marcinsgdz Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 Witam! Mój maluch po zabraniu z hodowli był jakiś czas na RC dla szczeniąt. W tym czasie był smutny i nie bardzo karma mu smakowała, a nawet łapki zaczeły się krzywić. Testowałem wiele karm i najlepiej smakował mu Orijen oraz Hill's z kurczakiem. Aktualnie jest na Hill's - ale w nim jest mączka kukurydziana i maluch zrobił się lekko nadpobudliwy i zaczął broić. Karmę je tak sobie. Zastanawiam się czy nie kupić Orijena dla szczeniąt i podawać mu 2/3 Hill'sa i 1/3 Orijena. Czy to mu zaszkodzi? Trochę przeraża mnie ilość białka w Orijen - chociaż troszkę przydałoby się masy mojemu pieskowi, choć spotkałem się z wpisami, że to moze również zaszkodzić organizmowi psa - myślę o skłądzie dużej ilości białka w Orijen. Kolejny plus Hill'sa to, że dba o stawy - ruch psiaka. Quote
Whisky1 Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 Przypuszczam że nie stał się nadpobudliwy z powodu karmy :) Poprostu się rozbrykał :) jak to beagle... Wszystkie karmy które które wymieniłaś są ok! Quote
klaki91 Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 [quote name='marcinsgdz']Witam! Mój maluch po zabraniu z hodowli był jakiś czas na RC dla szczeniąt. W tym czasie był smutny i nie bardzo karma mu smakowała, a nawet łapki zaczeły się krzywić. Testowałem wiele karm i najlepiej smakował mu Orijen oraz Hill's z kurczakiem. Aktualnie jest na Hill's - ale w nim jest mączka kukurydziana i maluch zrobił się lekko nadpobudliwy i zaczął broić. Karmę je tak sobie. Zastanawiam się czy nie kupić Orijena dla szczeniąt i podawać mu 2/3 Hill'sa i 1/3 Orijena. Czy to mu zaszkodzi? Trochę przeraża mnie ilość białka w Orijen - chociaż troszkę przydałoby się masy mojemu pieskowi, choć spotkałem się z wpisami, że to moze również zaszkodzić organizmowi psa - myślę o skłądzie dużej ilości białka w Orijen. Kolejny plus Hill'sa to, że dba o stawy - ruch psiaka.[/QUOTE] Podobno zbyt duża ilość białka może wpływać na to tzw "adhd". ja bym orijena nie kupowała dla swojej suki własnie z uwagi na białko. Quote
Whisky1 Posted September 18, 2013 Posted September 18, 2013 Zbyt dużo białka wpływa niekorzystnie na prace nerek, wątroby i trzustki... ale to zazwyczaj gdy np karmimy psa karmą dla kotów. Quote
Amber Posted September 18, 2013 Posted September 18, 2013 Widzę, że ostatnio modne się zrobiło rzucanie odpowiedzialności za złe zachowanie psa na wszystko... oprócz oczywiście swoich błędów wychowawczych :grins: Quote
Recommended Posts