Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kurcze..ja osobiscie powiem ,ze mnie np niesamowicie wzrusza ta nazwa psiegrane-marzenia..tam gdzie dziewczyny wymyslily na te adopcje psich staruszkow..bardzo bym chciala cos takiego super wymeslec..ale nie wiem jakos narazie zero dobrej weny..ciotki pomagac,pomagac;))

Posted

Nazwa ze słowem "stowarzyszenie" to kiepski pomysł,przede wszystkim jest za długa, do tego zawiera kłopotliwe (dla niektórych) "RZ". Nie każdy wie jak się pisze słowo stowarzyszenie. Spotkałam się z tym wielokrotnie przy wybieraniu domeny i tworzeniu strony dla stowarzyszenie w którym działam. Poza tym nazwa plus słowo "stowarzyszenie też stwarza pytanie czy napisać to razem czy z myślnikiem czy kropką, ludzi to zniechęca do przypadkowego zagladnięcia na stronę, a wiadomo, że ktoś może wejść przypadkiem a potem zostać i pomagać.
Najlepsza była by sama nazwa plus .org bo to najlepiej funkcjonuje w tego typu działalności. No i oczywiście dobre wypozycjonowanie strony jest bardzo ważne, jeśli strona nie wyskakuje na 1 stronie w googlach to przeważnie nikomu nie chce sie szukać dalej.
Nazwa "łapa" też jest kiepska ze względu na "Ł" którego nie ma w innych językach i które nie bardzo można użyć w nazwie. Poza tym samo słowo niewiele mówi o tym co jest celem stowarzyszenia.
Stowarzyszenie które kiedyś prawie założyłam (tzn. min. ja) miało mieć nazwę Feniks,ze względu na znaczenie.
I myślę,że raczej nazwa powinna być symboliczna niż dosłowna,ale za to czytelna. Wiem,że łatwo się mówi w teorii:evil_lol:
Np. "ludzkie" stowarzyszenie w którym działam nazywa się "Ufność", prosto i na temat.

Może się niepotrzebnie "wymądrzam" ale ja już na prawdę to wszystko robiłam, popełniłam nie jeden błąd i teraz pisze z doświadczenia bo szkoda te same błędy popełniać, to tylko strata czasu.

Posted

ja tam chetnie takich rad slucham:))oby wiecej truskawa bo ty masz doswiadczenie a to jest nam potrzebne.tez sie zgadzam ze nazwa powinna byc jakas moze symboliczna..feniks jak dla mnie brzmi super...tylko jednak sie zastanawiam czy nie powinno chociaz troche jakos w pewien sposob nawiazywac do psow...a feniks..hmm..symboliczne znaczenie ma super..ale nie wiem czy jest to nazwa nadajaca sie na tego typu dzilalnosc..sama nie wiem..bo z drugiej strony bardzo mi sie podoba...no tak jak mowilam dla mnie te psiegranemarzenia sa super..tzn jest w tym tytule cos co mnie osobiscie nie zwykle porusza..i intryguje.

Posted

dziewczyny blagam o pomoc...co robivc?!:((
[url]www.dogomania.pl/forum/f28/blagam-o-pomoc-warszawa-stara-milosna-144309/#post12800740[/url]

Posted

A może coś w tym stylu" psie serce" psia nadzieja" albo "psi uśmiech" moim zdanie tak jak już napisała clo musi to być coś z psem, że by było wiadome czym stowarzyszenie się zajmuje. Myślę, że do nazwy powinno być też pasujące logo np. do psie serca morda psa i obrąż w kształcie serca i do tego hasło: podaruj psu dom on podaruję Tobie serce.
Wydaje mi się ze to musi być łatwe do zapamniętania i wszystko z sobą powiązane.

Posted

no nareszcie jak sie ciesze!!ze sie pojawilyscie z propozycjami!:)))cos wymyslimy poslkie znaki da sie obejsc..bo kazdy wie ze w adresie sie ich nie wpisuje

Posted

Faktycznie ciężko jest coś wymyślić.Psie serce czy nadzieja są dobre.Może być też choć trochę oklepane na pomoc ,na ratunek,lepsze jutro albo dla skrzywdzonych,arkadia,uśmiech losu czy pozwól uwierzyć.Im więcej będzie propozycji tym łatwiej będzie coś ciekawego wybrać.:lol:

Posted

Ja mam takie coś: niebo , psie niebo, kochaj psa, kochany pies, dobre psisko, wierny pies...to tak na szybkości, może coś sie nada albo zainspiruje do lepszych pomysłów.
jak mi coś do głowy jeszcze przyjdzie to dołożę;)

Posted

A może szczypta mitologii :razz:
Epidauros - gr miasto z poświęconą bogu Asklepiosowi światynią,w której psy były sanitariuszmi (leczyły śliną) za co były szczególnie honorowane (jadły posiłki przed kapłanami :loveu:)
Kynopolis - miasto psów,które były świętymi zwierzętami Anubisa

Posted

ooo z mitologi super:))ciekawie brzmi..
majuski pomysly tez mi sie b.podobaja
a moze PSIjaciele?nie wiem..ale napewno cos wymyslimy..psie niebo tez jest fajne..mozna by jakos isc np w tego strone..chociaz ta mitologia tez mi sie b.podoba.

ciotki a teraz maly off..
blagam pomozcie..nie wiem nawet gdzie ja umiesci..nie mam kasy na sterylke
a tu trzeba dzialac maksymalnie szybko![url]www.dogomania.pl/forum/f28/blagam-o-pomoc-warszawa-stara-milosna-144309/#post12800740[/url]

Posted

Psie niebo to trochę się kojarzy ze śmiercią.

Mitologia super, właśnie o czymś takim mówiłam.

PSIjaciele - bardzo dobre!

Takie nazwy jak psia łapa/kość itd są już strasznie oklepane, nazwa stowarzyszenie nie powinna się tak bardzo kojarzyć z innymi. Jeśli jakieś stowarzyszenie/fundacja cokolwiek przeskrobie lub komuś się poważniej narazi to automatycznie my,jako grupa o zbliżonej nazwie będziemy mieć przechlapane,nawet długo po fakcie, ktoś będzie coś tam kojarzył ale nie do końca i będziemy cierpieć za innych.
Nazwę trzeba starannie wybrać bo może nam ona wiele ułatwić lub zaszkodzić.

Posted

dziękuję za zaproszenie!
pomysł bardzo mi się podoba i popieram w 100%.
podtrzymuje moja deklarację-możecie ją uznać za stałą,
moge też pomóc np w robieniu plkatów.
co do nazwy: może 4łapy, albo cztery łapy choć pewnie już gdzieś jest:shake:

Posted

O mnie się bardzo podoba PSIjaciele albo PSIjaciel - choć trochę brzmi jakby ktos sepelnił :)

Albo tak, jak Majuska pisała Dobre psisko - to może samo Psisko

Posted

A może ANIBUS.
W starożytnym Egipcie znany byt bóg Anubis, przedstawiany jako człowiek z głową psa. Bóg ten uczestniczył wraz z innymi bogami w sądzie ostatecznym i w razie potrzeby mógł przyjść z pomocą zmarłemu.

Albo Cerber strażnik. Babilończycy widzieli w wałęsających się psach duchy nie pogrzebanych poległych wojowników. Wierzyli ponadto, że demony sprowadzające na ludzi choroby mogą przybierać postać psa.

Posted

PsiRaj

Psi Los

Planeta Psa

Psia Strefa lub Psia Sfera

Można jeszcze pomyśleć o nazwie z popularnym imieniem psa (Misiek, Pikuś, Reksiu czy Azor) typu:

Pomóż Reksiowi

Posted

Wg mnie za bardzo ograniczamy sie w nazwie do psów. A jeśli trzeba będzie pomóc kotu to tego stowarzyszenie nie zrobi?:evil_lol:
Plany zakładaja kontakty z firmami i wpływowymi osobami w walce o o sponsorat a jesli jakaś taka osoba bedzie wielbicielem kotów albo koni?

Czy nowe stowarzyszenie ma byc stowarzyszeniem pomocy dla zwierząt czy tylko dla psów? Bo jeśli to drugie to nie doczytałam ale też uważam, że nie jest to właściwe. Nawet jeśli głównie pomagamy psiczkom to nie ograniczajmy juz na wstępie naszego pola działania.

Stowarzyszenie pomocy dla zwierząt " Niepokonani" lub .........

Posted

Pewnie o wstąpienie w szeregi tworzącego się własnie stowarzyszenia (jeszcze bez nazwy) oczywiście pomagającego zwierzetom :-)

[url]http://www.dogomania.pl/forum/12788695-post1330.html[/url]