Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam 5 letniego owczarka niemieckiego. Mam pytanie do osób które mają psy z padaczką, rzadko występującą - czy znacie jaką dobrą karmę, dietę, co wyeliminować z jadłospisu, żeby ataki nie nawracały??

• 3 weeks later...
Posted

myślę że większośc osób borykajacych się u swoich psów z podobnym problemem karmi tym czym dotychczas.jeśli ataki pojawiaja sie dość czesto to niezbedne sa leki...mozna pokusic się o badanie krwoi w kierunku sodu,potasu wapnia,ogólnie biochemię...bo moze tu tkwi problem wywołujacy te epizody

Posted

Mam takiego psiaka. Dodatkowo choruje na zewnątrzwydzielniczą niewydolność trzustki.
Ataki miewa raz w miesiącu, czasem rzadziej. Jak zmieniłam karmę na Markus Muhle to w ciągu miesiąca miał 5 ataków. Wróciłam do Pro Plan z łososiem i na razie jest ok bo wcześniej też było. Jadł też Joserę festival i również było super.
Boję się spróbować z karmami z wysoką zawartością mięsa, typu Ojrien, bo podawanie samego mięsa wywołuje luźniejsze kupy. Co może spowodować dolegliwości żołądkowe. A to przekłada się na układ nerwowy i może nasilić ataki.
Jeśli ataki są rzadkie to zmiana karmy chyba nie jest konieczna,

Posted

Dieta / eliminacja składników raczej nie ma zbyt dużego wpływu na ilość i siłę ataków. Warto zrobić pełen profil biochemiczny psu.
I proponuję obserwować jakie bodźce wywołują ataki. U mojej Laiki ataki wywoływał telewizor (mrugający obraz), wszystko co wydawało pulsacyjne światło (światła samochodowe, sygnalizacja, światło od roweru), nagłe dźwięki (zrezygnowaliśmy z dzwonka przy drzwiach)... Trochę tego było i po kolei eliminowaliśmy to co się dało.
Jak najmniejszej ilości ataków !

Laika jadła royal canin renal lub hill's k/d. Z powodu problemów z usuwaniem amoniaku.

• 1 year later...
Posted

co do samej padaczki- im mniej białka tym lepiej- białko zastępujemy tłuszczem (odpadają oleje roślinne, np olej lniany jest zakazany)...

najlepsza jest dieta BARF, są przypadkie kiedy zmiana diety skutkowała ustąpieniem ataków...