedna.
Sama mam dysplastyka z rodowodem:loveu:.Mnie także zapewniano,ze pies bedzie zdrowy.A nie jest.
Po1.jest tez w tym trochce mojej winy,bo pies w naintensywniejszym okresie wzrostu sobie zaszalał z moim głupim przyzwoleniem.:oops:
po2.u psów po rodzicach,dziadkach,pradziadkach wolnych od dysplazji MOŻE urodzić sie szczeniak predysponowany do tego schorzenia:cool1:.I często zdarza sie,że dysplazja wystepuje.To genetyka,bardzo zawiła sprawa.I nawet najlepiej dobrana para hodowlana moze dać potomka z dysplazją.:razz:
O ilu nawet nie wiemy?Bo przecież nie wszyscy prześwietlaja swoje psy jeśli wszystko jest w porządku.
p.D.mówiąc,że jej szczenieta są wolne od dysplazji miała pewnie na mysli dobre skojarzenie psów z HD A,których rodzice,dziadkowie...również mają HD A.
Zastanawia mnie tez co skłoniło koleżanke do prześwietlania 7-8 tyg szczeniaka?Czy szczeniak miał problemy z chodzeniem,wstawaniem,bieganiem?Bo jesli tak to dlaczego kupila takiego szczeniaka?Nie wierze,że hodowca wyniósl go na rękach,wziąl kase izamknął drzwi.:cool3:
Pozdrawiam:p

Posted

[quote name='Anka i Leon']Niezrównoważona osoba,twierdzisz?Mój pies nie jest przynajmniej zamykany w klatkach o wymiarach metr na metr,tylko traktowany ,jak członek rodziny![/QUOTE]

Mniemam,iż chodzi o kennel klatki:lol:To azyl dla psa,a nie więzienie o ile jest nauczony do czego taki kennelik służy.:razz:

Posted

No, i teraz Ruda14 mimo, ze mieszka w Zielonej Gorze i nie ma labkow, ani -tym bardziej - ich nie hoduje, czyli tak samo, jak ja, zostanie posądzona o wspolne interesy z pania Monika.
Bo, jak napisala "kolezanka osoby, ktorej pies byl kupiony jako chory" :P , jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o kase...Tylko komu, skoro ja nie mam wspolnych interesow z nikim z Torunia i Ty pewnie tez ...

Posted

Przeczytalam całą burzliwą dyskusję i chciałabym podzielić sie pewnymi uwagami.
1. w 100% popieram r=r, szczeniak rodowodowy nie musi kosztować 2-3tyś. zł. Mój piękny okaz kosztował 1 tyś. Czasem mam wrażenie, ze odbywa sie swoista licytacja, kto kupił drozszego (czytaj pewnie lepszego) szczeniaka. I jak kosztował kupę kasy, to jest powód do dumy, a jak mniej, to obciach (za tanio jakoś).
2. opisana przez Ankę i Leona prywatna hodowla to nic innego jak pseudohodowla i tylko takiego określenia winno się używać (zwłaszcza, ze w jednym z postów była mowa o zapchlonym kojcu, w którym Leon w szczeniectwie żył;
3. dużo o dysplazji przeczytałam, ale dziwię sie prześwietlaniu tak małego labka (rozumiem od razu po zakupie czyli 7-8 tyg.) - z tym sie nie spotkałam. Chyba, ze juz wtedy były widoczne gołym okiem objawy.
4. co do hodowli - nie powinny istnieć tylko te renomowane, ale też te mniej znane czy mniejsze (oczywiście r=r), zeby byla jak najbogatsza pula genowa polskich labradorów. To zmniejsza ryzyko dziedziczenia i chorób, i cech niepoządanych. Jednym słowem - świeża krew mile widziana. Mój pochodzi z mało znanego kojarzenia, ale przodkowie są z Rocheby czy Polstead.
5. nie znam blizej ani hodowli HZ, ani zadnych innych tzw. renomowanych, ale myślę, ze takie rzucanie oskarzeń pod czimkolwiek adresem jest grubo nie w porządku. Ponadto ludzka zawisć i brudna konkurencja potrafia zrobić wiele złego.

Posted

[quote name='Ewa i flatki']No, i teraz Ruda14 mimo, ze mieszka w Zielonej Gorze i nie ma labkow, ani -tym bardziej - ich nie hoduje, czyli tak samo, jak ja, zostanie posądzona o wspolne interesy z pania Monika.
[/QUOTE]

:evil_lol:pewnie tak:razz:
A co co hodowli ogółem i r=r.:cool3:
nigdy niepotepiałam psów z pseudohodowli ani nie atakowałam nikogo,bo zasilił konto psudohodowli.Wszyscy tłumaczą takim osobom,że lepiej kupić psa z metryką,bo jest mniejsze ryzyko chorób,potarganej psychiki,itd.A ja chciałabym poruzyć inną kwestię.:cool1:Wiemy,że w psudohodowlach trafiaja sie okazy zdrowia,a w hodowlach osobniki chore.przyroda.

ALE:p.Prawdziwa zarejestrowana hodowla powinna miec na celu nie rozmnażanie dla samego rozmnażania.Po to hoduje sie daną rasę,aby dzięki łączeniu róznych pul genowych rasę tą ulepszyć pod wzgledem wyglądu,psychiki i użytkowości.Takiej hodowli nawet jesli sprzedaje szczeniaka po 2 tysiace tak naprawdę zwraca to koszt poniesiony za np.podróż do reproduktora,weta,specjalistyczna karme,td.
Jaki cel w rozmnażaniu ma pseudohodowca?bo chyba nie ulepszenie rasy skoro jest zielony z genetyki:roll:.no i ci rodowodowi rodzice.Zenada.Czesto taki rodowodowy rodzic nie został dopuszczony do hodowli,bo ma wykluczające wady.Albo włascicieowi nie chce sie robic hodowlanki.

Pseudohodowca rozmnaża by zarobic,sprzedaje byle gdzie i byle komu:mad:.A skoro sprzedaje-ma zysk produkuje dalej:angryy:.Tylko nikt nie pomysli o th sukach rodzących miot po miocie,wygladających jak wraki w wieku 4 lat:placz:.ciązą i wykarmienie młodych to dla suki ogromny wysiłek.jeszcze nie zdąży sie pozbierac do ładu po młodych i znów sa następne.:shake:

Wracając do labów.Co trzeba zrobić by lab dostał uprawnienia hodowlane.Czy oprócz wystaw jest wymagane ukończone jakieś szkoleie jak przypadku ON?
pozdrawiam:p

Posted

Niestety niewiele trzeba :shake:
Dla psow urodzonych po 1 stycznia 2006 roku wymagane jest przeswietlenie bioder. I to wszystko, zadnych testow psychicznych ani wyszkolenia w zakresie PT :placz:
A hodowlanke, jak sie uprzesz, to i z koza zrobisz :oops:

Posted

[quote name='Ewa i flatki']Niestety niewiele trzeba :shake:
Dla psow urodzonych po 1 stycznia 2006 roku wymagane jest przeswietlenie bioder. I to wszystko, zadnych testow psychicznych ani wyszkolenia w zakresie PT :placz:
A hodowlanke, jak sie uprzesz, to i z koza zrobisz :oops:[/QUOTE]
Tymbardziej nie dałabym zarobić pseudohodowcy:shake:

Posted

Tylko, ze niestety, przecietny nabywca psa nie ma zielonego pojecia o wystawach, badaniach itp., itd. i mysli, ze rodowod psa potrzebny jest do wystawiania go, a skoro nie chce wystawiac ...
A czesc spoleczenstwa mysli, ze jak w ogloszeniu jest napisane "Szczenieta po rodowodowych rodzicach" to te szczenieta tez sa rodowodowe i potem sie dziwia, ze w Zwiazku robia wielkie oczy.
No i jeszcze ten tekst o siodmym z miotu - do tej pory pokutuje.
Wcale sie nie dziwie, ze pseudohodowcom tak sie dobrze prosperuje - spoleczenstwo mamy naiwne :cool3:

Posted

Połeczeństwo idzie na ilość a nie jakosc.Mozna wydac 600 zł i miec psa "rasowego',worek pedigree,posłanko,miseczki,smycz,obroże...:diabloti:Wiec poco wydawac 2 tys i miec tylko psa z papierem skoro papier słuzy tylko do wystaw a my nie bedziemy wystawiac.:p
Ludzie,z którymi rozmawiam sa w szoku,że mam suke z rodowodem i ją wysterylizowałam:roll::evil_lol:A z kumpela,która ma psa żartujemy już,że załuję sterylki,bo bysmy sobie założyły interesik:diabloti:A ludzie pukają sie w czoło,że tego nie zrobiłyśmy:shake:

Posted

testy jak najbardziej.Powinno byc także wymagane wyszkolenie.przecież to psy użytkowe:cool1:.Niestey popularność rosnie.Ludzie chca mieć przytulanke dla dziecka z reklamy papieru toaletowego:roll:.A potem jest rozczarowanie,dziecko posiniaczone zalane niespożyta energią psa:diabloti:,chata zdemolowana i zdziwienie cemu ten pies nie lezy i nie daje sie mietolic godzinami jak pokazuja w tv?:diabloti:

• 2 months later...
Posted

[quote name='cuciola'][URL]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/5fe6c4e4bf6414c7.html[/URL]

Offlead Growing Liam

[URL]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/76a1e971e04cfa27.html[/URL]
Kik Valcos

tak wyglada labrador pracujacy :)

jak widac o wieeele sie rozni od lini ktore widac na wystawach[/quote]

Ten czarny wygląda jak nie-labek. W ogóle mi się taki lab nie podoba. Laby nie powinny być grube bo nadwaga u żadnego z psów nie jest dobra ale powinny być potężne.

Posted

Hey!
Nie mialam czasu czytac wszystkich wypowiedzi.Zaczynam wlasnie moja kariere ;) z psami.No i dzis mam pierwszego klienta ktory zostanie na noc,4 miesiecznego labka.Wlascicielka powiedziala ze zalecono jej z kilku zrodel ze lab w tym wieku powinien chodzic na 2 - 20 minutowe spacerki dziennie za wzgledu na tylne lapy.Mnie sie to wydaje dziwne :roll: Czy ktos mi moze powiedziec czy takie cos jest faktycznie zalecane?Czy 1,5 h spacer w dzien byl by za dlugi dla 4 miesiecznego labka?